Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Svájc
Flims - Laax - Falera
síterep infó oldal
ÜZENETEK (6)Időben csökkenő Időben csökkenő
Da_kore
3 élménybeszámolót írt
3
2 éve tag
2024.02.05. 18:40
Február elején voltunk LAAX-ban. Csak egy random kiruccanás volt, de egészen jól sikerült. Rengeteg kék és piros pálya, fekete pálya nem igazán van csak elvétve és a hely profilja igazán nem is erről szól. Hatalmas freeride zóna van, ami igazából az egész hegyet beborítja. Az útvonalak nem veszélyesek, de azért bele lehet szaladni egy két érdekes falba. Nekünk gyönyörű volt az idő, viszont a hó mennyisége és minősége sem volt ideális. 3000 méteren nagyon jó friss hó volt, viszont már kora reggel is hatalmas volt a csúszon a szél és ez késő délutánra be is tetőzött. A térkép szerinti nyugati részen még így is fantasztikus lejtőket találtunk, ahol igazi freeride élmény volt, meredek, technikás falakkal, sok kihívást jelentő gappel és akadállyal, szóval inkább a tapasztalt ridereknek volt élvezetes a pályán kívüli síelés aznap, mivel nem volt lehetőség a szűz hóban való landolásra hiba esetén.
A Swiss Snow appot használom és viszonylag időben frissítik a pályák minőségét, de azt mondanám, hogy egy nap késéssel a valós adatokhoz képest. Erre mindenki figyeljen, aki egy hosszabb túrát tervez és nincs felkészülve bármilyen hóviszonyra. Az árazás...ez kicsit szenzitív topik, mivel nincs mit mondani, drága, mint az állat :D 105 CHF a napijegy, ami tartalmazza a 5 chf kártya díjat, amit nem adnak vissza, szóval nem deposit (ez az első ilyen hely amivel találkozok Svájcban, a kínai hölgy szerint ez ski maffia, amit megértek teljesen). Árazás magasan kiemelkedik svájci viszonylatban is. Az ő célközönségük a turizmus, ez egyértelmű. Más kantonokban vagy akár azonos kantonon belül is találni sokkal kedvezőbb áron ugyan ilyen pályát (lehet nem ennyire fancy). Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer próbálja ki egy komoly havazást követően, mert biztosan hatalmas élmény lesz, és minimum két napot ajánlok rá, mert egy nap mindenfélekeppen kevés lesz (by the way: a második napi jegy olcsóbb, ha egyszerre veszed meg!) Márciusban mindenféleképpen visszamegyünk egy tripre, ha megfelelőek lesznek a hóviszonyok.
Összességében mindenkinek ajánlom, mert mindenki megtalálja a neki megfelelő pályát a hegyen ÉS van kezdő jegy is ami két felvonóra jó, természetesen kedvező áron :)
9c382d13-293c-4699-b3f7-cc0b0037c601.jpeg
005b4da5-9593-457c-8713-77373d0f272b.jpeg
bf5ecb09-08ca-4745-afd3-f8a88c1dade5.jpeg
ddcd794e-2f31-4419-898e-835a48d7ae31.jpg
HóMaki
1 élménybeszámolót írt
1
7 éve tag
2024.01.21. 13:19
4 sínapot töltöttünk el Laax-on január elején. Nagyon sok okos megoldása van a síterepnek. Amire figyelni kell, hogy a sí jegyeknek/bérleteknek dinamikus árazása van, jellemzően minél közelebb van a jegy vásárlás időpontja a síeléshez, annál drágább a jegy, akár 10 ezer (!) forint különbség is lehet a jegyárban, ez egy több napos bérlet esetén 20-40 ft is lehet. Ha biztos, hogy megvalósul a síelés, érdemes előre megvenni a jegyet. Mi előre megvásároltuk, kaptunk egy qr kódot, a helyszínen pedig egy automatánál sorban állás nélkül kb 1 perc alatt megvoltak a bérletek. A pályák szuperek, jól kezeltek, ami kifejezetten tetszett, hogy ha felmegyünk a hegyre, tulajdonképpen teljesen be lehet síelni mind a 210 km-nyi pályát, egy hegyoldalon van az egész. Kezdőknek sok-sok kék pálya, de piros és fekete is van bőven, off piste pályák és persze a snow parkok. Szerintem mindenki meg tudja találni a magának legkedvesebb lejtőket. Napos időben érezhetően többen voltak a pályán, de így is kényelmesen el lehetett férni, tumultus nem volt sosem. A síterepnek saját applikációja van, amiben folyamatosan nyomon követhetjük, hogy melyik pályák, felvonók, éttermek vannak nyitva, plusz időjárás előre jelzés, sok hasznos infó van benne. A hüttékben nekem nagyon tetszett, hogy kioskon vagy pedig applikáción keresztül kellett rendelni, a pincérek pedig folyamatosan hordták ki az ételeket, italokat. 10 percnél csúcsidőben sem vártunk többet egy jó meleg ebédre. Az árak olyanok amilyenek, nekik aprópénz, nekünk 410 ft-os frank árfolyamnál 17 frank egy sült krumpli, chiken nugetts kombinációért nem kevés… de azt gondolom, hogy tisztában lehet lenni a svájci árakkal. Összességében nekem nagyon tetszett a pályák hangulata, az emberek kedvessége és vendégszeretete, a panoráma pedig lenyűgöző! Biztosan visszamegyünk még ide! :)
vénasszonyok nyara
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
2022.02.18. 19:04
Üdv mindenkinek!

6napot töltöttem Flimsben és 3 napot síeltem a Fehér Arénában. Csak 3-at, mert a kondícióm Eplényre van hitelesítve. Főleg nosztalgiából mentem oda, mert régebben megboldogult nagynénémnek volt egy apartmanja Murschetg-ben a Crap Sogn Gionra felmenő 120 személyes gondola alsó állomásánál és így volt lehetőségem néhányszor ott síelni.
Azóta sokat fejlődött az infrastruktúra, de a globális felmelegedésnek köszönhetően a 365 napos idénynek lőttek. Az árak változását jól szemléltette, hogy az 1984-ben 10 SFR-ba kerülő Bratwurst Rőstivel, most 24 SFR volt.
A körülményekkel szerencsém volt, mert érkezésem elótti héten esett 1méter hó és mindhárom napon verőfényes napsütésben volt részem. A pályák fenomenálisak és teljesen eloszlik rajta a sok síelő. Pusztán a hazamenetel Flimsbe volt egy kissé horrorisztikus. A Nagens-től egyetlen szűk pálya vezet le. A hó össze volt túrva és tömegével síeltek le egy időben a síelők. Általános tapasztalatom más síterepeken is, hogy nagyon sok van abból a fajtából, aki nem tud síelni, de hátul ülve a lécen, enyhe hóeke beállásban száguld le a lejtőn ész nélkül. Szégyen ide, szégyen oda, volt olyan meredek szakasz, ahol a fentebb vázolt körülmények hatására, egyszerŰen lerolóztam a pálya szélén. Aki jót akar és Flimsbe tart, zárás környékén, okosabb, ha felül a liftre lefelé, vagy Murschetg-be síel le és a postabusszal (érvényes rá a síbérlet) megy tovább Flimsbe. Pihenőnapon érdemes a Muschetg.ből induló lombkorona sétányon végigmenni. Graubündenben sokan a 4. hivatalos svájci nyelvet a rétorománt (archaikus latin nyelvjárás)beszélik és a pályák nevei is rétorománok. Egy érdekesség: a Passió főszereplője, Jézus alakítója, Jim Caviezel is rétoromán származású.
20220209-114237.jpg
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2021.12.29. 14:11
Karácsony előtti héten síeltünk négy napot ezen a terepen. Sítérkép alapján már régen kinéztem ezt a terepet, meg nagyon jó véleményeket is olvastam róla. Az, hogy vállaltuk a számunkra több, mint 1000 km-es utat az is hozzájárult, hogy a fiam szputnyikos és Svájcban tűntek legrugalmasabbnak a szabályok. Szállást is aránylag kedvező áron találtunk, a flimsi Hotel Adula a főszezoni árak csaknem feléért kínált szállást reggelivel, érkeztünkor semmilyen covid igazolást nem kértek, elfogadták bemondásra, hogy oltottak vagyunk, ismertették a Svájcban érvényes szabályokat (más hotelekben, hütték belterébenben állanóan szkennelték az oltásit). Mellesleg beutazáskor senki nem kérte tőlünk az előírt friss pcr tesztet ill. kiutazáskor sem a 4-7 napon belül megismételtet. Ott tartózkodásunk alatt annyi változás történt, hogy új országos szabályok jöttek, ezt követően wellnessbe csak 2G+ (120 napon belüli oltottság) igazolással lehetett lemenni 16 év felett, amit sajnáltunk, mert tényleg egy nagyon színvonalas délutáni relaxációról voltunk kénytelenek lemondani. Maga a falu az autópályától kb 10 km-re van, tehát nagyon jó a megközelíthetőség, viszont ennek az volt az ára, hogy előszezonban is meglehetősen sok volt a síelő, úgy tűnt számunkra zömében svájciak.
