Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

10 ok amiért érdemes a Zemplénbe utazni

2010.01.23. 2010.04.12. Wesselényi Andrea | frissítve: 2010.04.12.

10 ok amiért érdemes a Zemplénbe utazni Szerettünk volna ott lenni, de nem jutottunk el december 21-én a Zemplén Kalandpark megnyitójára. Most azonban - kerek egy hónappal később - bepótoltuk az elmaradt látogatást, és két nap alatt nem csak a Magas-hegyi Sportközpontot, de Sátoraljaújhely környékét is alaposan felderítettük.

1. Zemplén Kalandpark

Sátoraljaújhely az egyetlen olyan síterep Magyarországon, ahol elhangozhatott a következő mondat: "A decemberi megnyitóra sajnos (!!!????) 20 cm fris hó esett, így nem tudtuk megmutatni a vendégeknek a műanyag sípályát, csak mondogattuk, hogy higgyék el, ott van a hó alatt a kiváló Neveplast borítás! Na, azért ezt az sajnost azért nem vettük ám komolyan, mert naná, hogy itt is örülnének a fehér áldásnak, viszont ez nem feltétele a működésnek. A műpálya és a hozzá tartozó tányéros felvonó az év 365 napján várja a sízőket! Sőt, most az esti órákban hetente 3x megvilágított pályán is lehet csúszkálni, akár egyénileg, akár szervezett sítanfolyam (részletek itt!) keretében. A pálya legalsó részén a kezdők gyakorolhatják az első csúszásokat, őket felfelé mozgó szőnyeg szállítja. Tanúsíthatom, mivel kipróbáltam, hogy a műpálya rendesen megdolgozza az izmokat, meredeksége és a felület tulajdonsága megköveteli az erősebb térd- és combizom munkát. Kár, hogy nálunk a Normafánál nem sok esély van arra, hogy hasonló épüljön, mi budapestiek csak irigykedhetünk arra, amit az újhelyiek létrehoztak!

A Zemplén Kalandpark a következő attrakciókkal várja a látogatókat:
  • Az ország leghosszabb libegője (1332 méter)
  • 9300 nm területű Neveplast műanyag borítású sípálya + tányéros sílift
  • Közép-Kelet Európa leghosszabb téli-nyári bobpályája
  • 200 méter hosszú műanyag borítású tubing pálya
  • 4 különböző nehézségi fokozatú kalandtúra park
  • 15 állomásos természetvédelmi tanösvény
  • 3 szintes körpanorámás kilátó a Magas-hegy csúcsán
  • és egy központi épület, melyben símúzeum, orvosi szoba, melegedő és büfé kapott helyet.

2. Sátoraljaújhely

A Zemplén Kalandpark csak az egyik azon két nagy beruházás közül, melyekre most igazán büszke a város vezetése és lakossága is. A másik a belvárosi sétálóutca kialakítása: a szépen felújított barokk Városháza környékének parkosításán ottjártunkkor is intenzíven dolgoztak. Újhely (ahogyan az ittlakók emlegetik városukat) nevezetességei közül a börtönmúzeumot néztük meg, amely az ország legszigorúbb fegyintézete mellett található. Érdemes rászánni erre a programra 1-2 órát és elbeszélgetni a múzeumban dolgozó tisztekkel, akiktől sok érdekeset lehet megtudni a korabeli és a jelenlegi börtönéletről. Emlékként az itt lakó "Whiskys rabló" keze munkáját dícsérő kerámiákat és más rabok által készített ajándéktárgyakat vásárolhatunk, ha meglepő szuvenirt szánunk a családnak.

3. Sárospatak

A Bodrog partján, Sátoraljaújhelytől 13 km-re található Sárospatak városa. A nevezetes Rákóczi-várat gyönyörűen felújították, mellette még ásatások folynak. Vétek kihagyni a vár épületben helyet kapott korhű Reneszánsz éttermet, ahol egészen különleges miliőben, mégis meglepően jó áron lehet lakomázni. Vacsora után érdemes egy sétát tenni a vár körül, ami kivilágítva is gyönyörű.

4. Tokaj-hegyalja - a Világörökség része

A magyar himnuszban is megénekelt város az itt készülő különleges borok névadója lett. Évszázados hagyományok szerint kerül a hordókba a furmint, a tokaji sárga muskotály, a hárslevelű és természetesen az aszúbor. Tokaj központjában található a bor múzeuma, ahol az utazó befizethet a vidék pincéit bejáró borbusz-túrákra, borkóstolókra. A pincék varázslatos világát szakavatott borászokkal érdemes felderíteni. Megismerkedtünk a tájba simuló, legkorszerűbb technológiákat alkalmazó Patricius borházzal és a hercegkúti Gombos-hegyen a Götz pincészettel, ez utóbbiban maga az első magyar borkirálynő kalauzolt végig a család pincéiben és személyesen töltötte poharainkba a finom fehérborokat, a kóstoló végére hagyva a borok királyát.

