Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Murau: 10 ok, amiért érdemes itt nyaralni

2015.07.12. 2023.05.22. sielok.hu | frissítve: 2023.05.22.

Muraut mi sízők többnyire télen látogatjuk, pedig minden évszakban szerethető hely. Ismerkedjetek meg ennek a szép kis osztrák városnak és környékének a nyári oldalával! Ízelítőnek 10 kipróbált nyári programtippet ajánlunk az aktív utazások kedvelőinek.
Murau látképe | Fotó: Tom Lamm - ikarus.cc

Városnézés virtuális idegenvezetővel

Murau szép fekvésű kisváros, akár egy nap alatt bejárhatjuk minden zeg-zugát. Romantikus sétákra hívnak templomtornyokkal tűzdelt girbegurba utcái. A középkori város történelmét, hagyományait akkor ismerhetjük meg igazán, ha idegenvezetővel járjuk végig a nevezetességeket. Ennek legegyszerűbb módja, ha bérelünk egy audio guide-ot, mely magyar nyelven is kapható a helyi turisztikai irodában, címe: Informationsbüro Murau, 8850 Murau, Liechtensteinstraße 3-5. (Murtal kártyával csak 5 euróba kerül egy főre.)
Murau belvárosa nyáron - kilátás a kőhídról
Murau belvárosa nyáron - kilátás a kőhídról

Ha nyár akkor VÍZ

Muraut középen kettévágja a sebes folyású Mura folyó, két partján hangulatos sétányokon kerülhetünk vízközelbe. A város centrumában átvezető kőhíd pedig a település és a hagyományos bátorságpróba jelképe. Innen szoktak a zúgó folyóba ugrani a nyári Murcapulco Fesztivál idején (előreláthatólag 2019 júniusában) a helyi fiatalok. Még lenézni is szédítő! A híd közvetlen közelében, a magyar tulajdonban lévő Hotel Alpin Murau mögött hatalmas játszótér található, amely órákra lefoglalja a gyerekeket vizes játékaival és az ingyenesen használható szabadtéri trambulinokkal. A felnőttek eközben függőágyakban relaxálhatnak.

Strandoljunk!

Ha kitör a kánikula, irány a strand, és erre legalább 3 opció kínálkozik! Murau nyugati részén található egy gyönyörű strandfürdő, ahol egy forrásvíz tisztaságú természetes tóban lehet úszkálni. A fürdőtóhoz tartozó 8000 m²-es területen egy gyermekeknek kialakított pancsoló is van, max. 40 cm vízmélységgel. A területen ezenkívül található vízesés, büfé, játszótér, strandröplabda, focipálya, és homokos teniszpálya is.
A Murau közeli St. Lorenzenben, a Kreischberg lábánál is van egy szép strand, fűtött úszómedencékkel, gyerekmedencével és játszótérrel. Kicsit továbbutazva pedig egy gyönyörű Freizeitparkba juthatunk el Stadl an der Mur faluban. A szép fürdőtó vize ivóvíz minőségű!
Fürdőtó és szabadidőközpont Stadl an der Mur település déli részén
Fürdőtó és szabadidőközpont Stadl an der Mur település déli részén

Kirándulások a környéken

Murautól 10 km-re észak felé, Schöder határában található a Günster vízesés (Günster Wasserfall), ami Stájerország legnagyobb vízesése. A víz több lépcsőben 65 métert zuhan a mélybe. Pár perces sétával a kiépített pallókon egészen a vízesés tetejéig fel lehet jutni. A vízesés előtt fizetős parkoló található, de pár perces sétára az út mentén van egy ingyenes parkoló is. Miután megnéztük a csodás vízesést, innen negyed órás autózással eljuthatunk az Etrachtsee-hez. Az 1300 méteres magasságban található tó nagyon kedvelt kirándulóhely. Itt körbe sétálhatjuk a tavat vagy csónakázhatunk is rajta. De akinek van kedve gyalogolni, feltúrázhat a Rudolf-Schöber Hüttéhez (1667 m.) is
Kirándulás a muraui hegyekben
Kirándulás a muraui hegyekben
A nyári szezonban, júliusban és augusztusban hetente háromszor, szerdánként, péntekenként és vasárnaponként üzemel a kreischbergi kabinos lift, 9 és 16 óra között. A hegyre megérkezve az igazán lenyűgöző panorámáért még egy kicsit felfelé kell túrázni a hegyen, a Rosenkranzra (2118 m) vagy a Kreischberg csúcsára (2002 m). Aki viszont inkább csak egy kellemes sétára vágyik, az kereshet magának erdei ösvényt, vagy egy völgybe vezető utat. A pályamenti kis vendéglők közül pedig a Rieglerhütte (a régi és az új kabinos lift közötti átkötőpálya mentén található) valamint a Grillboden (a régi kabinos lift középállomásánál) nyáron is várja vendégeit a legfinomabb helyi specialitásokkal!

