Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kamerák figyelnek a sípályán! Nem lehet átruházni a síbérletet!

ÜZENETEK (232)Időben csökkenő Időben csökkenő
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2014.03.04. 10:34
Szerintem óriási tévedés ez a "csak a magyar ügyeskedik" felfogás. Mi rendszeresen vettünk használt bérletet helyiektől, több ország síterepén már, ráadásul rendszeresen közvetlenül a jegypénztár előtt. SOHA, SENKI, SEHOL, nem szólt, hogy ez szabálytalan lenne.

Mint már írtam, csak az idén és innen a forumról értesültem arról, hogy ezt tiltják a szabályok. Ebből kiindulva azt feltételezem, hogy kevesen ismerik ezt a szabályt. Lehet, hogy a "kisbetűs részt" bújva ez a szabályozás fellelhető volt már eddig is, de nem lehet, hogy a nagybetűs részben kéne publikálni?

Miért nem lehet pl. a bérlet hátoldalára rányomtatni röviden a játékszabályokat? Ja, tele van csiri-csáré grafikával, meg hirdetéssel?! A sportcsarnoki és egyéb koncertjegyeken évtizedek óta ott van röviden a házirend.

Egy kérdés, ha lesérülök, vagy egyéb előre nem látható ok miatt nem tudom a bérletemet kihasználni, akkor ugye mint kiderült el nem adhatom, de a pénztár visszatérít belőle?

A kishitű, befeléfordulós, üldözési mániás szindróma valóban magyar népbetegség, de én is Sörapu álláspontján vagyok, ezek szerintem hiedelmek, nem fognak mások miatt suttyó magyarnak gondolni!

Persze fel kell venni a Ny-európai szokásokat, kell egy kicsit tudni a helyi nyelven, étteremben nem hazait enni-inni, reggelinél nem csomagolni, és ezek szerint nem jegyüzérkedni, aztán lehet büszke magyarnak lenni!
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2014.03.04. 10:00
Az a gondom, hogy ez szerintem nem így működik. Nálam a távollét, a közeg, a kiszakadás a mindennapokból majdnem annyit ér, mint a síelés, ezért az általad említett ár-érték arány nem alakul ki. Jól tudom érezni magam úgy is,hogy nincs módom szétsíelni a lábam.
A pénzzel ne vettem meg a napfényt, a tükör havat, tehát a kockázatot beszámolom.
Olyan ez, mintha kimegy valaki egy focimeccre, s ha rosszul játszanak visszakérné a veszteség miatt a pénzt. (bocs nem jó példa, mert soha nem játszanak jól)

Én így gondolom, s tudom, hogy ezzel nem vagyok népszerű, de ezért hívom magam évezeti síelőnek.

