Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A galaxis legnagyobb síterepére repültünk

2016.12.29. 2017.02.16. Wesselényi Andrea | frissítve: 2017.02.16.

Háromezres hegyek között, 1850 méter magasságban fekszik Les Menuires, a Trois Vallées (Három Völgy) sírégió egyik központi üdülőhelye. Decemberben jártunk itt, kihasználva az easyJet Budapest-Lyon járatát, még éppen a karácsonyi szünet előtt. 3 napig 100% napsütést és tömegmentes síelést élvezhettünk.
Les Menuieres
Les Menuieres

Egy igazi síváros a Francia-Alpokban

Les Menuires (ejtsd: lémenüír) klasszikus francia síváros, annak minden előnyével. A szálláshelyek nagy része "ski in ski out", azaz totál pályaszállás, hiszen direkt a sípályák tövében épültek. A ház ajtaján kilépve már rá tudunk csusszanni az egyik kezelt lejtőre, annak aljáról pedig modern ülő- és kabinos liftek repítenek a magasba. Jól indult az első sínapunk, amint felértünk az első hegytetőre, a tiszta időben elénk tárult a Francia-Alpok káprázatos hegyláncai között Nyugat-Európa csúcsa, a Mont Blanc.
A háttérben jól látszik az Alpok legmagasabb csúcsa, a Mont Blanc.
A háttérben jól látszik az Alpok legmagasabb csúcsa, a Mont Blanc.
Elképesztő mennyiségű síszállás magasodik a pályák mentén, a központi rész utcaszintjén pedig boltok, éttermek sorakoznak. Összesen 27.180 vendégágy várja itt a turistákat, ami viszonyításképpen annyi mint Szentendre teljes lakossága. Les Menuires pedig csak egy a 8 település közül, melyekben a 3-völgybe érkező turisták megszállhatnak. A továbbiak: a legendás bulihelyekről ismert Val Thorens, a csendes-romantikus Saint Martin de Belleville és La Tania, a síterep távolabbi völgyében fekvő Orelle, a kőgazdagok által imádott Méribel, és a puccos Courchevel. Ez utóbbi Európa egyik legdrágább üdülőhelye, oligarchákra szabott árakkal.

Hogyan alakult ki ez a hatalmas sígalaxis?

Ottlétünkkor érkezett a hír, hogy Magyarország két legnagyobb síterepén jövőre új felvonó épül, állami támogatással. Épp aznap este mesélte vendéglátónk, hogy a 3-völgy sírégió kialakulásának egy állami projekt adott nagy lökést jó 50 évvel ezelőtt. 1964-ben a francia kormány úgy döntött, hogy beindítja a belföldi téli turizmust, méghozzá úgy, hogy tömegsporttá teszi a sízést Franciaországban. Az ún. "Snow Plan" keretében városszerű síközpontok létesítését kezdték el az Alpokban. A koncepció az volt, hogy épüljön a sífelvonókkal együtt sok nagy apartmanház, kis alapterületű, azaz hatékonyan üzemeltethető üdülőlakásokkal ahol a francia családok jó ár-érték arányban tudnak majd telelni.
Gigantikus apartmanházak és szállodák Les Menuiresben | Ottjártunkkor az alsó részeken még nem volt természetes hó, viszont szépen behavazták a pályákat.
Gigantikus apartmanházak és szállodák Les Menuiresben | Ottjártunkkor az alsó részeken még nem volt természetes hó, viszont szépen behavazták a pályákat.
Les Menuiresben, ahol addig főként pásztorok éltek, az állam megvásárolta a földeket, felhúzta a hegyekre a sílifteket és lakótelepek építésébe kezdett. Sokkolta a helyi lakosságot a hirtelen változás, de évtizedek alatt kialakult egy újfajta élet a hegyvidéken. A régi pásztorok gyermekei ma már az elődök nevét viselő vendéglátóhelyeket visznek, és esténként a rusztikus asztalokra varázsolják a helyi finom sajtokat és francia borokat. Érdemes az éttermekben jól körülnézni, mert némelyikben annyi érdekes régi tárgyat és fotót lelhetünk fel, mint egy helytörténeti múzeumban. Ilyen hely a Chez Pépé Nicolas, ahol alig tudtunk betelni a kreatív lakberendezéssel (régi síbotból karnis, sílécből fogas, tejesüvegekből lámpa, fakéregből szalvétatartó, tejesbödönből WC-tartály lett) . Az étterem egyébként egy átlagos hétköznap este, szezonon kívül is tele volt vendégekkel.
Chez Pépé Nicolas - az egyik legjobb hangulatú hegyi étterem, hagyományőrző berendezéssel és kiváló konyhával
Chez Pépé Nicolas - az egyik legjobb hangulatú hegyi étterem, hagyományőrző berendezéssel és kiváló konyhával
A kormány Hóterve tehát bejött, a téli turizmus fellendült! Annyi szépséghiba azért becsúszott, hogy a ronda lakótelepszerű házak egy részét pár évtized múlva meg kellett semmisíteni, olyannyira tájrombolóak voltak. Helyükre a környezethez jobban illeszkedő, fával burkolt apartmanházak épültek, és az évek múlásával egyre inkább a mennyiség helyett a minőség került előtérbe. Ma már egyre több chalet épül, ezek kívülről-belülről hangulatos házacskák, korszerű, ízléses berendezéssel. A korszerűtlen lifteket is lecserélték, ma már szinte csak modern ülőliftek és kabinosok szállítják a sízőket. Ennek megfelelően a vendégkör változott. Természetesen a francia családok ma is állandó vendégek, de rengeteg a külföldi síelő, a legtöbben Angliából, a Benelux államokból és Oroszországból érkeznek ide. Síoktató kísérőnk, Fabian szezonon kívül oroszul tanul Szentpéterváron.

Fabian már folyékonyan tud oroszul, most magyarul tanult, tőlünk

Les Menuires - a családbarát, kezdőbarát síterep

A Három Völgy települései közül Menuires leginkább a kezdőkre és családosokra koncentrál. Az elmúlt 2 évben temérdek pénzt invesztáltak a kezdőknek alkalmas sípályák fejlesztésébe, és ezeket kiemelten jelzik a sítérképen is. Nem véletlen, hogy a tavalyi World Snow Awards szavazáson a világ legjobb családbarát síterepe díjat nyerte el Les Menuires. A síelésen túl még sok egyéb élménnyel is kiegészül a kínálat, a bobozástól a wellnessig.

5 extra attrakció, amit ki kell próbálni Les Menuiresben:

  • First tracks - síelés a többi síelő előtt, kedden 7-9 között, frissen ratrakolt pályákon.
  • Liberty Ride - kezeletlen, de biztonságos pályák a freeride kedvelőinek
  • Sítúra kóstoló - bárki kipróbálhatja a sítúrázást, aki le tud jönni egy kék pályán és tud párhuzamos íven kanyarodni. 49 euróba kerül a kaland túravezetővel, felszereléssel és egy üdvözlő itallal, ami a túra felső végállomásán található étteremben fogyasztható el.
  • Síkrossz - a kanyarokkal teli krosszpálya használata ingyenes
  • Roc N' Bob - ez a szánkópálya a gyerekek kedvence, kiváló családi program
Rock
Rock'n bob szánkópálya - Les Menuires | Fotó: Cyril Cousin

Gasztronómia - 2000 méter fölött is magas minőségben

A francia konyha nagyszerűsége a minőségi alapanyagokból készült egytálételekben és azok fantáziadús tálalásában rejlik. Egyszerű összetevőkből - burgonya, sajt, sonka, szalonna, és tejszín - is mámorítóan kinéző és jóllakató fogásokat képesek az asztalra varázsolni. A könnyebb ételek kedvelői válasszanak salátákat, jóféle vinaigrette-tel. Kötelező megkóstolni a francia hagymalevest pirítóssal, ami pont ideális ebéd egy síelőnek, aztán jöhet egy mennyei desszert, mondjuk almás torta, csokis palacsinta vagy gyümölcshab.
A Les Menuires síterület legszebb és legmagasabb pontján található a Bouche-a-Oreille hegyi vendéglő. Itt nincsenek mélyhűtőből elővarázsolt gyorskaják. Neves séfek viszik a konyhát. | Fotó: Julien Attard
A Les Menuires síterület legszebb és legmagasabb pontján található a Bouche-a-Oreille hegyi vendéglő. Itt nincsenek mélyhűtőből elővarázsolt gyorskaják. Neves séfek viszik a konyhát. | Fotó: Julien Attard

5 klasszikus francia specialitás, amit muszáj megkóstolni:

  • Quiche Lorraine - omlós tésztában sült tejszínes, sonkás, tojásos lepény
  • Fondu - olvasztott hegyi sajt, amibe bagett kockákat forgatunk
  • Raclette - olvasztott sajtszeletek, főtt burgonyával és salátával
  • Tartiflette - francia rakott krumpli, szalonnával, hegyi sajtokkal összesütve
  • Créme Brulée - tejszínes sült vaníliakrém karamelizált cukorral a tetején
Quiche Lorraine - omlós tésztában sült tejszínes, sonkás, tojásos lepény
Quiche Lorraine - omlós tésztában sült tejszínes, sonkás, tojásos lepény
Pár hüttébe betértünk a 3 nap alatt, de egyetlen önkiszolgáló éttermet sem találtunk. Mindenütt udvarias, elegáns a kiszolgálás, ennélfogva az árak is éttermiek. Egy sportolástól elfáradt gyomornak kedves húsos főétel 20 eurónál kezdődik. Ennél olcsóbban csak előételeket, leveseket vagy tésztákat tudunk fogyasztani 8-16 euró közötti áron. Egy palacsinta ára 3-5 euró között van a Les Menuires oldalon, az elitnek számító Meribel vagy Courcheval területén minden minimum a duplája.

