Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Síelésünk kivesézése

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
elsőelőzőkövetkezőutolsó laponként: összesen 2702, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  LackóFérfiProfi síelő
Dátum: 2019.01.27. 19:17
(Üzenetazonosító: 204117)
Lackó Hozzászólások: 3067
Regisztrált: 2005.01.08.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Jó szemed van! :-D

Én egyszer láttam ezt eddig, gyorsan megnézve, de nem tűnt fel az emelgetés. Tényleg ott van, látszik, hogy csak külsőn csinálja a bekormányzást-beforgatást. Viszont csak akkor csinálja, amikor lassan szotyorog. Kicsi a tempó, és valahogy így segít rá a forgatásra.
Amint begyorsít, és már tud gyorsan élt váltani, akkor már nincs ez a külsőre kiállás.

Kipróbálom majd havon, hogy milyen így, próbálok rájönni, mi lehet a célja vele. Vagy csak ilyenre sikerült. :-)
Előzmény: (vanczi 204014)
Feladó:  vancziFérfiProfi síelő
Dátum: 2019.01.24. 16:26
(Üzenetazonosító: 204014)
vanczi Hozzászólások: 1039
Regisztrált: 2009.08.11.
28 síterepet értékelt

Egy kis forgatas:

https://www.facebook.com/1307971169...84929/videos/948277962027851/

Csak masodik nezesre vettem eszre, hogy a belso labat megemelve forgat. Kérdezem a tanult kollegaktol, hogy érdemes jatszani a terheléssel a két láb között?

Azt tapasztaltam ugyanis, hogy konyebben precizbben tudom ezt a technikat, ha nagyjabol kiegyenlitem a terhelest a ket lab kozt, ha nagyon rateszem a kulsore, akkor pontatlanná valik. Viszont a kiegyenlitett terhelesnel meg nem erzem azt az eltartast, ami megenedi,hogy ilyen elszogeket sieljek.

Gyari szlalom sível megyek, ha a palyat megturjak, es vannak fogós tomor feluletek, meg sodros puhák, akkor meg aztan rendkivuli anticipacio kell es sokszor szerencse is, hogy az egyensuly megmaradjon, ne akadjon le az el teljesen, de ne is csusszon tul sokat.

Ötlet? Kinem ki a strategiaja ezügyben?
Feladó:  deckardFérfiKezdő síelő
Dátum: 2019.01.15. 12:01
(Üzenetazonosító: 203577)
deckard Hozzászólások: 86
Regisztrált: 2006.10.12.

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Feladó:  LackóFérfiProfi síelő
Dátum: 2019.01.12. 15:35
(Üzenetazonosító: 203417)
Lackó Hozzászólások: 3067
Regisztrált: 2005.01.08.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

:-) Kiválogattad az internet magvát!

A két első videó a síhorror kategóriájába tartozik, a harmadikban van valami okosság is a több hülyeség mellett, a negyedik meg jó, de nagyon spéci dolgok vannak benne, amihez kell egy edző, aki tudja, hogy mikor, kinél, miért és nem utolsósorban hogyan végezteti ezeket a gyakorlatokat.
Ezeket a videókat felejtsd el, töröld ki a fejedből is őket.

Ne oktatóvideókat keress, hanem nézz sokat jól(!!!) síelőket, az hasznos. Például Richi Bergert, ez tényleg hosszúlendület:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
&autohide=1

Ezt meg nézegesd meg mondjuk százszor, hadd égjen bele az agyadba a látvány, hogy mi az a ritmus és dinamika! :-)
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Itt könnyen érthető a mozgás. (nekem ugyan nem tetszik a tartása, amikor ennyire osztrák oktatósan síel, de ez egy dolog, a síelés ettől még rendben van)
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Többiek mellett én is hosszan leírtam, most csak röviden, de tömören újra leírom:
Nem fogod tudni saját magad kijavítani a síelésedet, nem fogod tudni magadat megtanítani.
Előzmény: (aronsl 203362)
Feladó:  gabocaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.01.11. 13:11
(Üzenetazonosító: 203383)
gaboca Hozzászólások: 3121
Regisztrált: 2009.02.09.
44 síterepet értékelt

,,Egyébként ezekkel az autodidakta videókkal vigyázni kell, mert sokszor érzed belülről, hogy rendben van, viszont kívülről nincs."

