Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelés 4 hegyen át a Schladming Dachstein régióban

2011.01.31. 2012.03.29. Wesselényi Andrea | frissítve: 2012.03.29.

Skischaukel = síhinta. Furcsa szó, aki először hallja, nem is érti, miféle játékszer lehet. Ausztriában azokat a sícentrumokat nevezik így, ahol a síliftek több völgyben fekvő alpesi falut kötnek össze oly módon, hogy az azokat elválasztó hegyeken át oda-vissza "hintázva" felvonózhatunk és síelhetünk, lecsatolás nélkül.
A schladmingi sírégió tökéletes példa erre. Öt téli üdülőhely (Schladming, Rohrmoos, Haus im Ennstal, Pichl és Gleiming) összefogásának és közös fejlesztésének eredményeképpen jött létre Stájerország legnagyobb egybefüggő síterülete, az ún. Schladminger 4-Berge-Skischaukel (4-hegy síhinta). A négy síterep - Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen és Reiteralm - mindegyike külön-külön is megállná a helyet önálló úti célként, az összekapcsolt sírégió pedig végképp Stájerország téli kínálatának csúcsát jelenti, minden szempontból. Mindez csupán 5 órás autózásra a magyar fővárostól! A Schladming - Budapest távolság kereken 500 km - aki reggel 6 kor elindul, délben már a sípályán élvezheti a hosszú lesiklásokat. Ezt tettük mi is 2011 január közepén. Egy évvel később újra itt jártunk, és ennek kapcsán frissítjük a cikket pár plusz infóval.

A hely vonzerejét tovább növeli, hogy Schladming és környékén elhelyezkedő síterepek tagjai a 860 km sípályát és 270 síliftet magában foglaló Ski Amadé síszövetségnek. Hetekig elsíelhetünk itt úgy, hogy mindig más pályát próbálunk ki. Nem véletlenül lett Schladming az egyik legkedveltebb ausztriai úti cél a magyar síelők körében.

Schladming - a sífőváros

2013. február 4-től 17-ig Schladmingban rendezik a FIS alpesi sí világbajnokságot, amelynek köszönhetően Stájerország sífővárosa a média érdeklődésének középpontjába kerül majd. A nagyszabású sporteseményre már most teljes gőzzel készülnek, új konferencia- és bevásárlóközpont valamint szállodák épülnek az idei szezonra elkészült pazar völgyállomás közelében, már mindenütt szembetűnnek a 2013-as VB-t beharangozó plakátok. A település és a régió elsősorban a legendás Nightrace éjszakai szlalomversenynek köszönhetően vált ismertté, most pedig új dimenziók nyílnak a település és a síterületek fejlesztésében - hangsúlyozza Hermann Gruber, a Schladming-Dachstein régió turisztikai hivatalának igazgatója.

A Planai - Schladming házi síparadicsoma

A régió új büszkesége az új Planet Planai völgyállomás, innen indul a felvonó a Schladming fölötti Planai síterepre, amely talán a legnépszerűbb és legtöbbet fejlesztett pályarendszer. Az üvegpalota belsejében mozgólépcső visz fel a kabinos lifthez és közben csak ámulunk: a hipermodern épületben információs központ, szolgáltató irodák, síkölcsönző, szaküzlet és pihenő terek is helyet kaptak. A 2013-as világbajnokság idején a "Planet Planai" ad majd otthont a megnyitóünnepségnek, valamint az eredményhirdetéseknek, és a sajtóközpontot is itt alakítják majd ki. Planai a meglepetések síterepe. Ahány év a síparadicsom életében, annyi új kreatív ötlet valósul meg lejtőin. Napozhatunk igazi beach kosarakban, ülhetünk királyként a körpanorámás Sky Toilet-en, síelhetünk dallampályán, Mozart hangjaira. Naná, hogy van fedett varázsszőnyeg a gyerekeknek, változatos funpark a snowboardosoknak és számtalan nyugágyakkal körberakott hütte az éhes-fáradt síelőknek. Délután még kipróbáljuk az új 8-személyes Mitterhaus ülőliftet és a völgybe vezető 7 kilométeres lesiklással zárjuk az intenzívre sikeredett napot.

Hochwurzen - a rekordok hegye

A Planai-al szomszédos Hochwurzen hegy igazi családi síterep közepes lejtésű széles sípályáinak és modern felvonóinak köszönhetően. A tartományban itt találjuk a leghosszabb, 3 km-es kivilágított sípályát, valamint Európa leghosszabb megvilágított szánkópályáját. A 7 km hosszú, végtelennek tűnő ródlis lesiklás után olyat éreztem, amit még soha: izomlázam lett a sok fékezéstől. Kihagyhatatlan élmény! Szánkót a hatszemélyes ülőlift völgy állomása mellett lehet kölcsönözni, a szánkópálya alján és tetején pedig este is nyitva tartó hütték várják a kipirult szánkós csapatokat vacsorára és koccintásra. Mi egy nagy tál sült oldalassal és cirbolyapálinkával melegítettük fel gyomrunkat a frenetikus esti program előtt.

Reiteralm - az idilli síterep

Hetek óta köd és latyak keserítette életünket a fővárosban, annál nagyobb volt a kontraszt Reiteralm sípályáira érve. Éppen egy meleghullám vonult át Európán, és bár egész nap pluszokat mutattak a hőmérők, mégis, a kiválóan ratrakolt pályákon délutánig lehetett élvezni a sízést, a szikrázó napsütés és a szemközti Dachstein sziklacsúcsainak látványa pedig egész nap elkísért. Reiteralm idei újdonságai a 8-as kabinos lift alapállomásánál található zárható, fűtött símegőrző, az Intersport síkölcsönző és tesztközpont, valamint a nyolcas kabin felső állomásánál lévő email terminál, ahonnan ingyenesen küldhetünk elektronikus levelet a saját fotónkkal szeretteinknek. A többségében széles sípályák között minden nehézségűt találni. Itt is van fun-park, félcső, carving pálya, ingyenes sebességmérő pályaszakasz és buckapálya is. A hegyi fogadók mindegyike olyan szép és hívogató, hogy szinte mindet kipróbálnánk! További újdonság az 5-ös pálya melletti "Preunegg Jet" névre hallgató 2,2 km hosszú kiskabinos felvonó, amelynek fűthetőek a bőrülései! A kabin egyben tökéletes melegedőhely legyen is egyben! Az új nyolcszemélyes felvonóba, az új sípályák létrehozásába és a hóágyúrendszer bővítésébe idén összesen 13 millió eurót invesztáltak, ami a Reiteralm Felvonótársaság történelmében a legnagyobb befektetésnek számít.

Hauser Kaibling - ahol minden ülőlift buborékos

A szomszédos Hauser Kaiblingon is folytatódtak elmúlt években elkezdődött fejlesztések. A Haus in Ennstal városka felett található síterep a "schladmingi 4-hegy-síhinta" szerves része, Budapest felől érkezve az első állomása. Hauser Kaiblingon minden ülőfelvonó buborékos, azaz eső-szél illetve hó védőbúrával van felszerelve. A Planairól egy vadonatúj, védőburokkal felszerelt nyolcszemélyes ülőlift visz át Hauserre, így még kényelmesebb az összeköttetés a Mitterhaus állomással. A nap végén a nyolcszemélyes ülőlift alapállomásánál elhelyezett terminálnál ingyen kinyomtathatjuk, milyen hosszan, mekkora szintkülönbséget áthidalva és mennyi idő alatt síeltünk az adott napon. Ugyanezen adatokat természetesen a síterep honlapján is megtekinthetjük síbérletünk számának megadásával, az egész régióra vonatkozóan.

