Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szenzációs síszezonunk volt!

Hórekordok 2005/2006-ban

2006.05.01.

Szenzációs síszezonunk volt! Hosszú évek óta nem volt részünk ennyire hóbiztos és hosszúra nyúló síszezonban. A leginkább kivételezett helyzetben Ausztria, Csehország és Szlovénia volt ezen a télen a szomszédos országok közül.
A hazai síterepeknek sem lehet azonban okuk a panaszra, hiszen az összes jelentős magyarországi terepnek sikerült megnyitnia kapuit december hónapban és március második felében is tart a szezon. A Nagy-Hideg-hegyen várhatóan áprilisig kitart a sportolásra alkalmas hó, amire már évek óta nem volt példa.

A legnagyobb hó Ausztrián belül Stájerország, Alsó- és Felső-Ausztria, valamint Salzburg tartományokban esett, míg például Bécsben a sokéves átlagnak mindössze a 85%-a esett le ezen a télen. Az említett tartományok hegyvidékein azonban a sokéves átlag dupláját is meghaladta már a leesett hómennyiség. A Stájerország tartományban található Loser-Altaussee síterepen például a hat méteres vastagságot is elérte a hóréteg!

Ausztriában a síszezon a november végi havazásoknak köszönhetően már november utolsó - december első hétvégéjén szinte az összes síterepen elkezdődhetett. A szezon során elmaradt a szokásosnak mondható enyhe nedves levegőt szállító frontrendszerek meghatározó szerepe, ehelyett a nyugatról érkező nedves melegfrontok gyakran keveredtek északi áramlatokkal, ami kiadós hóeséseket eredményezett.

Szintén elmaradt a január elején tapasztalható erős felmelegedés, ehelyett rendkívül hideg, de száraz idő határozta meg ezt az időszakot, a síterepeken eddigre pedig már bőven volt hó, a hidegnek köszönhetően ahol szükséges volt hóágyúzással is vastagították a hóréteget.

Külön figyelmet érdemel Ausztria kevésbé ismert, de egyik leghóbiztosabb síterülete, a Felső-Ausztriában található Cseh-erdő (Hochficht, Böhmerwald). Karintia tartománnyal is bőven érkezett a fehér áldásból.

Szenzációsak voltak a hóviszonyok a Csehországban található Óriás-hegységben, valamint Bajorország tartományban, ahol a lehullott hómennyiség tragédiát is okozott, amikor egy fedett korcsolyapálya teteje nem bírta a terhelést és leszakadt számos halálos áldozatot követelve.

A kitűnő hóviszonyok mellett a napsütéses órák száma némileg elmaradt az áltagostól a legtöbb síterepen.

Tirol és Vorarlberg tartományokban a helyi időjárási jelenség, a langyos déli főnszél miatt nem alakult ki az átlagnál jóval vastagabb hóréteg, ennek ellenére kiváló szezont zárhatnak az itteni terepek is, sőt, február végén a hirtelen nagy mennyiségű hó és az ezzel járó lavinák üdülőkörzeteket zártak el napokra a külvilágtól.

Kevésbé indult jól a szezon Olaszországban és Franciaországban. Itt számos terep meg sem tudta nyitni kapuit december hónapban, az olimpiai lesiklópályák megfelelő hóréteggel való borítására pedig már vészforgatókönyvek születtek, de az égiek az olimpia előtti héten megkegyelmeztek, így bőven volt már hó a megnyitóünnepély időpontjára.

Szlovénia az utóbbi évtizedben nem tapasztalt hómennyiségnek örülhetett, az elmúlt hetekben volt arra példa, hogy a felvonókat azért nem lehetett elindítani, mert egyszerűen eltemette őket a hó. Az összes síterepen 1-3 méteres hó várta a sízőket a teljes szezonban.

Szlovákia is jó idényt zárhat, mivel december eleje óta szinte változatlan, egy méter körüli hóréteg borítja a legtöbb síterepet. A téli időjárás kiegyensúlyozottságára utalhat az is, hogy az alacsonyabban fekvő síterepek is korán kezdték a szezont és jelenleg is mindenhol lehet síelni.

A sok lehullott hónak köszönhetően ismét jelentős utánpótláshoz jutottak a gleccserek is, amelyeket így kevésbé visel meg a nyári meleg.

A szezonzárás a remek hóviszonyoknak köszönhetően sehol nem azért fog bekövetkezni, mert elolvadt a hó, hanem mivel a felvonókat fel kell készíteni a nyári szezonra.

A gleccserterületek pedig június végéig egészen biztosan kiváló hóviszonyokkal várják majd a napfürdőt és firnhavat kedvelő sportolókat.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.