Csabor
Előzmény: (TZoli 171007)
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2014.03.04. 09:49
A morált kikezdi egy ár-érték alapokon nyugvó, belsőleg valósnak vélt igazságérzet.
Ez nem attól van, hogy mi magyarok csalók meg ügyeskedők meg ilyen hasonlók volnánk, hanem attól, hogy a 40 eurós napijegyhez kevés a fizetésünk. Aztán elkezdünk számolni. Először is, ha nem nyomok le legalább 10 kört a felvonóval, már veszteségben vagyok. Aztán ha várakozok valahol, az már megint veszteség. Ekkor elkezdődik a csoporton, családon belüli csere-bere. Ha jön egy rossz nap, ahol a vélt ár-érték arányt nem tudom tartani, mert esik, fúj, köd, buckás stb., ekkor jön a maradvány értékesítés. Hogy azért valamennyit visszanyerjek. És ez nemzettségtől függetlenül nagyon el tudja nyomni azt a morált, amit itt emlegetünk.
Előzmény: (csabor 170996)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2014.03.04. 09:28
Én nem tapasztalom az általad említett lenézést vagy utálatot a tőlünk nyugatra élő emberek irányából. Ellenkezőleg, szeretnek minket és örülnek ha náluk töltjük szabadidőnket. Mi sem jobb példa erre, mint pár héttel ezelőtt Pálinkás kolléga szervezésében töltött lungaui búcsúestünk. A házigazda család ünneplőbe vágta magát, a gyerekek tangóharmonikával és egy számomra ismeretlen hangszerrel felszerelkezve műsort adtak számunkra, majd az egész estés kultúrprogram alatt velünk voltak.
Ha valóban úgy vélekednének rólunk ahogy te azt gondolod, akkor nem alkalmaznának olyan rengeteg magyar munkaerőt Ausztriában vagy Németországban.
Szóval, nyugodtan büszke lehetsz magyarságodra bármelyik síterepen!
Előzmény: (metron 171005)
DSCN3929.JPG
metron
51 élménybeszámolót írt
51
13 éve tag
2014.03.04. 08:56
Azzal, hogy megveszem a bérletet, elfogadom a játékszabályokat. Ha abban az van, hogy nem adhatom tovább, akkor nem adom tovább. Ennyi.Ez az állandó "ügyeskedés" undorító magyar szokás. Ezért is "szeretnek" minket annyira tőlünk nyugatra! Kikérem magamnak, hogy egy kalap alá vegyenek egy mr.steve 77-tel de hiába kérem ki, miután meghallják, hogy magyarul beszélek már el is könyveltek szőröstalpú bunkónak.
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2014.03.04. 08:29
Csalni nem helyes, és ez ráadásul büntetendő is.
Az adott szót megszegni, egy egész csapatot berángatni valamibe, oszt hátat fordítani nekik és lesz@rni őket az nem büntetendő, de az sem helyes.
Előzmény: (csabor 170996)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2014.03.04. 07:41
Bizonyára én vagyok hülye, de valamit nem látok itt ebben a nemes vitában. Nincs egy hang sem arról, hogy csalni nem helyes, nem morális, néhány esetben szabálysértés, vagy büncselekmény. A vita arról szól, hogy ne csalj, mert elkapnak, s ezt van aki ezt elhiszi, van aki nem.
Ez a magatartás messze vezet, de ezt most ilyen taknyos reggel nem akarom boncolgatni.

Csabor az élvezeti síelő, aki nyugodtan szeret síelni.
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2014.03.04. 03:53
A síelő csökkenteni szeretné költségeit, a terület üzemeltetője növelni akarja a bevételeit. A rabló-pandúr mese modern változatait lehet itt olvasni és/vagy a bocsánatos bűnök kategóriája, mindenkinek értelmezése szerint/s közben véres könnyeket hullatunk az elvérzett sípályákért/.
Előzmény: (apoca 170981)
apoca
341 élménybeszámolót írt
341
18 éve tag
2014.03.03. 21:33
Valahol az egészben a "nem szeretetszolgálat a síterep üzemeltetője" ellen oldalát érzem. Mert ugye Józsi vált 4 napra bérletet, akkor egy felnőtt személy megváltotta 4 napra a szolgáltatást. No most 3. nap este Józsi elutazik és átadja a bérletet Pistának, milyen kárt okoz ezzel az üzemeltetőnek? Viszont inkább az üzemeltető a mohóbb, a 4. napi "józsi egy felvonó helyét" szeretné még egyszer eladni pistának.
Nem véletlenül alapjában a párnapos bérleteken semmi személyes azonosító nincsen. (valahol az egész kezdődhetett azzal, hogy mondjuk ne gyerek-ifjúsági jeggyel akarjon síelni a felnőtt)
Előzmény: (Chopoker 170949)
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2014.03.03. 21:20
"Elenyésző a csalás? Batus, viccelsz? Nekem minden sícimborám többször megszegte/megszegi, többször helyiektől vettük meg, helyieknek adtuk el, amíg éveken keresztül nem tudtunk róla."

Ez a fajta "csalás" valóban elenyésző tétel. Sokkal nagyobb, ha valaki felnőttként akar gyerekjeggyel, vagy 8 éves gyerekét akarja ingyenes kisgyerek jeggyel síeltetni. A rendszerek pont ezeket a nagyobb "halakat" szűrik ki sikeresen.

Az autópályamatricás ragad-nem ragad. Nekem éves bérletem van, sokat pályázok, nem éri meg ügyeskedni.

Aki szökő évente egyszer megy Ausztriába, annak talán, de egy 10 naposnál ez megint csak nem tétel, 10 euróról beszélünk kb, beülsz a hüttébe, iszol két sört, adsz egy kis borravalót a pincércsajnak mert kedvesen mosolygott és már el is ment...

