Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelés és környezetvédelem

ÜZENETEK (89)Időben csökkenő Időben csökkenő
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2009.11.27. 13:05
Na kb így működik!!!
Előzmény: (vasssy 74679)
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2009.11.27. 13:01
"az energia szektor profitorientál, számukra viszont a jelenlegi felállás a legolcsóbb!" - én inkább úgy fogalmaznék, hogy a legjövedelmezőbb. Ez persze csak addig tart, amíg kitartanak a fosszilis energiahordozók. Ha azok már tényleg fogytán lesznek, akkor ugyanezek a cégek fogják elővenni a már rég meglévő alternatív terveket és fognak ugyanannyit vagy többet kaszálni mint most. De addig semmi esély változásra, mert ők irányítják a politikosokat és nem fordítva...
Előzmény: (huligan 74673)
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2009.11.27. 11:55
Vid egy pár gondolat a hozzászólásaidhoz:

- Autó hatásfok: fogalmam sincs!

-"Hanem az hogy mire volna lehetőség ha ráállna az ipar.": bármire van lehetőség (olyan nincs, hogy nincs - akkor van!), még a szarban is van energia (bio massza)!!!

-"Nem gondolom hogy a környezretvédelem csak propaganda, és a korrupció eszköze": rosszul gondolod

-"akkor ez sokszorosan elmondható a fosszilisenergia-iparról.": na ezt jól gondolod, plusz ne felejtsd el, hogy a "Zöld" energiát, rengeteg pénzzel támogatják az államok és a gazdasági közösségek, tehát még csak dolgozni sem kell a pénzért, jön magától. A választópolgár meg boldog, hogy az adóját jó célra fordították, közben meg az állam megveteti veled a piaci árnál drágábban a "Zöld" energiát (KÁT). Kvázi kétszer fizetsz!!!:)))) Mekkora barmok vagyunk!

-"Egyébként engem egyáltalán nem zavar ha valamiben nagy üzlet van, sokkal inkább hogy a melléktermék jó, vagy rossz.": a nagy üzlet senkit sem zavar, és akik ezeket megkötik azok pont sz@rnak a melléktermékre

-"A széndioxidot olcsón max a földbe lehet visszavezetni, a németek ilyesmivel kezdtek kísérletezni, de ez nem egy életbiztosítás.": ez az az információ amiről egy átlag ember tud a TV híradóból

A politika nem fogja megoldani a gondunkat, az energia szektor profitorientál, számukra viszont a jelenlegi felállás a legolcsóbb!

Egyébként egyet értek veled abban, hogy nem van ez így jól!!!
Előzmény: (Vid 74668)
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
2009.11.27. 11:40
Autóhatásfok:
A számoknak azért fejben kb utánaszámoltam. Műszereim persze nincsenek hozzá, hogy pontos számokat kapjak. 20 % motorhatásfokkal számoltam (mennyi egy mai közvetlen befecskendezésű turbós benzines hatásfoka?) a gyakori indulással, megállásal számoltam, és hogy a hasznos tömeg (élő szövet a fém vázban) csak egy töredéke a mozgatott tömegnek. Lehet hogy még sokat is mondtam.

Zöld energia: Nem mindegy hogy mit nevezünk "értékelhető"(vagy hogyan fogalmaztál) energiának. Engem nem az érdekel, hogy most mi éri meg, mert most a legjobban a fosszilis hozza be az árát sok helyen. Hanem az hogy mire volna lehetőség ha ráállna az ipar.
És ilyenből rengeteg van. Bár bizonyos lobbik szeretik azt hangoztatni hogy most milyen kevés zöld energiának a fogadására kész a rendszer, és ezt egyenlővé tenni a lehetőségekkel. Jó példa erre a szélerőművek esete.

Nem gondolom hogy a környezretvédelem csak propaganda, és a korrupció eszköze,(meg gyors és biztos haszonszerzés) vagy ha mégis, akkor ez sokszorosan elmondható a fosszilisenergia-iparról. (Lásd távfűtésárak) Jelenleg ugyanis ez az ipar zsebeli be a legnagyobb hasznot , és tejes erővel kűzd minden más felmerülő lehetőség ellen.

Tulajdonképpen ez a gondolat, mármint környezetvédelem 1 az 1-ben történő összekötése a haszonszerzéssel, stb, ez nem más mint hogy a "fosszilis lobbi" a saját "bűneit" igyekszik másra kenni.

Egyébként engem egyáltalán nem zavar ha valamiben nagy üzlet van, sokkal inkább hogy a melléktermék jó, vagy rossz.

