Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Svájci Alpok: eltűnő (?) gleccserek nyomában jártunk

2013.12.17. 2013.12.18. Wesselényi Andrea | frissítve: 2013.12.18.

Aggasztó mértékben fogynak az Alpok gleccserei. 150 éve tart ez a folyamat és ha ez így megy tovább, akkor a következő 100 év alatt bevégzik földi létüket. Eggyel több ok, hogy saját szemünkkel lássuk őket: december elején a Svájci Alpok legnagyobb gleccsereit csodáltuk meg hótalpakon, sílécen.

Az Aletsch - Európa leghosszabb gleccsere

A jégfolyam nevét viselő síterep, az Aletsch Aréna ideális helyszín gleccsernézésre. December első hétvégéjén indult itt a síszezon, kiváló hóval, ragyogó napsütéssel és néhány száz szerencsés síelővel. A Bettmerhorn csúcsáról induló 53-as pálya széléről látjuk meg végre teljes nagyságában a gleccsert, és ahogy az alattunk elterülő széles völgyben felénk kanyarodik, próbáljuk felfogni irdatlan, 800 méteres (!) mélységét. Túravezetőnk, Martin, arról mesél, hogy amikor már elég nagy hó borítja a felszínét, akkor síoktató haverjaival végigsíelnek rajta, a 3800 méteres Jungfrau csúcsáról indulva. Nem akárhogy ám, hanem egymással szigorúan összekötve, hogy az esetleg gleccserhasadékba csúszott társaikat ki tudják menteni. Extrém kalandnak hangzik.
Ilyen volt és ilyen lett : túravezetőnk az Aletsch gleccser visszahúzódásáról beszél
Ilyen volt és ilyen lett : túravezetőnk az Aletsch gleccser visszahúzódásáról beszél
Ezt mi kihagyjuk, de bevállalunk helyette egy könnyedebb programot: hótalpakkal barangoljuk be a Bettmeralp fennsíkot és a csillogó szűzhavat ropogtatva jutunk el a legszebb kilátóhelyekig. Itt már nem találkozunk síelőkkel, a gyaloglásért cserébe jutalmunk a természet tökéletes csendje és a napsütésben szikrázó hegyláncok közelsége. A több napra érkező, adrenalinéhes üdülőknek hosszabb gerinctúrákat ajánlanak, a 3 órás hótalpas túra itt standard program, a helyi sí- és hegymászóiskolában lehet rá jelentkezni.
Hótalpas túrára indulunk az Aletsch Arénában
Hótalpas túrára indulunk az Aletsch Arénában
Nehéz betelni a gleccser látványával. Gondoltam, ránézek, mit mutat a Google műholdas térképe felülnézetből, és amikor elém tárult az alábbi kép, legszívesebben szorosan, nagy-nagy szeretettel átöleltem volna bolygónkat.
Nekünk, síelőknek különösen fontosak, hiszen a téli szezon meghosszabbítását köszönhetjük a gleccsereknek. A legtöbb sínapot mindig azok a síterepek tudják felmutatni, ahol ezekre a gigantikus természetes hűtőszekrényekre fektették a pályákat, lifteket. Svájcban több mint 10 ilyen síterepet találhatunk!

10 érdekes tudnivaló a gleccserekről

  • A gleccserek megfagyott hóból keletkeznek.
  • Egy méternyi friss hó 95%-a levegő, ezért 1 méter hóból csupán 1 cm jégréteg képződik.
  • A gleccserek állandóan mozognak, ez a lassú mozgás a sűrű méz folyásához hasonlítható.
  • Az alpesi gleccserek évente kb. 20-200 métert haladnak előre.
  • A gleccserek rendkívül érzékenyek a klímaváltozásra, ezért "a Föld lázmérőinek" is szokták őket nevezni.
  • Az Alpok mintegy 120 gleccsere közül 15 UNESCO világörökségi védelem alatt áll.
  • Az emberek korábban féltek a gleccserektől, a 19. századtól tekintették látványosságnak, angolok voltak az első alpesi turisták.
  • Ha télen kevesebb hó esik a gleccser felső részére, mint amennyi jég elolvad nyáron a gleccser alsó részén, akkor csökken a területe.
  • Az elmúlt 150 évben az Alpok gleccserei területük 40-50%-át veszítették el.
  • Ha a következő 100 évben a Föld évi átlaghőmérséklete 5 fokkal megnő, a gleccserek nyomtalanul eltűnnek az Alpokból.

Svájc így vigyáz a természetre

Autómentes falvakban lakunk és csendesen suhanó vonatokon, kötélliften, majd elektromos járgányokon jutunk egyikből a másikba. Van varázsa a svájci tömegközlekedésnek, főleg fenn a hegyekben, ahol szerpentinre figyelés helyet csak kapkodjuk a fejünket a látnivalók után. Riederalp egy az összesen 9 svájci autómentes település közül, ahova lehetetlen autóval feljönni. Micsoda ajándék ez nekünk a zsúfolt, rohanó nagyvárosi lét után! Az alábbi képen látható "lépcső" felső fokán tehát megszűnnek a járművek létezni, az utakat teljes szélességben a gyerekekkel, kutyákkal sétálgató családok, romantikázó párok birtokolják.
Az Aletsch Arena 3 falvába - Riederalp, Bettmeralp, Fiescheralp - minden vendég kabinos lifttel érkezik, az autók a völgyben parkolnak. Aki vonattal utazik, ahogy mi is, a möreli vasútállomásról csak áthúzza a bőröndöt a kabinos lift völgyállomására, ami naná, hogy pont ott van az út túloldalán. A drótkötélpálya fenti végén pedig egy képeslapokra illő világ vár - nem véletlenül nyerte el Riederalp több ízben is az "Európa leginkább családbarát síterepe" címet.
Bettmeralp látképe kis templommal - ez a 2000 méteren fekvő falucska is az Aletsch Arena síterület része.
Bettmeralp látképe kis templommal - ez a 2000 méteren fekvő falucska is az Aletsch Arena síterület része.

