Előzmény és válaszok a Versenysí vs. Szabadsí topikból

ÜZENETEK (13)Időben csökkenő Időben csökkenő
kobezda
87 élménybeszámolót írt
87
20 éve tag
2012.12.13. 18:24
Soma!!!???????
Előzmény: (Soma 146107)
Soma
673 élménybeszámolót írt
673
20 éve tag
2012.12.13. 18:11
És nagyon ellenedre lenne, ha én is megpróbálnám felfedezni (mármint a vélt vagy valós különbségeket)?
Előzmény: (Lackó 146106)
Lackó
3287 élménybeszámolót írt
3287
20 éve tag
2012.12.13. 18:05
Mivel engem is megszólítottál egy másik topikban, így most kellene valami marha nagy bölcsességet írnom a kérdésedre. :-)

Sajnos viszont ez nem fog menni, leginkább azért, mert a versenysízéshez gyakorlatilag nem értek.

Ettől függetlenül én azt vallom, hogy nincsen nagy különbség a kettő között, az alapokban és a lényegben semmiképp.
Az persze más dolog, hogy mivel egy versenyző centi pontossággal rá van kényszerítve, hogy hol kanyarodjon, és a lehető leggyorsabbnak kell lennie, pályában nyilván nem engedhet meg magának olyan dolgokat, amiket egy hobbisíző igen. Ezek nem feltétlenül hibák, csak egy "hobbistának" például semmi jelentősége, hogy egy ív pontosan ott lesz-e ahol, vagy fél méterrel odébb. Nincs stangli, nincs kapu, általában semmihez sem kell túl pontosan igazodni, tehát ha úgy adódik, akkor egy ívet tovább húzok, ha a ritmus vagy bármi úgy kívánja.

Ahogy Kobezda is írta, a hobbisízőknek nincsen szükségük olyan drasztikus "belenyúlásokra" az ideális mozgásba, amire egy tűzött pályában síelőnek rendszeresen szüksége van.
Illetve ha mégis úgy adódik, akkor egészen más módon megoldhatja a helyzetet.
A versenyeken alkalmazott megoldások viszont általában olyan fizikai felkészültséget is igényelnek, amitől egy átlagos hobbisíző fényévekre van, tehát egyszerűen nem képes azokat megcsinálni. (még ha technikailag képes is lenne rá)

De ahogy az elején írtam, a mozgás lényegében szerintem(!) nincsen különbség.

Andinak azért írtam azt amit, mert például egy visegrádi kurzuson nekünk nem ketyeg az óra, nincs stangli (illetve csak nagyon ritkán), nem kell a teljesítményt hajszolni, tehát ráérünk arra figyelni, sőt éppen az a cél, hogy a mozgások logikusak, egészségesek, rendezettek, jól időzítettek, gazdaságosak, esztétikusak stb legyenek.

Egyébként pedig rettentően kiváncsi vagyok rá, hogy ő milyen különbségeket fog felfedezni a két szemléletben. :-)(Ha vannak egyáltalán.)
Előzmény: (Soma 146029)
h i r d e t é s
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
18 éve tag
2012.12.13. 15:18
Az érhetőség miatt szerintem nem célszerű utólag javítani, de természetesen nem vettem bántásnak. :-)

Most nehogy visszajavítsd, mert akkor meg ez a mondat lesz csekély értelmű, mint Micimackó... :-)
Előzmény: (Soma 146091)
Soma
673 élménybeszámolót írt
673
20 éve tag
2012.12.13. 14:58
Nem akartalak megbántani, csak én is rájöttem, hogy hibásan írtam a nevet, és javítottam.
Előzmény: (klaci 146086)
klaci
2873
18 éve tag
2012.12.13. 14:17
Én még nyilván a nem javítottat láttam, különben mire reagáltam volna?
Most viszont így, hogy javítottad, elég furcsán hat az az írásom... na mindegy... :-)
Előzmény: (Soma 146079)
Soma
673 élménybeszámolót írt
673
20 éve tag
2012.12.13. 13:38
Közben már javítottam, csak lehet, hogy nem vetted észre.
Előzmény: (klaci 146039)
Soma
673 élménybeszámolót írt
673
20 éve tag
2012.12.13. 13:08
Na itt már alakul a dolog.
"A verseny oktatás, sokkal nagyobb halmaz, amelynek vannak hasznos elemei, amit nem ártana átemelni (mértékkel) a rekreációs síelésbe. És van sok olyan eleme, amit nagyon nem..."
Ezt kéne részletezni.
Előzmény: (huligan 146058)
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
18 éve tag
2012.12.13. 11:56
"Mi a különbség egy nagyon jó síelő és egy versenyző síelése között."

Egy nagyon jó síelő nem tudna versenyezni, ha nem készítik fel rá. Egy versenyző úgy síel, ahogy kell. Alkalmazkodik a pályához és az idő a legnagyobb ellenfele.

A verseny oktatás, sokkal nagyobb halmaz, amelynek vannak hasznos elemei, amit nem ártana átemelni (mértékkel) a rekreációs síelésbe. És van sok olyan eleme, amit nagyon nem...

Véleményem szerint. De hát vannak itt sokkal, de sokkal képzettebb megfejtők...
Soma
673 élménybeszámolót írt
673
20 éve tag
2012.12.13. 11:38
Ennél azért egy egész kicsivel részletesebb kifejtésre vágynék.
Előzmény: (hu1zam 146030)
klaci
2873
18 éve tag
2012.12.13. 10:17
Azt Lackó írta Andinak, nem én... :-)

Amúgy nagyon megtisztelő, hogy vele keversz össze, csak sajna nem jogosan... :-)
hu1zam
445 élménybeszámolót írt
445
17 éve tag
2012.12.13. 09:47
Pedig rájöhettél volna: a különbség mindaz, amiről Atesz próbál leszoktatni az előző "síéletedből" rögzültek közül :))
Soma
673 élménybeszámolót írt
673
20 éve tag
2012.12.13. 09:23
Sziasztok nagy tudású oktató, edző barátaim. A következő témát szeretném felvetni: szerintetek mi a különbség a versenyzésre illetve a szabadon síelésre történő képzés között.
Replaci véleményét ismerem, Ő nagyon nem szereti, ha valaki "versenyzősen síel" akkor is ha nem pályában megy. De mit jelent ez valójában? Mi a különbség egy nagyon jó síelő és egy versenyző síelése között.
Mit tanítanak nekik másképp? Mit kell nekik másképp csinálni? Van-e különbség a terhelésekben? Meg még nyilván ezer kérdés lehet.
Én érintett vagyok a dologban, hiszen Atesszal rengeteget gyakorolunk pályában, és amikor nem pályában síelünk, akkor is azokat a mozgásokat csiszolja.
De Lackó pl. írta Andinak, hogy Visegrádon sok minden mást is tudna tanulni. Innen jött az ötlet a kérdés felvetéséhez.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE