Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Magyarország
Kékestető
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
Parádsasvári Fakuckó - 4 fős faház dézsafürdővel a Mátrában
ÜZENETEK (1202)Időben csökkenő Időben csökkenő
WAndrea
1071 élménybeszámolót írt
1071
22 éve tag
2024.02.21. 10:06
Ma reggel fehér lett Kékestető!
https://sielok.hu/webkamera/siterep/kekesteto/
havazott-kekesen-2024-02-21.jpg
gyulimuli2
221 élménybeszámolót írt
221
16 éve tag
2023.12.23. 22:05
Kékes az ország talán leghosszabb szánkópályája lett. Pedig tavaly is elég sokáig lehetett volna síelni mert jók voltak a körülmények. Az idén is kb 2 hete lehetne már síelni megfelelő pálya fenntartás mellett és ki tudja milyen hosszú lehetne az idei szezon hiszen csak most jött meg az igazi tél. Szomorú ami kékesen történik. Talán ide sem ártana egy kis tao támogatás mindjárt mennének a dolgok.
Előzmény: (Tervező 219862)
Tervező
85 élménybeszámolót írt
85
9 éve tag
2023.12.23. 10:33
Nem az én elsődleges tisztem megválaszolni, de a hírekből is lehetett látni.
Támogatást Eplény és Mátraszentistván kapott az új liftekhez, de az a beruházás 25%-a sem volt... Sátoraljaújhely különféle dolgokra, Bánkút és Pécs síház felújításra.(ez utóbbiak alig haladták meg egy családi házzal kapcsolatos beruházási költséget, tehát pályafejlesztés stb eleve ki volt zárva) Kékes semmit nem kapott. Dobogókőnek és Visegrádnak Magyar Közlönyben megjelent támogatás ígérete kb 5 évvel ezelőtt. Semmit nem kaptak !
Ezen kívül Normafa van, de az mindenki előtt bőven ismert a sajtóból.
Nagy-Hideghegy pusztul, 4 elvileg működő felvonóval, egy pályára kiépített hóágyú rendszerrel. Csak ellenállás van mindenütt, de az bőven és ingyen...
Kékes északi pálya felejtős, lassan gyalog sem szabad rámenni a "környezetvédők" miatt.
Továbbá néhány újonnan alapított síiskola kapott támogatást, de tényleg fejenkét 1-2 mill Ft nagyságrendről van szó.
Szóval a többi sportággal összehasonlítva még morzsák sem...
Előzmény: (zojuhasz 219858)
zojuhasz
3 élménybeszámolót írt
3
3 hónapja tag
2023.12.23. 08:15
Nagyon sajnos, hogy a legendás Kékes már évek óta nem üzemel. A legjobb adottságú kék sípálya, ami kis hazánkban létezik. Széles, lankás billiárd asztal minőségű. Aki carvingolni akar, jobbat el sem tud képzelni. Kezdőknek pedig paradicsom. Csak a piros tudású profiknak kevés ez. (Létezik persze az északi lejtő, de már évtizedek óta nem nyitották ki) Nyilván az időjárási feltételekre lehet hivatkozni, de amikor az országban máshol 5-6 helyen is ki tudnak nyitni, bőven 1000 méter alatti "hegyeken", akkor a Kékest nem tudom megérteni, elfogadni. Biztos meg lehet magyarázni, hogy ebben az üzleti konstrukcióban jobban megéri nem kinyitni, de én (és sokan mások is) itt szeretnénk síelni. Én például már 50 éve itt sieltem, itt tanított meg az apám, és én is itt tanítottam meg a gyerekeimet, és szeretném majd pár év múlva az unokáimat is itt. Lehet, hogy a pálya üzemeltetői nem szeretnek síelni? Nem kérek a kérdésemre választ, vagy magyarázkodást, nem válasz kell, hanem sípálya. Nem ismerem a konstrukciót, de attól tartok, hogy valamiféle állami támogatást kapnak, ami által jó üzlet az is, ha nem nyitnak ki.
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2023.12.09. 14:34
Kedves Tervező!