A széndioxidot olcsón max a földbe lehet visszavezetni, a németek ilyesmivel kezdtek kísérletezni, de ez nem egy életbiztosítás.

Ha a többség a politikától várja a megoldás, hogy majd a szent politikusok fentről megoldják a kérdést, akkor persze semmi sem fog változni. Itt mindenkinek a saját szintjén kellene hozni valami kis áldozatot. (A kompakt fénycső becsavarásán kívül hehe:) )
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2009.11.27. 10:21
A harc már elkezdődött...
http://index.hu/kulfold/np1733/
Előzmény: (Stani 74657)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2009.11.27. 10:15
Mindannyian tudjuk , te meg vélhetően még inkább, lévén szakmabeli vagy , hogy a fosszilis energiahordozók mellett/mögött hatalmas érdekek állnak, és ha elfogy az eddigi területeken, akkor majd jön Grönland, Antarktisz.
Aki esetleg tudja fogni az Ozone Networkot , a témával kapcsolatban egész jó műsorok szoktak menni, bár néha radikálisan zöldek :)
Előzmény: (huligan 74650)
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2009.11.27. 08:38
Jut eszembe: van az a technológia (nem olcsó) amivel a CO2 megköthető (gondolj például az űr utazókra miért nem fulladnak bele a saját CO2-jükbe), így a foszilis tüzelőanyaggal működő erőművek károsanyag kibocsátását közel 0-ra lehet csökkenteni!

Mintha a növények is ezt használnák: napenergiával a CO2-t megkötik, bontják majd a C beépítik/felhasználják, majd O2 károsanyagot kibocsájtják!
Nekik megéri?

Ezekről miért nem hallunk?

-mert senkit sem érdekel!

Az energia iparban az elsődleges és mindent elsöprő cél a gyors és biztos haszonszerzés!

Az egész "Legyünk ZÖLDEK" egy színdarab!

Remélem azzal mindenki tisztában van, ha egy szélerőmű lapátjai forognak, az nem azt jelenti, hogy energiát termel!

És azzal, hogy a vízerőművek, az olcsó éjszakai (egyéb erőművekben előállított) árammal visszapumpálják a vizet a vízgyüjtőkbe, hogy csúcsidőben a visszapumpált víz termelte energiát kétszeres áron a hálózatba táplálhassák!!!
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2009.11.27. 08:34
Voltunk bringázni az Örségben és a szállásadónk ecstelte fejlesztési terveit. Közöttük szerepelt szélgenerátor felállítása. A hivatal nem engedélyezte valami olyasmi indokkal, hogy nem válhat le a rendszerről de mindenkép valami nevetséges okot jelölt meg. Próbálkozott napkollektorok engedélyeztetésével de ott is az egyik hivatal tett neki keresztbe azzal az indokkal, hogy tájidegen lenne. 3km-re a határ tuloldalán persze nem az.
Ez csak egy ember lehet a sok közül akik szélmalomharcot vívnak a bürokráciával.Ezek után hazai környezetvédelem?
A Győr környéki szélerőműveknek van valami hatása az ott élők javára?
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2009.11.27. 08:26
Én munkámat tekintve energetikával foglalkozom, így van egy kis rálátásom az energia ellátásra! A zöld energiáról csak annyit, hogy nem minden arany ami fénylik!!!

Igazán hatásos (gazdasági értelemben vett) és megtérülő zöld energia nagyon kevés van a világon!

A környezetvédelem a mai világban PR és marketindg eszköz (illetve korrupciós bevételek egyik forrása: lásd Magyarországon a KÁT rendszer működését). Az igazság az, hogy a kőolaj, a földgáz és a különböző szenek még mindig nagyon kényelmesen és olcsón kinyerhető a környezetből. Ameddig ez nem változik, addig minden marad a régiben!

Ezt higgye el nekem mindenki!

Kérdés: Látott már valaki energia szolgáltatót tönkre menni?
Ha igen jelezze!
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2009.11.27. 05:42
Ha számokat nagyságát, nem illik azt hasraütéssel megálmodni.
A technikai fejlődést- azt lehet és kell is .
Előzmény: (Vid 74635)
apalermoi
247 élménybeszámolót írt
247
18 éve tag
2009.11.27. 00:30
a környezetvédelmi zsákutca a Lexus Hibrid terepjáró, amelyik még így is 12-14 litert eszik :)

Egyébként, ha nem tévedek, akkor Hollandiában már vagy 5 éve is csak kondenzációs kazánt lehetett beépíteni, más országokban pedig a minimum megtámogatják keményen. Én persze itthon semmit nem kaptam érte:(
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
2009.11.26. 22:23
Ha az akkumlátorra gondolsz, akkor egy nem megfelelően kiépített visszagyűjtő rendszer esetén igazad lehet. De akksitechnológiából is el lehet képzelni sokfélét. Ami az összhatásfokot illeti, viszont többszörös értéket lehetne kapni. (Egy benzinmotor esetén a rendszer összahatásfoka szerintem 1-2 % lehet városban, most csak így hasraütésre)
De van még sűrítettlevegős meghajtás is.
Mindenesetre a belsőégésű motoroknál rosszabb hatásfokú akármit nehéz elképzelni. Kivéve, ha a maradékhőt valahogy ki lehetne használni mondjuk peltierekkel vízbontásra. Vagy bármire.
Remélem lesz akkora üzlet az elektromos autó vagy bármi ésszerű megoldás mint ez a fajta autógyártás ami most van. Hogy mi lesz a legnagyobb üzlet, az végül is közakarat kérdése.
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2009.11.26. 20:11
Elektromos autó= környezetvédelmi zsákutca de iszonyú nagy biznisz
Előzmény: (Vid 74624)
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
2009.11.26. 18:20
Szerintem sokkal nagyobb pazarlást jelent a síterepek működésénél az odautazás a síelők részéről. Bár ezt sokkal nehezebb környezetbarátabbá tenni. Viszont ha mondjuk kedvezményeket adnának az elektromos, hibridautóknak, meg a kis fogyasztású járműveknek, az már jelentene valamit. (Vagy aki valamilyen módon zöld áramot fogyaszt, stb.)

Egyébként kicsit elkanyarodva, furcsának tartom hogy betiltják az izzólámpákat, viszont sem a közlekedésben, sem például a fűtés területén nem látok semmilyen hasonlóan szélsőséges intézkedést. (Angliában pld már csak kondenzációs kazánt lehet kapni, ami viszont tényleg óriási energiamegtakarítást jelent.)Ez a bohóckodás az izzókkal meg még akár többet árthat mint használ, nem beszélve arról, hogy nem mindenki bírja a műfényt, és hogy télen nem is megy kárba az izzólámpák hője.)
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2009.11.26. 09:11
Azért nem muszáj az USA-ig menni, Salzstieglben is egy szélkerék adja az áramot a terepnek. (Bár meglehet, hogy Vail és Mt. Hood említésre méltóbb terepek... :-) )
Előzmény: (Stani 74511)
Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2009.11.25. 21:27
Normafán is "zöld lift" működik...:)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2009.11.25. 18:10
Egyébként is már vannak zöld liftek, amik alternatív energia felhasználásával biztosítják az üzemet.
USÁ-ban pár éve hívtak életre egy ún. Clean Resort (?) kezdeményezést, aminek keretében a programban szereplő síterep garantálja, hogy a felhasznált energiamennyiség x részét zöldenergiából fedezik. Batus írt is róla még korábban a hírekben. Coloradóban pl. Vail, de ott van Mt Hood is, ld. sítérkép felső sorában az írást:
https://sielok.hu/images/siterkepek/mthood.jpg
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2009.11.25. 15:04
Az összes modern ülő/kabinos liftnél követelmény a vészhelyzeti aggregátor, amellyel ilyen esetekben lehet biztosítani a sílift kiürítéséhez szükséges energiát.
Előzmény: (gyf 74480)
gyf
571 élménybeszámolót írt
571
17 éve tag
2009.11.25. 14:55
A dízelfelvonó témához: Mönickirchenen "Stormproblem" miatt lerohadt a felvonó, végül is valami dízeles cucc vonszolt fel minket 1/3 sebességgel 1 óra fagyoskodás után. Nem bántam akkor, hogy volt dízeles tartalék megoldás...

Amúgy minden hipermarketnek van dízel aggregátja áramszünet esetére.

Mölltal-on a gleccservasút alsó államásán a csúszás utáni szedelőzködésnél tűnt fel, hogy 16:30-kor hirtelen nagy csend lett. Talán a gleccservizet használó vizierőművet állították le pályazáráskor?
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2009.11.21. 22:02
Gratulálok!Sőt! A nyereményen sem akarok osztozni.A környezettűrőképességének ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a terhelési szintet beállíthassuk.
Mindíg fontos azt tudni, amit csinálunk létrehoz e maradandó változást és ebben az esetben az káros vagy sem.
Ha ezekkel a szintekkel valaki nincs tisztában az árt.
Összefoglalva: ha a játékszabályokat ismerjük akkor tudunk eszmét cserélni.
Előzmény: (maci-laci 74069)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.