Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Legek sorozat: Földünk legolcsóbb síközpontjai

2008.12.27. Stánicz Balázs

Unod már, hogy évről évre drágábbak az osztrák és svájci síbérletek? Utazz Iránba és síelj egy egész napon át mindössze öt euróért! Ha ezt is drágálljuk, úgy Pakisztánban a helyünk, ahol pár dollárért ülőfelvonót kapunk.
Malam Jabba (Swat völgy) az afgán-pakisztán határ közelében, Islamabádtól kb. 300 km-re fekszik.
Ha olcsón akarunk sízni, akkor minden bizonnyal nem Svájc patinás síparadicsomait és Colorado hírességekkel teli síközpontjait válasszuk. Földünk legolcsóbb síterepeit a harmadik világ országaiban találjuk. Afrika ás Ázsia egyes országaiban valóban filléres hobbinak számít a síelés, ennek ellenére a legtöbb helyi számára még így is nehezen elérhető luxus.

SÍBÉRLET EGY ÜVEG VODKÁÉRT

Sokáig Gulmarg számított a legolcsóbbnak, ahol mindösszesen hatvan dollárcentért már használhattuk a felvonókat. A kabinos felvonó felépültével azonban itt jelentősen drágultak az árak, bár a napijegy és egyéb szolgáltatások még így is bőven a nyugati árak alatt fekszenek. A leginkább pénztárcakímélő a pakisztáni Malam Jabba, ahol többek között egy üléses felvonó is üzemel. Jabbán 1,30 dollárba kerül a napijegy. Érdekes, hogy külön kell megvenni a síparadicsomba a jegyet - amolyan belépő ez -, és még külön kell váltani a felvonókra is. Bár az összeg így sem fog várhatóan senkinél sem anyagi csődöt jelenteni, lévén összességében is csak két dollárt kell leszurkolnunk.

A következő ország, ahol szinte ingyen hódolhatunk az Irán. A majd 4000 m-en fekvő Tochalon 5 dollár a napi jegy. Szintén olcsónak számít Irán legnagyobb síterepe Dizin, ahol kabinosok, húzóliftek, és libegők sora várja a vendégeket. Dizinben szintén öt dollár a napi síbérlet, s a háromezer méter feletti pályákon akár még májusban is csúszhatunk egy utolsót. Az üzbég hegyekben sem kérnek vagyonokat a síelésért; Chimganban és Beldersayban napi tíz dollárért miénk a pálya. Az idetévedt nyugati síelők és hódeszkások beszámolói szerint a kevésbé zsúfolt hétköznapokon pénz helyett egy üveg vodka ellenében korlátlanul használhatjuk a még szovjet időkből itt maradt ülőfelvonót és húzóliftet.

FELEJTSÜK EL A SÍBUSZOKAT, PATTANJUNK SZAMÁRHÁTRA

Afrikában az Atlasz hegység kínálja a legolcsóbb lehetőségeket. A marokkói Oukaïmedenben öt dollár körül mozog egy napijegy. Egyébként ez Afrika legmagasabb és egyelőre a legnagyobb síparadicsoma, hiszen nyolc felvonó (köztük egy üléses) üzemel egészen 3258 m-ig. Az afrikai sípálya érdekessége a "szamár-transzfer" a lejtőkhöz.

Amennyiben közvetlenül a hegy lábánál már nincs parkolóhely, és nem akarunk sífelszereléssel együtt pár száz métert sétálni, akkor felpattanhatunk az egyik szamár hátára. Gazdájánál, ez esetben a "szamaras guide" pár centért szívesen igénybe vehetjük ezt a különleges szolgáltatást. Bár helyi síkölcsönzők vannak, inkább vigyünk saját felszerelést. A síkölcsönzők - igaz ez az elnevezés kissé félrevezethető lehet, ugyanis ez itt a pályák aljára leterített léchalmazt jelent, ami mellett egy ütött-kopott sámlin üldögél az eladó- kínálatában a hatvanas, hetvenes évek modelljei szerepelnek.
Oukaïmeden; ahol síbuszok helyett szamárháton juthatunk el a sípályákra
Oukaïmeden; ahol síbuszok helyett szamárháton juthatunk el a sípályákra

A BALKÁNI PÉNZTÁRCAKÍMÉLŐK

Európában a balkáni síterepek nyújtják a legolcsóbb sízést. Bár az utóbbi időkben itt is drágultak a téli üdülőhelyek, így a Bosznia és Montenegró jelentősebb terepein már 10 euró körül van a napi bérlet. Görögország északi szomszédját Macedóniát még egyenlőre nem érte el a nagy áremelkedés, így itt nyolc euróért már válthatunk jegyet a Tetovo városa (albánul Tetova) felett elhelyezkedő Popova-Shapka sípályáira. Popován nem csak a síbérlet igen kedvező, hanem az egyéb szolgáltatások, így a szállások is. Egy négycsillagos hotelért a hegyen 17-18 eurót kérnek, mindezt ellátással együtt!

Simára gyalult lejtőket, hóágyúkat, ülésfűtéses libegőt ne várjunk, sem itt, sem másutt a felsorolt síterepen. Kalandoroknak és nosztalgiázóknak tökéletes lehet, ki tudja, hogy meddig élvezhetjük a hatvanas, hetvenes évek hangulatát a 21. században.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.