A síterep maga nagyon nagy területet fed le, ez a térképről nem igazán jön le. Nem volt nyitva a teljes pályarendszer, ottlétünk alatt kb. 110 km működő részt jeleztek, de a felvonók egy kivételével működtek. Érdekes módon úgy tűnt a faluban több a hó mint fenn a hegyen. Szerencsére a fő pályák mind nyitva voltak. Ha értékelni szeretném a terepet, akkor pozitívunként tudom mondani, hogy van néhány zseniális, minden igényt kielégítő pálya, mely számomra azt jelenti, hogy hosszú, széles, megfelelően lendületes, de nem túl meredek, változatos, korszerű felvonó tartozik hozzá. A fahatár feletti pályák között van jónéhány olyan, mint a hullámvasút, ezeket nagyon kedvelem, dombról le és fel lehet jó tempóban sielni, akár ugratni. Ezek a kedvenc pályáink a következők voltak: 12, 23 alsó része, 51,52, 66. Nagyon jónak mondanám a 64-es laax-i völgymenetet, 1-1 szűkebb, laposabb résztől eltekinteve jó tempóban lehet több, mint 1100 m szintkülönbséget döngetni. Délelőttönként mindenki a magasabb pályákon síelt, ilyenkor szinte egyedül mehettünk itt. A flimsi völgypálya sem rossz, nagyon hosszú, de inkább laposabb, utazós, 1-1 komolyabb letöréssel, csak a nap végén használtuk. Ha negatívumot kellene mondanom, az az, hogy a 3000 méterig terjedő magasság ellenére sem tűnt magashegyi terepnek, inkább egy nagy teknőnek, nincs az a magashegyi érzés a terepen síelve. Emellett van sok pálya ahol valami hibázik, ha nagyon kötözködni akarok, ahol nem volt az az érzésem, hogy mindenképpen még egyet akarok menni: lassúbb felvonó, hosszú, laposabb utazós pálya vagy ellenkezőleg hosszabb meredek rész buckásodással, szűk vonalvezetés. Ehhez jön még negatívumként a svájci árfekvés, mely mind a bérlet, mind a hütte hütteárakban tükröződik. 16 CHF egy sültkrumpli kolbásszal, 8 CHF egy jagertea. Este a hotelben 7 CHF egy deci bor, 24 CHF egy pizza. De lenn Churban a Burger Kingben is tudtunk 8000 forintnak megfelelő frankot fizetni egy jobb menüért. Nyilván aki Svájcba megy, az ne panaszkodjon, de azért nem tudom szó nélkül hagyni. A bérletárak flexibilisek, ami azt jelenti, hogy minél több a síelő, annál többet kell fizetni érte, ezért talán megéri előre megváltani, mert a sízés napján jóval drágább lehet, mert addigra sok jegyet már eladtak. Felnőtt bérletünk egy nappal korábban megváltva 4 napra 280 CHF volt.
Összességében Svájc talán nem éri meg az árát, még egyszer nem biztos hogy mennék, max Zermattba, mert az annyira egyedi. Szerencsére képeslap időt fogtunk gyönge faggyal végig, a pályák jól tartották magukat, négy nap alatt felhőt sem láttunk, volt nap mikor 12000 m szintkülönbség lazán összejött, tehát az ár/érték arány azért nem volt rossz.
Egy napra Davosba is ellátogattunk, arról majd a megfelelő helyen írok.
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
2017.02.28. 13:43
Sziasztok!

