Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Télűző mulatságok Alaszkában és Skandináviában

2012.03.12. Árvay Sándor

Télűző mulatságok Alaszkában és Skandináviában A havas-hideg időt kedvelők nem csak nálunk búcsúznak a téltől, de az északi tájakon is nagy hagyománya van a tavaszi "műszakváltás" zajos, zenés, vidám köszöntésének. A rénszarvas-futtatástól a tréfás síversenyeken át a kosztümös felvonulásokig számos télűző karnevált tartanak a közeli napokban.
Az északi sarkkör világában a rénszarvas központi szerepet játszik az ott élők mindennapjaiban, így aztán nem csoda, hogy az Egyesült Államokhoz tartozó Anchorage városában az alaszkai körülményekhez igazították az eredetileg spanyol ötletet, s a híres pamplonai bikafuttatás mintájára rénszarvasokkal szervezték meg saját vetélkedőjüket. A Fur Rondy néven ismert, 1937 óta ünnepelt alaszkai tavaszköszöntő ünnepségsorozat már korábban is számos turistacsalogató látványossággal, izgalmas eseménnyel hívta fel magára a figyelmet. A legnagyobb attrakció a medvetáncoltatás volt, ahol a bátor vállalkozók testközelből tapasztalhatják meg, milyen is centiméternyi közelségből a félelmetes alaszkai medve szemébe nézni... Az elmúlt öt évben már a rénszarvasfuttatás is a rendezvény programjába illeszkedik – több tucat feltüzelt részszarvas és sok száz kosztümös futó vágtázik őrjöngve a szűk versenypályán.
A norvégiai Kautokeino városka arról híres, hogy háromezer lakosa mellett százezer (!) rénszarvas él a településen, nem csoda tehát, hogy a Rénszarvas Világkupa egyik futamának minden esztendőben házigazdái lehetnek. A sorozat egyébként igen népszerű Skandinávia északi területein. A hat különböző városban, eltérő távokon rendeznek versenyeket, s végül a döntőre áprilisban kerül sor a Hetta városától 80 kilométerre, északra található Kautokeinóban, ahol 1000 méteres vágta vár a rénszarvasokra. A látványos eseményen turisták ezrei szórakoznak, gyakran a mezőny mögött haladva (biztonsági okokból sílécen nem, hanem csupán szánkón lehet siklaniuk a "nézőtéri szekció" tagjainak) igyekeznek lépést tartani az állatokkal. Nincs könnyű dolguk, hiszen a helyi rénszarvasvadász által felvezetett, s kellő gyorsaságra "turbózott" állatsereg 60 kilométeres sebességgel robog a cél felé.

A befagyott Ounasjärvi-tó jegén, az észak-finnországi Enontekiö környékén március 25-27. között tartják a lappföldi sámi nemzetség hagyományos Heahtá Márjjábeivviid ünnepét, melyen Szt. Mária tiszteletére rendeznek különböző fesztiválokat, vetélkedőket. A versenyek főszereplője itt is a rénszarvas – az állatok erejét, gyorsaságát, irányítható képességét, a hajtók ügyességét egyaránt próbára teszik a látványos megmérettetések. Vannak olyan futamok, ahol a rénszarvasok egymással vetélkednek, más versenyeken pedig úgy vágtáznak, hogy sítalpon egyensúlyozó hajtójukat húzzák a havas, jeges tavon. Itt, a norvég és svéd határhoz közeli területen található egyébként Finnország legmagasabb pontja, a Skandináv-hegységhez tartozó Haltitunturi 1324 méteres csúcsa.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.