A schladmingi síhinta sípályáihoz a szemközti Dachstein sziklás vonulata adja meg a pazar hátteret. Ez a szemközti hegy nem csak mint látványosság, de mint síelésre hívogató sportközpont is számításba jön. Amikor tavasszal már elolvad a hó Reiteralmon vagy a Planaion, a Dachsteinen még kiváló porhavat találhatunk akár májusban, júniusban is.

A Dachstein gleccser

A régió ékkövének számító Dachstein Gleccser a hazánkhoz legközelebb eső gleccsersíterep. Ramsau felől egy nagykabinos lifttel juthatunk fel az örök hó birodalmába. A Dachstein hegye síelők (nyáron is nyitva tartó sípályák), snowboardosok (ld. Atomic Superpark), sítúrázók (15 osztrák nemzeti sítúra kiindulópontja) és sífutók (18 km kezelt sífutópálya) paradicsoma is egyben. Freeridosok álma a 18 km hosszú Edelgriess sípálya, melyen a Dachstein-gleccserről egészen Ramsauig lehet lejutni - ezt csak túravezetővel vagy megfelelő hely- és lavinaismerettel rendelkezőknek ajánljuk. A nyári időszakban csak a gleccser felső pályái alkalmasak sízésre, de a snowpark ilyenkor is nyitva tart. Jelenleg éppen a nagylift karbantartását végzik, 2011. február 5-én nyitják meg újra. A hely látványossága az a jégpalota, amelyet a gleccser jegében vájtak ki, közel egy éves munka eredményeképpen valamint a pazar "Dachstein Sky Walk" üvegpadlójú kilátó.

További látnivalók, programtippek a környéken:

  • Tenne - az apres-ski fellegvára
    Geniesse das Leben - azaz Élvezd az életet! - Áll nagy betűkkel a Tenne bulipalota homlokzatán. A schladmingi völgyállomáson található központi szórakozóhelyen 3 szinten akár 3000 ember is együtt mulathat, dübörög a zene, pörögnek a pultoslányok. Akinek még marad energiája a síelés után, itt kitombolhatja magát! Infó: www.tenne.com

  • Pálinka kóstoló a Mandlberg farmon
    Festői környezetben, 980 méteres magasságban, a Dachstein lábánál található a családi birtok, ahol a hely adottságát, a kristálytiszta vizet felhasználva kiváló minőségű pálinkaféléket, a magasabb részeken termő törpefenyők leveleiből pedig gyógyhatású termékeket, balzsamot, illóolajat készítenek, manufakturális módszerekkel. Betekintést kaphatunk a gyártás folyamatába, a pálinka-kóstoló után pedig igazán egyedi ajándékokat vásárolhatunk az őstermelőtől. Infó: www.mandlberggut.com

  • Különleges grillvacsora a Royer hotelben
    Öntevékeny húsimádóknak ajánljuk a Royer szálloda által kínált kulináris élvezeteket. A "Tatarenhut" néven rendelhető ínyenc vacsora lényege, hogy a tökéletesen előkészített hússzeleteket az asztal közepére helyezett forró vaskúpon süthetjük meg. Hangulatos környezetben, előétel, salátabár, desszert és finom borok társaságában, természetesen. Infó: www.royer.at

  • Éjszakai szánkózás Hochwurzenen
    Ez Ausztria talán legjobb szánkópályája - muszáj kipróbálni! 19.30 és 23.30 óra között van kivilágítva a pálya, melyen 7 kilométer hosszan lehet siklani, akár megállás nélkül. Kabinos felvonó repít a pálya tetejére, ahol isteni sült oldalassal melegíthetjük be gyomrunkat a hangulatos Hochwurzenhausban. A pálya alján folytathatjuk az aprés ski élvezeteket, forró italok, grappa és társai, kiadós hústálak várnak a hüttékben. Infó: www.nachtrodeln.at

