Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovénia - a természet és téli sportok országa

2016.11.16. 2017.11.13. | frissítve: 2017.11.13.

4 évszak - Szlovénia 4 különböző arca! Szlovénia az a különleges ország, ahol akár egy munkanapon is kiruccanhatunk egy közeli sípályára, és élvezhetjük a hó friss ropogását a helyi híres polka zenével párosítva. Az ország nagy büszkesége a híres alpesi síző és világbajnok Tina Maze, a szlovén turizmus nagykövete.

Érintetlen hófödte természet

A mesés téli Szlovénia világába tekintünk most be, megismerhetjük az itt töltött téli kirándulás rejtélyeit. Képzeljük csak el az érzést, ahogyan lecsúszunk egy havas lejtőn, majd pihenésképpen lazítunk egyet a hófödte csúcsok ölelésében egy hangulatos hegyi hütte előtt napozással megspékelve. Aki inkább adrenalinra vágyik, a szabadság maximális érzését élheti át egy sítúrával a porhóban vagy akár egy befagyott vízesést is megmászhat. A Júlia-Alpok és a Kamniško-Savinjske-Alpok hótalpas túráin és kalandos éjszakai szánkózásain a téli mesék romantikus világa elevenedik meg. A szállások szintén egy karnyújtásira vannak a pályáktól az érintetlen természet közepette. Látogasd meg te is ezt a természetközeli kis ékszerdobozt, ahol vendégszerető házigazdák várnak! Az idei év újdonsága az Active Slovenia (ESSV AS) szezonbérlet, ami a legfőbb szlovén síterepeket kapcsolja össze.
További információ: a www.activeslo.com oldalon és a síterepek weboldalán!
Kranjska Gora
Kranjska Gora

Az Alpok és téli sportok országa

A zöld, aktív és egészséges Szlovénia egy változatos alpesi ország, amely kiemelkedő téli sportokban elért eredményeit tekintve. Az utóbbi téli olimpián a szlovénok 8 db érmet nyertek. Szlovénia a világbajnoksági versenyek hazájaként otthon van alpesi síelésben, sífutásban és snowboardban is. A téli természetes hómennyiségnek és modern síközpontoknak köszönhetően összesen több, mint 300 km-nyi sípálya és 280 km-nyi sífutópálya található az országban. Majdnem minden nagyobb város környezetében találunk egy síközpontot.

Világbajnoksági helyszínek

A téli szezon már november közepén startol Bovec-Kanin síterepén és néhány síközpontban egészen áprilisig eltart. A legnépszerűbb síközpontok: Kranjska Gora, a Vitranc Kupa (2018. márc. 2-4.), azaz a férfi műlesiklás és óriás műlesiklás világbajnokság helyszíne, Maribor-Pohorje, a Golden Fox női FIS műlesiklás és óriás műlesiklás helyszíne (2018. jan. 6-7.), illetve Rogla, jól előkészített pályáival és hófödte erdőivel. Emellett fontos központok még Krvavec, mindössze 15 perces autóútra Ljubljanatól, Cerkno, Vogel, Golte, Stari Vrh és több, mint 30 kisebb sípálya az országban. A fárasztó síelés után après-ski partykban és wellness központokban lazíthatunk, amelyek egy kellemes sétával elérhetők.
Soriska Planina
Soriska Planina

Alpesi síelés, sífutás

A kalandvágyó sportolóknak, akik még közelebbi kapcsolatba szeretnének kerülni a természettel, remek lehetőségeik adódnak sítúrázásra. Kérhetjük profi vezetők segítségét, akik bemutatják nekünk Krnajska Gora, a Bohinji-tó, Vršič vagy Pokljuka környékét. A Triglav Nemzeti Park a sífutás tökéletes kiindulópontja, a Pokljuka fennsíkon Bled felett több, mint 30 km-nyi jól előkészített sífutópálya húzódik gyönyörű erdőkkel körülvéve, mely gyakran a Biathlon Világbajnokság helyszíne is.
Pokljuka sífutópályák
Pokljuka sífutópályák
Zreško Polje, Rogla sífutóközpontja 7 különböző útvonallal rendelkezik.
Szlovénia a síugrás hazája is. Planica, ahol a szlovén sasok a repülés fortélyait sajátítják el, méltán híres az itt megrendezésre kerülő Síugró Világbajnokság Döntőjéről. Télen összesen 8 db síúgró domb található Szlovéniában: a legkisebbtől (gyermekeknek) a 2. legnagyobbig a világban, ami csak 10 méterrel marad el a rekorder norvég Vikersundbakkentől.
A planicai sísánc
A planicai sísánc

Éjszakai szánkózás és lámpás túra

A legkézenfekvőbb, ha egy szervezett szánkózást választunk, ahol felvisznek minket a szánkódomb csúcsára, és indulhat is a száguldás a friss levegőn, havas lejtőkön. Az éjszakai szánkózás még nagyobb élmény, hiszen az egyedüli fényforrás a fehérlő hó, a lámpák és a csillagok. A szlovén téli tájat többféleképpen felfedezhetjük: szánhúzó kutyafogattal, lovas szánon, jégmászás, téli horgászat és korcsolyázás formájában.
Egyike a legszebb természetes jégpályáknak az idilli Jezersko régió, az ország északi részén, itt a leghíresebbek a Bohinji-tó és a Bledi-tó. Néhány szlovén városnak is van kültéri korcsolyapályája, sportcentrumok és bevásárlóközpontok környékén, ahol az adventi és karácsonyi hangulat is garantált.
Vogel
Vogel

Különösen romantikusak az éjszakai lámpás túrák, melyek alpesi tájakon, 2.000 m-es fehér hegycsúcsok szomszédságában gyönyörű völgyekben vezetnek. Ha elfáradtunk, térjünk be egy szimpatikus kis hegyi hüttébe, ahol házi készítésű forró teával és egyéb lélekmelegítővel kínálnak a házigazdák.
A “Máté Király Kastélyai” nevű hagyomány alkalmával, amit a Mount Peca alatt Koroška-ban rendeznek 1993 óta, szlovén és külföld csapatok jég-és hószobrok valamint kastélyok építésében mérik össze tudásukat. Kranjska Goraban azonban mi is kipróbálhatjuk jégfaragó tudományunkat az Ice Parkban.
Rauris Szlovén Idegenforgalmi Hivatal - kapcsolat:
Web: slovenia.info
Csatlakozz a Slovenia.info Facebook oldalához!
Bővebb információk a szlovén síterepekről
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.