2017. február 18-án volt szerencsém eljutni a Laax felett elterülő impozáns síterepre (Flims-Laax-Falera) Graubünden tartomány északi részén. A síterep pozitív emléke azóta is vissza-visszatér gondolataimban, ezért az alábbiakban megosztom élményeimet strukturáltan, informatív jelleggel. Jó havat, és jó csúszkálást kívánok hozzá!

Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől autópályán 960 km-re található, Churtól 20 km-re. Graubünden egyik legnagyobb és legészakibb síparadicsoma, közel az osztrák határhoz, Zürichtől 140 km-re keletre található. A síterep megközelítésére három lehetőség is van: Flimsen, Laaxon vagy Falerán keresztül. Mindhárom faluból felvonók visznek a sípályákhoz, és az autóval érkezők számára mindhárom esetben komoly kapacitású parkolóházzal (Flims és Laax), illetve parkolóval (Falera) teszi könnyűvé és kényelmessé az autóval való megközelítést.

Pályarendszer:
A síterep hivatalosan 08:30-16:30 között várja a sportolni vágyókat, ám csúcsszezonban hétvégenként (mint például ottjártunkkor) már reggel 08:00-kor nyitnak a pályák, és közel 17:00 órakor fejeztük be a napi síelést. Óriási kiterjedésű, összefüggő, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer (összesen 235 km), a kéktől a piroson át a fekete pályákig. Továbbá jelentős kiterjedésű off-pist várja a kötöttség nélkül síelésre vágyókat (44 km). Magas tengerszint feletti elterülése ellenére (legmagasabb pont valamivel 3000 méter felett van, Vorab Gleccser), rengeteg kényelmes kék pályával rendelkezik a kezdők és középhaladók számára (ajánljuk a Vorab és Mutta Rodunda csúcsokról induló pályákat), de a haladó és profik is találnak elegendő piros és izzasztó fekete pályát is: utóbbiaknak a Vorab Gleccser és Crap Masegn csúcsokról induló fekete és prios pályákat ajánlatos kipróbálniuk. A síterep központja a 2228 méteren fekvő Crap Sogn Gion. Innen a hatalmas síterep bármelyik sípályája könnyen elérhető lifttel és/vagy sítalpon. Crap Sogn Gion közelében fekszenek a kezdő és tanuló pályák, valamint a snowpark (Noname és Superpipe, hogy csak a legizgalmasabbakat említsük). Az off-pist területek is könnyen elérhetőek, és bőven akad lehetőség a szűz hóban való síelésre. Megtalálható minden, amire a síelés szerelmesei vágynak.

Egyéb szolgáltatások:
Mindhárom falu jó infrastrukturával rendelkezik: külön sí- és snowboardiskolában oktatók bérelhetőek egyéni, illetve csoportos síoktatásra. Ugyancsak mindhárom faluban található síszervíz és -kölcsönző, ahol valamennyi hiányzó felszerelés tetszés szerint pótolható. Nemcsak a faluban, hanem a sípályák fő gócaiban gasztronómiai kiszolgáló egységek (étteremek és bárok) találhatóak: például Crap Sogn Gion, Vorab, Plaun, Crap Masegn és Curnius, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A síliftek alján elterülő három település különböző szállási és wellness lehetőségekkel is rendelkezik. Szálláslehetőség ugyancsak található a 20 km-re fekvő Chur városban. A síelés mellett szánkózási, sífutási és hótúrázási lehetőségekben is bővelkedik a terület.

Síbérlet árak:
A felnőtt napijegy 77 CHF-be kerül, míg 12:00-tól a délutáni jegy 62 CHF főszezonban (a 2016/2017-es szezonban a főszezon december 24-től április 17-ig tart). Mellékszezonban az előbbi árak 16 CHF-fel kedvezőbbek. A gyerek és ifjúsági kedvezmények mellett az idősek is olcsóbban síelhetnek. A síbérlet nem visszaváltható (+ 5 CHF), viszont többszöri használat alkalmával újrafelhasználható: elegendő egyszer kifizetni a bérlet árát.