Jól mondja keskesonka,a leglényegesebb hiányzik az ilyen tanulásból a visszacsatolás, valaki aki kívülről látja a síelésedet(és ért is hozzá), mert a valóságnak, és annak amit te érzel, gondolsz a síelésedről belülről, sokszor kevéssé vannak fedésben.
Előzmény: (aronsl 203362)
Feladó:  keskesonkaFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2019.01.11. 12:46
(Üzenetazonosító: 203382)
keskesonka Hozzászólások: 125
Regisztrált: 2007.10.27.
20 síterepet értékelt

Szia!

Ha 50 éves korodban térdprotézis nélkül szeretnél létezni, akkor a Bergfexes videókat gyorsan felejtsd el. Másik 2 videó most ahogy néztem jó. Viszont én csínján bánnék az utolsóval, mert tapasztalatom szerint versenyzős technikáknak a tanulása több kárt tud csinálni, mint hasznot.

Ha jó videókat akarsz ajánlom youtuben:
-Alltracks Academy
-Reilly McGlashan
-Harald Harb

Ők sokat magyaráznak és nagyon jól síelnek.

Egyébként ezekkel az autodidakta videókkal vigyázni kell, mert sokszor érzed belülről, hogy rendben van, viszont kívülről nincs.

Jó sielést!
Előzmény: (aronsl 203362)
Feladó:  vauFérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2019.01.11. 11:27
(Üzenetazonosító: 203379)
vau Hozzászólások: 81
Regisztrált: 2011.01.05.
5 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Khmm...

Magadtól nagyon jó szintre meg tudsz tanulni, HA megfelelő alázattal, sok sok gyakorlással, elemzéssel tanulsz. Ehhez egy oktatói szemléletet kell felvenned. Egyébként oktató, és felejtsd el a gyors, nem fárasztó meneteket, azzal NEM tanulsz semmit!

"Amit nem írtam, hogy 7 éves korom óta síelek, de mindössze a 2. hét volt rendes SL léccel, amikor a videó készült. Előtte 15-20 szezont gyenge, puha lécekkel mentem, amiket nagyon könnyű volt irányítani, bárhol gyorsan le tudtam velük menni, nem fáradtam semmit."

Pontosan leírtad, miért kell TELJES MÉRTÉKBEN SZEMLÉLETET VÁLTANOD, enélkül egyedül teljesen esélytelen vagy! 15-20 idény alatt versenyzői szintre fel lehet fejlődni.

NE a felszerelést hibáztasd, mert nem abban van a hiba, hanem a szemléletedben. Tény, hogy egy bizonyos szint után a puha léc hátráltat, de nem ezen a szinten. Sőt, a Te szintedre gyártják a gyártók a puha léceket. Egy kemény léccel reménytelenül hátul fogsz ülni.

Más:
A "C" tartás (csípőszög) fontos dolog, csak kérdés, mikortól érdemes erőltetni. A nélkül soha nem fog jól síelni az ember, főleg jégen. Első körben továbbra is az előrejövetelt erőltesd, ha nem akarsz oktatót.
Előzmény: (aronsl 203362)
Feladó:  KrampuszFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.01.11. 07:54
(Üzenetazonosító: 203367)
Krampusz Hozzászólások: 337
Regisztrált: 2007.12.06.
17 síterepet értékelt

Na pont az első videoban látottakat nem ajánlom. A 19. mp-nél megállítják a képet és nyilakat rajzolnak a megállított képre. Én ezt a kifli helyzetet kerülném, mert a csípő ilyen mértékű kanyar közepére helyezése az ívbelső térdben csavaró erőket ébreszt. A térdízület felépítése alapján egy csuklóízület flexio (hajlítás) és extensio (nyújtás) a fő mozgásirány, de hajlított helyzetben némi rotatio is észlelhető. Ekkora csípő helyzetnél ez a "némi rotatio" mértékénél nagyobb lehet.


