Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szezám, tárulj! - A nap kapujában síeltünk

Portes du Soleil: 650 km sípálya a svájci-francia határon

2013.01.16. Wesselényi Andrea

Mostanában két vonatkozásban is írtunk itt a sielok.hu-n erről a sírégióról. Egyszer a síterepkereső játékban, amikor azt kérdeztük, hogy a világ mely síterepén található a legtöbb sílift. Másodszor pedig egy felmérés eredményét ismertettük, amely kiderítette, hogy melyik az Alpok ár/érték arányban legjobb síterepe.
Mindkét esetben az egyetlen svájci-francia határon elterülő sírégió: Portes du Soleil (ejtsd: portdüszoleil) a megfejtés. Az ADAC síatlasz felmérése szerint ezen a síterepen kapjuk a legtöbbet a pénzünkért. Lehet méricskélni és számolgatni, hogy mennyibe kerül itt a síelés (főszezonban 6 napos bérlettel számolva kb. 100 Ft/km), de a lényeg mégiscsak a szubjektív élmény. Az elmúlt hétvégén egy nemzetközi kis csapattal itt jártam és volt alkalmunk bejárni 2 nap alatt a hatalmas síterület mondjuk egynegyedét.

Les Portes du Soleil - a többszörös világrekorder

650 km sípálya és 12 település alkotja a sírégiót, melyek közül 4 a svájci, 8 pedig a francia oldalon található. A határokat természetesen nem lehet észlelni sem a hegyen, sem a völgyekben, itt tényleg szó szerint "határtalan" a sízés. A hangulatos alpesi településeket felvonók és síbuszok kötik össze. Champéry, Torgon, Les Crosets/Champoussin, és Morgins (ejtsd: Morzsa) mind autentikus svájci falu, ahol tipikus helyi építészet jellemző, fagerendás, teraszos házak kapaszkodnak fel a hegyoldalba, fenyveserdőkkel övezve. A svájci oldal legnagyobb települése Champéry, ahol sok-sok szálloda található, ide azonban nem lehet lesíelni, csak kabinos lifttel lejönni.
Közel 1000 méteres szintkülönbséget hidal át pár perc alatt Champery kabinos liftje.
Közel 1000 méteres szintkülönbséget hidal át pár perc alatt Champery kabinos liftje.
A többi falu sível is megközelíthető, a sípályák egyik hegyről a másikra vezetnek, hatalmas területet lehet csúszkálva bejárni. Bár az évi átlagos hómennyiség 7-8 méter (!), a pályák behavazását nem kevesebb mint 900 hóágyú is segíti. A giga pályarendszeren 90 db hegyi étterem található - a "hütte" szó helyét errefelé átveszi a chalet, ejtsd: "salé" -, az üdülőfalvakban pedig több mint 100 ezer vendégágy!

Síszafari Svájcból Franciaországba és vissza

Champery-ből a nagykabinossal indultunk el felfedezni a síterületet, ahonnan több völgyön keresztül síelve és felvonózva jutottunk el a francia oldalra egészen Avoriaz-ig és onnan tovább Chatel felé. Óriási szerencsével szombaton sikerült kifognunk az álom-időjárást, éjjel leesett egy tetemes mennyiségű hó, másnap reggel pedig kisütött a nap, így fantasztikus panorámákban volt részünk. A helyiek szerint ez volt eddig az idei tél legszebb napja, a fenyők rogyásig hóval, és persze a pályák is. 4-5 fokozatú volt a lavinaveszély, hallottuk is a robbantgatást, így pályán kívülre nem merészkedtünk. Pedig délutánra már rendesen buckás volt minden pálya, mivel puha volt a hó és még nem sikerült igazán tömöríteni a nagy mennyiséget. De sebaj, edzettük a térdeinket, közben a látvány mindvégig pazar volt, ahogy a képek is mutatják.
Elállt a hóesés. Már kék az ég és mindjárt kisüt a nap. Hurrá!
Elállt a hóesés. Már kék az ég és mindjárt kisüt a nap. Hurrá!

A Dents du Midi látványa végigkísér

Vasárnap a Morgins - Chatel - Torgon háromszöget síeltünk be és újra kikaptuk a lehető legszebb téli időt, annyi változással, hogy dekorációnak úszkáló felhők is érkeztek a napsütés mellé. Nekem a régió fő vonzereje a változatos táj volt, mindig fokozott izgalommal vártuk, hogy milyen látványban lesz részünk a következő hegy tetején, és tényleg mindig változott a kilátás, még a Genfi-tavat is sikerült elcsípni az egyik étterem teraszáról. Sok-sok csúcsról megcsodáltuk és lefotóztuk a régió jelképének számító Dents du Midi (ejtsd: dondümidi) hegyláncot, ami tényleg olyan mint egy óriási fogsor. A síterepről készült galériákban kötelezően szerepelnie kell ennek a sziluettnek, valóban lenyűgöző látvány minden szögből.
Dents du Midi - a sírégió jelképe ez a hegylánc
Dents du Midi - a sírégió jelképe ez a hegylánc

