Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.

magnum56 által írt cikkommentek
Típus Cikk Komment Dátum
Cikk bizarr-a-ratrak-drotkotele-miatt-zuhantak-ki-a-siliftbol "Mind a négyen kiestek a székből és a kb. tízméteres mélységbe zuhantak."

A képek alapján nekem úgy tűnik, hogy nem estek ki a székből, hanem székkel együtt zuhantak le. Egyébként hogyan került volna a szék a földre?
Én azt tartom valószínűnek, hogy a ratrak csőrlőkötele beleakadt a szék lekapcsoló mechanikájába és lekapcsolta a széket a kötélről, és maga a szék zuhant le. Ugyanis ez a fajta libegő beszállás alatt lekapcsolódik a gyors szállítókötélről. Egy lassú vontató szerkezet óvatosan visszafordítja, majd beszállás után a szék ismét rákapcsolódik a szállítókötélre. Vagyis a szék lekapcsolható a kötélről.
Nyilván a vizsgálat majd pontosan kideríti, hogyan történt.
2020.02.10 13:38:16
Cikk schladming-planai-atadtak-az-uj-tizszemelyes-siliftet Most láttam, hogy ugyanilyen lift épül Franciaországban a 3 völgyhöz tartozó Orelle-ből a Caron csúcsra. 2019.12.06 16:36:36
Cikk franciaorszag-lavina-rongalta-meg-a-silift-allomasat Egyébként elég megtévesztő a pályák és a liftek elnevezése. A "cucumelle" lift melleti pályának "eychauda" a neve, a "cucumelle" pálya melett pedig a "vallons" nevű lift üzemel. Valamiért nekem az lenne a logikus, hogy a "cucumelle" pálya meletti liftet nevezzék "cucumelle"-nek.
De pl. az Eychauda hegyen működő "eychauda" lift meletti pálya neve véletlenül sem "eychauda".
Tovább bonyolítja a tájékozódást, hogy a pályák melleti táblákon a pálya száma van jól láthatóan feltüntetve (a pálya neve csak apró betűvel), de a pályák száma a sítérképen nem szerepel. Szóval síző legyen a talpán, aki itt elsőre eligazodik. Persze nem katasztrófa, meg lehet szokni.
2019.12.05 09:26:43
Cikk franciaorszag-lavina-rongalta-meg-a-silift-allomasat Egyetértek. Kényelmetlenséget nyilván okozhat, ha hamarosan nem sikerül működőképessé teni a liftet. A buszozás időveszteség, meg nem is olyan élvezetes, mint csúszni a friss havon. Én is olvastam valahol, hogy fizetős lett a síbusz, talán 2 euró/alkalom. Mi este bevásárolni is a síbusszal jártunk anno, és akkoriban elfogadták a síbérletet léc nélkül is. De azóta nem jártam itt. Igaz lehet a 2 euró? Csak azért kérdezem, hogy tudjon róla, aki ide tervezi a síelését. 2019.12.04 10:40:25
Cikk franciaorszag-lavina-rongalta-meg-a-silift-allomasat Komoly gondokat valószínűleg nem fog jelenteni, mert a különböző régiók összeköttetését a völgyben sűrűn járó síbuszok biztosítják. Amikor én itt jártam, akkor sem üzemelt ez a lift (a nagy szél miatt),de busszal könnyen vissza tudtunk menni Briancon irányába. Amíg ilyen fokú a lavinaveszély, addig egyébként sem engedhetik a sízőket erre a területre, akár működőképes a felvonó, akár nem. Mire pedig elmúlik a lavinaveszély, addigra kijavítják a liftet is. 2019.12.04 09:46:30
Cikk serfaus-teljesen-megujult-a-siterep-metroja Műszaki leírás:
https://kotelpalya.blog.hu/tags/l%C...3%A9g...
2019.11.28 13:09:47
Cikk szlovakia-veget-ert-az-idei-siszezon "Számos síterepen most lehet kedvezményesen megvásárolni a következő szezonra érvényes bérleteket. "