Úgy látom, hogy igazad van.
Ahhoz, hogy egy sípálya üzemeljen, sok dolognak kell összejönnie. Kell megfelelő kapacitású felvonó, kell taposógép, kell hóágyú, ehhez víz és áram, továbbá hozzáértő kezelő személyzet.
Ez persze költséges mulattság, és kérdés, hogy rentábilis lenne-e az üzemeltetés. Gyanítom, hogy nem.
A szánkósok kitiltása sem lenne okos dolog, hiszen sokan ezért jönnek ide.
Szóval nincs egyszerű és gazdaságos megoldás, be kell látni.
Előzmény: (Tervező 219570)
Tervező
85 élménybeszámolót írt
85
9 éve tag
2023.12.09. 12:15
Kedves Zoli, és Mindannyian,

én műszaki oldalról ennyit tudok.
Zárjuk rövidre:
https://kekesteto.hu/sieles/ oldalon az elérhetőségeken keressék a sízők az üzemeltetőt.
Azt tudom tapasztalatból, hogy a "letaposott hó" és ami géppel megmunkálható nem ugyan az . Mert az sem lenne jó, ha a gép felkapja, utána meg füves földes foltok maradnának.
Azt ígérem, hogy jövő héten felveszem a kapcsolatot a vezetőjükkel, megkérem, tegyen fel információt "első kézből"
Én is azt szeretném, ne maradjon így .
Előzmény: (TZoli 219575)
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2023.12.09. 11:54
Előre is elnézésedet kérem, teljes tiszteletem a szakértelmedért.
Amikor ott jártam, azt tapasztaltam, hogy teljes egészében síelésre alkalmas volt a pálya, hosszában is és keresztben is. Pár kép van is itt lejjebb róla. Mondhatom ezt azért is, mert síeltünk is rajta. Alapvetően az aljában, a Veronika rétnél, mert csak a gyerek ment fel teljes egészében, igaz Ő kétszer is. Nem a mostani Visegrádi hó volt, igazi letaposott, kemény, összetömörödött, egész a rétig le. Azok a képek főleg az alsó résznél vannak, de teszek most fel képet a középsőről is.
Nem azért írom, hogy bárkit is győzködjek, csak a tények miatt. Mi szeretjük a téli sportok minden változatát. Felőlem maradhat így is, ahogy tavaly.
Előzmény: (Tervező 219570)
20230212-164719b.jpg
Kekes202302K.jpg
Tervező
85 élménybeszámolót írt
85
9 éve tag
2023.12.09. 10:52
..bocsánat..: "ingyen szánkózhassanak"....
Előzmény: (Tervező 219570)
Tervező
85 élménybeszámolót írt
85
9 éve tag
2023.12.09. 10:42
A probléma nem a szándék.
Vissza kell térnem a hóra, éppen tegnap olvashattátok Visegrád hírét, a 25-30cm-es természetes hó nem viseli el a taposó gépet.
Előkészített pálya nélkül ma már nincs sízés, ezt be kell látni.
Megtévesztő volt a tavalyi látszat, hogy letaposott pálya. Sajnos csak a legtetejére volt igaz, nem tudtak lehavasítani még a csákányos köztes beszállójáig sem. Így sajnos nem lehet üzemelni.
Vagyis alapvető tévedés az, hogy a szánkósok kedvéért havasították be azt a szakaszt saját költségükön óriási áramszámlával, hogy ingyen sízhessenek.
A terv a végig havasítás volt, ami vízhiány miatt megbukott.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ha a hírekben megjelenne, hogy üzemel pl. a tányéros felvonó, csak az, rengeteg ember tódulna, (mert ugye ez mégis csak "Kékestető") azon kívül a szánkósok, akikkel nem lehet megértetni, hogy sízők közé csúszni baleset veszélyes. Akkor sem egyszerű, ha minden lift teljes hosszában menne, de akkor legalább nyilvánvaló indok van a tiltásra. Csak anyázás lenne, amire senkinek sincs szüksége.
Ezt is figyelembe kell venni.
Előzmény: (magnum56 219566)
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2023.12.09. 05:28
Kedves Tervező!

