Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Rossi kiemelt beszámolói
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
19 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2022.02.11.
Jól jön minden tapasztalat, nem baj, hogy leírtad, bár kissé talán túlzó volt, ahogy leminősítetted "nem ajánlott" kategóriába a terepet. Voltam itt többször, előfordult, hogy alig volt hó, a csúcson 90cm-t írtak, kövek mindenfelé, de 4 m is volt, ekkor a felsőbb régió sokkal élvezhetőbb. Egyik csapattársam szintén taxizott, bár neki a léce tűnt el a hó alatt, aztán meg lekéste az utolsó csatlakozást, de ez nem szegte kedvünket. A csúcsot kár, hogy kihagytad, elég wow érzés onnan lejönni, akár át a Tunnelen, ott még el lehet csapatni dél felé (balra) a tó felett Ez korábban szintén gleccser volt, már csak minimális jég maradt), de eleve mikor kilépsz az alagútból és lenézel, na azért megéri már oda elmenni.
Auris szatelit település, kiesik, hazacsúszni sem egyszerű, de nyilván olcsóbb megoldás, mi is voltunk ott egyszer. Nagyon nézni kell a Connectiont, míg Ozba volt, hogy fél 7 körül értünk vissza, mire lecsúsztunk 2800-ról.Elég cool volt. Aurisban azért ott van a Col de Cluy is, elég izgalmas pálya, utána vissza lehet menni az új, gyors Chalvet lifttel Huezbe. Azért ilyen szinteket nem sok helyen mész egyben.
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
19 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2013.02.02.
Sziasztok!
Vasárnap jöttünk meg Les 2 Alpes -ból, jó kis hét volt. Havazásban értünk oda, vasárnap reggelre leesett 40-50 cm, legalábbis ennyi volt a pályarendszer alsó felén a freeride részen. A fenti (Jandri 2-től felfelé) felvonók nem működtek a nagy szél és havazás miatt.

Aztán délután megint elkezdett esni, reggelre megint kaptunk 20 centi porhavat kb. a szállásnál is. Hétfőn kinyitották már a gleccser részt is, egyszer felmentünk, de esett vmi zúzmara, ami mindenre ráfagyott és a látótávolság is a nullához közelített. Az alsóbb részeken is kiváló volt a hó, és hatalmas freeride lehetőségeket kínált a terep az alsó fekete pályák mellett/között, a Belecombe ülőliftnél, illetve a Fee szektorban is! Hihetetlen, mekkora pályánkívüli lehetőségeket rejt a terep! Reggelenként robbantgattak is rendesen. Aztán kisütött a nap és szikrázó napsütésben ugyan, de igazi téli hidegben lehetett bejárni a pályarendszert, ha jól emlékszem az összes pálya nyitva volt, a szél is csendesedett.

1800-on laktunk, onnan reggel megy fel egy gyors 4-es ülőlift, hazafelé meg a fekete Valentinen lehetett hazacsúszni, amit nap végére kicsit kicsúsztak, de nem volt vészes. Remek a kilátás a szomszédos Huez sípályáira és a Grandes Rousses hegyvonulatra. Átmentünk La Grave-ra is, ami az idei évtől fizetős lett ugye, 20 euro/nap! Les 2 Alpes pénztáraiban lehet megváltani a kiegészítést. Jó buli a ratrakos áthúzás (visszafelé meg egy buggy szerű húz egy szimpla kötelet csomókkal) és szép a kilátás fentről. Érdekes módon a hóminőség nem volt olyan jó, mint Les 2 Alpes-ban, talán az északi fekvés miatt sokkal keményebb volt a hó.
https://sielok.hu/fotoalbum/546368/...galeria/
Les2Alpes-2013-023.jpg
la-grave-ext.jpeg
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
19 éve tag
Olaszország
Tonale
2011.02.07.
Ahogy nézem, Tonale-ban gleccsert építenek, legalábbis elkezdték a csákányos két oldalán feltölteni az évek során kialakult szakadékot két hóágyú segítségével (régebben csak a lift nyomvonalát fedték le fényvisszaverő anyaggal nyáron).
Összehasonlításképpen feldobok pár képet a régi Presena gleccserről, jó kis széles terep volt, szinte rá sem ismerni, a liftektől balra is volt pálya, 2005-ben még épphogy egy keskeny csíkon, de le lehetett jönni ott is.
presena-11-02-07.jpg
presena02.jpg
img923.jpg
presena1-3.jpg
presena01.jpg
presena04.jpg
presena03.jpg
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
19 éve tag
Magyarország
Eplény
2009.12.28.
Ma kipróbáltam a működő pályaszakaszt, meg a Sólymot is :) A pálya az elmúlt napok időjárásához képest egész jó, nem köves, mindehol van hó és nem voltak sokan, így lehetett is menni. Persze látszik rajta az olvadás nyoma, kicsit kemény, de nem mondanám jegesnek, a tetején a hóágyúzott hó puhítja. A csákányos nyomvonalán már épphogy annyi hó maradt/ odalapátoltak, amennyi elég széles a felmentelhez.
Többen írtátok, hogy lassú az ülőlift. Megmértem a sebességét: 5 km/h, azaz kb. 1,4 m/s, tehát jelenleg kevesebb, mint 2/3 sebességen üzemel. Berakták a futószalagot, már működött is pár másodpercig, várhatóan a legközelebbi síüzemben már bekapcsolják. A csákányos egyébként 8 km/h-val haladt.
Gratulálok az üzemeltetőknek, teljesen használható sípályát varázsoltak ebben a szörnyű időben is. Még a zene is szólt este :)
A többi pálya elég lehangoló állapotban van egyelőre, lásd képek...
--
Rossi

ross@vipmail.hu
DSC06617.JPG
DSC06618.JPG
DSC06619.JPG
DSC06624.JPG
DSC06633.JPG
DSC06643.JPG
DSC06612.JPG
DSC06614.JPG
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
19 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2009.01.13.
Hello! Tavaly március 8-15-ig voltam kint. Ebben az időpontban elég sok hó szokott már lenni, tehát a mennyiséggel nem valószínű, hogy gond lesz. Inkább a márciusi napsütés, ami nagyon erős és Alpe d'Huez felett déli tájolásúak a pályák, így azokat direktben éri. Emiatt a reggel fagyott pálya délutánra elég kásás tud lenni úgy 2300m alatt. Szerencsére itt efölé is lehet még bőven menni :)
Az Oz illetve Vaujany felé eső pályákat nem éri annyira a nap, ott inkább a tengerszint feletti magasság számít, de márciusban még nem kell feltétlenül olvadnia. Tavaly a rendszer legalacsonyabb pontjára leérő (1120m) La Fare pályán többször is lecsúsztunk és talán az alsó 100-200m volt kásás. Ja, és szinte minden pálya nyitva volt abban az időben. A rendszer alján azért sokat segítettek a hóágyúk...

üdv
Vaujany-La-Fare.JPG
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
19 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2008.12.04.
A kártyás fizetési lehetőségekre nem emlékszem, a bagettet, apróbb dolgokat készpénzzel fizettük.
Újítottak 1-2 dolgot a terepen az idei évtől (sajnos új lift nem épült, jövőre tervezik lecserélni a Marmottes 1 kabinost egy 6-os buborékos ülőliftre):
- új piros pálya (Promontoire) 2800m-ről - Clocher de Macle - így már nem csak fekete pályán lehet lejönni a Marmottes 2 tetejéről.
- új piros pálya (Bartavelles)a 2800m-ről, a Vaujany nagykabin felső állomásától induló Belvedere pályát köti össze az Oz-ba és Vaujany-ba tartó Rousses pirossal, kikerülve így a zsúfolt 2700m-en lévő állomást.
- a Chamois nevű piros pályán is változtattak, bekötöték az Oz-ba tartó Poutran pályába, így itt is kikerülhető a 2100m-en lévő liftállomás.
- 4 mostantól ingyenes kezdőlift(petit téléski du Rif Nel, téléski des Poussins 1, télécorde des grenouilles,téléski des écoles 1)
- Auris területén további hóágyúkat telepítettek.

Megjelent a honlapjukon az idei új sítérkép is, felteszem ide a linkjét, így a sielok.hu-n is frissíteni tudjátok: http://www.sataski.com/images/plan_...des_pistes0809.jpg

üdv
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
19 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2008.01.15.
Kedves kozga!

Hétvégén tértem vissza Alpe d'Huezből.
Múlt héten esett eső, hó, a legtöbb - kb 35cm friss - szombaton, Oz en Oisansban is, sőt a völgyig lehavazott.
Szinte minden pálya nyitva volt, csak a viharok, meg a hóesés miatt zárták le a felső pályákat/lifteket.
Most sztem mindenhol porhó van, mikor kint voltam, akkor 2000m-ig, persze a legjobb - óriási szűzhóparadicsom - a gleccser részen volt.
A sarenne és a párja, a chateau noir is síelhető, még az alján is rendben van.
Január elejéhez képest szerintem nagyon jó a hó, az egyik kedvencem, a La Fare pálya - ami 1120m-ig megy le - is kiváló, legfeljebb az alján volt kicsit kásásabb a hó az enyhébb időben.
Szóval, ha jó az idő, akkor fantasztikus!
gleccser.jpg
szuzhoterep.jpg
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
19 éve tag
Franciaország
3 völgy
2007.10.08.
hello! tavaly mi is Menuires-ben voltunk, de 1 napra átsíeltünk Val Thorensbe.
Összehasonlíthatatlanul jobb volt az a rész, mind hóminőségben, mind változatosságban. Sajnos ez januárban volt, akkor, amikor az a nagy meleg volt és kevés hó, ezért nagy előnnyel indult a magasabban fekvő Val Thorens. Amúgy márciusban lehet, hogy jó Menuires is.
A 3 völgy többi részén nem voltunk, Tignes és Val d' Isere viszont óriási élmény!
Alpe d' Huez is még nagyon jó és változatos terep, óriási egyben síelhető szintkülönbségekkel.
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
19 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2006.02.06.
Sziasztok!
Egyik kedvenc pályarendszerem Alpe d' Huez. Eddig háromszor voltam ott, egyszer Auris-ban, kétszer Ozban volt a szállásunk.
Mi azért maradtunk Oz mellett, mert nem kellett rohanni, hogy elcsípjük hazafelé a "connection"-t, hanem mi is felmentünk az utolsó lifttel amig lehetett és záráskor jöttünk lefelé. Oz-ból nagyon jó az összeköttetés a két kabinnal gyorsan be lehet jutni a rendszerbe. Persze Auris-ból sem kellett sokat igyekezni.
Havunk változó volt.
Első évben 2-2,5m volt a csúcson, eszméletlen terep volt a Tunnelen, a gleccseren.
Második évben sajnos nem volt túl sok hó, úgy 100-110cm a csúcson, ami miatt kövesek voltak a pályák.
Harmadszorra már kiérkeztünkkor volt kb 3m hó. Második nap elkezdett esni és csak esett, szakadt, talán 5-6 pályán lehetett mozogni délelőtt, akkor nyitották meg folyamatosan a pályákat, miközben végig "ágyúzták" a hegyoldalakat, hogy elindítsák a kis lavinákat. Érdekes volt "ágyúdörgésben" síelni. Mondanom sem kell, hogy porhó volt mindenhol, fél méter-1m szűzhó, korlátlan lehetőségek. Szerencsétlen eset, hogy egyik társunknak a léce leoldott és nem találtuk meg a mély hóban. A csúcson utolsó nap 4,1m volt a hóvastagság. Mindez január végén.

Biztos, hogy visszamegyek még...

Az új "Marmottes III" lifttel mentetek esetleg? Sokan használták, vagy nem kellett sorban állni? Annak idején a Pic Blanc-ra vivő kabinnál azért voltak sorok, akkor nagyon kellett volna egy ilyen lift.
---
Rossi

ross@vipmail.hu
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
19 éve tag
Ausztria
Tauplitz
2005.02.28.
Hello! Tauplitzban most voltam vasárnap, majdnem egész nap esett a hó, kb 20-30cm friss eshetett. Alattra viszont nagyon jegesnek tűntek a pályák, 470cm ide vagy oda. Hó rengeteg van, azzal nincs gon, inkább a fent említett sok gyaloglással. Még egy dolog: a ehhez hasonló sítérképet még nem láttam. A pályák nincsenek rajta vonallal jelölve, csak egy szám egy kis körben, nehéz kiigazodni rajta. Ami még átverés, hogy a reális szintkülönbség kb 300m, a reális összpályahossz kb 15km, mivel a völgybe lemenő csorgó, tologatós, néha-néha 50m izgalmas részeket nem nevezném sípályának, pláne nem pirosnak! Fent kb 1600-1900m ig lehetett most síelni.
Rossi
Rossi
11 élménybeszámolót írt
11
19 éve tag
Ausztria
Klippitztörl
2005.01.19.
Hello, most voltam hétvégén, csodálatos volt! Tényleg kis hely, meg az egyik ülőfelvonó le volt zárva egy 24 órás boardercross verseny miatt, de a másik részén is lehetett boardozni, síelni. Széles carvingolható pályák, izgalmas letörésekkel, kevés emberrel a pályán. Igaz a piros pályák nem voltak nyitva most. A lifteknél átmentünk a kapun és beültünk a felvonóba. Várakozás: 1mp. A hüttékben szól az elmaradthatatlan sramlizene, de egy pohár sör mellett elviselhető az is. Szépen ápoltak a pályák, még délután sincs bucka, mert nem síelik ki, annyira kevesen voltak. Egyébként az autópályától csak 16km, nagyon jól megközelíthető.
Ha van még kérdésed írj!
Rossi
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.