Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Melyik lécet válasszam?

ÜZENETEK (2800)Időben csökkenő Időben csökkenő
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2023.12.16. 09:47
Kedves Endre!

"Ez a csipo riszalas meg X lab ezzel kesobb lesz problema..."

Lehet belőle probléma, de én azt tapasztaltam, hogy amikor már tudnak a gyerekek hóekében csúszni, akkor már könnyebb elmagyarázni nekik, hogy egy másik technikához más testtartás tartozik. Párhuzamos sízéshez és élen sízéshez nem jó az X láb, mert itt már mindkét lábat egyirányba kell dönteni.
Ezért érdemes a hóekéből minél hamarabb továbblépni, mielőtt a A frémet nagyon megszokják.

De ez egy másik kérdés, ez nem a hagyományos léc kontra piskóta léc problémája, hóekézés tanulásakor.
Előzmény: (endre77 219705)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.12.15. 23:35
Szia!
Ez a csipo riszalas meg X lab ezzel kesobb lesz problema...nehez lesz az .-"A"..framerol leszoktatni oket ....persze meg az oktatok 99%-a is igy siel....az az X alaku lab tartas a terdnek sem igazan jo a terd az egyenesre van csinalva!!..A kanyarban jobb az egyik (belso)rovidebb .....kulso hoszabb ,.... alapon igy aztan bedol szepen es elere all...a lec,-.meg ha kicsit is,- mint a csipo es terd torogetessel...ami nem egy termeszetes viselet sem a terdnek sem a csiponek!!...azzal egyutt igen eloszeretettel tanitjak!!
Előzmény: (magnum56 219704)
terdd-nem-jo.jpg
terd-tores-2.jpg
rs7m1494-1-of-1-150x150.jpg
MenGiantSlalomFISSkiingWorldCup6XU2vTjrvSUx1.jpg
0-02-01-11f31e985a23ddab67e634c81f9b4a1fe96cc17f99700b72fec2714ba0fc3508-e48f5c7f.jpg
0-02-01-2e442fa7b51c8aa04b064f0ea9c7b797af78dbc761faa4a3af23dfea5293d342-e4968559dfdfd17f.jpg
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2023.12.15. 22:43
Egyáltalán nem voltál zavaros. Mindent megétettem, és sokmindenben egyet is értek veled, de azért nem mindenben. Nem akarom hosszúra nyújtani a választ, ezért csak azt írom le, amiben más a véleményem.

"ÉLEZ - TERHEL - FORGAT"

Én a kezdők tanításánál szándékosan nem használok szakkifejezéseket, mert azt tapasztaltam, hogy nem értik. Nem mondok olyanokat, hogy élezzünk, terheljünk az ívkülső lécre, és forgassunk balra vagy jobbra, mert egy teljesen kezdő nem tudja hogyan kell élezni, nem tudja hogyan kell terhelni és zavarában azt sem tudja melyik a külső léc, és melyik a bal meg a jobb keze.

Én azt szoktam mondani, hogy:
- lécek V alakba
- csinálj X lábat (ezzel a befelé élezés kipipálva)
- forgasd a csípőd, mintha riszálnád a feneked (ezt a lányok azonnal megértik)

Tudom, hogy ez nem valami tudományos, de van aki 5 perc alatt ráérez. Aki meg nem, amögé beállok én is hóekébe bot nélkül, és lassú csúszás közben kézzel elforgatom a csípőjét. Így szinte vezényszavak nélkül megérzik a kanyarodás technikáját.

Ebből azt akarom kihozni, hogy én hóekézésnél nem forgattatom a léceket, mert lábforgatás nélkül, csupán a csípőforgatástól (ami testsúly áthelyezést jelen) már elkanyarodik a tanuló.

Régebben hagyományos léccel tanultak a gyerekek, és ugyanolyan gyorsan meg tudták tanulni a hóekézést, mint a mai piskóta lécekkel. Ugyanolyan léchosszúság mellett én nem tapasztaltam, hogy különbség lenne a hagyományos és a piskóta léc között a hóekénél.

Abban persze egyetértek, hogy ha már megy a hóekés fordulás, akkor minél hamarabb tovább kell lépni. Én a megállást már keresztbefordulással tanítom, mert a hóeke valóban hatástalan, ha hirtelen kell megállni. De jó pl. szűk helyen becsúszni a felvonóhoz.

Azt nem vitatom, hogy a továbbiakban a piskóta léc előnyösebb. Én már azt is kipróbáltam, hogy hóekézés után nem a párhuzamos lendületet tanítottam, hanem az élen sízést. Volt akinél bejött, volt akinél nem. Szerintem ugyanis az élen sízést könnyebb elsajátítani, mint a párhuzamos lendületet, mert nem kell lábbal forgatni a léceket (és nem igazán kell tehermentesíteni sem), mert az él vezet.

Lehet, hogy ezért többen csóválni fogják a fejüket.
Előzmény: (Lackó 219702)
gaboca
3374 élménybeszámolót írt
3374
15 éve tag
2023.12.15. 22:37
El kell keserítselek, teljesen érthető volt és az összezavarás sem jött össze!
Sőt...

Van az úgy, nem sikerül az amit akar az ember! :-)
Előzmény: (Lackó 219702)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2023.12.15. 21:15
Szia!

Látom, közben fellángolt a vita a hóekével és a rádiusz összefüggésével -meg általában mindennel :-) - kapcsolatban.

Megpróbálom leírni azt, amit próbáltam, hogy egyértelmű legyen, mire gondolok.

Szándékosan kiemeltem, hogy -ahogyan ezt írtam is- amikor hóekéről írok, akkor szó sincsen "pizza" jellegű fékező hóekézésről.

Írtam, és ez a lényeg, hogy a mai modern síoktatásban mindenkit egyből kanyarodni tanítunk.

Nem tanítunk hóekében fékezést. Egyrészt gyakorlatilag szart sem ér, ha komolyabb meredeken vagy tempóról kell fékezni, másrészt a tanulás szempontjából teljesen haszontalan helyzet.
Sőt, ami a nagyobb baj, hogy kimondottan rossz dolgok ragadnak a tanulóra, főleg amikor túl meredek pályára keveredik "pizzázás" közben.

A pizza fékezésből nem igazán lehet a jó sítechnika felé fejlődni.
Csúszkálni, sodródni, flatterolni, hátra terhelni, hegynek betámasztani meg lehet tanulni, de ez nem lehet cél.

A cél minden kezdőnél már a legelső lépéseknél is az, hogy KANYARODNI tanuljon.
Ezért -megfelelő körülmények esetén- egyáltalán nem tanítunk pizza hóekét, szakmai nevén szimmetrikus csúszó-fékező hóekét, mert ez nem alkalmas kanyarodni tanulni.

Amit tanítunk, az az úgynevezett aszimmetrikus hóeke. Ez nevében hóeke, de valójában nem az. Tehát nem toljuk vele a havat, nem fékezünk vele, hanem a külső sít élen vezetve síelünk.
A belső sí viszont a kis sebesség miatt szükséges támaszként (is) LAPHELYZETBEN ott marad.

A hóekehelyzet a kezdőknél olyasmi, mint a gyerekbringán a támasztó kerekek. Amíg nincs sebesség, valahová be kell támaszkodni. De ha már van tempó és egyensúly, akkor a támaszkerekeket leszereljük.

A belső sínek a hóekeívekben (is) persze sokkal több szerepe van, mint csak a támasztás, de ebbe most nem megyek bele, mert most fő kérdés a léc rádiusz és hóeke kérdése.


Az aszimmetrikus hóeke tehát egy olyan helyzet, amiben nagyon kis sebességnél és nagyon lapos pályán is meg lehet csinálni azokat a legfontosabb mozdulatokat, amikre a síeléshez szükség van.

Mert hogyan is néz ki egy forgatott kanyar? A lényeg:

ÉLEZ - TERHEL - FORGAT

Ebben a sorrendben, egymásra épülve jön létre a kanyar. NEM más sorrendben. A modern síelésnél már ez a sorrend. Már tanulóknál is. A korszerű soktatásban már a kezdőknek is azokat a mozdulatokat tanítjuk, amik később is használatosak.
Nem tanítunk később elfelejtendő "szükségmegoldásokat", amik magasabb szinten már javítandó hibának számítanak.

(Igen, sajnos még manapság is látni olyan oktatásokat, ahol kihajolós, fékezős, kicsavarodós hóekéket és egyéb borzalmakat síeltetnek a tanulókkal. Ez szakmai szemmel szomorú látvány.)