Arra történt-e kísérlet, hogy Gyöngyös Önkormányzata üzemeltetésbe adja a felvonókat pályázat útján?
A felvonók is az Önkormányzat tulajdonában vannak, vagy annak a vállalkozásnak a tulajdonában, aki építette ezeket?
Erről nem tudsz valamit?
Előzmény: (Tervező 219555)
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2023.12.08. 19:04
Tavaly volt bőven és elég hosszú ideig síelésre alkalmas, tömörített hó. Mégsem indított be senki semmit. Azaz beindította a jónép az egyéb havas szórakozást, amikhez nem kell felvonó. Szerintem idén is megyünk.
Előzmény: (Tervező 219555)
Tervező
85 élménybeszámolót írt
85
9 éve tag
2023.12.08. 18:37
Kedves Sítársak !

Nem vagyok felhatalmazva az üzemeltető helyett, de mivel 1984-ben terveztem oda a (nemrég kicserélt) tányéros felvonót, a következő információkat megosztom:

A terület a Magyar Állam tulajdona, Gyöngyös város területéhez tartozik helyrajzilag is (ugyanúgy, mint pl. Sástó) Tehát nem egy vállalkozás, cég, vagy magánember tulajdona.
Tehát ki fogja elintézni, hogy legyen "tulajdonosváltás" ? Ami ugye a leírtakból azt jelentené, hogy magántulajdonba kerüljön, mert mi más lehet, ha most állami...

Volt ott politikus, aki szeret sízni, és ki is jelentette, hogy ö 2018-ban már kabinos kötélpályával fog a Kékestetőre utazni...
Feladat: aki tud, keressen más "politikust"

Sajnos ez eltelt 39 év alatt azon kívül, hogy az előbbi hozzászólásban említett magáncég telepítette a jelenlegi felvonókat, ( bérleti szerződéses konstrukcióban) és rendbe tette a lepusztított éttermet, WC-t helyezett el, senki mást nem érdekelt.
Több "akció" volt a fejlesztésre, a múlt rendszerben és ebben is, akit érdekel hol buktak el, nyomozzon utána.
Az északi területet a méregzöldek annyira lefoglalták, hogy még a gyaloglást sem engedik meg, az ún. "Kardio-tanösvényt" is meg kellett szüntetni, ami pedig szakszerűen a szívbetegeket szolgálta ill. betegség-megelőzési jelentőségű "találmány" Kardiológus orvos eszelte ki, szakszerűen.
Legnagyobb probléma a víz. A felmenő vízvezeték állami/vízmű tulajdon. olyan régi csövekkel, hogy ha rendesen megnyomná valaki szivattyúval, ez egész szétesne. (Ez a szennyvíz elvezetésre is igaz)
Még nagyobb probléma az évtizedes csapadék hiány. A víztározó ez elmúlt években néha majdnem fenékig lett ürítve, hogy egyáltalán ivóvize legyen a környező településeknek.

Mátraszentistván annyival van előnyben, hogy van egy patakocska, ami eddig mindig folydogált annyit, hogy idény elejére fel lehetett tölteni a tárolókat.
Kékes környékén a források többsége is elapadt, mint írtam, az ivóvíz ellátáshoz is kritikusan kevés.

Amúgy a felvonók üzemképesek, megfelelő természetes hó esetén egy -két nap alatt felszerelhetők a vonszolók és indíthatók.