Erről hasznos lenne (vagy lett volna) egy bővebb tájékoztatás.
2019.05.02 09:30:28
Cikk szlovakia-21-sielot-mentettek-ki-a-meghibasodott-liftrol Akkor mi és sokan mások szabálytalanul ültünk rajta hárman. 2019.01.29 10:58:14
Cikk szlovakia-21-sielot-mentettek-ki-a-meghibasodott-liftrol 3 személyes Tatrapoma lift. Ilyen volt/van Bachledova dolina, Aranyida, Drienyica Lisa terepén. 2019.01.28 14:09:09
Cikk gerlitzen-igy-siel-a-94-eleteveben-jaro-maria Nem lehet, hogy elírták? Nem 94 hanem 49 éves. ;)
De így is jó reklám Gerlitzennek.
2019.01.23 15:33:25
Cikk halalos-sibaleset-fejjel-furodott-a-hoba A hójelentés szerint Mariazell-ben 100 és 160 cm közötti a hóvastagság. Szóval az 5 méter nem valószínű.
Már velünk is előfordult, hogy a csoportunból egy diáklány a pálya szélén kívül belefejelt a méteres hóba, és csak a léce látszódott ki. Azonnal rohantunk kihúzni, nehogy megfulladjon. Ugyanis eshet úgy is, hogy nem tud magától felállni, és ha a feje van alul akkor nem kap levegőt a nagy hóban.
Lehet, hogy a tanárral is ez történt. Valószínűleg ki fog derülni, hogy pontosan mi okozta a halálát. De ha gyorsan kiásták volna, talán életben marad.
2019.01.10 10:37:24
Cikk matraszentistvan-40-millio-forintnyi-fejlesztes-az-iden "Ez pont azért van, hogy a nagy sebességgel leérkezők ne a tó kerítésének csapódjanak, vagy a laposban síelőknek ütközzenek."

Ez a probléma fel sem merülne ha a tó helyén kifutó lenne. Én csak segíteni akartam.

Hogy a pálya végének kialakítása nem ideális, azt már sokan észrevették. Lásd pl. syorg58 hozzászólását. Nyilván az üzemeltetők jobban tudják, hogy mire volt lehetőség. Elfogadom, hogy a szakhatóságok sem túl segítőkészek. Azonban nem tudom, hogy a pálya végének általam leírt ésszerűbb kialakításával próbálkoztak-e az üzemeltetők, és ha igen, akkor ezt a megoldást miért nem engedélyezték a hatóságok.
2018.12.31 09:58:30
Cikk matraszentistvan-40-millio-forintnyi-fejlesztes-az-iden Kb. 50 éve síeltem itt először, és azóta is figyelem a pálya sorsát. Sok jó fejlesztés történt az elmúlt évtizedekben, ezért köszönet jár az üzemeltetőknek. De sajnálattal látom, hogy a pálya végét mennyire elcseszték. Annál is inkább, mert a terep szinte kínálja a jó megoldást, a kifutó és az ellenlejtő kialakítását. Ez nagyon vonzó lenne azoknak a kezdőknek, akik már rámerészkednek a nagyobb pályára, de még nem rendelkeznek akkora gyakorlattal, hogy bárhol biztonságosan meg tudjanak állni, akkor is ha a pálya alja már ki van kopva, vagy el van jegesedve. A széles és lapos kifutó egy csapásra megoldaná ezt a kellemetlen problémát, mert nem kényszerítené a síelőket, hogy mindenki ugyanott forduljon be a libegőhöz, így ki sem kopna és nem is jegesedne ki a pálya vége. 2018.12.30 11:11:09
Cikk matraszentistvan-40-millio-forintnyi-fejlesztes-az-iden A fejlesztéseknek természetesen mindenki örül. De a pálya alsó részét sokkal jobban is meg lehetett volna oldani. A víztározó kellett, ezzel nincs baj. Azonban a patakon a tavat nem a pályával szemben kellett volna kialakítani, hanem feljebb vagy lejjebb a patakon. A pályával szemben pedig be kellett volna fedni a patakot, így lett volna a pálya végén egy vízszintes kifutó, sőt egy kis ellenlejtő is. Nem kellene a domb oldalában hirtelen fékezni, hogy beforduljanak a felvonóhoz a síelők. Kényelmesebb is lett volna és biztonságosabb is. 2018.12.29 18:34:05
Cikk mobillift-a-gleccseren Ha nem reklámfogás, akkor bizonyára kiszámították, hogy olcsóbb háromszor költöztetni, mint két másikat építeni, amelyet már nem kell költöztetni. Bár 1350-ről 2800-ra felvinni a kopmlett felvonót oszlopokkal együtt, az nem kis mutatvány. Ezt helikopterrel szokták megoldani. Helikoptert bérelni sem olcsó mulatság. Hacsak nem találták ki a helyi mérnökök azt is, hogy nemcsak betonalap, de még tartóoszlopok sem kellenek a felvonó üzemeltetéséhez.
Jó lenne átvenni tőlük ezt a kiváló megoldást.
2018.12.14 08:52:22
Cikk mobillift-a-gleccseren A svájciak ennyire szegények lennének, hogy nem tudnak még 2 db 200 méteres liftet fixen felállítani?
Nem hinném. Inkább reklámfogásnak tűnik a helyi mérnökök nagy találmánya.
A cikkből egyébként sem derül ki, hogy beton alap nélkül hogyan állítanák fel az oszlopokat.
2018.12.13 08:35:38
Cikk magas-tatra-es-jasna-elszabadulnak-a-jegyarak A Szlovák hójelentés úgy működik, hogy egy-egy havazás után még hetekig friss havat írnak. És ha a friss hó 60 euró, akkor jó bevételük lesz. 2018.11.14 12:58:21
Cikk vilagkupa-rossz-hir-a-magyaroknak A TV eddig sem közvetítette az egész versenyt, csak az első 40-50-et.
És az is lehet, hogy a versenyzőnek jobb egy kisebb versenyen 10.-nek lenni, mint a VK futamon 70.-nek. Persze itt is a pénz beszél. A kisebb versenyeket egyáltalán nem közvetíti a TV, így a szponzorok erre nem áldoznak pénzt.
2018.10.09 15:41:09
Cikk zermatt-gigaepitkezes-utan-elkeszult-a-kabinos-lift Ez egy kényelmes modern lift, amiben le lehet ülni, és legalább felfelé menet lehet pihenni.

A francia liftek nagy részében állni kell, és reggel, amikor nagy a tömeg, kényelmesen még állni sem lehet. Fárasztóbb felfelé, mint lefelé. De lehet, hogy fiatal korban ez még nem szempont. Nekem már ez is számít.
2018.10.01 10:21:40
Cikk miklos-edit-a-siszovetseg-uj-elnoke-vagy-megsem Tud valaki új fejleményről? 2018.05.07 15:31:10
Cikk miklos-edit-a-siszovetseg-uj-elnoke-vagy-megsem Sajnos nem ismerem az ellenségeskedés igazi okát, de számomra nagyon sok a kérdőjel ebben a történtben.
1. Kik akarták eltántorítani Editet a sísporttól? Eddig mindig azt halottuk, hogy mindenki maximálisan támogatja.
2. Ha Bajai András nem felelt meg elnöknek, akkor miért nem választották meg pl. Gótzi Antalt, miért kellett ehhez Edit?
3. Miért mondtak le az ellenőrző bizottság tagjai? Mi történt, ami miatt már nem vállalták tovább a felelősséget?
4. Az alapszabály szerint a közgyűlést az alelnök is összehívhatja, az elnök akadályoztatása esetén. Súlyos beteg volt az elnök, vagy mi által volt akadályoztatva?
5. Bajai András elnöki mandátuma lejárt? Netán a közgyűlés vagy az elnökség megfosztotta az elnöki tisztségétől az alapszabály megsértése miatt? Volt fegyelmi eljárás? Ha nem váltottál le a régi elnököt, akkor most két elnök van?

Ha valaki tisztábban lát az ügyben, kérem írja meg.
2018.04.16 15:51:10
Cikk gruziai-liftbaleset-a-szemelyzet-hibazott "Ezen felül az összes sérültet, családdal együtt, jövőre visszahívták Grúziába síelni..."

Biztos, hogy vissza akarnak menni a szép élmények után?
2018.03.23 18:39:19
Cikk siliftbaleset-tortent-georgiaban-magyarok-is-a-liftben-rekedtek "...beszálltunk a liftbe; mögöttünk még beszálltak egy ülésbe; ezután megállt a lift; rövid idő után elkezdett lassan visszafelé indulni; majd lassan gyorsulni...

gudauri_skier!

Mennyi ideig állt a lift? Másodpercekig vagy percekig? Vagy még több ideig?
2018.03.21 15:44:54
Cikk siliftbaleset-tortent-georgiaban-magyarok-is-a-liftben-rekedtek Minden felvonón van mágnesfék, amely áramkimaradáskor bezár és nem engedi megindulni visszafelé a szerkezetet. Úgy tűnik, hogy a fék nem működött. Hátrafelé ment a libegő és sokkal gyorsabban, mint normál menetben előrefelé.
Az is látszik, hogy nem összecsúsztak az ülések, hanem a hátrafelé megindult liften a hajtóállomásnál az egyik megakadt, a többi pedig nekiütközött. Még szerencse, hogy a forduláskor kidobálta az embereket a hóra és nem darálta be.
2018.03.16 17:47:00
Cikk olimpia-shiffrin-nyerte-az-orias-mulesiklast "Milyen előírás van a cipőre?"
Nem szabad rászerelni rakétahajtóművet. :)
2018.02.16 11:45:46
Cikk olimpia-shiffrin-nyerte-az-orias-mulesiklast Mi az a korai rajt?
Nem a versenyző indítja az órát?
Vagy két versenyzővel hamarabb rajtolt?
2018.02.15 14:47:58
Cikk kekesteto-mar-51-cm-vastag-a-ho Bánkúton már 70 cm. 2018.02.15 11:56:21
Cikk olimpia-hirscher-elso-magyarok-is-celba-ertek Szép volt fiúk! 2018.02.13 14:47:43
Cikk kreischberg-hetvegen-ismet-jarhat-a-lerobbant-silift Valóban elég elavult már ez a lift. Jöhetne helyette egy gyors 4 vagy 6 üléses bubis. Az átépítés sem jelentene nagy kiesést, hiszen a csákányos ott van mellette. Vagy ez inkább pénzkérdés? 2018.01.31 10:55:01
Cikk miklos-editet-megmutottek-a-folytatas-bizonytalan Érdekelne, hogy mitől szakadt el a szalagja. A célban az eséstől, vagy már előtte elszakadt és azért esett el? 2018.01.15 16:40:47
Cikk ujitas-kenyelmesebb-is-lehet-a-csakanyos-lift Csak szomorú látni, hogy hogyan cseszik el szinte az összes csákányost, pedig jól is meg lehetne építeni. 2017.12.28 22:07:50
Cikk ujitas-kenyelmesebb-is-lehet-a-csakanyos-lift Ez nem egy nagy valami. Elsősorban reklám célokat szolgál, nem a kényelem a szempont. Ugyanis a csákányosban nem az a kellemetlen, hogy töri az ember fenekét, hanem az, hogy a csákányok eljegesednek, és ez ráolvad az ember fenekére.

Szlovákiában néhány helyen megoldották, hogy a csákány ne jegesedjen el. A felső állomáson a fordítókorong úgy van alátámasztva, hogy a csákány vissza tud fordulni, anélkül hogy az alátámasztó oszlopot megkerülné. Így nem kell eldobni a csákányt, nem kerül a hóra és nem i jegesedik el. És még biztonságosabb is mert nem tudja túlhúzni a síelőt.

Ilyet már 40 évvel ezelőtt is láttam Szlovákiában Mlynky-ben. Mégsem alkalmazzák sok helyen, pedig ez az igazi újítás, nem az, hogy reklámtábla díszeleg a síző fenekén.
2017.12.25 17:14:48
Cikk tervek-kekesen-uj-kabinos-lift-csakanyos-lift Erre én is nagyon kíváncsi lennék. 2017.12.18 10:50:38
Cikk letolvajozta-a-sikolcsonzos-35-millios-karterites Nagyon kamu szaga van a történetnek.

Mert ugye a szerviz vezetőjének eszébe sem jutott, hogy aki ellopja a lécet, az valószínűleg nem ugyanoda viszi vissza vaxoltatni, ahonnan ellopta.