Keress egy jó oktatót.

A francia utakon is szokott lenni oktató.
Előzmény: (aronsl 203362)
Feladó:  aronslFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2019.01.11. 00:18
(Üzenetazonosító: 203362)
aronsl Hozzászólások: 13
Regisztrált: 2016.11.22.
2 síterepet értékelt

Nagyon köszönöm a sok hasznos választ!

Külön nem fogok most az összesre reagálni, de elolvastam mind. Hamarosan indulunk síelni, előtte/közben is biztos átnézem még mit írtatok. Sok hasznosat láttam, amikkel egyébként mind egyetértek én is.

Igen. Tudom, hogy egy síoktató lenne a legjobb megoldás. Sajnos ez azért nehezen megoldható, mert leginkább egy hetes francia túrákra megyünk. Ha pedig már oktatás, tényleg olyan kéne, ami többet nyújt, mint a saját síelés elemezgetése, youtube-os videók alapján való korrigálás.

Amit nem írtam, hogy 7 éves korom óta síelek, de mindössze a 2. hét volt rendes SL léccel, amikor a videó készült. Előtte 15-20 szezont gyenge, puha lécekkel mentem, amiket nagyon könnyű volt irányítani, bárhol gyorsan le tudtam velük menni, nem fáradtam semmit. Tudom, nem a legjobb megoldás, de azért hiszek benne, hogy még magamtól is tudok valamennyit fejlődni, csak komolyabban kell vennem. Utána meg ha lesz rá mód, felépítem egy profival az alapoktól az egészet újra.

Egyébként erre a szezonra eddig ezeket gyűjtöttem ki, mint kiindulási alap:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Feladó:  LackóFérfiProfi síelő
Dátum: 2018.12.30. 20:55
(Üzenetazonosító: 202844)
Lackó Hozzászólások: 3067
Regisztrált: 2005.01.08.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szia!

Ha már bevállaltad, hogy bedobod a síelésedet, én is hozzátennék pár gondolatot. Hátha tudok segíteni.
Bár lehet, hogy nem fogsz szeretni. :-)

Először is, nagyon jól tetted, hogy megmutattad a videót, ez mindig egy nagy lépés a fejlődés útján, ha belátod, hogy (még ;-) ) nem vagy tökéletes, és hogy külsős vélemény is kell a fejlődésedhez.

Az igazság, hogy ritka könnyű feladványt adtál fel, első megnézés közben is azonnal tiszta volt a diagnózis. Van, hogy egy síelést többször is meg kell nézni, esetleg kilassítva, hogy ki lehessen szúrni a hibákat, a fejlődést akadályozó tényezőket.
Nálad ez nem kellett. :-) Nyugi, nem azért, mert olyan rosszul síelnél, de nagyon egyértelmű és tipikus, ami látszik. Sok önképző fiatal srác jut el ehhez a mozgáshoz.

Gabóca egyből meglátta a lényeget, mégpedig amit az ilyen síelésre szoktunk csak röviden mondani: állva és sarkon síelsz. A lényeg itt van. Egyik sem működik sajnos, bármelyik akadályozza a jó terheléseket és a jó/jobb síelést, együtt meg pláne. Meg is van a bekormányzás hiánya és a flatteros, lesodródós ív. (Meredekebben, rövidebb íveknél látszik főleg.)