A közösségi oldalra ennyi elég talán.
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2023.12.08. 17:39
Tragédia ez az egész..
Előzmény: (minerel 219519)
gyulimuli2
221 élménybeszámolót írt
221
16 éve tag
2023.12.07. 19:33
minerel kékes addig nem fog kinyitni amíg nem lesz tulajdonosváltás ez biztos. Ne is reménykedjen senki annyit sikerült egyszer kideríteni a síelős csapatnak hogy valami útépítős akárkiké az egész és nekik nyűg a sípálya.Szerintem még nem lesz valaki más vagy valami politikus aki szeret itthon síelni addig marad szánkópálya.Addig is maradnak nekünk az alacsonyabban fekvő pályák nekem pl Visegrád ahol van hozzáértő és elkötelezett tulaj és lelkes csapat akik igazán a TÖMEGSPORTÉRT dolgoznak .becsüljük meg a többi pálya munkáját és bízzunk abban hátha valaki a kékes tulajának a tökére lép hogy mi a helyzet.Jó szezont mindenkinek
Előzmény: (minerel 219519)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2023.12.07. 18:41
kéretik megtenni a téteket, hogy megnyitják e a pályát vagy már a hó is zavarja ebben őket? :-)
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2023.02.13. 10:32
"Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni..." (Shakespeare 1564-1616)
Vasárnap délután meglátogattuk az ország legnagyobb szánkódombját (Kócos után szabadon). A webcamon nagyon hívogató képek voltak, és hát nem is csalódtunk.
Az odaut zavartalan volt. Nem túl erős forgalom, könnyű parkolási lehetőség, a Kékesre felvezető út sem volt lezárva. Mivel ismerősökkel a szánkózás mellett túrázás, sétálgatás, sível való ismerkedés volt betervezve mi Mátraházán leparkoltunk és gyalog mentünk felfelé. Dél felé plusz 7, napsütés, teljesen szélmentes idő, Gyöngyösnél már helyenként télies táj. Ahogy haladtunk felfelé már mindenfelé 20-30 cm hótakaró, útszélén és a parkolóban hóbuckák. A Veronika réttől egészen fel a toronyig tökéletes síelős viszonyok. 10-15 cm keményre taposott, kifagyott természetes hó. Csak a felvonó üres oszlopkandaláberjei álltak szomorúan a pálya szélén. De ez senkit sem zavart. Mindenki a gyönyörű napsütéses időt és az ingyen adódott természetes havas lejtőt igyekezett kihasználni. A Déli hangos volt a gyerek sikolyoktól, a szülői aggódásoktól, az örömködésektől.
Jó volt itt lenni. Beszálltunk a szánkózásba, gyakoroltuk egy kicsit a sítúrázást. Gyermekem (18+) a lécekkel kétszer ment fel a toronyig. Meg egyszer félútig, ("a rossebb gondolta volna, hogy ez ilyen magasan van".) Hát igen, ez azért más mint a csákányossal vagy a busszal. Volt szülő, aki kocsival felvitte a gyerekét a tetejére, aztán visszament az aljába és ott várta.
A nap végén még jót vacsoráztunk. Arra figyelni kell, hogy fent csak 16-ig vannak nyitva az éttermek, lent a parkolónál pedig csak 18 30-ig van konyha. Mi még éppen belefértünk.
20230212-KekesL.jpg
20230212-kekesI.jpg
20230212-KekesSz.jpg
20230212-KekesT.jpg
20230212-KekesD.jpg
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2023.02.04. 08:31
Azért azt elmondhatjuk, hogy itt van magyarország legnagyobb szánkózó pályája!
" Magasan a legjobb"
Előzmény: (WéberF 217731)
WéberF
2039 élménybeszámolót írt
2039
17 éve tag
2023.02.03. 16:01
Kik nem készültek fel? Van egyáltalán gazdája a Kékestetői régiónak? De szép lenne, ha egyszer már kiderülne, hol és hogyan lehet síelni az egykoron nagy hírnevű pályákon. WFeri
Előzmény: (TZoli 217730)
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2023.02.03. 15:56
Erre nem készültek fel, hogy hó is lesz. Csak a hóágyúzásra meg a vízhiányra meg a környezetvédőkre.
Előzmény: (mezoerno 217729)
mezoerno
1 élménybeszámolót írt
1
14 éve tag
2023.02.03. 15:32
Valaki elárulná, hogy miért nem nyit ki a sípálya Kékesen? Mikor volt ekkora természetes hó utoljára? Teljes hosszában lehetne síelni, mint nem is olyan régen! Most nem nagyon lehet a hóágyúzás megoldatlanságára hivatkozni! Komolyan mondom ez teljesen érthetetlen! Óriási hó is van, hideg is van, mi kellene még?
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.