Mellesleg Ausztriában viszonylag gyakoriak a leterelések, múltkor Wr neustadt felé vezető gyorsforgalmit terelték be a parkolóba, ilyenkor minden további nélkül kiszűrik a matricás ügyeskedőket.
Előzmény: (Chopoker 170949)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2014.03.03. 16:23
Minek??? Ezt most nem értem. Ez a szabály, vagy mi a helyes válasz, mire gondolsz?

Mindenki tudja, hogy mi a szabály? Én sok-sok éve síelek, mégis az idén hallottam róla először, itt a fórumon, még Te küldted a skidatás oktató videót. Azért ne legyünk ennyire naívak, hogy mindenki tudja, végezz közvélemény kutatást, majd mást mondasz utána!

Elenyésző a csalás? Batus, viccelsz? Nekem minden sícimborám többször megszegte/megszegi, többször helyiektől vettük meg, helyieknek adtuk el, amíg éveken keresztül nem tudtunk róla.

De nem ez a gond, -egyre többen tudjuk és sokan el is fogadjuk- ,hanem a bizonyítás áll ingatag lábon!

Sörapu is kimondta, a bukós-szemüveges kép semmit sem ér, arra meg én mondom, nem elenyésző aki így síel!

Ez egy osztrák vicc, olyan mint a kőagyú autópálya matricájuk!:-)
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2014.03.03. 15:53
A szezonbérletek fényképesek és névre szólóak, de ha jól tudom a 6 napnál hosszabbak is. Felszólításra igazolnod kell magad.
Írtam az előbb, hogy a maszkos képekkel nem foglalkoznak, tehát ha valaki így akarja kijátszani a szabályokat, akkor az működhet. Azonban még egy kis adalék: a liftkezelők érdekeltté vannak téve a csalók leleplezésében. Fejpénzt kapnak, ha nem is túl sokat.
Előzmény: (Chopoker 170942)
Bata Attila
2086 élménybeszámolót írt
2086
17 éve tag
2014.03.03. 15:47
Névnek a bérleten? Ne már! :)

Ez a tipikus gyakorlat, amit a hazai jog követ. Alapállás, hogy mindenki csalni fog, akadályozzuk, vagy nehezítsük meg. Itthon ráírod a kocsi rendszámát a matricára, a BKV bérletre az azonosítót, az ÁFÁ-s számlára a cégnevet, stb. Minek???

Kinn csak ki van írva: bérlet átruházása tilos.
Kész, ennyi, ebből mindenki tudja, hogy mi a szabály.
A síterep pedig védi az érdekeit.

Évente kb. 50 millió bérletet adnak el Ausztriában, mennyi lehet a csalás? Hány százalék? Elenyésző.
Előzmény: (Chopoker 170942)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2014.03.03. 15:40
Szerintem Stani sem véletlenül tette ki a sejtető :) jelet, miután írta, hogy ott marad. Igen ott, ha jól ráragadt, de vannak olyan autók, melyekben nem ragad jól!:-)

Replaci: Mi az a könnyen levehető? Kisgyereknek, felnőttnek, esetleg egy jobbkezesnek bal kézzel is, vagy egy nagy körmű nőnek, esetleg csak műkörmökkel? Ez vicc! Persze pont ezt írtam, a rendőr mindent megtehet!

Sörapu: esetleg felvilágosíthatnál, mert az idén még nem voltam skiamadén, újabban a bérleten van a síelő képe is?

Talán inkább a névnek kéne rajta lenni, nem?!!!

Történetet látom mindenki tud, de a bukós, maszkos, síszemüveges képeket mivel hasonlítják össze, vagy nem abban síel a síelők többsége?