Értékelés:
Itt mindenki megtalálja a maga igényének megfelelő síelési feltételeket. Kiváló választás családoknak, kezdő, középhaladó, haladó és profi síelőknek, valamint az off-pist és freeride szerelmeseinek. Összességében, ár-érték arányát tekintve a legjobb svájci síparadicsomok egyike a 2017-es szezonban. Kedvező ár-érték aránya és jó megközelíthetősége miatt felkapott célpont.

További információk:
https://www.laax.com
https://www.bergfex.ch/laax
Laax-1-1.jpg
Laax-1-2.jpg
Laax-1-5.jpg
Laax-1-10.jpg
Laax-1-12.jpg
Laax-1-13.jpg
Laax-1-3.jpg
Snow-angel
32 élménybeszámolót írt
32
17 éve tag
2012.01.27. 20:57
Hi mindenki!

Ismét sikerült egy topikot nyitnom :D Az áldozat ezúttal Flims-Laax-Falera, avagy, ahogy egy vicces svájci csaj mondta a felvonón, Falala :)
Maga a síterep Graubünden kantonban van, ami kicsit már olasz, de azért még német; azaz a Via XY-on svájcinémetül szólnak hozzád. De ez a kevésbé érdekes rész :)
Röviden összefoglalva: a síterep fantasztikus! Három napot töltöttem ott, és közel sem volt elég! Pláne, mert az időjárás is kegyes volt hozzám, ennél jobb síelő időt kívánni sem lehetett volna. A legelején volt ugyan némi hóesés, de utána 2 és fél nap csodálatos napsütés, ha nem is teljesen az a vakító fajta, de így nekem jobban is tetszett.
A pályarendszer csúcsszuper, órákon keresztül csúszkálhatsz ide-oda anélkül, hogy kétszer lemennél ugyanazon a pályán, és a végén mégis hazatalálsz. Mindezt - és szerintem ez Laax egyik legjobb tulajdonsága- széles pályákon. Jól elfér egymás mellett a lassan kanyargó síelő és a vadul döngető, de szó szerint. Még a feketék sem szűkülnek be, kicsit sem. Maximum az összekötő hágók, de azok egy része meg olyan kék, hogy lassan sífutópályának is nevezhetjük. :p Ráadásul a 200 km-en fantasztikusan eloszlanak a színek, rengeteg a kék és a piros, de majd' egyharmad fekete. Sőt, akinek ez nem lenne elég, azoknak ott vannak a sárga freeride pályák és az egyéb trükközési lehetőségek. Oh, és aki nagyon vadulni akar, annak sima off-slope lehetőség is akad dögivel. Én mindenesetre maradok a kijelölt pályáknál, volt abból elég :D
Ami nekem személy szerint újabb piros pont Flims-Laaxnak, hogy csak egy csákányos van, ami a gleccserre visz fel -lebuktam, nem szeretem őket :p. Amúgy van minden más, lehet kedv szerint válogatni. Felvonókból is van személyes kedvencem, az Alp Dado 6-os ülőliftje. Kisgyerekeseknek nagyon tudom ajánlani, mert gyerekbiztos, mindenki másnak meg a popsifűtés és az automatikus felnyílás kényelméért.
Oh, és a panoráma is csillagos 5-ös!
Laax sokszor megkapja a kritikát, hogy drága, és még a bérletet sem lehet visszaváltani. Emögött az az elgondolás, hogy ha újra mész, majd feltöltöd a régi kártyát. Jó, persze, nem olcsó hely, de ha arányaiban nézzük -meg azt, hogy Svájcban van- nem is olyan drága. A kártyát meg, hááááát, én is jobb szerettem volna visszaadni, de ha az ember lánya elmegy oda, fizeti a síbérletet, szállást, utazást, kaját, már nem fogok azon az 5 frankon problémázni. Hüttét is lehet olcsóbbat választani, ebben amúgy a sítérkép is segít. Három csoportba sorolja őket: sárga, narancssárga és piros. Ők az utóbbit ajánlgatják, következetesen én csak sárgában voltam :D
A teljesség igénye nélkül, ennyi volt mára. Aki hétvégén indul síelni, annak jó havat!

Puszi***
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.