Pontosabban működik ez a síelés így is, de az az igazság, hogy innen nincs tovább, ebből nem nagyon lehet technikailag továbblépni, gyakorolhatod nyugdíjas korodig, ez ugyanez marad. Nem véletlenül kértél véleményeket, te sem érzed ebben a síelésben a továbblépést.

Mit kellene tenni? Először is örülni, hogy nincs semmi nagy baj, hogy masszívan, biztosan állsz a sín, és hogy vannak jó alapjaid a fejlődéshez. Ugyanis tudnál fejlődni, de ehhez gyökeresen kellene rendbe tenni a dolgokat.
Mondom gyökeresen. Igen, ott kezdeni a rendberakást, ahol nem is sejted. (Nem írom le, hogy hol, hogyan, mert akkor nem olvasol tovább. :-D )
Ide "újratervezés" kell. Tisztázni, megérteni, megérezni kellene, hogy hogyan is néz ki egy korrekt síelés, milyen, amikor a sí eleje dolgozik, mikor hol kell lennie a terheléseknek, mikor melyik láb mit csinál, mikor kell "fent-lent" lenni, mi is az, ha flatteros egy kanyar, mi az a "túl nagy hoké", a belső síre támaszkodás, mi legyen a kartással stb, stb. Felsorolni is sok így, de persze havon, egy kis türelemmel nagyon hamar megértenéd, hogy mikről van szó.

Elnézést kérek mindenkitől, aki -többnyire jó- tanácsokat adott a részletekkel kapcsolatban, de én csak egészében tudok egy síelésről gondolkozni.

Én nem mennék bele technika foltozgatásba, kartartás, előreterhelés vagy bármilyen javítgatásba, kozmetikázásba. Csak magadat csapnád be, és elvesztegetnéd az idődet. Láthatóan nagyon megszoktad, azt, ahogy most síelsz. A síelést nem lehet részletenként javítgatni, minden mindennel összefügg.
Rendbe kellene tenni az alapokat és így az egészet, és utána lehetne már csiszolgatni a részleteket.

Mindenki véleményét osztom, aki azt tanácsolja, hogy fordulj egy oktatóhoz. Hidd el, megérné. És hidd el, hogy magadtól, vagy néhány itteni tanácstól nem fog gyökeresen megváltozni a síelésed.
Később, ha már megtanított egy oktató, és érted a lényeget, akkor már hasznos lehet, de addig nem.

De ne ijedj meg! ;-) Én nem évekről írok. Már néhány nap oktatóval tanulás után valami egészen mást síelhetnél. Pár nap türelem, alázat, odafigyelés, és egy új élményt ismerhetnél meg. Olyat, amilyet szeretnél az SL léceddel.
A helyedben én rászánnám magam, hidd el, megérné.

Ui: A jó cipő persze nagyon fontos, de nem attól síelsz hátul. Viszont ha jönnél előre, ahová kellene, abban biztosan segítene egy jó, sportos cipő.
Előzmény: (aronsl 202591)
Feladó:  deckardFérfiKezdő síelő
Dátum: 2018.12.28. 14:01
(Üzenetazonosító: 202762)
deckard Hozzászólások: 86
Regisztrált: 2006.10.12.

>Vannak szembeötlő hibáim a videó alapján?<
Bőven, jelentős részét már felsorolták az előttem szólók:)

>Hogyan tudnék javítani a technikámon szerintetek?<
Meg kéne tanulni síelni:) (vicc volt:) Komolyabban: rendbe kéne rakni a mozgásszerkezetet... ehhez kell egy jó síoktató, aki nem ijed meg a haladóbb autodidakták berögzült hibáit javítgatni..:) A jó hír, hogy valószínűleg magát az oktatást is élvezni fogod, és a síelés is sokkal szórakoztatóbb lesz, ha helyére kerül a mozgás
Nekem Ozsiékkal/skiculture társasággal van személyes tapasztalatom, onnan bárkit jó szívvel tudok ajánlani(Ozsváth Miklós (https://www.ozone-skiing.com/), Béki Piri, Tettamatti Gábor, Grécs Attila, Pásztory Gábor), illetve Kelen Ádámmal (ő egy kifejezetten versenyzős síelést oktat)

Cipő-flex index: ez erősen tudás ÉS súlyfüggő, tehát lehet létjogosultsága egy 130-asnak is ha elég nehéz vagy hozzá...