Kerékpározzunk!

Ezen a vidéken halad a több mint 400 km-es Murradweg, ez a kerékpárút a Mura forrásától egészen Horvátországig vezet a folyót követve. A Mura-menti kerékpárút teljes szakaszán nagyon ritkán fordulnak elő emelkedők és ráadásul mindig egészen könnyen leküzdhetőek. Ingyenes kerékpártúra-útvonal térképet a muraui turisztikai hivatalban találhatunk.
Kerékpárral Murauban | Fotó: ikarus.cc
Kerékpárral Murauban | Fotó: ikarus.cc

Raftingoljunk!

Aki a vizet sportolásra szeretné használni, a legalkalmasabb helyen van! Murauban szervezett, jól képzett vezetőkkel egy élménygazdag rafting-kalandtúrán vehet rész a Mura folyón. A túrát minimum 6 fő jelentkező esetén indítják. Jelentkezni a Murtalerhof panzióban lehet.
Rafting a Mur folyón
Rafting a Mur folyón

Sörözzünk!

Murauban a folyó partján továbbsétálva található a Muraui Sörmúzeum: ide érdemes egy kóstolóval egybekötött látogatásra benevezni. A múzeumlátogatás egy filmvetítéssel ér véget, ahol megismerhetjük a sörgyártás teljes folyamatát. Muraut 2010 júliusában a muraui sörgyár fennállásának 100. évfordulójára “sörvárosnak” nevezték el. Nyaranta sörfesztivált is tartanak, de minden helyi rendezvény elengedhetetlen kelléke az ezüstösen habzó Murauer Bier.

Családosok figyelem!

A gyermekekre gondolva a muraui turisztikai hivatal számos gyerekprogramot szervez. A kisvasúttal való kirándulás kedvelt gyerekprogram. A gőzmozdonyos kisvonat kedden és csütörtökön közlekedik a Murau - Tamsweg - Murau útvonalon. A muraui turisztikai irodából elhozható pecsétfüzettel gyermekünk akár betűdetektíves játékot is játszhat, így egy kis kirándulást tehetünk St.Georgen és St. Lorenzen környékén Az útvonalon kis színes házak rejtik a pecsétnyomókat.
Murtalbahn: kirándulás gőzmozdony húzta kisvonattal a Mur völgyében
Murtalbahn: kirándulás gőzmozdony húzta kisvonattal a Mur völgyében

Kézműves játékok a famúzeumban

A Mura vidék legfőbb jellemzője a víz elem mellett a fa. A Murau közelében lévő Famúzeum 1988 óta létezik, és folyamatosan fejlesztik, bővítik. Mára a közel 10 000 nm-es területen található múzeumban különböző játékos, fejlesztő módszerekkel mutatják be a fa tulajdonságát, felhasználását. A múzeum időjárástól függetlenül a nyár minden napján nyitva van 9-17 óráig (júniustól-szeptemberig).
Holzmuseum - Famúzeum Murau közelében
Holzmuseum - Famúzeum Murau közelében

Sámson óriások

A hagyományőrzés és a biblia közös motívumai a Sámsonok. Az óriások az erőt képviselik, ezáltal a muraui polgárőrség egyik szimbólumává is váltak. Megdöbbentő látványt nyújtanak, amikor az augusztus 15-i ünnepen felvonul az egész gárda, a Sámson óriásfigurákkal az élen, és végighaladnak Murau városán, a kápolnától indulva. Az óriások az ünnepség keretén kívül is láthatók egy számukra kialakított házban.
Sámson-felvonulás Murauban augusztus 15-én
Sámson-felvonulás Murauban augusztus 15-én
Aki gyerekekkel utazik a városba, ne hagyja ki ezek megtekintését, de legjobb augusztus 15-ére időzíteni a látogatást.

És a KEDVEZMÉNY: Mindent egy kártyával ! A MurtalGästeCard-dal akár 30% kedvezmény is elérhető. Szállások Murauban és környékén 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.