Régen, a carvingsík előtt amatőr szinten más volt a sorrend. A terheletlen, szándékosan tehermentesített síket kezdtük forgatni, (mint manapság mélyhóban), a mai sorrendben csak a legjobbak tudtak síelni.


A jó (aszimmetrikus) hóeke tehát egy eszköz, amit teljesen kezdő szinttől egészen az erős haladó szintig használunk, hogy lassabban tudjunk síelni eldőlés nélkül.

A jó hóeke alkalmas a kezdőknél arra, hogy megtanulják azonnal a forgatást, tehát a sebességüket rögtön kanyarokkal szabályozzák.
Nekik nagy segítség, hogy a V helyzet miatt a külső léc eleve valamennyire szögben van, tehát nem a nulláról kell megindítaniuk a kanyart.

De haladó szinten egy rövidlendületet sem igazán lehet megtanulni megfelelő hóeke, az úgynevezett hóekecsóva nélkül. Ez gyakorlatilag egylábas síelést jelent, nagy terhelésekkel, komoly forgatásokkal. A nyitott léchelyzet miatt már kisebb sebességgel is meg lehet csinálni, és a belső támasz is segítség, amíg még nem megy egyszerre két lábbal a forgatás.

Szóval a lényeg, hogy a kezdőket forgatni, kanyarodni tanítjuk. Ideális esetben nem tanítunk fékezést. A pizzát meghagyjuk arra, hogy ácsorogjunk egy helyben a lejtőn, vagy odacsússzunk laposon a felvonóhoz.
De ezt nem kell külön tanítani, amennyi kell, azt mindenki magától is megtanulja.

Kanyar és rádiusz.

Tehát a cél a kanyar. Mondom kanyar. Tehát nem "farolás" "sodródás" "flatterolás" "síkanyar" "fordulás" és egyebek, hanem íven kanyarodás.
Eleinte forgatással, ami mindennek az alapja. Azt kell megtanulni.

A forgatás nem egyenlő a sodródással, kifarolással, lapján rángatással, testből vagy térdből csavarással.

A forgatott kanyarodás lényege, hogy a sít a leendő kanyarba a csőrével irányítva vezetjük be. Mindezt tesszük úgy, hogy a sít legalább valamennyire élére billentjük.
Az élére billentett -és jól terhelt- léc eleje a szélessége miatt "megakad" a hóban, és elkezdi a sít abba az irányba vezetni, amerre a csőre görbül.

Minél inkább babapiskóta alakú a léc, az eleje annál szélesebb a közepéhez képest, tehát annál inkább magától "akad bele" a hóba, kezdi el a kanyart, és az egész kanyar folyamán annál inkább magát vezeti a kanyarban, annál kevésbé kell rádolgozni a forgatással.

A kis rádiusz, tehát széles csőr a tanulók kis sebessége mellett is működik, vezeti a sí elejét ívben a kanyarban.

Nagy rádiuszú léc ugyanígy működik, vezeti magát befelé a kanyarba, de nagy sebesség kell hozzá, ami nyilván nem egyeztethető össze a tanulókkal. Jó esetben... :-D


Tehát a kis rádiuszú léc lehetővé teszi a tanulóknál azt, hogy nagy tempó nélkül is tudjanak technikailag jó kanyarokat csinálni. Pontosabban egyáltalán tudjanak jó kanyarokat csinálni.

A külső sí élezését hóekében az aszimmetriával érjük el, tehát a test nem a külső, hanem a belső sí fölött próbál maradni, ezáltal létrehozva a külsőn automatikusan az élhelyzetet.

A régi dióverőkkel, amiknek hatalmas rádiusza volt, egy tanulónak a mai forgatást megtanulni esélytelen, mert a léc eleje nem fogja megkezdeni a kanyart és a forgatás közben sem fog segíteni. Sőt, a kanyarból kifelé fogja vezetni, nem pedig befelé, ívben.

A carving, de nagyobb rádiuszú léc valahol félúton van. Kicsit vagy nagyon szenvedve, sok kudarccal lehet vele tanulni a modern tematika szerint. Nem is sikerül mindenkinek, csak a sportosabb tanulóknak.



Nagyon bízom benne, hogy kellően összefüggéstelen voltam, és azokat, akik eddig valamit is értettek, most sikerült összezavarnom. :-)
Előzmény: (magnum56 219583)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2023.12.15. 19:32
:-D
Nem véletlenül kérdeztem tőle, hogy mit is szeretne.
Amúgy filléres lécek :-D , főleg, hogy azt sem tudni, hogy mik ezek...
Előzmény: (gaboca 219664)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.12.15. 16:18
Olvasd el kedves Magnum az idézőjelbe mit írtál!
És rájössz, hogy a csúsztatás vádja alaptalan.

Ha két lécformának vizsgáljuk a hasznát (előnyét) és a hátrányát, nem feltétlen szükséges sem előnyének sem hátrányának lennie egyiknek sem.

Továbbá kérdéseket tettem fel amire kedvére válaszolhat. (Hámoriárpi, vagy bárki, ….. vagy akárki)

Nem mellesleg egy~ jel után írtam, amivel arra utaltam, hogy megközelítőleg erről van szó.

Hámoriárpinak azért írtam amire írtál, mert nem nézte vissza , az előzményeket feltételezésem szerint, amit már lerágtunk.

Nem tudom miből következtetted, hogy rádiuszos hátrányt említettem a te neved alatt hóeke használatban.

(Feltételezem:
A hasznát és hátrányát te használatát és hátrányát -nak olvastad!
Más magyarázatot nem találok a reakciódra)

Egyenes használatban ( talpon) párhuzamos lécnél hátrányként említettük mindketten.

Továbbá, a megszólításod :,,Kedves Árpád!”

Nyilván magára vette, mert kedves!
Felment benne a pumpa!
Nem látott a pipától
A megszólításod :Kedves VÁrpád lett volna, annak tudatában, hogy két Árpád van a párbeszédben?
Hm?!

Hámoriárpi a körülmények áldozata, nem olvasta milyen számú kommentre írtál.

Én is várom a kiegészítésedet a kérdéses csúsztatás vádjával kapcsolatban.
(miután jól elolvastad és jól értelmezted)
Előzmény: (magnum56 219694)
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2023.12.15. 14:08
"A téma ~ a rádiuszos vs egyenes léc haszna vagy hátránya ,,hóekében”"

Kedves Árpád!

Azért ne csúsztassál, légy szíves.
Senki sem mondta, hogy a rádiuszos léc hátrányos lenne. Én csupán azt nem látom, hogy hóekézésnél előnyösebb lenne, mint a hagyományos léc. Hátrányról nem volt szó.
Csak a pontosság kedvéért.
Előzmény: (VÁrpád 219685)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.12.14. 19:51
Nem keveredik itt semmi!
A téma ~ a rádiuszos vs egyenes léc haszna vagy hátránya ,,hóekében”
(Hóekének mindenféle-fajta formájában)
Te hogy látod?
Mi a tapasztalatod?
Hogy használod, használtatod?
Stb-stb
hamoriarpi
204 élménybeszámolót írt
204
7 éve tag
2023.12.14. 15:26
Véleményem szerint keveredik az úgynevezett "fékező" hóeke fogalma a helyesen, a lécek irányítására használt hóeke fogalmával és nagyon nem mindegy a kettő.
Ez csak az én meglátásom.
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.12.14. 13:22
Igy igaz...a silec hasonloanmukodik mint a jetski...nem nagyon van rajta fek csak kanyarodik iranyt valltoztat a legjobb lassulas megtanulod befejezni a kanyart ugy hogy egeszen hegynek felfele allsz meg!!...jegsebb meredekebb palyan nezem hatranyomott seggel majdnem elroppano terddel ..nyomjak szerencsetlenk ..de nem nagyon lassul a lec.......
Előzmény: (VÁrpád 219676)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.12.14. 07:00
Hóeke?
- Mint kisgyermeknek a négykézláb járás.
- Vészfék szűk helyen.
Tényleg több szót nem érdemel!
Előzmény: (endre77 219675)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.12.14. 02:04
Szaz szonak is egy a vege minel elobb leszokni a "pizza alaku " sielesrol...enyhe egesz enyhe lejton megtanulni a lecen valo allast mozgast felepiteni az alapveto egyensuyt!!..Aztan lassu csuszasnal aztan kicsit gyorsabbnal ralepni a kulsore lecre,kicsit bedolni...s befezni a kanyart felfel forditani a lecet a hegyre amig meg nem all..!!Aztan ha megy akkor jobbra balra szep nyugodtan ....s onnet johet a bothasznalat eloe doles ...stb...

Ez a hoekezesi baromsag!!Ez sok mindenre nem tanit meg kiveve hogy jo hatrafele terhelj ...lathato is a kepeken!!...Olyan baromsag mint a szonyegen valo sieles az is egyensulyt ad arra jo ha sokaig csinalod kondit is ..MEG MEGTANIT A LEHET LEGROSZABB testtartasra es mozdulstsorra!!

A lenyeg a sitanulasnal ..hogy fejlodj a jo iranyab minel jobban/...ne pedig tanuld meg ezt aztan felejtsd el,,,,atnuld meg azt..aztan felejtsd el...ezek osregi modszerek...reg elavultak!!!!

S jobb egy kozepes leccel tanulni nem tul hosszu kicsit konnyebbel..amibol minel elobb at lehet nuergelni egy igazi lecre!!!


Ha csak nem porho ,melyho vagy mogul sizo akarsz lenni ott mas leck vannak a technika is kicsit mas...sok alap az viszont hasonlo!!
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.12.13. 22:38
Ebbe nem hinni kell, ki kell próbálni a két végletet. Egy nagyon kis rádiuszost, és egy egyeneshez közelit.
Ha mérnök vagy, akkor ki is tudod számolni
Adott hozzá :
a két léc rádiusza,
Talpfelülete
Egy gyerek tömege ,
Lendület,
Lejtő dőlésszöge,
léc dőlésszöge,
Két léc által bezárt szög
Haladás iránya
~ hó keménysége
Stb


,,Majdnem lapján”

Én belátok a léc alá, tehát szögben áll a vele érintkező felülethez.

Zöld
Az ívelt léc sodródása a haladási irányhoz képest:
A léc farka zárja be a legkisebb szöget a haladási iránnyal,
a csőr felé haladva ez a szög nő, itt nagyobb az ellenállás, kényszeríti a kanyarodásra a lécet

Kék toll
Míg az egyenesnél, ez a szög ,,szinte egyforma a léc elejétől a végéig.

Ékszerűen kapaszkodik=bekap
,, Szinte “egy differenciálgeometriai alakzat.
Előzmény: (magnum56 219673)
7C8B93BA-E736-4A7E-B9E9-9C91365373EA.png
D530275B-D341-4693-9CD9-49E4727FEA18.png
EE239DCB-C4F6-45EF-9FB0-2FDF8DCB51FE.png
ABA62390-30AF-44C8-AB7B-F35907DA2E90.png
B7A5EBE2-88B9-4C4E-BCFB-4D9E306BF30E.png
0A17729F-EAF5-47F7-B280-4CF695441AA2.jpeg
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2023.12.13. 21:17
"A rádiuszos léc szinte egy differenciálgeometriai alakzat..."

Nem tudom, hogy ez mit jelent, de nagyon tudományosan hangzik...
(Mérnök vagyok, tanultam differenciálszámítást és geometriát is. )

"terhelés hatásra egy ív (él ) mentén (szinte teljes hosszán arányos terhelés eloszlással) érintkezik a hozzá csatlakozó felülethez. Független, a felületre csatlakozó élszögtől, és a csatlakozó felület domború és homorúságától.

Lehet, hogy így van, csak azt nem látom be, hogy ennek mi a szerepe a hóekézésnél.

"Hátránya, egyenes haladásnál, (lapján csúszva) a szélesebb csőr, szélesebb nyomon tapos, ill kötéstől a farok ,,végéig” szélesedik , ékszerűen kapaszkodik. (Lassabb)."

Nem csak az a baj, hogy lassabb, hanem könnyen "bekap" a hátsó rész a szélesedés miatt. Olyan, mintha oldalról kapnál egy ütést. Az én Rossignol lécen nagyon széles hátul, ezért a lapján nem is szoktam vele csúszni. Ha egyenesen megyek, akkor én is enyhén billegve, élen megyek. Így nincs probléma.

"Hóekénél szintén ez a helyzet, az egyenes léc egyenesen haladva, míg a rádiuszos az ívben produkál jobban, már-már íven élt fog."

Hóekénél majdnem lapján csúsznak a lécek, inkább kissé befelé élezve, hogy a külső kantni ne akadjon meg. Ilyenkor szerintem semmi jelentősége a "differenciálgeometriának".

Természetesen én sem javaslom, hogy a kezdők hagyományos lécet vegyenek, mert azzal később nehéz lesz megtanulni a karving technikát. Vagyis készséggel elismerem, hogy a piskóta léc többet tud, mert karvingozásra is alkalmas. De hóekénél, (és páros lendületnél) szerintem tökmindegy, hogy mekkora a rádiusz.

Ez meg az én meglátásom.
Előzmény: (VÁrpád 219671)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.12.13. 12:28
A rádiuszos léc szinte egy differenciálgeometriai alakzat, amely, terhelés hatásra egy ív (él ) mentén (szinte teljes hosszán arányos terhelés eloszlással) érintkezik a hozzá csatlakozó felülethez. Független, a felületre csatlakozó élszögtől, és a csatlakozó felület domború és homorúságától.

Hátránya, egyenes haladásnál, (lapján csúszva)a szélesebb csőr, szélesebb nyomon tapos, ill kötéstől a farok ,,végéig” szélesedik , ékszerűen kapaszkodik. (Lassabb).
Jobbra-balra billegtetve a lécet, ( élen haladva ) ezt a hatást mérsékelni , kanyarodásnál megszüntetni tudjuk!

Míg az egyenes léc kanyarodásnál sodratva, nagyobb ellenállassal lassulva halad, domború talajnál, egy rövidebb él mentén ,a terhelés aránytalan eloszlásával halad.
Előnye, egyenes haladásnál (lapján csúszva) keskenyebb sávot tapos, és azon a nyomon halad, hátulja nem kapaszkodik.( gyorsabb)


Hóekénél szintén ez a helyzet, az egyenes léc egyenesen haladva, míg a rádiuszos az ívben produkál jobban, már-már íven élt fog.

Itt a rádiuszos előnye, a további fejlődési szakaszba való átlépést segíti.

Szerencsére mindenki kedvére válogathat, legyen az oktató, tanuló, haladó, vagy profi.

Vita tárgyát nem képezheti, kinek mi a jó, vagy ki mit szeret.

Én mindenkit arra bíztatnék, próbálják, tanulják, értsék és használják bátran mindegyiket, és élvezzék , mert mind jó, csak tudni kel használni.

Szerintem az oktatok is hasonlóképp gondoljak, de a szűkös téli vakációban, nem jut idő az embereknek személyenként ennyi féle módon oktatást felvenni . Pedig megérné!

Ez az én meglátásom.
Előzmény: (magnum56 219666)
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2023.12.12. 22:14
Az én több évtizedes tapasztalatom az, hogy a hóekét tanulni ugyanúgy lehet hagyományos (nem piskóta) léccel is, mint 10 méteres rádiuszú léccel. Persze a piskóta jobban mutat, meg aztán mást már nem is árusítanak.
A hossza viszont lényeges. Egy kezdő nehezen kezeli a hosszú sít, folyton összeakad a két léce. Röviddel könnyebb kezdeni.

Szerintem kezdőknél a kötés fontosabb, mint maga a léc. A régi felpattintós Tirolia kötések voltak az ideálisak kezdőknek, mert ha elesett valaki, és nem tudott felállni, akkor kézzel könnyedén ki tudta kapcsolni a kötést. A mostani kötésekkel ez lényegesen nehezebb.

De ez csak az én véleményem.
gaboca
3374 élménybeszámolót írt
3374
15 éve tag
2023.12.12. 21:48
Így ment az akkoriban... :-)
800-72975-496830327034625-668938997-n.jpg
gaboca
3374 élménybeszámolót írt
3374
15 éve tag
2023.12.12. 21:35
Nem is tudom, mi a jobb, az Atomic, ahol semmit nem írnak a léc paramétereiről, avagy a Head ahol akkora katyvasz ami már már tiszteletre méltó de legalább is elkezd odafigyelni az ember, mert bele zavarodik...

Mint itt.. :-D

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
&ab_channel=sulthanwargha
Előzmény: (Lackó 219660)
hamoriarpi
204 élménybeszámolót írt
204
7 éve tag
2023.12.12. 19:56
Mellre ne szívd! Én csak szeretek a szavakon lovagolni… :)
Mit javasolnék? R 10,5-öt. A legpuhábbat, amit a tanuló még nem érez instabilnak.
Én ezen az objektumon tanultam sielni 1994-ben, Szlovákiában.
Csak szólok.
Sem nem carving, sem nem puha.
Ha nem lett volna elől-hátul diagonal a rajta lévő Tyrolia, akkor lehet, hogy már térdprotézisem lenne…
Előzmény: (gaboca 219661)
IMG-2690.jpeg
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.