A C-tartás én NAGYON NEM erőltetném autodidakta megközelítésben, mert után még nehezebb lesz javítani a mozgást...
Előzmény: (aronsl 202591)
Feladó:  fezso6FérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.24. 14:48
(Üzenetazonosító: 202697)
fezso6 Hozzászólások: 36
Regisztrált: 2009.01.19.
50 síterepet értékelt

Jó pár évvel ezelőtt még a cél az volt, hogy mindenhol lejöjjek. Most viszont sokkal jobban élvezem sízést, és úgy érzem hogy a technikám is jobb ,csak a fizikum fogy el. Az elmúlt szezonban sikerült 27 napot kint töltenem, magamon éreztem, hogy egyre jobban figyelek a mozgásomra .Számomra se a sízés sebessége se a mennyisége nem fontos, sokkal jobban érdekel az, hogy megpróbáljam kontroll alatt tartani a lécemet és mindent percét élvezzem! Ha a pályák alján lenne kamera nagyon sokszor látni lehetne az elégedett mosolyt az arcomon tisztára mint egy gyerek! Amúgy a két unokám mellett és a pályákon újra élhetem gyermek koromat! fezso
Előzmény: (TZoli 202605)
Feladó:  SomaFérfiProfi síelő
Dátum: 2018.12.24. 13:53
(Üzenetazonosító: 202696)
Soma Hozzászólások: 667
Regisztrált: 2005.11.28.
59 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Először is én 4 évesen kezdtem tanulni a síelést (ezelőtt 62 évvel), akkor nyilván minden perce csupa élvezet. Egy felnőtt fejjel kezdett síelés eleinte igen is kínszenvedés is lehet, pácienstől függő!
Síoktatóként tapasztaltam, hogy bizony a nap végén, félméteres buckákon történő lesízés igenis kínszenvedés a nagy többségnek! Ettől persze még Neked lehet más a véleményed!
Előzmény: (zombi444 200905)
Feladó:  gabocaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.23. 10:40
(Üzenetazonosító: 202679)
gaboca Hozzászólások: 3121
Regisztrált: 2009.02.09.
44 síterepet értékelt

Ez tetszett!
Előzmény: (TZoli 202605)
Feladó:  JociFérfiKezdő síelő
Dátum: 2018.12.22. 15:22
(Üzenetazonosító: 202655)
Joci Hozzászólások: 461
Regisztrált: 2006.08.25.
22 síterepet értékelt

Szia!

Röviden:
Hogyan tudnék javítani a technikámon szerintetek? Vannak szembeötlő hibáim a videó alapján?
síoktató

Gyakran érzem úgy, hogy túlságosan hátul van a súlypontom, talán a gyenge cipő miatt? Idén azt lecserélem.
Ehhez semmi köze a sícipőnek. Azt a pénzt költsd inkább síoktatóra amennyiben szeretnél fejlődni is.

SL léccel megyek, és szeretném ezt ki is használni, amennyire lehet.
A videón látott ívek alapján lehetne akár GS sí is. Úgy húzol el mindenki mellett a pályán mintha állnának. A lécedet egyszer sem tetted igazán élére. SL léccel élen közlekedve nem ilyen íveket láttunk volna.

Összegezve egy tempós túrista sízést láttunk, ami a célnak jól megfelelt.
Mielőtt felszerelésre költenéd a pénzt javaslom síoktatóval vedd fel a kapcsolatot.
Egy a lényeg, hogy Te élvezd a síelést.

