Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Legek sorozat: A leghosszabb síszezonok

2008.12.06. 2013.04.02. Stánicz Balázs | frissítve: 2013.04.02.

Az alábbi cikkben szereplő síparadicsomokban igazán jól járnak a szezonjegyesek! Egyes rekorderek több havas napot tudnak felmutatni, mint jónéhány osztrák gleccser. Összeállításunkban a hosszú síszezonok birodalmába kalauzoljuk az Olvasót.
Áprilisi hóvastagság Mammothon - Fotó: Mammoth Mountain
Áprilisi hóvastagság Mammothon - Fotó: Mammoth Mountain
Természetesen a gleccserterepeket sportszerűtlen lenne belevenni a felsorolásba, így csak olyan síparadicsomokról lesz szó, melyek sífelvonói és lejtői nem egy jégmezőn fekszenek. Igaz érdemes megemlíteni, hogy az éllovasok egy-két gleccser síterepet is maguk mögött hagynának.

AUGUSZTUSI HAVAS ÉLMÉNYEK KALIFORNIÁBAN

Jól látszik, hogy az Egyesült Államokbeli síterepek közül sokan bekerültek a toplistába. Ami nem is csoda, hiszen számtalan helyen a tél során tíz méter hó esik összesen, Mammothon már 15-16 méter is előfordult! Ezzel kapcsolatosan az is furcsának tűnhet, hogy Mammoth Mountain nem valamelyik északi államban fekszik, hanem a napsütötte Kaliforniában. A síparadicsom eddigi leghosszabb szezonja 300 nap felett volt, ami azt jelentette, hogy októberben nyitottak ki, és még augusztusban is lehetett síelni.

Szintén elmondható a nagy hómennyiség a kanadai és a japán síközpontokra is. Azonban a japán síterepek javarészt alacsonyabban fekszenek, sok síközpont 100-200 méterről indul, s a tetejük épphogy meghaladja az 1000 métert. Így az áprilisi-májusi hirtelen felmelegedés gyorsan felfalja a tél során méretesre hízott hótakarót. Ez alól kivételt képeznek a nagyobb magasságban elterülő sípályák, így Kusatsu lejtői (174 nap) is. De még ezt is túlszárnyalja Gassan, Japán legnagyobb nyári síközpontja, ahol egészen július végéig lehet csúszni, mindezt pedig gleccser nélkül! A rekordokba csupán azért nem került bele, mivel a nagy hó és a lavinaveszély miatt későn nyit, nagyjából április környékén.

TUROA, SÍELÉS AZ ÚJ-ZÉLANDI NYÁRBAN

A Déli féltekén található sícentrumok messze lemaradnak a listától. Itt az új-zélandi Turoa és Whakapapa (kb. 150 nap) és néhány dél-chilei síterep büszkélkedhet a legtöbb havas nappal a szezonban. Turoán rendszerint június végétől október végéig, november közepéig tart a szezon, azonban egyes években Karácsonykor is lehet síelni a Ruapehu hegy lejtőin. Mivel itt nem folyamatos szezonról beszélünk, hanem egy karácsonyi újranyitásról, így az új-zélandi síparadicsom nem kerülhetett bele a toplistába. Sok chilei síterep nem a kevés hó miatt zár be szeptember végével, október elejével, hanem gazdasági megfontolásból. A Santiago feletti chilei Három Völgyben voltak olyan telek, amikor május végétől november második feléig lehetett volna síelni. A helyiek nagy része azonban a tavasz beköszöntével már egyre kevésbé gondol a téli sportokra, ráadásul az Észak-Amerikából - elsősorban USA-ból - érkező vendégek száma is folyamatosan csökken szeptemberre, hiszen ott akkor már sokszor leesik az első hó és rövidesen kezdődik a helyi téli idény.

EURÓPA: A FINN ÉLLOVASOK

Európában a Skandináv félsziget síparadicsomai a listavezetők, de világviszonylatban is ott vannak a legjobbak közt. Ezt egyrészt az északi fekvésüknek és az utóbbi időben szépen kiépített hóágyúrendszerüknek köszönhetik. Finnországban Levi és Ruka versenyzik egymással, eddig mindig Ruka került ki győztesen, ahol nem egyszer még júniusban is szelhetjük a lejtőket. Ha ehhez a tényhez hozzávesszük, hogy a síterep legmagasabb pontja sem nagyon éri el az 500 métert, úgy valóban megemelhetjük a kalapunkat a finn rekorder előtt. A japán Gassanhoz hasonló okok miatt nem szerepel a legekben jó pár skandináv központ sem, így Riksgränsen és Narvik (mindkettő Norvégia), ahol még júniusban is nyugodtan sízhetünk. Viszont északi fekvésük miatt itt télen hónapokig tart a sötétség, így ezek a helyek jellemzően márciusban nyitnak meg, amikor már elegendő a nappali világosság.

Skandinávia után következnek az Alpok síterepei. A rekorderekhez nem kell olyan messze utaznunk, hiszen a magyar határtól mindösszesen 300 kilométerre található Obertauernben hagyományosan hosszú a szezon. Amikor sok osztrák síterepen már a tehenek hajtják ki a lejtőkre, itt még mindig lehet egy utolsót síelni. A salzburgi síparadicsom rendszerint 160-170 havas nappal büszkélkedhet. Ennél többre is képes lenne, csupán gazdaságilag már nem éri meg nyitva tartani. A szomszédos Tirolnak sincs semmi oka a bujkálásra; Obergurgl síterepén volt már 171 napos síszezon is!

Köszönhetően a hóban igen gazdag 2008/2009-es szezonnak a spanyol síterepek is felkerültek a toplistába. A havas telet több ottani síparadicsom is kihasználta, így nem egy helyen november elejétől május közepéig tartott a szezon. A Kantábriai hegységben fekvő Alto Campoo és a már Pireneusokban elterülő La Molina-Masella egyaránt 184 napos szezonnal büszkélkedhet. Európa egyik legdélebbi síterepe, a Sierra Nevada május 17-én 180 nappal zárta az idényt.

A TOP 15:

Sícentrum Ország Szezon hossza
Mammoth Mountain USA 309 nap
Arapahoe Basin USA 278 nap
Ruka Finnország 250 nap
Snowbird USA 234 nap
Levi Finnország 219 nap
Loveland USA 212 nap
Chimbulak Kazahsztán 212 nap
Yllas Finnország 202 nap
Panorama Kanada 200 nap
Are Svédország 192 nap
Sälen Svédország 191 nap
Vemdalen Svédország 190 nap
Sunshine Village Kanada 190 nap
Alto Campoo Spanyolország 184 nap
La Molina-Masella Spanyolország 184 nap
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Appartements Steinadler
Igényes, 2-8 fős apartmanok Obertauernben, a Grünwaldkopfbahn kiskabinos lift völgyállomásától és a sípályáktól mindössze 120 méterre. Szolgáltatások: teremgarázs, fűtött sítároló, szauna.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Lüftenegger Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
6 db tágas, akadálymentes apartman összesen maximum 32 fő részére Mautendorf szívében, Grosseck sífelvonótól 1,5 km-re, ahová ingyenes síbusszal jutunk el. Kérésre reggelis ellátás is igényelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Lüftenegger hétvégi ház
Hangulatos, 8 szobás házikó Mauterndorf központjában kétágyas és egyágyas szobákkal, közös étkezővel. Obertauern, Grosseck, Katschberg és Fanningberg síterepei gépkocsival pár percre találhatóak.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.