Lazulás síelés után

Akinek a szállásához nem jár szauna és medence, használhatja a város élményfürdőjét. A 3-völgy sírégió Les Menuireshez tartozó Les Bruyeres üdülőrészen található a wellness központ, ami a hét minden napján nyitva van reggel 10 órától este 8-ig. Az igényesen kialakított, modern létesítmény felső szintjén található egy nagy úszómedence csobogókkal, hullámfürdővel, dögönyözővel. Ugyanitt "jégvilág" tematikájú vizes játszóteret alakítottak ki a gyerekeknek. Az alsó szinten tágas szauna, gőzfürdő, medence és jakuzzi várja a relaxálni vágyó síelőket. 2 órás jegy vagy heti bérletet is váltható, igény szerint fürdőköpennyel, papuccsal, szaunatörölközővel együtt, így elég a fürdőruhát magunkkal hozni. A szaunában itt szokás a fürdőruha viselése, nincs kötelező meztelenkedés, ellentétben Ausztriával.
ESPACE Aqualudique Wellness központ Les Menuiresben - a síszezon minden napján nyitva!
ESPACE Aqualudique Wellness központ Les Menuiresben - a síszezon minden napján nyitva!

Hóhelyzet decemberben

A tavalyi évhez hasonlóan decemberben igen nagy hóhiány volt az egész Alpokban, hóágyúk nélkül hatalmas bajban lettek volna a síterepek. Így viszont nagyüzemben gyártották a havat és a 3 völgyben a 600 km sípálya kb. fele már üzemelt. Távozásunk reggelén érkezett meg a hóesés és az ünnepi vendégsereg, síoktatóink örömére.
Elutazásunk napján, december 19-én megérkezett a havazás Les Menuiresbe.
Elutazásunk napján, december 19-én megérkezett a havazás Les Menuiresbe.
A felső részeken parádés volt a hóminőség, az alsóbb részeken, az apartmanházak szintjén viszont igen fagyott volt a hó. Szerencsére olvadást sehol nem észleltünk, a napsütés ellenére hideg volt a levegő, a megtermelt havat jól tartósította. A Caron csúcsról való lesiklás okozott egyedül csalódást, ezt csak egyszer vállaltuk be, mert itt-ott kövek, máshol tükörjég nehezítette a lesiklást. Pedig ez a pálya nagy kedvenc, ha megvan hozzá a jó méteres hóréteg! Januártól minden évben megindul a hótakaró vastagodása és tavaszra már számíthatunk 2-3 méteres hórétegre, fantasztikus freeride lehetőségekkel. A síszezon itt átlagosan 170 (!) napig tart!

Síterepre repülővel? - ha jókor foglalsz, megéri!

Sokan esküsznek a francia terepekre, azt állítva, hogy ár-érték arányban verhetetlen az itteni síelés. Egyetlen hátrány: az odajutás nehézsége, egy buszos utazás ugyanis akár 20-24 órás is lehet, autóval is legjobb esetben 14 óra a szintidő, és persze nagyon ritka, hogy ne legyen dugó, vagy lassulás az időjárás miatt.

Már régóta keressük az alternatívát, hogyan lehetne ezt az utat kényelmesen áthidalni, és az easyJet lyoni járata kapóra jött. Délelőtt 10-kor szálltunk fel Budapesten, és délután fél 4-kor csekkoltunk be Les Menuiresben a szobába. Síelni aznap már nem tudtunk, de volt idő 2 órányi lazulásra, vacsira és utána még munkára is, mivel szárnyalt a wifi a szobában. Így is ráment egy napunk az utazásra, de legalább kipihenve érkeztünk, és nem úszott el egy teljes munkanap, ami sokunknak fontos szempont.
Az easyJet gépei hetente háromszor közlekednek Budapest és Lyon között.
Az easyJet gépei hetente háromszor közlekednek Budapest és Lyon között.
Akinek sikerül a repjegyeket és a transzfert időben, jó áron megcsípni, plusz a síterep által kínált téli csomagokat is kihasználja, valóban jó ár/érték arányon síelhet Franciaország legnagyobb síterepén. Egy ismerősöm is az easyJet járatával utazott egy másik nagy francia síterepre 2017 februárjában, ebben a fórumban osztotta meg tapasztalatait.

Easyjet: hetente háromszor repül Budapestről Lyonba

A easyJet Budapest-Lyon (BUD-LYS) járata 2016. április 27-én indult. A fapados légitársaság fehér-narancssárga gépei hetente háromszor (kedden, csütörtökön és szombaton) közlekednek a magyar főváros és Franciaország második legnagyobb városa között. 2,2 milliós lakosságával Lyon és környéke gazdag történelmi és kulturális kínálattal várja a látogatókat a Rhône folyó partján, és gyakran nevezik a "világ gasztronómiai fővárosának" is. Lyonon keresztül télen könnyen elérhetők a francia Alpok hatalmas sípályái, nyáron pedig kötelezően errefelé halad el a Tour de France útvonala. A lyoni járatra már 7390 forinttól* vásárolhatnak jegyet az utasok a www.easyjet.com/hu oldalon.

*Jegyek: Téli menetrendben, egyirányú út ára személyenként, két személyre való foglalás esetén. Az ajánlat minimum 4 szabad hely esetén érvényes, az ár tartalmazza az adókat.

Kapcsolódó weboldalak:

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUMOK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.