Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Élménybeszámolók

Szecsi kiemelt beszámolói
Szecsi
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
Szlovákia
Jasná - Chopok
2016.12.22.
Kevés ember volt ma, lent +2C fent a csúcson +6C szikrázó napsütés, a déli oldalon tavaszias hóval, az északi oldalon kifagyott, de nem jeges pályákkal, délután a frekventáltabb részeken előkerült néhány jégfolt. A nap annyira alacsonyan mozog még, hogy az északi oldal pályáit szinte egyáltalán nem éri napsütés. Természetes hó azért ráférne a terepre.

Egész nap mentek a ratrakok a déli oldalon a 33-as pályán, szerintem hétvégére már megnyitják, nagy hókupacok már nem voltak rajta. A 32-es pályán gyakorlatilag semmi hó nincs, ez igaz a Deres részre is. Északon a 12-est hóágyúzták rendesen, ház méretű hókupacok vannak már a pályán, gondolom azt is rendbe rakják az ünnepekre.

Összességében egy remek nap volt, kevés emberrel, remek időjárással. Szinte hihetetlen, de a csúcson csak lágy szellő fújdogált.
IMG-1395.JPG
IMG-1397.JPG
IMG-1394.JPG
IMG-1392.JPG
IMG-1390.JPG
IMG-1391.JPG
Szecsi
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2012.02.09.
A mi kis csapatunk is megjárta 2 Alpest, jan.28. - febr.4. között.

Szállásunk az Edelweiss Apartmanházban volt. Francia viszonylatban egész tágas apartmant kaptunk, igaz volt néhány probléma, nem csukódott rendesen a hűtőajtó meg a mosogatógép sem funkcionált megfelelően de ezt leszámítva teljesen korrekt volt. A recepciósok rendkívül segítőkészek voltak, és egyikük kiválóan beszélt (Christina) angolul, a másik csak egy kicsit, de a lényeget ő is megértette. Itt jegyezném meg hogy az internetet 20EUR/hét áron mérik (online kell megvenni, bankkártyáról), úgy vettük észre hogy ez egységár a faluban, a legtöbb helyen ezt kínálta fel a böngésző. Van lehetőség kisebb csomag vásárlására is, ha jól emlékszem akkor az 1 napos 5 EUR volt. Azonban ritka lassú a net! A kóddal lehetőség van különböző gépekről is netezni, azonban egy időben csak egy gép használhatja.
A kauciót úgy intézték hogy a szállás átvételekor csak feljegyezték a bankkártya sorszámát, majd a hét végén megsemmisítették a papirost a szemem láttára, ilyen módszerrel még nem találkoztam.

A legközelebbi pálya/felvonó a ház mögött kb 50m-re található, ez egy gyakorló pálya és az azt kiszolgáló két tányéros lift, melyek tetejétől oda lehet csúszni a Jandri Express-hez egy zöld pályán. Bordosok általában sétáltak a szállástól kb 4-5 perc alatt ők is odaértek. A nap végén a Valentin fekete pályán vagy mellette lecsúsztunk haza, és abszolváltuk az 50m-es távot a szállásig.

Az időjárás meglehetősen hideg és havazással gazdag volt (a hét első felében), mi egyiket sem bántuk, főleg az utóbbit. A hétfői és keddi kiadós havazásnak köszönhetően, szerdától péntekig gyakorlatilag a pályán kívül töltöttük időnk nagy részét, verőfényes napsütésben.

A kezdő freeridereknek a Vallée Blanche oldal ajánlott, nem túl meredek, nagyjából egyenletes az esése, valamint különösebb veszélyforrásoktól is mentes. Erről a hegyoldalról sajnos sípályán nem lehet közvetlenül elérni a túloldalra (gleccser oldal) szállító Jandrit, azonban toronyirányt csúszva simán elérhető, csak arra kell figyelni hogy nehogy valamelyik ház teraszán kössön ki az ember :)
A síterep magasabb részén vannak az igazán jó freeride lehetőségek (La Grave-ról külön írok lejjebb).
Különösen ajánlott a Fée részről induló Fée4-es pályától balra elterülő hegyoldal egészen a Crétes felvonóig. (A Fée2-es pálya után sziklaperemek(!) vannak a Crétes oldalról érdemes belőni a haladási irányt). A Crétes felvonó alatt is remek lehetőségek vannak.
A Fée rész tetszett nekünk a legjobban, mind pályák mind freeride tekintetében, és itt volt a legkevesebb ember is.
A Jandri express I és II alatt is kiváló részek vannak. Jellemzően a faluba vezető fekete pályák között szinte bárhol le lehet menni, a hét vége felé is volt még érintetlen szakasz errefelé.

