Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tíz mesés kerékpárutat ajánlunk Ausztriában

2018.08.09. 2023.04.19. sielok.hu | frissítve: 2023.04.19.

Szeretsz egész nap tükörsima aszfalton, festői tájakon tekerni? Akkor irány Ausztria! 10 festői útvonalat ajánlunk azoknak, akik kerékpárral szeretnék felfedezni Ausztria legszebb vidékeit. A bringautak gyakran folyók mentén vezetnek, vagy fürdőtavakat érintenek, így van lehetőség felfrissülésre is.
Dráva-menti kerékpárút Karintiában  | Fotó: Gert Steinthaler
Dráva-menti kerékpárút Karintiában | Fotó: Gert Steinthaler
Mutatjuk Ausztria legszebb és leghosszabb kerékpárútjait

Duna kerékpárút, Alsó- és Felső-Ausztria

Ausztria legismertebb és legkedveltebb kerékpárútja nagy valószínűséggel a Duna menti kerékpárút, amely Európa egyetlen olyan folyóját kíséri, ami nyugatról keletre folyik, a németországi Donaueschingenben található forrástól egészen a Fekete-tengerig. Az első komolyabb látnivaló Ausztria területén a Schlögener Schlinge, ahol a Duna egy 180 fokos kanyart ír le. Ezután a kerékpárút olyan lenyűgöző vidékeken át vezet, mint a borászatáról és hangulatos településeiről híres Wachau, de számos kulturális gyöngyszemet is érint, többek között Enns városát, amely varázslatos középkori óvárossal büszkélkedhet, a Greini várat és a Melki apátságot, valamint Dürnstein és Krems központját.
Bővebb infó: www.donauregion.at
Tippünk: a Donauradweg legszebb részét mi csillagtúrában jártuk be egy májusi hétvégén. Emmersdorfban (Melk városával szemben) volt a a szállásunk és első nap Ybbs felé tekertünk az erőmű felett vezető hídig, majd a Duna szemben lévő oldalon jöttünk vissza. Második nap pedig Kremsig bringáztunk, ahol szintén van egy híd. Így a Duna mindkét oldalát végigjárva 70+70 km-t tekertünk úgy, hogy volt idő sör- és veltelini kósotolásra, pihenésre, városnézésre is. Gyönyörű vidék, tökéletes kerékpáros infrastruktúrával és sok látnivalóval.
Donauradweg | Fotó: síelők.hu
Donauradweg | Fotó: síelők.hu

Mozart kerékpárút, Salzburg tartomány

Aki a híres osztrák zeneszerző nyomába szeretne eredni, annak érdemes a Mozart kerékpárutat választania, amely a zeneszerző életének számos meghatározó pontját érinti, ráadásul Salzburg tartomány gyönyörű tóvidékét is bejárja. Csodás természeti környezet és az osztrák zenei zseni különleges aurája – ilyen egy inspiráló kikapcsolódás két keréken.
Bővebb infó: www.mozartradweg.com
A Hallstatti-tó, Fotó: Österreich Werbung, Sebastian Stiphout
A Hallstatti-tó, Fotó: Österreich Werbung, Sebastian Stiphout

Bad Radkersburg kulináris kerékpártúra, Stájerország

Ez a kerékpártúra az „osztrák Toszkánán”, azaz Dél-Stájerország csodás vidékein át vezet. Négy nagy borvidéket érint az útvonal: Klöch, Tieschen, Rosenberg és Straden. Kerékpározás közben lenyűgöző kilátás nyílik a környező dombvidékre, útközben pedig egy-egy pohár olaszrizling, chardonnay vagy tramini, valamint a regionális konyha remekei csábítanak pihenőre. Szép idő esetén a látóhatár szélén feltűnik Szlovénia is.
Bővebb infó: www.badradkersburg.at

Fertő-tavi kerékpárút, Burgenland

Igazi gyöngyszem a kerékpárútvonalak között: minimális szintkülönbsége miatt a családok körében is nagyon népszerű kerékpárút Közép-Európa legnagyobb sztyepptavát kerüli meg, amelyen Ausztria és Magyarország osztozik. A tavat és környezetét az UNESCO 2001-ben választott be a világörökségek közé. A keleti oldalon az útvonal részben a Fertő–Fertőzug Nemzeti Parkon át vezet, ahol különleges szikes tavak és nedves rétek, valamint számtalan ritka madárfaj csodálható meg. Emellett a kerékpárút újra és újra csodás kilátást kínál a tóra. A kerékpárút mentén asztallal és padokkal felszerelt stílusos nádfedeles kunyhók kínálnak pihenési lehetőséget. A tó körüli kerékpáros kirándulás alkalmával feltétlenül érdemes ellátogatni Rust óvárosába vagy Purbach és Breitenbrunn pincesorára.
Bővebb infó: www.neusiedlersee.com

Walgau-Rajna-völgy - Bodeni-tó kerékpártúra, Vorarlberg

Ez a kerékpárút nagyszerű szimbóluma a két ország, Németország és Ausztria szoros kapcsolatának. A kerékpárút túlnyomó részt a Rajna mentén kanyarog egészen Vorarlbergig, a Boden-tó partjáig. A jól kiépített, aszfaltozott úton haladva csodás természeti tájakat fedezhetünk fel. A fénypontot pedig a kerékpárút utolsó szakasza jelenti, amikor megérkezünk a lenyűgözően szép Bodeni-tóhoz.
Bővebb infó: www.fahr-radwege.com
Kerékpárral Ausztriában, Fotó:  Leo Himsl
Kerékpárral Ausztriában, Fotó: Leo Himsl