Egy legenda vendégei voltunk

Cowboy kalapban, széles mosollyal jelenik meg Art Furrer, hét helyi szálloda tulajdonosa, Riederalp legismertebb személyisége. Nagy megtiszteltetés, hogy személyesen ő fogad minket. Nem csak üzletemberként, de síoktatóként is sikeres karriert tudhat maga mögött: Amerikában többek között Leonard Bernsteint és a Kennedy család gyermekeit is ő tanította meg síelni. Sőt, a freestyle sízés feltalálójának tartják, ő importálta a tengeren túlról a "trükksít", ahogy eleinte nevezték. A szállodalánc logója az ő síakrobata sziluettjét formázza, ld. az artfurrer.ch oldalon.
Art Furrer - síakrobata, hét szálloda tulajdonosa, tréfamester
Art Furrer - síakrobata, hét szálloda tulajdonosa, tréfamester
"Csodálatos sínap volt ma, olyan jókat csúsztam!" - közli a 76 éves, vidám öregúr, akit nem kell sokat biztatni, hogy meséljen életéről. Két évtizede országos ismertséget szerzett egy kandikamera showban, ahol kezdő síelőnek adta ki magát, ahogy jelentkezik a síiskolában - egy pár 4 méteres (!) síléccel. A filmet Riederalpon forgatták és a külön erre az alkalomra gyártott óriás-sílécet a helyi Tenne étteremben ma is meg lehet tekinteni. Ezt a jelenetet sajnos nem találtuk meg a neten, de a sztori ihletet adott egy síelős kandikamera válogatáshoz, amivel sikerült elérnünk a hónap megosztás-rekordját a facebookon. Nem síelős, viszont bájos svájci sztori - érdemes megnézni - a Youtube-on látható "Matterhorn Kiosk", melyben Art Furrer is szerepet vállalt. Kalandos életútja egyik legjobb döntésének azonban ma is azt tartja, hogy az Amerikából hazatérve telkeket vásárolt az Aletschen. Neki is köszönhető, hogy létrejött egy azóta 3 egyesült településből álló 100 km-es síparadicsom, ami pazar panorámájának, külvilágtól való elzártságának köszönhetően az ideális családi üdülés egyik szimbóluma lett Wallisban.
Riederalp - az Aletsch Arena egyik autómentes üdülőhelye közel 2000 méteres magasságban
Riederalp - az Aletsch Arena egyik autómentes üdülőhelye közel 2000 méteres magasságban

Saas-Fee - síelés a gleccseren, séta a gleccser belsejében.

Az "Alpok gyöngyszemének" nevezett Saas-Fee is gleccsereiről nevezetes. Az 1800 méteren fekvő idilli faluból egészen 3600 méterig juthatunk fel az Allalin állomásra símetróval, ahol nyáron is működő sípályákat lehet találni. A csúcson körbeforgó étteremben ebédelhetünk, miután besétálhatunk a gleccser gyomrába: a jégszobrokkal teli jégpavilon-alagútrendszer különleges látványosság, gyerekes családoknak is ajánlott program. Rövid programunkba belefér egy fél napos síelés, egy romantikus esti hótalpas túra igazi porhóban, fejlámpákkal, valamint egy kis kóstoló a helyi specialitásokból: még mindig a fondü, a raklett, a röszti és a "kolera" (krumplis, sajtos, körtés lepény) a legnépszerűbb fogások a svájci hüttékben, mindehhez könnyű svájci fehérborokat érdemes választani.

Jó reklámnak bizonyult, hogy 30 évvel ezelőtt Saas-Fee-ben forgatták a Wham! Last Christmas című klipjét, amit több mint 40 millióan néztek meg a Youtube-on!
A minden évszakban rengeteg túrázót, síelőt vonzó üdülőhelyet nem kevesebb mint 14 négyezer méternél magasabb (!) csúcs veszi körbe, épületei között sétálva pedig egy svájci skanzenben érzem magam. Itt minden "Swiss Chalet" stílusban épült, az évszázadok alatt elfeketedett fagerendákat kézműves faragások díszítik, de meghagyták a 17., 18. században épült egyszerű kis gabonatárolókat is, melyek jellegzetes kőlábakon egyensúlyoznak. Saas-Fee is autómentes település, csak pici elektromos kisautók közlekedhetnek az utcákon, a vendégek autóikat a falu határában található nagy parkolóban kell hagyják. Welcome to the "Free Republic of Holidays!"- a régió szlogenje is arra utal, hogy itt a szabadságod ideje alatt tényleg megérted majd a szó lényegét.

Hasznos linkek, ingyenes információk Svájcba utazóknak

A Svájci Idegenforgalmi Hivatal ingyenesen hívható száma: 00 800 100 200 30
Legjobb infó forrás a Svájcba készülő turistáknak: www.myswitzerland.com
Svájci nemzeti légitársaság: www.swiss.com
A Swiss genfi járata sajnos megszűnt, de Zürichből kiváló az összeköttetés, a repülőtérről csupán a mozgólépcsővel kell lemenni és azonnal vonatra ülhetünk.
A tömegközlekedés Svájcban elképesztően pontos, csendes, tiszta és messzemenően praktikus! Menetrendek, infók: www.swisstravelsystem.com
KOMMENTEK
TZoli | 2013.12.18. 15:12
Egyszer ide el kell menni. Meg kell nézni, ki kell próbálni.
Kobak | 2013.12.22. 09:26
Menjünk. Ezt tényleg meg kell nézni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.