Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Miért jó egy kis síterepen síelni?

Mire elég 10-20 km sípálya? Összeszedtük az előnyöket.

2017.02.10. sielok.hu

Az elmúlt években a síelők.hu csapatával a síszezont mindig valamelyik közeli kis síterepen kezdtük. Szeretjük a családias hangulatú terepeket, mert a közös síelés itt mindig nagyobb élmény. Nem szakadunk el egymástól, és ha mégis külön síelünk, előbb-utóbb találkozunk valamelyik lejtő alján/tetején vagy a hüttében.

Ezért szeretjük a kis síterepeket:

  • Jól áttekinthető a pályarendszer, így könnyebben megtaláljuk egymást.
  • Családias - délutánra már ismerős arcokkal liftezünk együtt.
  • Ha gyerekekkel megyünk, sokkal nyugisabb - no stressz!
  • Megfizethető a pályaszállás és a síbérlet, főleg ha mindezt csomagban kapjuk.
  • Olcsóbbak a hütték, és ebédnél is összefuthatunk barátokkal
  • Barátságosabb a kiszolgálás, nincs tömeg, ritka a sorbanállás.

Magyarok körében népszerű 10-20 km közötti síterepek Ausztriában

Olyan síterepeket gyűjtöttünk össze, ahol van legalább egy ülőlift és a határtól 3 órán belül elérhetők. Ezeken az ausztriai síterepeken főszezonban a napijegy ára főszezonban 30-40 euró között mozog, szemben a nagyobb síterületek egyre magasabb, 40-60 euró közötti napijegy árával.
Grebenzen síterep - Fotó: Ikarus
Grebenzen síterep - Fotó: Ikarus

Szlovákiában jellemzőek a 10-20 km közötti pályarendszerek

A Chopok észak-dél síterepet kivéve minden szlovákiai sípályára igaz, hogy a pályarendszer 20 km alatt van, ezek közül a legjobb infrastruktúrával rendelkező síterepek, ahol a fent leírt előnyöket élvezhetjük: Ezeken a síterepeken több ülőlift is szolgálja a kényelmet és ami ugyanolyan fontos: a bérletár az osztrákhoz képest igazán baráti, a napijegy 20-30 euró között van!
Mennyei síelés Tátralomnicon | Fotó: sielok.hu 2017
Mennyei síelés Tátralomnicon | Fotó: sielok.hu 2017

Szlovéniában 3 síterep kivételével mind "kicsi"

A szlovén pályarendszerek közül Maribor, Krvavec és Bohinj lóg ki méretével, a többi mind beleillik a "barátságos kis síterep" kategóriába. A közelebbiek közül főleg Rogla (12 km pálya) és Cerkno (18 km) sípályáit ajánljuk azoknak a családoknak és baráti társaságoknak, ahol a közösségi élmény és a nyugodt sítanulás a szempont. A napijegy ára Szlovéniában a 10-20 km méretű síterepeken 30 euró körül van.
Ski Resort Cerkno - Szlovénia
Ski Resort Cerkno - Szlovénia

Kisebb síterep, nagyobb élmény?

Mi így gondoljuk, hogy sokszor igen, de azt is tudjuk, hogy mindenkinél más szempontok érvényesülnek, amikor síterepet választ.
Tippük: Használd részletes síterepkeresőnket!
Állítsd be a neked fontos szempontokat és úgy válassz úti célt!
KOMMENTEK
makaigyozo | 2017.03.03. 00:26
Én is szeretem a kisebb terepeket, de a sok előnyük mellett azért van hátrányuk is. Pl az, hogy ilyen helyekre jellemzően hétvégeken megyünk,és ilyenkor sajnos elözönlik a sízők. Kis síterep-nagy tömeg, a végeredmény kellemetlen a javából. Hozzászólnék még a szlovén "kisterepek" kérdéséhez is. Nincsenek kivételek. Hiába deklarálják Mariborról, hogy a legnagyobb pályarendszer, ha ez kétszeresen sem igaz. 1: csak itthon írják már csak azt, hogy 42km es terep, az üzemeltető Marprom már csak 33-34 km-es rendszerről beszél. És az is csak álom, hiszen az évek óta hóhiánnyal küzdő csődközeli terepen jó ha 10-15 km t össze tudnak kalapálni, szó sincs 30-40 km ről. Krvavecen is ritka, ha összeáll a teljes pályahossz, és ez nagyban függ a szlovének hozzáállásától is, hiszen rendelkezésre áll ugyan a hóágyú rendszer, de nagyon csínján , takarékosan bánnak vele...! Ez jellemző Szlovéniában, kivétel talán Rogla, ahol komolyabban veszik, de ott sem halálosan. Bohinj nem is tudom mitől lett "nagy " síterep, csak akkor haladja meg a 20 km-t ha annyi természetes hó esett, hogy megnyithatják a völgybe menő hosszú pályát, amit egyszer! volt szerencsém megsíelni, jó élmény volt. Amúgy elég ritkán van nyitva, úgy meg bőven 20 km alatt marad a Vogel. Lehetett volna Bohinj nagy síterep, a tervek, az álmok szerint, ha Koblát megcsinálják és a kettőt összevonják, de ez lassan csak álom marad, már a tervekről is lemondanak. A fejlesztések terén is ezek a kis terepek alvó üzemmódban vannak, főleg Szlovéniában, de sajnos az osztrákoknál is, erejüket egyelőre a melegedéssel való sziszifuszi küzdelem nyeli el, nem tudnak (vagy nem is akarnak?) modernizálni, maradnak a jó öreg húzóliftek, nem csinálnak új pályákat, és nagyon gyakran tetten érhető, hogy bár az időjárás lehetővé tenné, akkor sem hóágyúznak, beérik mondjuk a fele pályakilométerrel.
zebralevi | 2019.10.27. 10:54
Tátralomnic már 54 Euro sajnos. Gondolom mert felkapott...
WAndrea | 2019.11.12. 13:29
Sajnos főszezonban már valóban nagyon magasra felkúszik az ár Tátralomnicon. Szezonon kívül azonban ki lehet fogni kedvezőbb árat is. Igen, ez kereslet-kínálat függő teljes mértékben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Arena csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
A négycsillagos Hotel Arena közvetlenül a maribori sípályák lábánál található, a kétüléses lift völgyállomásnál. Szolgáltatásai: étterem, bár, pezsgőfürdő, szaunák, fitneszterem, relaxációs terem, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Family Apartments csillagcsillagcsillagcsillag
A Family Apartments Bolfenk 2-8 fős apartmanokat kínál többféle méretben a maribori kiskabinos lifttől 300-500 méterre. A központi épületben medence és szaunavilág található, valamint az éttermében lehetőség van reggelis/félpanziós ellátásra is.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Forest Apartments Videc csillagcsillagcsillag
Újszerű, 3 csillagos apartmanok a maribori kiskabinos lift felső állomása közelében, 300-500 méterre a sípályáktól. A vendégek kedvezményesen használhatják a szomszédos Bolfenk WellNest Centrum szolgáltatásait!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.