Üdv:
Előzmény: (aronsl 202591)
Feladó:  KrechlFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.22. 11:22
(Üzenetazonosító: 202651)
Krechl Hozzászólások: 343
Regisztrált: 2005.10.29.
33 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Mielőtt rohannál bakancsot cserélni, menj el egy oktatóhoz! Ne sajnálj energiát fektetni a síelésbe, nagyobb lesz az élvezet!
Egyetlen fő hibád van (az összes többi ennek a következménye), hogy azt hiszed, félgőzzel is megy. A síelés sem megy félgőzzel.
Elindítottam a videót és az első gondolatom az volt, hogy a meredeken véged van. Igazam volt. A meredekebb szakaszra érve, forgatsz és flatterolsz (élen csúsztatsz, fékezel), hogy ne gyorsulj be. Ha jól terhelnél, erre nem lenne szükséged, és rájönnél, hogy a bakancsod sem feltétlenül puha. Sőt, ha mélyebben ülnél, és előreterhelnél, a karjaidat is meg kellene emelned, hogy ne akadjanak el folyton. Sok sikert!
Előzmény: (aronsl 202591)
Feladó:  vauFérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2018.12.20. 13:28
(Üzenetazonosító: 202611)
vau Hozzászólások: 81
Regisztrált: 2011.01.05.
5 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Pár megjegyzés:
- Gyenge bakancs NEM rakja hátra a súlypontodat! Fordítva igaz, a tudáshoz képest túl kemény bakancs nem enged előre. Mellesleg a túl kemény sí is hátraültet. Ránézésre egyébként nem a felszerelés a hibás.
- a videón nem látni túl sokat, hátulról felvéve csak a lényeg nem látszik.
- annyi azért látható, hogy túl "flegmán" mész, azaz igazából semmi terhelés nincs a síelésedben, utazol a sín, nem vezeted
- valamelyik kanyarban látszik, hogy tényleg hátul ülsz. Oldalról nézve sarok, fenék, váll egy vonalban kell hogy legyen, és ez a síhez képest előre dőlve. Oldalról magadat megnézve ha a sarkadat és a válladat egy vonallal összekötöd, jó esetben is csak a combod közepe esik a vonalra, de lehet hogy a térded. Magyarul fenékkel ülsz hátra, pedig teljes súlyponttal kéne előre dőlni!
- ahogy más is említette, lógnak a karjaid, ez is erősíti a hátraülést. Kezek előre, lazán!
-"motorozol", azaz csak bedőlsz a kanyarba, nincs csípőszög, egyenes a test. Kanyarban "C" formát érdemes felvenni, azaz csípő hó felé, felsőtest meg visszadől a sí fölé.
- én nagyon sok félhosszú- és rövidlendületet gyakorolnék, minél kisebb sebességgel, hogy érezd meg, a léc akkor kezelhető aktívan, ha elől vagy, és hogy érezd meg, mi az az elől.

Bocs a sok kritikáért, de ez mind látszik, még a hátsó kamerából is.
Előzmény: (aronsl 202591)
Feladó:  TZoliFérfiKezdő síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.12.20. 09:57
(Üzenetazonosító: 202605)
TZoli Hozzászólások: 933
Regisztrált: 2004.01.22.
37 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Nagyon hasonlóan síeltem(ek) mint Te itt a videón. Némi impressziós gondolatokat had adjak közre. Kezdetben volt a párhuzamos léc és a síelés, mint a helyváltoztatás eszköze. Ha ezzel jól szerettél volna haladni, minimum kéthetes gyakorlás, mire jutsz valamerre. Közben még olyan helyen is izomláz, amiről nem is tudtad, hogy létezik. Aztán jött a carving, a tökéletesre kezelt pálya és az élvezeti síelés. Csak ráállsz a lécre, 3 nap és lehoz a hegyről az magától. Semmit sem kell csinálni, csak hagyni hogy vezessen. Számomra elvesztette sport jellegét, maradt az élvezet. De egyre hosszabb pályák kellettek, hogy valami ebből is legyen. Már uncsi volt a sok felvonózás. Egyre drágább helyek kellettek egyre gyorsabb kabinokkal. Ha fárasztani akartam magam, inkább mentem túrázni. Aztán jött a gyerek síoktatása én meg elkezdtem figyelni, tulajdonképpen mi is ez a síelés. Ha tényleg úgy csinálod, ahogy itt ezt az előző kettő mondta, megváltozik a szemlélet. Nem egyszerű, figyelni kell a mozgásodra. Előreterhelés, léc élen vezetés, forgatás-karcolás, beleguggolások, beletérdelések, hasprés és egyebek és újra jön az izomláz. Comb, has, felkar és minden. Újra sportos lesz az egész. Már elég a rövidebb pálya, és rohadtul jobban esik a sör is.
Előzmény: (aronsl 202591)
Feladó:  gabocaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.20. 08:51
(Üzenetazonosító: 202601)
gaboca Hozzászólások: 3121
Regisztrált: 2009.02.09.
44 síterepet értékelt

Alapvető hiba a lógó kéz, az egyenes hát, nagyon állva síelsz, ez miatt nincs terhelve a léc eleje, nem tud rá harapni az ívre.
Ahogy mondani szokás: kezeiddel mintha gorillát ölelgetnél, a hátad meg mint a bagzó macskáé, úgy görbüljön.
Egy jó baki ebben tud segíteni, egy rossz meg gátolni, ha nagyon egyenesen áll a szára, nem tudod a térdeidet előre nyomni.
Szoktam mondani, harapni kell a havat, amikor úgy érzed ez már sok, ez történik, akkor vagy nagyjából eléggé elől, belülről így éled meg, kívülről meg az látszik előrébb mentél kicsit. :-)
Előzmény: (aronsl 202591)
Feladó:  keskesonkaFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.12.19. 23:25
(Üzenetazonosító: 202596)
keskesonka Hozzászólások: 125
Regisztrált: 2007.10.27.
20 síterepet értékelt

Szia, jól néz ki különösen a rövidek.

Amire figyelnék: rövid kanyarokban állj neki botozni! Alapvetően azzal kell kezdődjön időben a kanyar. Emellett a kezeid menjenek előre föl és maradjanak is ott. Lehetőleg alkarból botozz, lásd a videón:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Amugy a csávónak vannak elég jó gyakorlófeladatos videói.

De először a botozás időpontját gyakorold be, akár kényelmesebb tempóban hosszabb kanyarokkal!
A negyedik kanyarban volt amúgy egy egész jó bot kezdeményezés, de kicsit későn.

A hosszúkat próbáld meg jobban kihúzni, az első jobban kihúzottaknál ahogy látom a kanyar vége felé instabil leszel, főleg befelé akarsz majd esni. Ezt többféleképp lehetne orvosolni, jó oktató lehet nem ártana 1-2 órára, sztem tudna hasznos tippeket, vagy pár napra valami síteszten egy 15-17 sugarú léc is érdekes dolgokat szabadít fel.

Amúgy meg pálya szélén túrt hó és buckák sokat javítanak!

Bakancs:

kb 110-es flex mehet, 120-nál nem kell semmiképp sem keményebb. Ami fontos, hogy simán állva a lábujjad elérje a bakancs elejét. Ha síelő pozícióba állsz akkor a sarok magától picit hátra csúszik és elöl már nem nyom.
Ha túl hosszú a cipő, akkor könnyebb benne hátra kerülni, ezért nagyon fontos a cipő hossza. Van síbakancsos topik, ott ajánlanak jó boltokat, talán érdemes ott utána kérdezned, hogy milyet és mekkora méretben javasonlának.
Előzmény: (aronsl 202591)

elsőelőzőkövetkezőutolsó laponként: összesen 2702, rendezés:
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 93 vendég és 14 regisztrált felhasználó látogatja.