Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
LAST MINUTE SZÁLLÁSAKCIÓK
Lachtal
Ajándék gyerek
félpanzió és Sissi maci 01.29.-02.03.
Lachtal
10 % kedvezmény az apartmanok árából januárban, 1 éjtől is!
Gerlitzen
Januári Extra Akció!
22 €/fő/éj, reggelivel
Síbérlet: 36 €/nap!
Kreischberg
2018.01.28 - 02.03.
-30 % 6 éjszakára
-20 % 3-5 éjszakára
Grosseck-Speiereck
15 % akció! 7 nappal érk. előtt, januárban és márciusban!
További last minute szállásakciók »
SÍTEREPAJÁNLÓ
Donovaly
11 km sípálya & 16 sílift
Budapesttől csak 200 km-re!
Lachtal
Hóbiztos sízés 1600 és 2222 m közötti magasságban
Kreischberg - Murau
A magyarok kedvenc síterepe! 42 km kezelt sípálya, 13 lift!
Rauris
Titkos tipp családok részére!
Új kiskabinos lift és sípálya!
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Élménybeszámolók: Grindelwald - First síterep leírás cikk fotóalbum fórum

Értékelés:     
    
Átlagos érték 17 szavazat alapján 4.6.
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2018.01.07. TibiF
Ma Grindelwald-Firston síeltünk. Svájcban ma van vége a két hetes iskolaszünetnek. Pályákon alig voltak. Annyira kevesen, hogy pl. 10:30-kor egyedül csúsztam le a lányommal az egyik pályán. A 10:30 azért érdekes időpont mert az nem nyitási idő amikor még kevesen vannak, addig kiérnek síelni azok is akik 9-kor kelnek, nem ebéd idő és nem délután zárás előtt van. A pályák olvadtak, reggel 3C volt a völgyben 1000 méteren délután mikor jöttünk haza 8C volt a völgyben. A Brünig hágó 1000m tszf +12C volt. Sok helyen már nem lehetett a völgyig síelni a 4 pályából csak 2-en lehetett lecsúszni a völgybe. A szánkó pálya is csak 1400 méterig volt használható. A meleg meg az eső a héten megtette a hatását.

Ma sikerült besíelni az összes pályát, elmondhatom jó hely még így ha olvadt is. Főleg, hogy kevesen voltak. Néha az volt az érzésem mintha a mai nap lenne a szezonzárás napja, március végén április elején vagyunk, az emberek csak lézengenek a pályákon síelést már nem érdekel senki.Nekem tetszett de főszezonban én még ilyet nem láttam. Szóval Gridelwald-First tuti hely főszezoban is.
a pályán senki 10:30 körül előttünk és mögöttünk senki a pályán pályán kívül sok a zerge magányos zerge néha a nap is kisütött
2018.01.01. TibiF
Ma Gridelwald-First régióban síeltünk. Tegnap síelést terveztünk,ma reggel mikor felkeltem hatalmas szél volt, megnéztem az időjárás jelentést ott egész napra szelet mutattak. Gondoltam magamban inkább nem kockáztatok ma nem lesz síelés. 8 óra körül szerencsére csendesedett a szél, a Wetterpanorámán láttuk, hogy a felvonók mennek így később de elindultunk ma síelni. Nálunk kint mint tegnap 10C volt reggel, de megnyugtatott a tudat, hogy Grindelwaldon 2000 méteren mínusz fokokat mutattak. Jó volt, hogy a mai nap elmentünk síelni, kár lett volna kihagyni a mai napot: ragyogó kék ég fogadott, igaz fent nagyon fújt a szél de hát ennyi negatívum kell mára.

A Jungfrau sírégió három részre osztható, keletről nyugatra a Grindelwald-Frist utána a Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengen, legnyugatabbra pedig Mürren Schilthorn síterepek találhatók. Mi a mai napon a legkeletibb sírégiót látogattuk meg. Zárójelben jegyzem meg, hogy Grindelwald-Firsten található Európa leghosszabb szánkó pályája 15km-en lehet csúszni több mint 1000 méter szintkülönbségen. A lányaim ma egész nap szánkóztak, igaz csak a 12km hosszú pályán de azt mondták nagyon jó volt.