"Aliz Csodaországban" érzés: Avoriazba értünk

A francia oldalon a leghíresebb település Avoriaz (ejtsd: Avoriá), amely Morzine felett fekszik, 1800 méteres magasságban. A sírégió települései között az egyetlen kakukktojás, ahol nincsen ősfalu, a pici házak helyett sokemeletes apartmanházak jellemzők. Különleges hangulatú hely, rengeteg szórakozási lehetőséggel.
Avoriaz a maga nemében a tökéletes síváros. Keresztül megy rajta egy ülőlift, és néhány sípálya is! Aztán ott a számtalan freeride lejtő, csak ki kell lépni a házból!
Avoriaz a maga nemében a tökéletes síváros. Keresztül megy rajta egy ülőlift, és néhány sípálya is! Aztán ott a számtalan freeride lejtő, csak ki kell lépni a házból!
Avoriaz áttörést jelentett a modern településtervezésben, itt ugyanis nemcsak egymás mellé dobálták a hatalmas apartmanházakat, hanem figyelmet fordítottak a kinézetre is, azaz igyekeztek megteremteni a természettel való összhangot. A település fával burkolt apartmanházainak formája például a környező hegycsúcsok csipkézetét próbálja idézni.
Avoriaz főutcája egyben sípálya is. De jó volt itt végigcsúszni!
Avoriaz főutcája egyben sípálya is. De jó volt itt végigcsúszni!
A település másik érdekessége, hogy teljesen autómentes, utcáin csilingelő lovasszánok közlekednek, na és persze síelők, mivel az egész hely úgy van kialakítva, hogy az utcák egyben sípályák is. Csúszás közben nézegetjük a főutcán a kirakatokat, és a teraszokon pezsgőző, kávézgató turistákat. Semmilyen más sívároshoz nem tudnám hasonlítani, amit eddig láttam. Nekem ez a síelés "diznilendje", ahova egy életben legalább egyszer muszáj ellátogatni.

Síelés után lazító wellness Val d'Illiez völgyben

Az idei síszezon elején, decemberben adták át a völgyben fekvő idilli Thermes Parc wellness-központot. A termálfürdő egy beltéri és több kültéri melegvizes medencéből, egy természetes termálvizű folyóból, kétféle szaunából és gőzfürdőből áll. A SPA központban masszázsok mellett akár akupunktúrás kezelés és jóga-óra is igénybe vehető. Ausztriával ellentétben itt nem kötelező a szaunában a meztelenkedés, sőt, nem is jellemző. Kellemes étterem és snack bar várja a megéhező vendégeket a felső szinten, a fürdőhöz tartozó négycsillagos hotel pedig még épülőben.
A fürdő melletti vadonatúj rezidenciákban jó befektetésnek tűnik ingatlant vásárolni (10 éves megtérülést kalkuláltunk). Ezzel a lehetőséggel most nem éltünk, de itt szálltunk meg második nap, egy alaposan befűtött, rendkívül tágas apartmanban, ahol minden bútor tömörfából készült. Egy távlati terv szerint a Termálparkot egy modern kabinos felvonóval kötnék be a síterephez, de addig is, amíg az impozáns projekt megvalósul, transzfer busszal lehet feljutni a szállástól a sípályákhoz.

Morgins: a tipikus svájci falu

"Mikor lesz a napfelkelte? Ha lesz erőm felkelni, csinálok pár hajnali fotót ezzel a temérdek friss hóval." - kérdezem, és először nem értem, miért néz rám ilyen furcsán vendéglátónk. "Meg merjem neki mondani?" látom a szemében, hogy ezt gondolja, és aztán megmondja: Ebbe a faluba januárban SOHA nem süt be a nap. Hoppá! Aztán persze leesik, hogy ez azért nem akkora tragédia, hiszen a téli vendégek úgyis mind a hegyen, a sípályákon töltik idejüket, és mire a nap végén leérnek a völgybe, már barnára sültek. Aztán jöhet a forralt bor és a romantikus séta a hótól roskadozó házak és fenyők között, merthogy a méteres hó ellenség híján tuti nem olvad el tavaszig.
Morgins főtere: a Svájcban annyira jellegzetes terméskő templomtoronnyal
Morgins főtere: a Svájcban annyira jellegzetes terméskő templomtoronnyal

Tavaszi rockfesztivál ingyenes koncertekkel

"Még ilyen sem történt velem soha, hogy miközben énekelek a színpadon, egy snowboardost látok tovacsúszni" - idézi az egyik fellépőt a rendezvény brosúrája. A beszámolókból úgy tűnik, hogy a hagyománnyá vált tavaszi dübörgő rocknapokat a zenészek és a közönség egyformán élvezik, a napsütés pedig szinte garantált. 2013. március 20-24. között lesz idén a koncertsorozat, amikor a tavaszi fesztivál öt napján más-más sípályán építik fel a színpadot és a zenekarok hangerővel próbálják meg leolvasztani a havat. A vasárnapi zárókoncert helyszíne az 1800 méteren fekvő, fergeteges aprés ski partykról is híres Avoriaz lesz. Minden koncertre a belépés (becsúszás) ingyenes a síbérlettel rendelkezők számára.