Kicsit a sípályákról is:
A gleccseren szép széles nagyon enyhe esésű kék pálya van, kezdőknek is ideális, csak a hideg idő a konfort érzésen annyira nem segít, jellemzően a hegytetőn -16 -24 C volt. 3200-ról indul a Signal nevezetű igen széles és enyhe esésű pálya, carvingolsára ideális, bár amikor itt jártunk rettentő hideg és szeles volt, főleg visszafelé a felvonón, így többször ezen nem is csúsztunk, sajnos. 3200 és 2600m (Jandri középső állomás, Pano bár) között igen kellemes kék és piros pályák vezetnek, carvingolásra szintúgy kiválóak, általában közepes embersűrűség jellemző.
A Fée pályákat említettem már, remekek. A Toura (Bellecombes) fekete meglehetősen combos, a többi is teljesen jó, kivetnivaló talán a kékeknél tapasztalható mivel azok inkább zöldek, "szekérutak".
A faluba vezető feketék (Valentin, Diable) pályák nagyszerűek.
Vallée Blanche pályáin jellemzően kezdők voltak, itt nem is síeltünk ezért sokat.

A hüttékben jellemzően 8-12 EUR egy tál étel. A Pano bárban remek a konyha, ajánlom a TexMex-et :) Szintúgy ennél a bárnál minden nap 3-5 között egy DJ keveri élőben a zenét a teraszon, elég tombolós a hangulat 4 körül ;) (3-4 között happy hours) érdemes odanézni, magával ragadó a hangulat ahogy mindenki sífelszerelésben ropja. (5,5 a korsó sör, 4 a forralt bor)

A faluban sok bevásárlási lehetőség van, teljesen normális árakkal. A szálláson volt lehetőség bagett rendelésre 0,9EUR/db áron, a boltban 0,69 ugyanez, és még melegen került az asztalra reggelente.

A síbérlettel ingyenes az uszoda, egy nagy medence aminek egy kis része fedett csak, ha mozog az ember a vízben akkor nem fázik, mikor már kezdett kicsit hűvös lenni akkor kimásztunk meghemperegtünk a hóban majd visszaugrottunk, így teljesen jó volt :D A lehúzás az hogy van jacuzzi 5v7 EUR-ért 30 percre és a szauna is hasonló áron van, igaz időpontra adnak jegyet így figyelnek arra hogy kényelmesen elférjen mindenki.

Rengeteg bár, szórakozóhely van. Amiket kiemelnék:
- Polar Bear Pub, kicsi hangulatos inkább kocsma jellegű.
- Yeti Bár, a Diable felvonó közelében van egy belső udvarban, jellemzően bulihely, van táncolásra alkalmas rész, kevés leülős hellyel, itt annyira nem tetszett nekünk a zene, bár 2 este is itt jártunk
- Smithy's Tavern, ez lett a kedvencünk, egyik este élő zene volt, nagyon tehetségesek voltak, (ACDC-től kezdve LMFAO-ig mindent játszottak) hatalmas bulit csaptak, többi este DJ keveri a talpalávalót, telt ház volt mindkét este mikor ott jártunk, még az asztalokon és padokon is táncoltak. (02-ig van nyitva) Lehet kapni kancsó sört 2l 15EUR, korsónként mérve 5EUR. Közvetlen az Avalanche disco mellett található.
- Avalanche Disco, ide sajnos nem jutottunk el, a fő indok a 15 EUR belépő.

Az éttermekben átlagosan egy Raclette 22 EUR, Fondue 20 EUR, hatalmas adagot hoznak, pl. ahol mi voltunk, 4 fős raclette címén, több mint 2 kg-os sajttömböt hoztak ki. (A boltban kapható ugyanolyan típusú, méretű alapján számítva a súlyt)

Voltam már pár helyen franciáknál, de ennyire segítőkész, kedves és kommunikatív liftkezelőkkel nem találkoztam még, mindegyik beszélt angolul és hajlandó is volt(!). Ez jellemző az egész faluban is.

Összességében nagyon jól éreztünk magunkat és a hellyel is meg voltunk elégedve.

