Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rettegés a lejtőtől???

ÜZENETEK (65)Időben csökkenő Időben csökkenő
Rafael1
6 élménybeszámolót írt
6
16 éve tag
2008.01.15. 00:15
Kedves Mindenki!

Köszönöm a válaszokat!
Powee: Eplény van közel és megpróbáltuk. Én is szemeztem Visegráddal, de az ugyan olyan messze van, mint a határmenti osztrák terepek. Szóval legközelebb valószínű Mönichkirchen, Wenigzell lesz.

Silent79: Örülök, hogy te már túl vagy rajta! A vészfék tanítása is jó ötlet, beleveszem a következő csúszás programjába.

Lackó: Köszi a gyakorlati tanácsokat! Remélem lesz alkalmunk egyszer Koralpe-n találkozni!

Ha van még ötlet szívesen várom!
Úgy tűnik, hogy egyenlőre oktatómentesen fogunk tovább haladni, és ha a hóekeív megy, akkor ellenőriztetjük le egy hozzáértővel és kérünk tanácsot a továbblépésre.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2008.01.14. 21:49
Szia Rafael1!

Ha mar engem is megszolitottal, jolesett, kösz :-), akkor elmondom, en hogy latom ezt a dolgot.

Elöször is, ha csak lehet, nem kell ijesztö palyara vinni senkit. Attol ugysem tanul technikat, söt lehet, hogy a felelem miatt rossz szokasokat kezd felvenni. (hatraüles, hegynek döles, stb)

Tehat az idealis az (lenne), ha olyan palyan gyakorolna mindenki, ahol nem a palya leküzdese, es az eletbenmaradas a lenyeg, hanem, hogy begyakorolja a neki valo dolgokat. Ha ott mar minden jol megy, es ö is elhiszi, hogy az törtenik mar a sivel,amit ö akar, akkor lehet esetleg egy kicsit(!) nehezebb palyara is mereszkedni. Ilyenkor fontos, hogy valaki olyan vezesse le, akiben megbizik, akinek elhiszi, hogy ott is meg tudja csinalni ugyanazt, mint a könnyebbb palyan.

Ilyenkor persze meg elöfordulhat, hogy megis megijed, es bepanikol. Ekkor elö kell venni mindenfele gyakorlatot, amivel ugy lehet lecsalogatni a palyan, hogy nem is a palyara fog figyelni, hanem a feladatra. Közben meg szep lassan le is ert az aljara. Be szokott jönni a hosszu rezsutsiklas gyakorlasa, de föleg a rolozgatasos gyakorlatok, ne adj Isten egy kis lefele oldalazo lepegetes.

Es ahogy mondtam, ha valakiben abszolut megbizik, akkor közvetlenül mögötte altalaban hajlando szepen lesielni. Ehhez viszont kell,hogy mar megtanult es begyakorolt technikaval menjünk lefele. Ott, a meredeken nem lehet megtanulni a technikat, csak azt, hogy amit mar laposabban megtanult, az ugyanugy müködik a meredeken is. Persze csak ha elhiszi, es meri is megcsinalni.


Szoval tenyleg olyan palyara kell menni eleinte,ahol elöször megtanulja a technikat, lesz egy kis önbizalma, es csak utana jöhetnek a nehezebb palyak. Emiatt van, hogy peldaul amikor mi is szervezünk valamilyen siturat, akkor az egyik legfontosabb szempont, hogy mindenkeppen legyen egy jo gyakorlolejtö. Ahol csak ilyen letöreses, itt-ott kinlodos palya van, oda nem is megyünk.

(Ekezetek miatt elnezest, labanc billentyüzet.)
silent79
110 élménybeszámolót írt
110
17 éve tag
2008.01.14. 11:52
Ezen nem kell meglepődmni...
Sajnos előfordul ilyen.
Sok türelem kell hozzá.

A feleségem ugyan így csinált.
Az első felvonózás után amikor is kiesett kb 10 méter után leült és azt mondta hogy ez nem megy...Következett 30 perc hiszti.
Aztán leültünk a pálya szélére és nézegettük hogy nem csak mi vagyunk akik bénáznak.
Nézegettük a 3-5 éves kisgyerekeket akik ezerrel szálguldanak lefele.
Aztán belátta hogy igen ezt csinálni kell.

Nem volt oktatónk... mindent saját kutfőből prbáltunk elsajátítani.

3. napra beleszeretett a sportba.

A mai napig elesik ha nagyon begyorsul mert azt érzi biztonságosnak... de viszont nagyon szépen kiegyensúlyozottan siel.

Különben meg néha én is megriadok a meredekségtől...

Sztem meg kéne neki tanítani a farolást (biztos van erre valami szakszó) amivel hatásosabban tud fékezni mint hóekével.

Én pl nem tudok ekézni...soha nem ment és nem is eröltetem.
powee
424 élménybeszámolót írt
424
18 éve tag
2008.01.14. 11:18
Nem eplenyre kell menni, hanem pl Visegradra, ahol nincs letores, amit leblokkolja.
Rafael1
6 élménybeszámolót írt
6
16 éve tag
2008.01.14. 09:56
Kedves Mágusok, Replaci, Lackó és a többiek!

Mi a megoldás arra, ha valaki egy, a tudásánál meredekebb, nehezebb lejtőre kerül?

Lecsatol és kész?
Vagy az eredmények és a korábbi sikerek adják meg azt az alapot, amivel neki mer indulni a lejtőnek és a tanult mozgásokat tudtosan alkalmazva küzdi le a lejtőt?

Van-e a valami egyéb rávezetés?
Mit ír erről a szakirodalom?
Kérdésem oka: A feleségemet a csoporttal együtt 1 óra csiszi-csuszi után az oktató felvitte az eplényi 1/B pálya közepére, a lankás részre. Ez fentről úgy néz ki, mint minden letörés, hogy egy ponton túl a nagy semmi.
Sajnos a kedves csak arra gondolt, mi lesz, "ha elszabadul a léc és nem tud megállni???" , s ez úgy leblokkolta, hogy semmit nem bírt csinálni, még a lent működő hóeke sem ment, nem hogy a hóeke ív.
Utána szerencsére nem pakoltunk össze, hanem a völgyben gyakoroltuk kis sebességnél a hóeke nyitást zárást és így evvel asikerrel zárult egy kellemes nap!
De hogyan tovább?
A csoport 1 kivételével nem mert lécen lejönni és fennt is a kitűzött botok között rendszeresen seggreült, amint elkezdett gyorsulni.

Szóval, hogyan tovább???

Segítségeteket előre is köszönöm!


elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.