Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

külön snowboard/sí- pálya

ÜZENETEK (12)Időben csökkenő Időben csökkenő
Girasol
5 élménybeszámolót írt
5
19 éve tag
2005.02.07. 10:38
Akkor azthiszem, hogy ebben meg is egyeztünk :) Intelligencia kérdése az egész.
Egyébként a deszkások ugye azért is lehetnek "látványosabbak" a heverészésben, mert domboldalon csak ülve tudnak egy helyben maradni a lécesekkel szemben, akiknek ehhez nem kell leülni(meg kényelmetlen is lenne) :)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2005.02.05. 09:32
sziasztok, korábban már voltak erről eszmecserék egy másik témában "Minden egyéb síelőket érdeklő téma"

most ctrl cévézem az ottani írásomat, mivel úgy hiszem, ebbe a topicba is belevág:

Bár jómagam a sízők egyre bővülő hazai táborához tartozik, de jónéhány ismerősöm van aki a boardot választotta, de náluk nem tapasztalom ezt a pálya közepén heverésző módit. Ezenfelül, lehet én járok "rossz" helyekre, de úgy ámblokk ritkán látom, hogy a deszkások a sípálya közepén pihennének stb. Ellenben a lejtők szélén, a pályák tetején/alján, funparkokban való igaz, hogy jó sokan tesznek így ,dehát ez nem zavar senkit. Szerintem ezt, a szabályok be nem tartását hiba lenne a boardosokra levetíteni. Én inkább sokkal gyakrabban találkozok olyan sízőkkel (talán ez a gyakoriság abból is adódik, hogy többen vannak -egyelőre-), akik az alapvető szabályokat be nem tartva száguldoznak jobbra, balra, egyenesen; veszélyeztetve ezzel mások és saját maguk testi épségét egyaránt. De miért van ez? Szerintem valahol a gyökerekben kell keresni az okot, okokat. Ugyanis ha pl. egy oktatási intézmény, legyen ez általános iskola, középsuli s így tovább sítábort szervez, akkor arra is ügyelni kéne, hogy minden gyereknek a kezébe nyomni a "sízők Bibliáját" a FIS 10 aranyszabályát, mert ezek az előírások korántsem balgaságok. Ha mindenki igyekezne betartani ezt, talán a sérülések és balesetek száma is jócskán lecsökkenne. De visszatérve az iskolákhoz. Saját tapasztalat, hogy sokhelyütt nemhogy ezt nem noymják a gyerekek kezébe, hanem még szóban sem tájékoztatják őket erről, sőt, sok kisérőtanár igencsak hadilábon áll a sízéssel, s vannak olyanok is, akik inkább a hütték teraszán heverészve pihenik ki magukat, miközben a gyerekek felügyelet, s szabályok tudta nélkül mennek erre-arra. Bár már létezik egy ideje hazánkban egy ún. iskolai túrasívezető képzés (lehet pontosan nem így hívják), ami remélhetőleg majd minőségi előremozdulást ad az iskolai síoktatásban.
Persze az, hogy valaki nem tartja be ezeket a szabályokat nem korfüggő. Csak egy példá: pár évvel ezelőtt Stuhlecken tört, hogy egy kb. 60 éveiben járó férfi egy meredekebb részen, ahol a sízők középhosszú lendülettel mentek csak úgy "belehajtott", s magával sodort 2-3 embert, aztán végül kisodródott a pályáról az erdőbe. Odamentem hozzá két sráccal (akiket elsodort), hogy segítsünk, neki, s még neki állt feljebb.. na igen, no comment.. bár azt hozzátenném, hogy ittas volt.. S akkor megint elérkeztünk egy újabb próblémához, az alkoholfogyasztáshoz. Szó mi szó, sokat lehetne a témáról beszélni.
Dehát a FIS 10-ben ez is benne van. Az is fontos, hogy ne becsüljük egekig a tudásunkat. Sokszor találkozok olyan dolgokkal, hogy egy olyan síző, akinek egy kék pályán is még alapvető gondokat okoz a párhuzamos léctartás, az a fekete pályát keresi.. Jó, most egy kicsit t'án sarkítottam, de biztos vagyok benne, sokunknak ismerős.. Szóval az ilyen ne keresse a fekete pályát.
Még talán annyi.. inkább sízek kevésbé ismertebb helyeken, vagy legalábbis ha ismert helyre megyek, akkor kerülöm a Semesterferien és hasonlóidőszakokat, mert ott érdekes módon olyanok csúszkálnak, akik ismerik s be is tartják a szabályokat, ne adj Isten még jobb tudású sízők, mint egy "kommersz mega sícentrumban", ahol brittektől hollandokon keresztül dánokig (stb. stb.) olyanok síznek/boardoznak, akik talán még csak a tv-ben láttak havat, kvázi síkultúrájuk sem nagyon lehet, bár itt teszem hozzá, hogy azért van egy-két osztrák is, aki sokmindent elmondhat magáról, csak aztnem, hogy bármiféle köze lenne a síkultúrához.
üdv
sigesa
19 élménybeszámolót írt
19
20 éve tag
2005.02.04. 21:25
Kedves "Girasol" ! Lehet hogy Te ezt a hozzászólást "butácskának" tartod, én most inkább nem mondom mit tartok butácskának, de úgy látszik még nem voltál olyan helyzetben (kívánom ne is legyél, és senki más se!!!), ami miatt itt a fórumon szót emeltem ! O.K. védje mindenki a márkatársait, de elhiheted hogy nem az ujjamból szoptam a pályaközepén heverészést (amúgy lehet, hogy síelők csak azért nem heverésznek, mert léccel bonyolultabb), a lényege a dolognak arról szól, aki ott heverészik középen, akadályoz, és veszélyeztet másokat. Egyelöre a deszkások vannak túlnyomó többségben, tehát ellenük (és CSAKIS az ilyen deszkások ellen) próbáltam szót emelni. Kedves "Zozo" ! Sajnos én is éreztem már így nem is egyszer, hogy jobb meg se szólalni szép anyanyelvünkön az ilyen "honfitársak" miatt. Absz. nem kéne hogy sporteszközfüggö legyen az intelligencia a pályákon, és bízom benne hogy ez a butácska hozzászólás részemröl csak TÉVEDÉS volt. Lehet nyugodtan fújni, és köpködni, de meggyőzni az ellenkezőjéről hatásosabb lenne. Üdv : Géza
zozo777
9 élménybeszámolót írt
9
19 éve tag
2005.02.04. 14:59
Sziasztok! Nemrég érkeztünk haza a Grosglocknerről Kabinos lift felső melegedőjénél. A párom ücsörög a padon / Ö síel én bordozok/ mikor oda jön a magyar síző és felba..a a lábát a padra a párom majdnem leesik. Odaér Magyar apuka, aki elkezd ordibálni a családdal. Nem szólaltunk meg. Akkor és ott szégyelltem, hogy Magyar vagyok. Szerintem az írt vagy íratlan szabályok betartása intelligencia és neveltetés kérdése.
Girasol
5 élménybeszámolót írt
5
19 éve tag
2005.02.02. 15:44
Sigesa, ez egy igen butácska hozzászólás volt. Úgy tűnik, amit nem ismersz, azt nem is szereted. Csak ez nem túl jó hozzáállás.
Én több 10 évig síeltem, tavaly kezdtem ismerkedni a boardal és nem hiszem, hogy ettől átmennék hülyébe. A dolog nem sí vagy board függő, hanem emberfüggő. Aki bunkó, annak mindegy, hogy léc vagy deszka van a lábán.
Egyszerűen meg kell találni a közös hangot és vigyázni egymásra!
Bagi Zsolt
160 élménybeszámolót írt
160
21 éve tag
2005.02.01. 17:43
Na már vártam mikor kezdődik meg a "köpködés"! Én annyi síelőt látok, akinél, ha egy kicsit megdobja az egyik lécet a talaj, akkor rögtön bukó! De ez benne van a pakliban. Én is ütöttem el törpe síelőt. idióta család keresztbe lépkedett fel a parkolóhoz vezető meredek vékonyka uton, én meg nem akartam gyalogolni, így pengettem.....
Erre esély nincs, hogy bármi legyen. Remélem!

sigesa
19 élménybeszámolót írt
19
20 éve tag
2005.02.01. 02:03
Pedig nem volna hülyeség, legalábbis amíg a boardosok mentalitása meg nem változik. Már írtam néhány sort egy másik oldalon erről a témáról, pontosabban a pálya közepén, meg a liftek felső "kifutójánál" heverésző, és locsi-fecsiző deszkáscsapatról, ami sz.tem nemcsak felháborító, de mérhetetlenül OSTOBA dolog is. Úgyhogy személy szerint nem szakadna meg a szívem, ha egy normális pályán csak síelőkkel kéne találkoznom. Persze tisztelet a kivételnek, mert hálistennek van ez is. Addig is reménykedem, hogy talán hozzájuk is eljut a pályák írt-vagy íratlan szabálya, és nem a saját, vagy mások kárán fogják megtanulni. Ugye autóvezetéshez vizsgázni kell, pedig a sízés-boardozás sem veszélytelen, főleg az ilyen felelőtlen "lesz...rok mindent" stílus miatt. Akinek nem inge..., de néhány síelő is öltözködni kezdhetne végre !!!
libella
145 élménybeszámolót írt
145
21 éve tag
2004.02.22. 14:17
A pontosság kedvéért.
Idén még nem tudták elfogadtatni a boardosok és a síelők szétválasztását.
A gyermekbukósisak viszont kötelező lett!
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2004.02.21. 11:09
szerintem Stuhlecken a gyereknek nem a sánc alatt kéne várakozniuk.. meg senkinek sem, meg eleve van egy olyan FIS szabály, hogy beláthatatlan helyeken nem állunk meg, így pl közvetlen letörés után, mert azok, aki megállnak a hibásak. Valahol a sielok.hu site-on is megvan a sízők+boardosok 10parancsolata, ha mindenki betartaná talán nem történne annyi baleset.
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2004.02.20. 10:36
Gondolom, nem azért találták ezt ki, mert azt szertnék, amit Te is írtál (Ausztria, Franciao.). Még belegondolni is hátborzongató, hogy milyen előzményei lehetnek ennek a döntésnek. Biztosan emlékszel, mikor Ausztria megszigorította a KeletEurópából érkező buszok műszaki ellenőrzését... Annak is volt némi előzménye. Nekem is van már egy történetem, pedig még csak egy éve sielek:
A Stuhleck-en voltunk, és ott a nagy felvonó mellett hosszan vezet egy széles pálya, Az egyik helyen jobbról is, balról is van Hütte, Gondolom ott mikor nincs hó egy út vezet át, mindenesetre van egy két-három méteres vízszintes szakasz, melyet egy kicsit meredekebb rész követ. Ott láttam, hogy a Boardosok legugolnak (így aztán nem látnak le) majd jól elrugaszkodnak és így repülnek vagy 5 métert. Biztos jó buli lehet mert, szinte mindegyik ezt csinálja. A baj csak az, hogy általában ott szokott várakozni vagy 20-30 gyerek vagy az oktatóra, vagy az anyjukra vagy mittudomén), ott ahol a letörés van, tehát amit nem lehet belátni. Na ezek közé láttam egy csávót berepülni, szerencsére nem talált el senkit, de még belegondolni is szörnyű, mi lette volna,ha úgy comb magasságban eltalál egy kisskaccot a boarddal. Én mindenesetre vettem a gyerekeknek bukó sisakot és mivel bordoznak magamnak egy bordot. Ha megjöttem Marilleváról majd leírom, milyen volt.

Kulacs
gsi.tamás
8 élménybeszámolót írt
8
20 éve tag
2004.02.17. 15:18
Hali

Csak az a kérdésem, hogy ha a családból 1 ember
Snowboardozik a többiek pedig síelnek akkor reggel puszi puszi azt mehetek egyedül egész nap?
Ez egy kicsit hülyén hangzik nem?
Most jöttem haza Cortináról és az autók 80%-a 1board min 2pár síléccel volt felpakolva!
Már pedig senki nem fog megtanulni ezt vagy azt az olaszok kedvéért!Szépen elmennek a Franciákhoz meg a Sógorokhoz szorakozni!
chewby
10 élménybeszámolót írt
10
20 éve tag
2004.01.23. 16:53
20. Januar 2004 Auf italienischen Pisten herrschen künftig striktere Regeln. Nach einem am Dienstag in Kraft getretenen Gesetz müssen die örtlichen Behörden für die Saison im kommenden Jahr getrennte Abfahrten für Skisportler und Snowboarder einführen. Ferner müssen Kinder unter 14 Jahren vom 1. Januar 2005 an beim Wintersport Sturzhelme tragen. Bei Verstößen drohen Geldstrafen.

Dem neuen Gesetz zufolge sind die Kommunen verpflichtet, die Sicherheit auf den Pisten in ihrem Einzugsbereich generell zu erhöhen. Andernfalls könnten ihnen Geldstrafen bis zu 200.000 Euro auferlegt werden. Erforderlich sind demnach eindeutige Vorschriften für Überholmanöver, die Vorfahrt an Kreuzungen und eine etwaige Drosselung der Geschwindigkeit. Konkrete Geschwindigkeitsvorgaben sind allerdings nicht vorgesehen.

Geldbußen für Fahren ohne Sturzhelm

Wenn Kinder ohne Sturzhelm auf den Pisten angetroffen werden, können deren Eltern mit Geldstrafen zwischen 30 und 150 Euro belangt werden. 250 bis 1.000 Euro können erhoben werden, wenn Unfälle nicht umgehend angezeigt werden. Kommunale Polizei- und Forstbeamte sollen die Einhaltung der neuen Regeln überwachen. Zugleich sind Skilehrer gefordert, Pistenrowdys den Behörden zu übergeben.

Der italienische Skiverband steht dem Gesetz eher zwiespältig gegenüber. Skilehrer befürchten, die Verpflichtung zur Überwachung der Pisten könnte sie zu sehr vom Unterricht ablenken. Verbandssprecher Claudio Baldessari erklärte, verstärkte Kontrollen seien zwar sinnvoll, doch könnten zu viele Regeln ambitionierte Skifahrer künftig davon abhalten, in die italienischen Skigebiete zu fahren.

Text: AP
Forrás: https://www.faz.net
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.