Zárásképpen még egy sztori:
Egész héten zárva volt La Grave felé az átjáró, péntek kivételével. Így péntek reggel felvonónyitásra mentünk, egyenesen fel a gleccser tetejére, fent dermesztő hideg (-21 C) és enyhe szél. A Gleccser tetején pár perces séta a Lauze felvonóig, majd annak a tetején vár a ratrak hogy áthúzzon La Grave-ba. Itt a felvonósok elkérik az ember bérletét, megnézik hogy érvényes e (6 napos biztosan érvényes), majd közlik hogy mi vár a túloldalon, felhívják az ember figyelmét a veszélyekre, arra hogy az utolsó lift amivel vissza lehet menni Les2Alpesbe 15.30kor megy, utána marad a taxi, valamint hogy csak odafelé húz a ratrak visszafelé sétálni kell. A ratrak mögé két kötél van kötve, rajta a csákányos felvonóról ráaplikált húzóalkalmatosságok. Már magáért az élményért és kilátásért is megéri átmenni La Grave tetejére, igaz mire átért a ratrak a maszkom keményre fagyott az arcomon és kopogott rajta a kesztyűm, de megérte! La Gravei csúszást a megfelelő topicban fejtem ki, jöjjön a lényeg. Hazafelé pont elértük az utolsó felvonót, majd elindultunk a sétára 3600m-en. Lehet csúszni kicsit, kell sétálni is, azonban az út elején jött egy ratrak mi meg leálltunk stoppolni, és FELVETT MINKET, úgyhogy a ratrak hátulján utazhattunk, iszonyatosan élveztük, íme:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Ha valakinek lenne kérdése írjon nyugodtan.
Kicsit hosszúra sikeredett, elnézést akit untattam, azoknak beszéljenek a képek: https://sielok.hu/fotoalbum/379067/...kep/1/
Szecsi
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
Szlovákia
Selmecbánya
2012.01.21.
RM leírásával maradéktalanul egyet tudok érteni, azonban kiegészíteném a mai napi tapasztalatainkkal, amik abszolut pozitívak voltak.

A Selmecbánya utáni hegyi út, vastagon le van fagyva, azonban szórják zúzottkővel rendesen, reggel is találkoztunk a szóróautóval, hólánc nem kellett. Budapestről 2óra15p alatt tettük meg a távot, kényelmes tempóban, szlovák részen kényesen ügyelve a sebességhatárok maradéktalan és pontos betartására. 8.40-re értünk a parkolóba, ami kb félig volt, a hőmérő -3at mutatott.

11 után nagyobb lett a "tömeg", a max amit vártunk a liftnél 12p volt, direkt néztem az órát, a pályán viszont nem volt tumultus, tényleg a modern bubis4es lift a szűk keresztmetszet. Ami viszont meglepő volt, hogy 2-től kezdtek fogyni az emberek, 3tól meg gyakorlatilag nem is volt sor, egyből lehetett menni. A síterep honlapján 15.30van zárásként feltüntetve, azonban 16.00ig jár a felvonó, a liftnél is ez volt kiírva.
A pálya állapota még délután is teljesen jó volt, csak a meredekebbnek mondható két részen bújt elő a jég a pálya közepén, a két szélén teljesen jó maradt, köszönhető mindez a friss hónak ami a napokban esett, meg a hóágyúzásnak. Köveknek nyomát sem láttam, és a fű sem lógott ki sehol sem, a pálya mellett is ~30-40 cm hó borítja a tájat.

Az étteremben a németül beszélő pincér mellett, egy másik (fiatalabb leányzó) beszélt angolul. Ugyanitt nagyon jó a forró csoki (2€) és van free-wifi is. Az étellel sem volt kifogásunk, azt kaptuk amire számítottunk.