Érdekes erre senki sem tudja a megoldást. Nyilván nem, mert értelmezhetetlen az ilyen kép és jogilag meg aggályos az értelmezhetetlen összehasonlítás utáni bérlet tiltás!
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2014.03.03. 15:22
Én hallottam olyanról, hogy keményen büntettek, mert a matrica könnyen levehetően volt felnyálazva a szélvédőre.
Előzmény: (Chopoker 170929)
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2014.03.03. 14:51
Elsősorban nem a bérleten lévő képedet hasonlítják hozzád. A fejlettebb terepeken (pl Ski Amade) minden becsekkoláskor fénykép készül rólad. Ezeket a képeket (legalább) szezon végéig megtartják és gyanú esetén pillanatok alatt összehasonlítják, hogy a szezonban (illetve a kártya érvényessége alatt) használta-e más a bérletet. Csak az egyértelmű esetekkel foglalkoznak, a felismerhetetlen fotók nem játszanak. Nekem és a családom több tagjának évek óta van fényképes zsugája. Bizony trükköztünk már mi is vele, de ha lebukunk akkor nem lehet egy szavam sem, mert megszegtem a fő szabályt miszerint NEM ÁTRUHÁZHATÓ. Nagy tapasztalatom van ezen a téren, előfordult már, hogy brahiból teszteltük, hogy mikor és hol bukunk meg vele, de volt már 600 eurós valódi buktám is.
Lehet hőbörögni, de a lifttársaságnak teljesen igaza van. Ez egy üzlet, ami nem hasonlítható össze a mobilszolgáltatók árképzésével. Meg lehet próbálni törvényekkel beavatkozni, aminek előbb-utóbb a síterepek csődje lesz az eredménye. Ezt pedig szerintem egyikünk sem akarja.
Előzmény: (Chopoker 170929)
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2014.03.03. 14:20
"Nem annyira vagyok járatos az osztrák autópálya matricák ügyében, de azt hiszem még mindig nincs konkrétan autóhoz rendelve, azaz az is csere-berélhető, vagy nem jól gondolom?"

matrica van, felragasztod a szélvédőre és az ott marad :) Teheted más kocsira, de akkor szélvédőcsere, költséghatékonyabb egy másik matrica vétele :))
Előzmény: (Chopoker 170929)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2014.03.03. 13:29
Már jó néhányszor felmerült a kérdés, de még senki sem válaszolta meg: ki az a felhatalmazott, és milyen jogokkal van felhatalmazva, aki egy bukósisakban, szemüvegben, extrém esetben szélvédő álarcban, maszkban készült képet fog hitelt érdemlően összehasonlítani a sorból kiemelt síelő valós "képével"?

Ugye többek szerint is ez gyenge jogi alapokon nyugszik?

Mielőtt bárki tovább bizonygatná korábbi történetével, hogy márpedig ez így van...elhiszem.

De Ti, (legalábbis néhányatok)meg azt higgyétek el, hogy az első ilyen jellegű jogi procedúra után ezt megfogják változtatni, mert ez nem 2014-es és európához méltó gyakorlat.

A "síterep nem jótékonysági intézmény" jellegű magyarázathoz meg annyit, hogy az EU például évről-évre szabályozza a mobil szolgáltatók nemzetközi (roming) számlázási szokásait is, lassan oda jutunk, hogy semmi különbség sem lesz Eu-n belül.

Evvel csak azt akartam sugallni, hogy ha a síterepek úgy gondolják, hogy ez helyes és törvényes gyakorlat, mert így diktálja az érdekük, akkor majd lesz más, akár egy hatóság, aki majd máshogy gondolja.

Féreértés ne essék, nem a csere-bere mellet vagy ellen beszélek, hanem a szubjektív és számomra elfogadhatatlan gyakorlat ellen!

Nem annyira vagyok járatos az osztrák autópálya matricák ügyében, de azt hiszem még mindig nincs konkrétan autóhoz rendelve, azaz az is csere-berélhető, vagy nem jól gondolom? Esetleg ott is ez a fényképezős hasonlítgatós, nevetséges módszer segít a bliccelés kiszűrésében?
Előzmény: (Petkovics 170926)
Petkovics
109 élménybeszámolót írt
109
15 éve tag
2014.03.03. 13:03
semmi extra nem fog történni!maximum kivesznek a sorból egy percre,megnézik a síbérleten lévő fotót és összehasonlítják az arcoddal-ha klappol(nálad fog mivel a saját szezonjegyeddel csúszol már mehetsz is tovább.a tavalyi szezonban összesen egyszer ellenőriztek engem Bad Hofgasteinben.
Előzmény: (Robin 170923)
Robin
2501 élménybeszámolót írt
2501
17 éve tag
2014.03.03. 12:52
Ihletet kaptam egy kis tesztelésre ! Kicsit sajnálni fogom rá az időt ( cserélgetés ) de úgy döntöttem ,hogy a következő síelésen tesztelni fogom az egyik terepet. Három különböző sínadrágban illetve kabátban fogok síelni egy nap. Kíváncsian várom a következményeket ! :)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.