A rockfesztivál beharangozó videója: ilyen volt tavaly a buli

Negatívumok - ami kevésbé tetszett

Ha negatívumot kellene keresni, akkor a liftrendszert lehetne kritizálni: sok a hosszú húzólift, még rángatós tányérossal is találkoztunk. Szélvédő buborékot sehol nem láttunk az ülőlifteken, de a magyarázat is megvan már, hogy miért van így. A buborékos ülőlift max. megengedett sebessége jóval alacsonyabb mint a bubimentes lifté, és mivel a nap végén muszáj a síelőknek visszajutni a szállást adó völgybe, így ezt nagyobb kockázat nélkül garantálni tudja a lifttársaság.
Csákányos felvonó
Csákányos felvonó

Pozitívumok - az igazi plusz

Azoknak tudnám ajánlani a síterületet, akiknek a fűtött ülésű, széltől védett lifteknél, azaz a kényelemnél fontosabb a természet, a látvány, a táj változatossága. Különös varázsa van annak, hogy minden csúszással újabb völgyeket lehet felfedezni, ráadásul a síterep nagy része gyönyörű fenyőerdőkkel teli magasságban húzódik. Sok szép romantikus erdei pálya mellett persze bőven van széles, legyalult carvingpálya, de természetesen van igazi kihívást jelentő kezeletlen fekete, és a freeriderek örömére végtelen számú off piste lejtő is. Egy héten át is kitart a felfedeznivaló!
Napsütés, porhó, szélcsend. Bárcsak a tél minden napja ilyen lenne!
Napsütés, porhó, szélcsend. Bárcsak a tél minden napja ilyen lenne!

Svájcban is lehet elérhető árú a síelés

A 3 nyelven elérhető www.portesdusoleil.com oldalon megtalálhatók a legkedvezőbb árú sícsomagok. Apartmanos elhelyezés már 20 CHF, azaz kevesebb mint 5000Ft/fő/éj ártól elérhető, egyhetes foglalás esetén. Néhány tipp a spóroláshoz:
  • Április 6-tól kezdődik az utószezon, ilyenkor jóval olcsóbb a síbérlet, és gyerekeknek családi csomagban ingyenes a sízés.
  • Kezdőknek dolgozták ki a "Youcanski" csomagajánlatot, melyben benne van a síbérlet, a sí- és bukósisak kölcsönzés, valamint minden délelőtt kiscsoportos síoktatás. Egy ilyen csomag 3 napra 169 CHF-tól, 6 napra pedig 269 CHF-tól foglalható, meghatározott időszakokban.
  • Aki a következő szezonban tervezi, hogy ide látogat, akkor jár jól, ha időben foglal, a síbérletre is elcsíphető 10% "early bird" kedvezmény december elejéig.
KOMMENTEK
tomfekete | 2013.01.17. 10:35
Egy hetet töltöttem ott (Torgon). Valóban varázslatos.
cannibale | 2013.01.17. 21:09
Irigyellek.
Lélegzetelállítóak a képek! Ha van aki ide menne jövőre, írjon már rám. ;)
csemmyboy | 2013.01.19. 02:20
Azt hiszem ellennék a vidéken egy jó darabig, sőt oda is költöznék :-)
Athramien | 2013.01.30. 18:29
A páromék most vannak Torgonban, és azt mondják, hogy nem érdemes oda menni, az eddigi legrosszabb pályarendszer, amin voltak, még a tavalyi Gerlitzennél is rosszabb. Egyrészt a fent említett liftek miatt: ülő lifttel nagyon keveset találkoztak, de azok is a leggyengébb minőségű többnyire kétszemélyes fajták voltak. A tányéros lift itt nem az a kényelmesebb rugalmas fajta, hanem merev, szóval ha ráülsz egyből ránt rajtad egy hatalmasat. Ezen kívül csomó helyen nincs lift, hanem a rengeteg lapos részen lehet csomót sétálni, vagy síbuszra várni.
És akkor a pályákról nem is beszéltem. A ratrakot csak hírből ismerik, ha véletlen mégis megcsinálnak éjszaka egy hegyoldalt, az úgy néz ki, hogy cikkcakkban csinálnak bele egy sávot, a többi részhez hozzá sem nyúlnak. Viszont a maradék ratrakolatlan részen sem marad meg a szűzhavas élmény, mert már az is buckás és kemény. A pályák bárhogy is vannak elnevezve nagy részük kék, lapos és keskeny, a vendégszereteten pedig a svájci oldalon is otthagyták a franciák a nyomukat.
Egy dolgot ők is dicsértek: a panoráma tényleg gyönyörű.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.