1 napra teljesen ideális választás szerintem, úgy jöttünk el, hogy biztosan visszajövünk még a szezonban.
IMG-2264.JPG
IMG-2277.JPG
IMG-2279.JPG
Szecsi
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
Magyarország
Visegrád
2009.01.09.
Mi ma este voltunk és nagyon jól éreztünk magunkat. Amit viszont feltétlen ki kell hogy emeljek az a pálya minősége! olyan tökéletesem van elkészítve h néhány osztrák pályakezelő átjöhetne példát venni róla. jégfolt sehol hála a kitartó hóágyúzásnak és annak a néhány centinek amit holle anyó kirázott a dunyhájából az elmúlt napok valamelyikén :)
Sor semmi. Kezdett feltelni az egyik tolókarosnál a sor max 7-10 ember várt egyből beindították a másikat hogy még annyit se kelljen várakozni, nagyon szimpatikus volt. A felvonós srácok pedig abszolút segítőkészek, és egyszer sem vágtak fancsali képet hogy segíteniük kellett a beszállásnál.
Az olajozós problémával nem találkoztunk, pedig páromnak fehér/világos kabátja és nadrágja van, és nem látszódik rajta semmi sem, lehet h már te letörölted nekünk... :|
Biztosan megyünk még. Nagyon jót síeltünk!
Üdv. Szecsi
Szecsi
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
Mi előző szezonban csúnyán belefutottunk a síszünetbe, akkor fogadtam meg, hogy soha többet ebben az időszakban ausztriába főleg nem a Planai (4Berge) és Flachau környékére nem megyek. Konkrétan 10-25 perces sorbanállás mindenhol, minden liftnél, a pályák és a hütték zsúfoltak. Gondoltuk, hogy Flachau jobb lehet, mivel Schladming-ban laktunk, mikor átmentünk pályanyitásra, a Flachaui kabinosnál álltunk kerek 1 órát sorba.
Én azt javaslom hogy semmiképpen se ilyenkor menjetek. Csupa rossz tapasztalatom van.
Szecsi
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2008.02.11.
Oz-ból vasárnap reggel értünk haza. A Couleurs Soleil-ben laktunk 4 és 6 ágyas apartmanokban. A 6-os egy kicsit szűkös a 6 embernek a 4es pedig az emeletes ágy miatt lehet kényelmetlen, de egyébként teljesen jól elfértünk bennük. Az apartmanok felszereltsége jó, volt: mikró, mosogatógép, egy kisebb hűtő, TV, 2 garnitúra étkészlet, így nem kellett állandóan mosogatni. Szinte teljesen pályaszállás nap elején lecsúszol a felvonóhoz, nap végén a szálláshoz csúszol.

3-án egész nap esett a hó így másnapra kb 40-60 cm friss hóban síelhettünk szikrázó napsütésben. A további napokban is nagyo jó idő volt. Egyik nap annyira enyhe volt az idő hogy reggel a szállásnál csepegett az eső fent a hegyen havazott de csak szerencsére délelőtt, délutánra ugyancsak szikrázó napsütés. A pályák nagyszerűek voltak, köszönhetően a friss hónak, ami hátrány ekkora hómennyiségnél, hogy hamar buckásodnak ilyenkor a pályák, de hát ilyenkor rengetegen a pályán kívüli siklást választják, mi is így tettünk. :)
A Sarane (16 km-es fekete) nekem annyira nem tűnt feketének, inkább néhol fekete néhol bordónak :P és szerintem is a hossza ill. a szintkülönbség miatt lett fekete, főleg a vége elég macera annak, aki bordozik, mivel min. 3-4 km-en keresztül teljesen lapos alig lejt.
A Tunnelt tényleg csak jó síelők vegyék célul, mivel nagyon buckás, konkrétan ember nagyságú buckák voltak rajta.
A Pic Blanc-ra mindenkinek kötelező felmenni aki eljut ide, még ha nem is síléccel megy le, mivel a kilátás lenyűgöző. A Mont Blanc-ot tényleg lehet látni, ha tiszta az idő. A gleccseren elég sokszor nagy a szél, így gyakran leállítják a nagy kabinos felvonókat.
A pályákat összegezve ez egy nagyszerű hely, mindenkinek csak ajánlani tudom!
Érdemes odafelé valahol megállni a völgyben vásárolni, mivel fönt a hegyen, a szállásoknál lévő boltokban drágábbak a dolgok!
A hegyen lévő hütték meglehetősen drágák, drágábbak mint az osztrákoknál! Ezt különösen meglepőnek találtuk.

Ha valakinek lenne kérdése írjatok bártan, szívesen válaszolok.
Üdv. Szecsi
Szecsi
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
Szerintem a Gornergrat és a Rothorn nagyon jól össze van kötve, mivel idén újabb lifteket építettek.
Valamint az előző évben átadott Riffelberg-Furi kabinossal a Matterhorn Paradise és a Gornergrat között kapcsolat is nagyszerűvé vált.
Azonban az tény hogy a Mattenhorn és Cervinia "jobban" összefüggő területet alkot mivel egy hegy két oldalán vannak :) azonban azt itt se felejtsük el hogy az átjárás egyik oldalról a másikra a Theodulpass-on és a Plateau Rosa-n keresztül történik, aminek a megközelítése rossz idő esetén majdhogynem lehetetlen.