Az is gyanús, hogy a történet elején még a "személyzet" vádolta lopással a sértettet, később pedig a "kölcsönző vezetője". És persze nem volt hajlandó megtekinteni a számlát, ami tisztázta volna a helyzetet, hanem inkább vállalta, hogy bepereljék.
2017.11.17 08:55:36
Cikk turrach-birosag-elott-a-lavinaaldozat-apja TKata!
Szóval azt mondod, hogy a bíró, aki 1-2 évre bevarja a börtönbe az apát, és elszakítja a másik lányától is, az nem is büntet, hanem feloldozást ad? És gondolod, hogy az apa lelke ettől megnyugszik?
Én ebben nem hiszek, de nem vagyunk egyformák.
2017.10.02 10:54:31
Cikk turrach-birosag-elott-a-lavinaaldozat-apja Elég büntetés az apának, hogy elveszítette szeretett lányát. Valószínűleg sohasem heveri ki. Én értelmetlennek látom bíróság elé rángatni. 2017.09.30 19:06:07
Cikk la-grave-megnyitottak-a-helyreallitott-alagutat Busszal is járható az alagút, vagy csak az autósok mehetnek át rajta?
Január 20-án indulunk Alpe d'Huez-be, és jó lenne ha nem kellene kerülni.
2016.12.18 19:10:35
Cikk morzine-eliteltek-a-siterepet-egy-kislany-halala-miatt Akkor ezután minden egyes sípálya mindkét oldalán hálóval vagy matraccal ellátott kerítést fognak építeni? 2016.11.28 10:00:57
Cikk szerencsetlen-baleset-a-kabinos-siliftnel A tojás alakúnak nevezett a POMA gyártású lifttel volt nekem is egy ki afférom. Briancon-ban is működik még ilyen, most 46 éves a tákolmány.
Az történt, hogy amint beszálltam a tojásba, letettem a botomat magam mellé. Elindult a tojás, de nem záródott be. Ennek a csoda-szerkezetnek nincs ajtaja, hanem maga a kabin nyílik szét.
Kicsit csodálkoztam, hogy nyitott állapotban is elindul, de nem tehettem mást, nyitott állapotban utaztam benne. Mikor közeledtem a kiszállóhoz, nyúltam a botjaimért, és ekkor derült ki, hogy miért nem záródott be a kabin. A magam mellé letett botok kitámasztották a tojást, így nem tudott bezáródni.
Ideje lenne már lecserélni ezt a kivénhedt szerkezetet. Egyébként pedig olyan szűk, hogy 4 ember alig-alig fér el benne.
2016.03.28 22:49:07
Cikk vicces-igy-lesz-ulolift-a-kirgiz-korongos-siliftbol Ez a kiemelős dolog Bánkúton már évtizedek óta működik. Igaz, csak a kisebb súlyú gyerekeket emeli ki. 2016.02.28 08:56:26
Cikk elkeszult-az-interaktiv-terkep-eplenyrol A térkép nekem sem működik. 8-as explorelt használok. 2012.12.21 16:12:59
Cikk salgotarjan-szilvasko-ujabb-hazai-palya-zart-be Nekem nagyon gyanús, hogy a rendteremtéshez az akarat hiányzik. Mert ehhez nem kell sok pénz, azt meg nem hiszem hogy ennyi esze nincs a politikusoknak. Szerintem jól ki van ez gondolva.
Amíg mi idelenn azzal vagyunk elfoglalva, hogy megvédjük a kábeleket meg a vasanyagot, addig odafenn milliárdokat lopnak. Ja, ez a politika.
2012.12.20 20:03:37
Cikk salgotarjan-szilvasko-ujabb-hazai-palya-zart-be Sajnos a kis síterepekre ez a sors vár. A legnagyobb probléma, hogy szétlopják a berendezéseket.
De a sízési szokások is megváltoztak. Ma már nem akar senki felgyalogolni a hegyre, nem akar pályát taposni, ha friss hó esik. Így aztán felvonó és taposógép nélkül ma már nem lehet sípályát üzemeltetni. Sőt lassan hóágyú nélkül sem, ami igen drága dolog. Ezt a kis síterepek már nem tudják finanszírozni. De ez így van Szlovákiában is. Lásd pl. Rejdova (Sajóréde) vagy Telgárt (Garamfő) helyzetét.
De ha a közbiztonságunk nem javul hamarosan, akkor Magyarországon a nagyobb sípályákat is be lehet zárni. Mert azokat is szétlopják. Lásd Bánkút.
2012.12.19 08:59:25
Cikk sur-ujabb-magyar-palyan-szunhet-meg-a-sieles Valóban szomorú, hogy egyre nehezednek a feltételek.

Nem akarom védeni a kormányt, de azt tudni kell, hogy Magyarország adósságszolgálata kb. NAPI 7 milliárd forint. Ezt vagy be kell szednie a kormánynak valamilyen módon, vagy államcsődöt kell jelentenie.

Én sem örülök, hogy a síelés ellehetetlenítésével próbálja a kormány megoldani a helyzetet.
2012.12.18 08:50:39
Cikk kekesteton-megkezdtek-a-hoagyuzast-dec A műhó tönkreteszi a természetet? Nem vízből van? 2012.12.06 14:34:34
Cikk kekesteton-megkezdtek-a-hoagyuzast-dec Mi az oka, hogy nem lehet hóágyúzni az északi pályán? 2012.12.05 10:02:57
Cikk magyar-szezonkezdet-2012-januar Bánkúton jók a pályák, nagyot síeltünk szombaton.

Magnum
2012.01.29 15:58:07
Cikk kezdoknek-a-sielesrol Három dolgot említenék még meg:

1. A sícipő méretének kiválasztásánál az MP számozás a biztos adat. Ez a láb hossza milliméterben. Minden országban és minden gyártónál egységes. Pl: az én lában 280-as. Belső talhossznak is nevezik.

2. Vannak keskeny építésű cipők-típusok (pl: LANGE), amelyek szélesebb lábon elviselhetetlen fájdalmat okoznak. (tapasztalat)

2. Kezdők esetében a hazai pályák is megfelelőek, talán még jobban is, mint a külföldiek.

Egyébként tetszett a cikk.
2011.11.04 14:43:12

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »