Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Osztrák síoktatói vizsga

ÜZENETEK (44)Időben csökkenő Időben csökkenő
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2008.09.13. 16:30
Köszönöm a válaszokat, akkor a német nyelvtudásom felfrissítésére intenzíven rá kellene állnom, ha szeretnék nekifutni egy ilyennek.

Kedves Laci!

Nem lomboztál le :-), nem írtam le az előéletem, de az előző két év után szerencsére/sajnos elég jól tudom már, milyen szintű sítudást várnak el egy síoktatótól, milyen testtartást és ehhez mennyi tanulás, gyakorlás - és pénz - szükséges. Amikor 2 éve elkezdtem az egészet, egyszerűen meg akartam tanulni jobban síelni. De tavaly már 10 napot oktattam is (+ még barátaimat időnként) - igazad van, tényleg az egyik legszebb munka.

Nem tervezem egyenlőre, hogy osztrák síiskolában tanítsak, (még) nem tudok teljes teleket kint tölteni. Valamilyen papírt azért szeretnék, ha iskolai túrával, egy-egy hétvégére tanulni vágyókkal vagy csak barátaimmal kimegyek és oktatok, akkor a papír hiánya miatt ne piszkáljanak a helyi erők - ill. hogy a tanítványoknak is bizonyíthassam, van fogalmam róla, mit művelek velük a hegyen. :-)

A magyar síoktatói vizsgának idén is nekifutok (eddigi eredményem 3 ill. 5 pont), de azzal az a problémám, hogy szezon végén, évente egyszer lehet megpróbálni és némileg szerencsejáték: hiába az alapos rákészülés - demotábor, felkészítőtábor, vezetőoktatóval külön gyakorlás -, ha a stressz miatt - mint az előző idényben - az egyik feladat helyett egy másikat csinálok. (Támasztott lendület helyett hóeke.) Másrészt - miután a magyar vizsgának nem része -, élen vezetett ill. carving íveket csak esetlegesen oktatnak a felkészítés során. A leírások alapján az osztrák táboroknak része ez is. Az már csak hab a tortán, - úgy tűnik -, az eddigi sportoktatói elméleti képzés jövőre nem lesz érvényes: ha idén nem sikerül letenni a gyakorlati vizsgát, lehet újra végigcsinálni az egészet un. moduláris rendszerben (nem tudom milyen tárgyakat és mennyi időn keresztül kell majd megint tanulni, szerintem még a TFTI sem). Ha döntenem kell, hogy németet tanuljak vagy újra sportegészségügyet, gimnasztikát és még ki tudja mit, akkor inkább az előzőt választom. Ezért kezdtem el az osztrák vizsgán gondolkozni, de
lehet, csak márciusban döntök róla - ha kell...
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2008.09.13. 00:30
Szia HPall!

A vilagert sem akarlak nagyon lelombozni, csak arra hivnam fel a figyelmedet, hogy akar az osztrak (felet kicsapjak, ahogy Stani mondja) akar a magyar egy csillagos (10 -15 % sikerul) nagyon gyenge statisztika arra vezetheto vissza, hogy a gyakorlati vizsgara aspiralok kicsit tulbecsulik a sajat (vizsga elotti) tudasukat.

Nehany problema:

- Altalaban csak sielnek, es mint latvany, hianyzik a sitanaros tartas-mozgas (a sitanar a kovetendo pelda, ezert ez nagyon fontos)
- Hianyzik a tudatos, fejbol vezerelt mozgas, nagy % -ban alapfunkcios hibak is vannak.
- Sokan meg akarjak sporolni az elozetes gyakorlati felkeszules koltsegeit, igy fogalmuk sincs arrol, hogy valojaban hogyan is kellene kivitelezni az amugy sem konnyu vizsgagyakorlatokat. A vizsga alatti taborban nem tanitanak, hanem mar azt figyelik - szelektaljak, hogy kik lehetnek a potencialis befutok.

A sioktatas egy csodalatos mesterseg, egy szint felett muveszet. Eleresehez komoly elhatarozas, tanulas, kemeny munka, es (nem utolso sorban) hozzaerto (si)baratok kellenek.

Es a tisztanlatas erdekeben meg egy teljesen mas szempont.

Ha kint akarsz dolgozni, a kinti siiskola tulajdonosanak a kompetenciaja, hogy milyen papirt fogad el. A sioktato dolgozik, szamlat a siiskola adja.

Magyar jogi kornyezetben is a szamlakepesseghez szukseges egy (valamilyen) vallakozas - szervezet, es a szervezetnek alkalmazasaban kell lennie (vagy lehet tag) egy magyar (OKJ) vegzettseggel rendelkezo szemely. A magyar egycsillagos megfelel (felel meg) ennek a kriteriumnak. Es a magas szinvonalu szakma fenntartasa erdekeben (hihetetlen gyors valtozasok) az ervenyes licenc -hez harom evenkent reszt kell venni egy tovabbkepzesen.

Maradok sibarati udvozlettel:
Reparszky Laci
** IVSI minositesu sioktato
https://www.kanyarsiklub.hu
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2008.09.12. 19:14
1. a résztvevők kb. felét kicsapják, a nyári kapruni vizsgatáborokon kb 60 %-át.
Ez a bécsieknél van, állítólag a vorarlbergi, karintiai és stájer kicsit lazább.
Az elméleten egy-két kivétellel mindenki átmegy, a gyakorlatnál már nem mondható ez el.

2. nyelvtudás
Mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatás német nyelven folyik, plusz az anyag amit kapsz (Lawinenkunde, Kinderunterricht, Bewegungslehre stb) szintén német nyelven van.
A szóbeli vizsga angolul, az írásbeli németül van. Nem teszt, hanem teljes egészében kifejtős.

Egy viszonylag magabiztos némettudás azért nem árt!
Igaz ismertem egy szlovént, aki szintén letette, ő eléggé "szlávosan" dadogott, máig rejtély, hogy azzal a nyelvtudással hogyan sikerült neki :) De egy ellenpélda :)
Szóval lehet próbálkozni!
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2008.09.12. 17:08
Alaposan átnéztem az osztrák síoktatási rendszerről a hivatalos oldalakat, tartományonként a követelményeket. A cím http://www.skilehrer.at/ - Stani cikkében https://sielok.hu/rovat/sioktatas/cikk/munkavallalas-sioktatokent-ausztriaban/ is szerepel.

Néhány dolog viszont nem igazán derül ki ezekből és örülnék, ha megosztanák a tapasztalataikat olyanok, akik már résztvettek ilyeneken. Természetesen az első szint (Anwärter - Praktikant) érdekelne a legjobban, de a magasabbakról is jöhet beszámoló.

Konkrét kérdéseim:
1. A gyakorlati sívizsga mennyire kemény - hogy zajlik? (Bár ettől túlságosan nem félek, szerintem már megfelelő szinten vagyok ill. máshol azt írták, az osztrák első szint nem túl komoly, gyengébb síelők is átmennek, mint a magyar első csillagnál.)

2. Milyen szintű német-nyelvtudással érdemes beleugrani egy ilyenbe? (Van jó régről középfokú nyelvvizsgám, de nem beszélek rendszeresen és a szókincsem sem túl nagy.)
- az írásbeli elméleti vizsgák tesztek vagy akadnak un. "kifejtős kérdések"?
- van oktatási gyakorlat, ez milyen hosszú, mennyire bonyolult?

Egyenlőre ennyi, ha eszembe jut még kérdés, azt feldobom...
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.