5. Várak és várromok

Gyerekkoromban voltam olyan szerencsés, hogy a szüleim elvittek szinte minden Magyarországon fellelhető várba, és a várhegyek meghódítását, az ott hallott legendákat mindig romantikus kalandként éltem meg. Vajon ma hány család kerekedik fel belföldi túrákra? Észak-Magyarország igazi kincsesbánya a várról várra kirándulók számára. A legromantikusabb úti célok a Füzéri sasfészek, a Regéci vár és a Boldogkői vár.

6. Kerékpáros- és gyalogos túrák

Jó minőségű kerékpárút vezet Sárospatakról Sátoraljaújhelyre, majd onnan tovább a Hegyköz irányába. A 13,5 km-es Eurovelo kerékpárút nyomvonalán 4 pihenőhelyet építettek ki. A tokaji borvidék dimbes-dombos mellékútjai is kényelmesen bejárhatók kerékpáron.
Pálháza további kerékpáros túrák kiindulópontja lehet, számtalan gyönyörű település található a Hegyközben. Füzérradványban a Károlyi kastélyt és arborétumot, Füzéren a várat, Hollóházán a Porcelángyárat és Múzeumot, Bózsván keresztül pedig Telkibányára érve az Érc- és Ásványbányászati múzeumot látogathatjuk meg.
Túraútvonalak közül a Rákóczi-túrát, a Tengerszem és Talér tanösvényt lehetne kiemelni, de a Zemplént talán nem is kell bemutatni a túrázás szerelmeseinek.

7. Evezés a Bodrogon

Tavasztól őszig a lassú folyású Bodrog kezdő kenusok, kajakosok számára is ajánlott, itt az evezés folyón lefelé és folyásiránnyal szemben is kellemes. Kajak-kenu kölcsönzésre van lehetőség Felsőbereckiben, Sárospatakon, Szegiben és Tokajban. A folyóparti településeken kempingek várják a vízitúrázókat.

8. Fürdők, wellness

Sátoraljaújhelyen két 4 csillagos szálloda is nyitva áll az igényesebb turisták előtt. A libegő völgyállomásánál található Hotel Hunor és a belvárosi Hotel Bodrog kényeztető wellness szolgálatásokkal várja vendégeit. A télen sátorral fedett újhelyi strandon 2 medence, a 38 °C-os gyógyhatású termálvizére büszke sárospataki strand- és termálfürdőben 5 medence is van. Már döntés született a sátoraljaújhelyi fürdő bővítéséről, itt wellnes részleg és egy ehhez kapcsolódó új wellness-szálloda létesül még idén.

9. Gasztronómia

A helyi borászok közreműködésével egyre több a gasztronómiai esemény a régióban, ahol a tokaji borokkal mesterien harmonizáló étkeket szolgálnak fel borvacsorákon, rendezvényeken. A borkorcsolyák versenyében egyre több finomság vetekszik a libamájjal és kéksajttal.

10. Fesztiválok

A Magyar Turizmus Zrt. minden évben más témát állít a belföldi turizmust népszerűsítő kampányai középpontjába. A 2010-es év a Fesztiválok éve elnevezést kapta. Magyarországon évente több mint 3000 fesztivál kerül megrendezésre, amelyek közül számos jelentős turisztikai vonzerőt képvisel. Erre erősít rá idén a turisztikai szakma, a szolgáltatókkal közösen. Az Észak-Magyarország régióban a következő programokat ajánljuk:
  • 2010. február 19-21. X. Miskolci Téli Kocsonya Fesztivál
  • 2010. június 20. Vadételfőző verseny a Magas-hegyi Sportcentrumban
  • 2010. június 27. Boszorkányok éjszakája a Füzéri várban
  • 2010. július 14-18. Hegyalja Fesztivál - Tokajban
  • 2010. augusztus 7-16. Zempléni Fesztivál, több helyszínen
A fesztiválokról, további programokról és látnivalókról bővebb információt lehet kapni bármely Tourinform irodában, illetve a satoraljaujhely.hu oldalon.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
Szállástipp
Hotel Hunor csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Hunor Sátoraljaújhelyen, a Magas-hegy lábánál, 100 méterre a sípályákhoz felvivő libegőtől, a Zemplén Kalandpark közvetlen szomszédságában található. Szolgáltatások: uszoda, fitneszterem, bowling pálya, teniszpálya, pezsgőfürdő, szauna, szolárium, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.