Gridelwald-First pályái déli fekvésűek, most előny, de márciusban hátrány mivel egész nap süt a nap. A pályák 1500 méter alatt olvadtak délután, nem volt vészes felette tökéletes pályák fogadtak. 2500 méteren ma nagyon fújt a szél, ezt ellensúlyozta a csodálatos táj. Itt lehet 1500 méter szintkülönbséget csúszni. A pályák szélesek és jól karban vannak tartva. Itt csak kb. 50km pálya talaálható szemben Kleine Scheidegg-Wengenben 2x ennyi de ha dönteni kéne melyik a jobb nem tudnám megmondani: nekem mindkét pályarendszer tetszett. Teszek fel pár képet.
2000 méteren ezt láttuk arra van a Faulhorn észak kelet felé a hegyek szemben "füstöltek" a pályán ennyien voltak hóból nem volt hiány kék ég mindenütt Wetterhorn (3672m) arra lehetett túrázni Wetterhorn és Schreckhorn észak felé ezt láttam
2015.03.07. TibiF
Sziasztok,

Ma Grindelwaldban síeltem. Azért ezt a helyet választottam mert a környéken már voltam tavaly októberben, igaz akkor bicajjal a Grosse Scheidegg felől mentem, és már akkor nagyon megtetszett a hely. Most autóval utaztam és a völgyet a másik irányból Interlaken felől közelítettem meg. Síeltem is itt de igazából a mai nap a sítúrázásról szólt. Láttam, hogy szép idő lesz hétvégén ezért irány a hegy. Hét közben a neten megnéztem egy jó kis útvonalat amely Grindelwald First felvonó aljától indul és felmegy a Faulhornra. A völgy 1000 méter környékén található a Faulhorn pedig 2681 méteren. Elvileg itt található a világ leghosszabb szánkópályája amely 15km hosszuságú. Tudtam, hogy a parkolásért fizetni kell ezt már megszoktam itt Svájcban, de mikor láttam, hogy 25 CHF-et kérnek egy napi parkolóért akkor majdnem szívinfarktust kaptam. Szerencsére előtte részletesen tanulmányoztam a terepet és átmentem a Pfingstegg parkolóba ahol a parkolásért csak 6CHF-et kellett fizetni. Igaz kb. 3-400 méterrel többet kellet gyalogolni mint az előző parkolóból de nekem a különbség megért annyit.

Reggel -2C volt a völgyben, nyolc körül indultam a hegynek. Ez a rész teljesen déli fekvésű, aminek van előnye meg hátránya. Előnye, hogy végig napos oldal, hátránya, hogy melegben hamar elolvad a hó. 200 méter után észrevettem, hogy bizonyos részeken nem volt hó a sípályán, hiába Svájcban is már tavasz van. A völgyig ezen a részen nem lehet síelni, illetve lehet akit nem érdekel, hogy utána milyen lesz a síléc talpa. Jó 10 méteren már fekete volt a sípálya. Utána feljebb már nem volt gond. Az út a felvonó mellett vitt az erdőben, az elején a 20 majd az 50-es iletve 51-es pályákom mentem felfele. Az erdőben az út tökéletes volt, ratrakolt út óránként ha 1 emberrel találkoztam. Mire felértem 2000 méterre az erdő is elfogyott ami természetes. Itt vetkőzni kellett, nem tudom hány fok lehetett (azt monták 2000m-en 6C lesz) de ennél sokkal több volt szerintem: szélcsend volt egy felhő sem volt az égen, én pedig egy szál pólóban mentem felfelé és nem fáztam. Akkor éreztem, hogy a rövidnadrágot is betehettem volna. Sokan túráztak meg szánkóztak, ehhez tökéletes idő volt. Rengetek freeride útvonal van. A völgy másik oldalán pedig "kis jelentéktelen dombok" találhatók balról jobbra: Wetterhorn(3672m), Schreckhorn(4078m), Mönch(4099m) Eiger(3970m), Jungfrau(4158m). Ezek a hegyek egy karnyújtásnyira voltak és ami még érdekesség, hogy tiszta időben Zugból is látszanak ami légvonalban 75 km. Szóval a táj az csodálatos. A Faulhorn tetejéről ami a völgy bal oldalának a legmagasabb pontja jól lehetett látni a Brienzerseet meg a Thunerseet. Lefelé jövet nem volt egyszerű mivel meleg volt nagyon olvadt a hó, a völgyben szinte vizisíelni lehetett, ez erdőben kerestem az árnyékos helyeket ahol egy kicsit jobban csúszott a síléc. Elmondhatom, hogy tökéletes sítúrázó napom volt. Teszek fel pár képet.
Felfele út az erdőben oda kell felmenni, a hegytető a Faulhorn Freeride pályák, a hátsó hegyen épp freerideosok mennek fel Wetterhorn és a Schreckhorn itt csak egy nyom volt nem sokan jártak errefelé Közeledek a Faulhornhoz a Faulhorn 2681m-en Mönch, Eiger, Jungfrau "Verecke híres útján jöttem én", ott jöttem fel. Interlaken a hegy másik oldala Wetterhorn, Schreckhorn Hátul a 4ezres hegyek
2013.02.03. borz000
Tavaly már voltam a Jungfrau régió másik két terepén, Kleine-Scheidegg -en és Mürren-Schilthorn -on, így Grindelwald First sem maradhatott ki.