  • Steiner Manufaktúra: gyárlátogatás 3 dimenziós mozival
    Ausztria legnagyobb lódenkészítő üzemét 1888-ban alapították. A szeptembertől látogatható üzem a főút mentén fekszik, jól megközelíthető helyen. A mandlingi "Gyapjúvilágban" egy különleges 3D mozi, a gépek közvetlen közelében felállított LCD monitorok és szakértő idegenvezetés kalauzol végig a szövetgyártás folyamatán. Infó: www.wollwelt.at

  • Panoráma-étterem a Dachstein gleccseren:
    2700 méter magasan található a 150 férőhelyes panoráma-étterem Gletscherrestaurant Dachstein, amely 8:30-tól 16:30-ig tart nyitva. Napfelkelte-reggelit vagy naplemente-uzsonnát is fogyasztatunk a régió legmagasabban fekvő önkiszolgáló éttermében a csodás kilátás élvezete közben. Infó: www.dachsteingletscher.at
Ajánlott weboldalak:
KOMMENTEK
DogHead | 2011.02.02. 13:39
És nem mehetünk el szó nélkül az állatok mellett sem!
Haus baloldalán az ülős alatt és Reiteralm jobb oldalán a kabinosnál is van egy vadaspark tele őzzel. Saját fejlesztésű program az ún. "őzikétől-őzikéig" kör. Ha megakarjuk egy napon belül nézni az összes állatot, hát fel kell kötni az aláöltözőt. Egész napos programot tervezzünk. Félúton pihenő Planai tetején lévő hüttében ahol szintén van egy miniállatkert, bent a hüttében. És van sok zöld tehén is.
Rambo | 2011.02.03. 20:05
Télleg szuper hely a Hinta. Ráadásul hóbiztos. Itt nemigen fordulhat elő, hogy szezonban nem lehet sielni.
franci252 | 2011.02.28. 11:52
Az biztos, hogy egy varázslatos régió. Végiglátogattuk ezeket a helyeket. Némelyiket márnem is egyszer. Mindig szívesen jönnék ide, de annyi jó hely van még...Ja, és muszáj megemlíteni a Fageralm-ot is, amelyik azt hiszem nincsen benne az átsíelhető/felvonózható hintában, de csak alig néhány km autózás, közel a Reiteralmhoz, gyönyörű környezet, szép pályák, fantasztikus hangulatú ódon hütte.
csabeszka | 2012.01.29. 20:45
Annyi kérdésem lenne, hogy pl.Saalbach-hoz vagy Nassfeld-hez képest nagyobb tömeg van-e úgy általában a pályákon vagy itt jobban eloszlik a nép? Tudom ez relatív de mégis nagyon érdekelne egy-két adekvát válasz!
afuchs007 | 2012.01.30. 14:52
És 20 év után Saalbach helyett Schladming ad otthont a Musikanten Ski WM-nek 2012.03.21-25. Saalbachban beépítették azt a területet ahol a fesztiválsátor állt. Idén sajnos nem lesz magyar zenekar a fellépők között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Hotel Berghof Mitterberg csillagcsillagcsillag
A Schladming-Dachstein régióban a hegyek között megbújva található a Mitterbergen, Gröbming mellett a Hotel Berghof családi szálloda. A hoteltől busszal és akár autóval is könnyedén elérhetők a közeli sípályák: Stoderzinken 3 km, Schladming 4 hegy 10 km.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Aparthotel Hirschenau csillagcsillagcsillagcsillag
Igényesen felújított aparthotel a Ski Amadé / Filzmoos sípályáitól 150 méterre. Konyhás, 4-5-6 fős apartmanok önellátással, vagy igény esetén reggelivel, közös szaunahasználattal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sporthotel Royer csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Családbarát sportszálloda Schladmingban, 450 méterre a Planai sílifftől, ingyenes sítranszferrel! Wellness részleg medencével, csúszdával, szaunákkal és gyermek medencével. Szolgáltatások: gyermekfelügyelet, tekepálya, teniszpályák, squash, és még sok más beltéri sport.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.