Dráva kerékpárút, Karintia

A Dráva (Drau) kerékpárút szintén jól példa arra, hogy a kerékpározás összeköti a kultúrákat és országokat. Az útvonal a folyó mentén vezet Olaszországból Kelet-Tirolon és Karintián át a szlovéniai Mariborig, majd onnan tovább Horvátországba, Varazdin városáig. A Dolomitok legszebb csúcsaitól Lienz, Spittal, Villach, Lavamünd útvonalon halad a kiváló minőségű bringaút, melynek teljes hossza 510 kilométer. A karintiai szakaszokra feltétlenül érdemes fürdőruhát és fürdőnadrágot bepakolni, mert olyan csodálatos fürdőtavak találhatók a kerékpárút közelében, mint az Ossiachi-tó (Villach) és a Wörthi-tó (Klagenfurt). A Drauradweget Európa első 5 csillagos e-bike túraútvonalaként tüntették ki
Bővebb infó: www.drauradweg.com
Drauradweg - a családbarát kerékpárút a Dráva mentén, teljes hossza 510 km

Inn kerékpkárút, Tirol

Az 520 kilométer hosszú kerékpárút harmada található Tirolban. A folyó partján vezető kerékpárút néhány emelkedőt leszámítva sík terepen vezet, csodás alpesi hegyek között és történelmi városok érintésével. Zams (a misztikus „Zamser Lochputz” szurdokkal) és Imst ugyanúgy útba esik, mint a tartományi főváros, Innsbruck vagy az ezüstvárosként is ismert Schwaz. A változatos, egyáltalán nem megerőltető kerékpárút különösen kedvelt a családok körében.
Kerérpározás Salzkammergutban, Fotó: Hermann Erber
Kerérpározás Salzkammergutban, Fotó: Hermann Erber

Salzkammergut kerékpárút

A fürdőruha és fürdőnadrág ezen a túrán sem hiányozhat a csomagból: a Wolfgangsee, az Attersee és a Traunsee egyaránt útba esik, továbbá számos kulturális látnivalót is érint az útvonal. Az érdeklődők ellátogathatnak Ferenc József császár Bad Ischlben található nyári rezidenciájára vagy felfedezhetik az UNESCO világörökségek közé tartozó Hallstatt városát és a világ legrégebbi sóbányáját is. Érdemes egy kis időt betervezni a Traunsee partján található Gmunden városkára is. A folyók mentén vezető kerékpárutakkal ellentétben a Salzkammergut kerékpárút esetében két nagy kört tesznek meg kerékpárosok. Néhány emelkedőt elegánsan ki is lehet kerülni: hajóval vagy vonattal.
Bővebb infó: radtouren.at/radtouren/salzkammergutradweg/

Enns-menti kerékpárút

A Salzburgi Sportrégió síhegyeitől a stájerországi Schladmingon keresztül, a Dachstein mentén, a Gesäuse és Kalkalpen Nemzeti Parkokon keresztül vezet az útvonal a felső-ausztriai tartományi főváros irányába, Linz felé. Az enyhén dombos Enns-menti kerékpárút bizonyos szintű erőnlétet igényel, sportos bringásoknak ajánljuk.
Bővebb infó: https://www.steiermark.com/hu/enns-menti-kerekparut

Ybbstaler Radweg - Alsó-Ausztria legszebb kerékpárútja

Az osztrák kerékpáros turizmus egyik gyöngyszeme, az Alsó-Ausztria délnyugati részén kanyargó Ybbs folyó mentén kialakított első osztályú, minimális szintkülönbségű, családi bringázásra is tökéletesen alkalmas Ybbstalradweg, azaz Ybbs-völgyi kerékpárút. A folyó szinte teljes vonalán végigfut a bicikliút a tornyok városától, Waidhofen an der Ybbstől a Lunzi-tó melletti Lunz am See településig. A túra hossza 55 km. Ha a nyári melegben kelünk útra, útközben megmártózhatunk a kristálytiszta vizű Ybbs folyóban. Az Ybbstaler Radweg útvonala a hajdani kisvasút nyomvonalán létesült, burkolata tükörsima aszfalt. Lunz am See és Waidhofen között úgynevezett Radtramper (kerékpárszállító busz) közlekedik, mellyel igény szerint kerékpárral együtt visszajuthaunk a kiindulási pontig.
Bővebb infó: https://www.also-ausztria.info/a-ybbstal-kerekparut
KOMMENTEK
tibor.becker | 2018.05.15. 09:40
Még szép és változatos a Mura völgye, Murradweg. A Mura (Mur) forrásától, Hohe Tauern Lungau régióból Murakeresztúrig: https://www.steiermark.com/de/murra...dweg/auf-einen-blick 1800m magasból 130m-re.
Üdv, Tibor
tibor.becker | 2018.05.15. 09:46
Salzburg tartományban a Salzach-Salach út is szép: Krimml vízeséstöl Salzburgig a Salzach mentén, majd vissza Loferen keresztül a Salach mentén Zell am See-ig. (Kocsit Zell am See-ban lehet hagyni, és legrosszabb esetben vonattal felmenni a Krimml vízesésig.) Üdv, Tibor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.