Amikor kint voltunk febr. elején 6napból 2 nap le volt zárva egész Breuil-Cervinia a rossz idő miatt, legalábbis a svájci oldalon a pályák és liftek állapotát jelző táblán az volt kiírva. Egyik nap át is jött a svájci részre a vihar és akkor kb 1 óra alatt fokozatosan zárták le a lifteket (Matterhorn Paradise-on), egészen Schwarzsee-ig. A Trockener Steg-ig fel sem lehetett menni, hogy onnantól csákányossal feljusson az ember a tetejére és esetleg átmenjen az olasz részre. Ez azoknak nagy szívás akik mondjuk az olasz részen laknak de napközben átmennek a svájci részre síelni és nem tudnak visszamenni, azoknak csúnyán bele kell nyúlni a zsebükbe, hogy egy éjszakát kicsengessenek Zermattban...

Huh egy kicsit hosszúra sikeredett na de mind1
A lényeg az, hogy szvsz ez a hely a világ egyik legeslegjobb pályarendszere minden tekintetben!

http://bergbahnen.zermatt.ch/d/web-...cam/standort.html
a sok havazás után érdemes ezt most megézni :D
fáj a szívem hogy nem lehetek most ott... :(
Szecsi
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
A hütték drágák, nagyon is... ha jól emlékszem a glühwein 5 CHF volt (az kb. 5*180=900 HUF ,nem tudom hogy most mennyi a svájci frank árfolyama).

Az ár nem fix. attól függ hogy milyen apartmant kértek, meg hogy milyen bérletet. Mi úgy voltunk hogy: 6 ágyas apartman, és 6 napos diák síbérlet / :P /.

Szállást neckermannál foglaltuk. Biztosítást mind élet ill. stornót érdemes kötni. ( megjegyzés: A svájci orvosok nagyon drágáért dolgoznak, haveromnak össze kellett varrni az állát mert felvágta a síléce 2 öltés 75000Ft volt... szerencsére a biztosító elintézett mindent még a taxit is az orvosig meg vissza a szállásra. )
Síbérletünk csak Zermattra volt érvényes és az is bőven elég. link: http://bergbahnen.zermatt.ch/e/
itt megtaláltok minden infót!

ha van még kérdés írjatok!
Üdv.
Szecsi
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
Mi 2006 feb. 3-11 között voltunk Zermattban!
Aki "olcsó" szállás szeretne Zermattban az nem igen talál. Viszont Zermatt előtti településen Tasch/Tisch (svájciak Tasch-nek írják umlauttal, azért írtam így is úgy is mert volt ahol így volt ahol úgy láttam) ahol egyébként is le kell rakni az autóinkat van egészen jó áron apartman. Monte Rosa Aparthotel a neve, a szállás mellett közvetlenül van vonatmegálló. Jah és persze gondolom nem kell mondanom hogy nem olyan mint a MÁV... szóval hang nélkül közlekedik. Mellesleg a szobák is tökéleltesen berendezettek és hangszigeteltek (ezt csak onnan tudom hogy nagyon hangosan buliztunk viszont a lépcsőházban, szomszéd szobában semmit sem lehetett hallani). Szóval mindenkinek ajánlani tudom csak!
A előttem szólók már írták hogy mennyire király a síterep. Szerintem is überelhetetlen, az tény hogy sok a nagykabinos amiben állni kell és többnyire mindig teli van kivétel az ebédidő is 3 fél négy utáni időszak, a felvonók kb. 1/2 5 ig járnak!!!
Aki ide elmegy az számoljon előre hogy nem két filléres mulatság lesz... azonban nagyon megéri!
Ha valaki ügyes akkor az egész túrát szállás+síbérlet (6napos) + utiköltség kb. 80000 ftból ki tudja hozni. A költőpénz meg mindenkinek a saját dolga...
A léc bérlés sem volt valami drága egészen emberi svájciak révén és tökéletes állapotban voltak. Egyik barátom szorult rá mivel tönkrement segénynek a kötése.
Aki igényes helyre akar menni mindenképpen ajánlani tudom csak!!!
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.