Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ahol már elkezdődött a szezon: osztrák gleccsersíterepek

2022.11.15. sielok.hu

Nagyon várod a telet és minél hamarabb csúsznál egyet? Az osztrák gleccserekre mindig számíthatsz. Íme 8 síterep Ausztriában, ahol már beköszöntött a síszezon.

Kaprun és a Kitzsteinhorn gleccser

A Kaprun-Kitzsteinhorn gleccser egyike Ausztria leghóbiztosabb síterepeinek, fekvésének és a fejlett hóágyúrendszernek köszönhetően. Széles lejtői kifejezetten ideálisak carvingolásra, de tanulásra és oktatásra is alkalmasak.

A gleccserről lenyűgöző panoráma tárul a hófedte háromezres csúcsokra és a völgyben fekvő Zelli-tóra. A síterep október elején friss hóval nyitotta meg a szezont és várhatóan május végéig nyitva tart.
Kaprun: Napsütéses szezonkezdet - 2022-10-07 | Kép: Stánicz Balázs
Kaprun: Napsütéses szezonkezdet - 2022-10-07 | Kép: Stánicz Balázs

Karintia nagyágyúja: a Mölltal gleccser

Karintia legmagasabban fekvő síterepe a Mölltal gleccser, ahol abszolút hóbiztos sípályákat találunk. A föld alatti gleccservasút 8 perc alatt 1000 méternyi szintkülönbséget áthidalva visz fel a 2108 m magasan fekvő középállomásra, ahonnan 6 személyes kiskabinos felvonókkal lehet feljutni a felső pályákhoz és további ülőliftekkel a gleccserhez.

A minden igényt kielégítő, széles, naponta gondosan kezelt pályákon a síszezon november 10-én kezdődött és a tavasz végéig tart.
Mölltal - Karintia gleccserterepe | Fotó: Mölltal
Mölltal - Karintia gleccserterepe | Fotó: Mölltal

Síelés egész évben: Hintertux és a Schlegeis gleccser

A Hintertux Ausztria egyetlen egész éves síterülete, mely a 3476 méter magas Olperer lábánál található. A hóbiztos sípályák itt Tirol szívében magától értetődnek így nem meglepetés, hogy majdnem egész évben hódolhatnak a síelés szerelmesei kedvenc időtöltésüknek. A 365 napos szezon azonban már a múlté, a forró nyarakon vannak időszakok, amikor már nem lehet síelni a gleccseren.

A Hintertuxi Schlegeis gleccseren minden évszaknak megvan a maga vonzereje. Télen 60 kilométernyi porhóval borított sípálya és még 8 km túraútvonal csábít aktív kikapcsolódásra. Nyáron is mintegy 18 kilométernyi sípálya és 10 sífelvonó várja a síelőket, amíg az időjárás engedi. A téli szezon pedig már szeptemberben elkezdődött.
Kép: Dús Ernő
Kép: Dús Ernő

A legnagyobb gleccser: Stubai

Az Innsbrucktól 30 kilométerre fekvő Stubai síterepen található Ausztria legnagyobb gleccsersíterülete. A modern síterep minden igényt kielégítő infrastruktúrával rendelkezik, a felújított völgyállomása fedett beszállórészlegével, tágas gyülekezőjével és Ausztria legnagyobb önkiszolgáló sítárolójával várja a téli üdülővendégeket.

A síszezon általában szeptember/októbertől - júniusig tart. Nyár elején általában két gleccseren: az Eisjochon és a Windachferneren lehet síelni.
Stubai, Ausztria legnagyobb gleccsersíterülete | Fotó: Stubai
Stubai, Ausztria legnagyobb gleccsersíterülete | Fotó: Stubai

A tiroli óriás: Sölden-Ötztal

Sölden-Ötztal síterepén közel 150 kilométernyi összefüggő sípályát találunk. A Golden Gate köti össze a Giggijoch síterepet a gleccservidékkel. Itt található Ausztria leghosszabb lesiklópályája, ami 13 km-t és 1800 méternyi szintkülönbséget tesz meg.