Egész hétvégés programot terveztünk, de sajnos szombaton erős havazást jósoltak, ami be is jött, aminek azért persze kicsit örültünk is :) de erről majd később.

Reggel 10 előtt értünk oda és a vicces nevű "Pfingstegg" parkolót választottuk, jó döntés volt:
- 3.60 CHF volt a parkoló délután ötig, ami itt nagyon jó ár
- a nap végén egészen a parkoló sarkáig tudtunk csúszni.
Reggel a felvonó innen kb 3 perces séta.

A napjegy még mindig 67 CHF, amiből ötöt visszakapsz a kártya leadása után (ez persze most jut eszembe...)

Étkezést szendvicsekkel oldottuk meg, mert egyrészt nem akartuk ezzel tölteni a rövid napunkat, másrészt pedig ismerjük az itteni árakat. Egy sima vizet vettem, pohárban, 3dl = 3CHF, csak hogy árakról is írjak.

A kabinos felvonónak két középső állomása is van, mielőtt a First nevű végállomásra érne. Lent reggel kb 2 percet kellett várni. Fent már soha semmire nem vártunk. Úgy néz ki, a svájciak nem szeretnek síelni/snowboardozni :) Vagy legalábbis nem Svájcban.
Innen még lehet feljebb is menni az Oberjoch-hal, vagy le a többi felvonóhoz.

A pályák gyönyörűen kezeltek, egyszerűen nincs miben elesni, elcsúszni, sehol egy jeges pályaszakasz, csak a legmeredekebb pályaszakaszokon. Kellően szélesek is ráadásul tömeg sem volt. A pálya legalsó szakaszán, közvetlenül Grindelwald falu előtt volt egy kis részen földes hó, ezen kívül sehol.

Ami a régió többi terepén is feltűnt, hogy egy kis negatívumot is írjak:

-1) Kicsit bénák a pályaépítők. Tudom Svájcban óriási figyelmet fordítanak a környezet védelmére, de ha már kineveztük síterepnek...
Van egy gyönyörű hegyoldal, amit kár volt kihagyni, csak kicsit hosszabb felvonó kellene. Igy most gyalog járnak fel az emberek (nyilván az érintetlen szűzhó komoly vonzerőt jelent). Továbbá több helyen egyszerűen nem lehet elég lendületet venni, hogy felérj a következő dombra, ami elég bosszantó snowboarddal, de síléceken is.

-2) Időjárás... Lehet hogy Svájc síterepein alapból rosszabb az időjárás mint máshol? Délután kettőig minden rendben volt, egy kis csípős szelet, enyhe havazást kibírunk. Utána viszont leszállt a köd, de olyan durván homály lett, hogy a pályán néha már a következő pályaszéli rudat sem láttam. Ugyanez előjött gyakorlatilag minden alkalommal kisebb-rövidebb időszakra, amikor Svájci terepeken voltam. Lehet hogy csak ez egy ilyen tél...

-3) Itt legalább valami halk zene szólt itt-ott a hüttékben, de közel sincs az a bulihangulat, mint az osztrák terepeken általában

Ami viszont nagyon tetszett, Kleine Scheidegghez hasonlóan a pályák mellett elég nagy kezeletlen terület van, teljesen csupasz, csak a méteres hó van, amit egyszerűen nem lehet otthagyni. Egy kis szikladarabra emlékszem csak az odavezető úton, amit már felfedték az előttem freeride-olók, igy azt sikerült kikerülni. Mivel alapból kevesen voltak, még kevesebben merészkednek pályán kívülre, így gyakorlatilag egész nap (amíg le nem szállt a felhő) freerideoltunk, és még mindig volt érintetlen hó. Ha ehhez a szakaszhoz negatívumot keresnék, akkor azt kellene mondanom hogy 20 centivel kevesebb szűzhó is elég volna, mert volt ahol már derékig süppedtem be, de hát ez legyen a legnagyobb probléma. Menni kell és akkor nincs gond!

Érdekesség, hogy az Oberjoch felvonó mellett a pályán lévő térképekre rajzoltak egy hegyi kecskét (sielok.hu képén az még nincs rajta), ami valóban ott legelészett :)))

Ki akartam próbálni a snowboard parkot is, elvileg több is van itt, de az egyik teteje túl erősnek tűnt a szintemhez, az alján valami verseny volt, a másik park meg nem jött az utamba, és inkább a szűzhót választottuk. Az mégiscsak ritkább. Legközelebb megnézzük, addig is itt egy link:
http://www.white-elements.ch

Összességében jó kis nap volt, bár nekem Kleine Schediegg jobban tetszett (értékelés a fórumban), ajánlom ezt a terepet is, csak az a felhő vagy köd ne lenne.

Zoli
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a friss híreket és legjobb síajánlatokat.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 388 vendég és 15 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...