A síterep hóbiztosságáról a Tiefenbach és a Rettenbach gleccserek gondoskodnak. Lejtőinek nagy része az erdőhatár fölött fekszik, így októbertől egész május elejéig lehet itt síelni.
Sölden-Ötztal | Fotó: Sölden
Sölden-Ötztal | Fotó: Sölden

A legmagasabb: Pitztal gleccser

Pitztal Ausztria legmagasabban fekvő gleccsersíterülete, mely 1982-ben nyitott meg, így viszonylag fiatal síterepnek számít. Az 1700 méteren lévő parkolóból 1100 méteres magasságkülönbség megtételével mindössze 8 perc alatt érhetünk fel az örök hó birodalmába. Az utazás kényelmét megannyi modern sílift, köztük a Mittelberg nyolcszemélyes kiskabinos felvonó és a Gleccsertó hatszemélyes ülőfelvonó növeli.

A síszezon korán elkezdődik, általában már október elejétől lehet csúszni, ezért sok válogatott síelő jár ide edzeni. A szezonzárás a leggyakrabban április végére, május elejére esik.
Végre tél! Megérkeztünk a gleccserhez, már nagyon mocorognak a lécek! :)
Végre tél! Megérkeztünk a gleccserhez, már nagyon mocorognak a lécek! :)
A fenti galériát feltöltötte: beee

Élménysíelőknek: Kaunertal gleccser

A Kaunertal gleccsersíterület széles pályáival igazi paradicsom az élménysíelők számára. A felvonóknál ismeretlen fogalom a várakozási idő. A snowboardozás és freestyle megszállottai is gyakran találkoznak Kaunertalban, az Alpok egyik legjobb funparkjában. A snowboardosokon kívül a könnyed síelést, a szánkózást és a hótalpas túrázást kedvelőket is ideális feltételek fogadják Kaunertalban.

A gleccserhez egy szerpentinen juthatunk fel, vagy két egymást követő négyüléses felvonó segítségével, a téli időszakban kék vagy piros pályákon vissza is csúszhatunk a parkolóig. A síelésre szeptember végétől május végéig van lehetőség.
Kaunertal november elején | Fotó: kovitomi
Kaunertal november elején | Fotó: kovitomi

Dachstein gleccser: csak sífutóknak

Magyarországról a stájer régióban található Dachstein gleccser érhető el a leggyorsabban, a távolság Budapesttől kb. 500 kilométer. 2996 méteres tengerszint feletti magasságával a Dachstein az Északi-Mészkőalpok második legmagasabb hegycsúcsa, gleccsere az Alpok legkeletebbre fekvő jégfolyama.

A térség központjától, Schladmingtól pár km-re található Ramsau am Dachstein nevű település, ahonnan egy nagykabinos lifttel juthatunk fel az örök hó birodalmába. A gleccser ebben a szezonban csak a sífutókat fogadja 12 km hosszú pályával. Az alpesi síelés lehet, hogy végleg megszűnik ezen a magaslaton.
Sífutópálya a Dachstein-gleccseren | Fotó: Szoták Nóra
Sífutópálya a Dachstein-gleccseren | Fotó: Szoták Nóra
KOMMENTEK
HJH | 2022.11.18. 08:56
Vasból vagy Mérnök úr! Szuper!
Mint Krajcsi Pali bácsi. Ő 60-70 km-eket megy naponta, igaz, hogy Mátraszentistvánban és egy liften.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Sporthotel Cristall csillagcsillagcsillagcsillag
A magyar alkalmazottakkal üzemelő szálloda a Stubai-völgyben, Fulpmesben található, 1,5 km-re Schlick 2000-től, a gleccser pályáitól pedig 23 km-re. Kétágyas szobák, családi apartman és hatalmas lakosztály várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Bon Alpina csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított szálloda Innsbruck külterületén, Iglsben, a Patscherkofel kabinos lifttől 400 méterre. A wellness részleg szolgáltatásai: fűtött kültéri medence, beltéri medence, gőzszauna, finnszauna, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Grauer Bär csillagcsillagcsillagcsillag
Az Innsbruck központjában lévő Hotel Grauer Bär 196 felújított szobával várja vendégeit karnyújtásnyira az óvárostól. A környékbeli sípályákra a szálloda előtt megálló síbusszal juthatunk el, a Nordpark síterephez vezető fogaskerekű vasút pedig 200 m-re található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.