Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (3138)Időben csökkenő Időben csökkenő
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.18. 17:41
Biztos, hogy nem láttam még ilyent (pontosabban láttam már egy csomó aktív élváltást, de az mind hibás volt), így kíváncsian várom! Nincs valami videód róla esetleg addig is? Fejben megpróbáltam lejátszani, de nem találom, hogyan lehetne ilyet kivitelezni, így szívesen megnézném!
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.03.18. 17:10
Furcsállnám, ha nem ismernéd, mindenesetre alkalomadtán örömmel mutatom meg és beszélném át, hogy milyen közvetlen gyakorlati haszna lehet egy ilyesmi (másfajta) élváltásnk.

Replaci
+ 36 30 907 1872
https://www.kanyarsiklub.hu
Előzmény: (ozsi 115421)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.17. 21:15
Ezt az aktívan gyorsított élváltást én még nem láttam, így kénytelen leszek megtanulni, ha megmutatod, amikor legközelebb havon találkozunk!
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.03.17. 18:19
Naggyon jó, ez aztán már tényleg igazi „vesézés”!

Keresgéléseim folyományaként:

- az élváltás a leélezés, lap, felélezés szakaszokra bontható
- a befordulás az élváltás után következik

Naná, hogy az élváltás leélezés szakaszában szó sem lehet forgatásról, az újnak szánt külső élek egyszerűen beakadnának a hóba. A lap - felélezés szakaszban azonban már lehetséges ilyesmi.

Az ív szakaszai általában: beforduló, irányító, kivezető szakasz. Egymás után sorolt lendületeknél a kivezető szakasz vége már az új ív előkészítése, (leélezés) is egyben.

„Ha beavatkozunk, lassabban kerülünk át a túlsó élre, tehát később tudunk újra aktívan részt venni az eseményekben.”

! ! ! Van olyan technika (is), amikor nem ellazulással, hanem aktív beavatkozással érjük el a villámgyors csípő áthelyezést és ezzel élváltást, következményként, pedig újra/azonnal aktívan lehet részt venni az eseményekben ! ! !

De hát ezt a sokszínűséget imádom ebben a sportban.

Barátsággal:
Replaci
+ 36 30 907 1872
Rendszerhez igazító kisízés a Kiztsteinhornon.
http://www.kanyarsiklub.hu/2011_Kaprun_1_kisizes.html
Előzmény: (ozsi 115358)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.17. 11:47
Én sem csak síoktatókat oktatok ám... Tudom, hogy nem ez a hírem, de olyan is előfordul, amikor beosztottként a főnököm adja ki a feladatot, és van a tanítványok között mindenféle tudásszint és korosztály (bár tény hogy ha lehet, a nagyon kicsiket kerülöm - a gimiben is jobban megértettem magam a rettegett kamaszokkal).

Teljesen egyetértek Lacival abban, hogy az aktív szakasznak (pl. a forgatásnak, de lehet ez más is) a lehető legkorábban el kell kezdődnie, de csak az élváltás után. A rossz síelés egyik jellemzője, hogy csak a kikormányzás legvégén csinál valamit a síelő, addig csak utazik. Viszont az ilyen síelés másik oldala, hogy az élváltásban is erőlködés van. Csak úgy lehet korán beavatkozni a kanyarba, ha gyorsan megtörténik az élváltás: ennek a kulcsa viszont az, hogy hagyni kell a fizikát dolgozni. Ha beavatkozunk, lassabban kerülünk át a túlsó élre, tehát később tudunk újra aktívan részt venni az eseményekben. Tehát a helyes sorrend:
1. A kikormányzás végén az ellazulással hagyni kell a könnyed, gyors élváltást.
2. Amikor elkezd kialakulni az új kanyarnak megfelelő testhelyzet, kialakul az új élhelyzet, akkor megjelenhet a forgatás, tónus stb.
3. A kikormányzásban viszont már teljes aktivitás, egészen a végén történő ellazulásig.
A kezdőknél ezek egymástól jobban elváló szakaszok. Egy magas szintű síelő érzi, hogy mikor mi fog megtörténni, ő már elővételezi ezeket az időpontokat, és korábban kiadja a parancsokat, így folyékonyabb lesz az egymásba kapcsolódásuk.

Ezen az osztrák videón is ez látszik: az élváltás könnyedén, ellazulással történik. Elsőre azért tűnhet úgy, hogy van forgatás az élváltásban, mert a magas szintű végrehajtásnál a tökéletes ellazulás miatt nagyon gyorsan megtörténik a passzív élváltás.
A kikormányzás végén a fellépő erőket térdhajlítással elveszik, de mégsem lesz belőle mélyforgatás vagy tiszta kompresszió, mert az élváltásnál hagyják, hogy eldobja őket a sí, a súlypont emelkedik és a láb passzívan kinyúlik. Amikor kialakul az élhelyzet (eddig többnyire hókontaktus is alig van), akkor indul meg a térd előre, ami részben a már előkészíti a fellépő erők elnyelését, részben pedig ez mutatja a leheletfinom élben forgatást.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.17. 07:19
Örülök, ha tudtam segíteni! Az ilyen biztos sítudás részben jó, mert lehet rá alapozni, de elemezni, megérteni és elmagyarázni már nehezebb, hiszen nehezebben látható, kis elemekről van szó bennük. De biztosan állíthatom, hogy lehet javítani rajtuk, ebben van némi gyakorlatom!
Előzmény: (Lackó 115286)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.17. 06:59
Sandítottam is, hogy így lesz... Személyesen, havon lényegesen egyszerűbb és érthetőbb lenne!
Előzmény: (Joci 115299)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2011.03.16. 21:51
Szia!

Az elemzésed annyira profira sikeredett az által,hogy az izmok működése révén írtad le Lackó mozgását,hogy most fordító, tolmácsgépre lesz szükségem a megfejtésre.De azért köszönöm és próbálom megfejteni az általad leírt észrevételeket.

Üdv:

Joci
Előzmény: (ozsi 115182)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.03.16. 21:07
Szia Ozsi!

„Szerintem szinte a legtöbb síelőnek javulna a mozgása, ha elhagyná a kanyar elején történő sebességszabályozást.”, írod.

Sem jogom, sem okom elvitatni ennek a 2 - 3 éve „érlelődő” és mára profi alkalmazássá csiszolódott technikának (késleltetett él váltás, csípővel létrehozott élhelyzet) az előnyeit. És ezért a szélesebb oktatói stáb csak hálával tartozhat annak a „magnak”, akik lehetővé tették, hogy ezt mi tovább adhassuk azoknak az amatőr síelőknek, akik erre fogékonyak, és nem utolsó sorban jelenlegi tudásuk okán már ALKALMASAK ennek befogadására. Én legalább is így gondolom, itt az alvégen, a frontvonalon. Mi ugyanis tőletek eltérő helyzetben vagyunk, már olyan szempontból, hogy ti nekünk adjátok át a tudást, (több – kevesebb sikerrel, ezt jól látom a továbbképzéseken), mi viszont nem ugyanazt az „alapanyagot” formáljuk, mint teszitek ti.

Azonban a félreértések elkerülése miatt a tőled idézett bevezető mondathoz lenne egy kis hozzáfűzni valóm, (remélem nem értem félre, ha mégis, majd szólsz).

A csípő, vagy/és felsőtestrántással beforduló síelő mozgását (részemről) egyáltalán nem gondolom a rendszerezett forgatások részének, hanem kifejezetten hibának.

A lábforgatást külön lehet, és külön is kell választani a fenti hibás mozgástól, és a beforduló szakaszban oktatott szakszerű lábforgatásnak (akár súllyal, akár súly nélkül történik az), sem a tanulás, sem majd az alkalmazás szintjén köze nincsen a kanyarba történő berántáshoz, és a csípő kifelé indulásához.

Most csak EGY példa:
A mélytehermentesítés korábban arról szólt, hogy csak az esésvonal tájékán kezdődött el a nyújtva forgatás. Fejlődésnek éltük meg, (én mindenképpen), amikor kiforrott a már esésvonal előtti nyújtva forgatás. Lásd buckán, mélyhóban alkalmazás.

A következő videón jól tanulmányozható, hogyan is néz ki egy már a beforduló szakaszban is alkalmazott forgatás:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


„A versenyzőket érdemes más szemmel nézni.”, írod.
Ezzel maradéktalanul egyetértek, azzal, hogy úgy a versenysportban, mint az amatőr síelésben alkalmazott technikák a komplettnek felfogott rendszer részei. Igen jó példa volt most a Kreischbergen a sícross viadal, ahol most igazi gladiátor küzdelmek alakultak ki, és az alkalmazott technikák zöme csak funkcionálisan volt szépnek mondható, de ilyen szemüvegen keresztül nézvén akár gyönyörűnek is nevezhető megoldásokat láttam. Pl.:levegőben végrehajtott forgatás folytatódott a hóra érkezéskor, ezzel nagy előnyt szerezvén gazdájának.

Mindezek miatt azt gondolom, hogy túl sok jól működő megoldást kellene kidobni, ha ezután már csak ez az amúgy valóban kitűnő technika számítana nemhibásnak.

Barátsággal:
Replaci
+ 36 30 907 1872
Rendszerhez igazító kisízés a Kiztsteinhornon, április 22 - 25
Előzmény: (ozsi 114860)
Illusztráció
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2011.03.16. 20:52
Szia!

Köszönöm, hogy szántál időt az elemzésemre!
(ami ráadásul nem is lett rosszindulatú... ;-) )

Párszor hamar átolvasva -és mellé nézve a videót-, talán kezdem érteni, amit írsz.

Igaz, még nem volt elég időm a "megemésztésre", de a leírtak nagy részét már én is látom.

A napokban átrágom magam rajta még "párszor", és valószínüleg születnek majd kérdéseim is, amikkel majd "lebombázlak". :-)

Még egyszer kösz, hogy szakítottál időt! (és hogy első körben ilyen kíméletes voltál :-) )

--
http://carvingski.hu
Előzmény: (ozsi 115182)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.16. 08:06
Egész eddig törtem magam, hogy szakítsak időt a letöltésre és kikockázásra, de nem jön össze. A hétvégén meg már menni kell a síoktatói vizsgatáborba...

Amit tehát így gyors áttekintés után látok, előrebocsátva, hogy alapvetően egyetértek az alább leírt dicséretekkel:

A magyarokra jellemző egyenes, függőlege törzs megfigyelhető itt is.
Felületesen nézve a másik szembeötlő jelenség, hogy a nyugodt végrehajtáshoz képest az élváltásnál van egy kis hirtelen mozdulat.

A függőleges törzs nem csak esztétikai probléma, hanem arra utal, hogy nincs kellő hasizomtónus a kikormányzásban. Ezt támasztja alá a hosszú lendületeknél a magasan álló ívbelső könyök is, ami arra utal, hogy a csípőszög kialakításában az oldalsó törzsizmok túl nagy szerepet játszanak (az ívkülső oldalon össze tónusban vannak, az ívbelső vállat pedig ezekkel összhangban felhúzza, ezt követi le a könyök).

A törzsizmokkal való csípőszög kialakítás mellékterméke szokott lenni a hoké is, amit itt alig látszik, mert egyébként nagyon finoman szabályozza a mozgást. Ez okozza azonban az élváltásnál a kis törést: ugyanis az így kialakult hokét egy gyors lábtartáscsere igazítja vissza.

A rövidlendületet ilyen lejátszóban nagyon nehéz elemezni, mert sohasem ott áll meg, ahol szeretném, de: A fentiekből eredeztethető a gyorsulás, amiről Lackó beszámolt. Ugyanis az oldalsó törzsizmokkal való élezés "reakcióideje" elég hosszú (sok idő telik az izomműködésre szóló parancs kiadása és a az élezés között). Így meglehetősen korán el kell kezdeni. Párhuzamos lendületnél erre van bőven idő, de a rövidlendületnél már a kikormányzás közepén látható, hogy a következő kanyarra készülnek összehúzódni az izmok. Ha viszont az oldalsó törzsizmok dogoznak (ráadásul a szükségeshez képest a túlsó oldalon), nem lehet a hasizmokkal ellenállni a repítőerőknek, így nem fog a lécen kialakulni az ideálisan elérhető terhelés, a lécek nem görbülnek eléggé a kanyarba. Akkor nem is rúgnak vissza eléggé, nem segítik az élváltást, és így láncreakciószerűen romlanak a kanyarok (gyorsul a ritmus, nő a sebesség, de csökken a dinamika).

Visszaolvasva nem egyszerű a szöveg, de egy magasabb szintű mozgást nehéz kevéssé bonyolultan leírni... Mindenesetre úgy ítélem meg, hogy nagyon szépen tovább lehetne fejleszteni Lackó mozgásszerkezetét!
Előzmény: (Joci 114911)
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2011.03.12. 14:11
Köszi! Közben emszi-laci is rávezetett pü-ben...
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2011.03.12. 13:01
Hol a kérdés, ill. mi volt az?
Gondolom törölte...
Előzmény: (maci-laci 114934)
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2011.03.12. 12:25
:-) Megnéztem én is mielőtt válaszoltam és betudtam a korának az önbizalmat. Meg aztán sose tudhatjuk... ;-)
Előzmény: (maci-laci 114934)
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2011.03.12. 12:14
https://sielok.hu/profil/45509308/
Amikor valaki kettő fekete ikonnal ilyen kérdést tesz fel erős fenntartásom van az önkritikájával szemben.
_
Maci Laci a kételkedő (Csabor után szabadon)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2011.03.11. 23:16
Szerintem nézd csak szigorúan szakmai szemmel.
De tényleg. Érdekelne milyennek találod Lackó mozgás szerkezetét.
Mi Lackóval aznap mikor a felvétel készült ejtettünk néhány szót róla. Neki nem is tetszett amit látott rajta. Persze önmagát senki sem szereti visszanézni. Ezért csodálkozom is, hogy ezt a videót osztotta meg velünk.
Az nem tudom számít e valamit, de itt még Lackó is erősen aklimatizálódott. Utoljára a tavalyi szezonban kb 10.-11 hónappal korábban márciusban síelt.
Előzmény: (ozsi 114861)
vanczi
1039 élménybeszámolót írt
1039
14 éve tag
2011.03.11. 23:12
Köszi szépen az elméleti segítséget/oktatást, igyekszem akkor megtanulni ezt a fajta dolgot. igazat megvallva még sose gondoltam, hogy így érdemes volna csinálni, de az élváltás precizitásán lévő hangsúly valóban meggyőző. csak arra leszek kíváncsi hogy az így kicsit elforgatott kikormányzásból miként megy majd az az élváltás amit normál esetben csinálok.

vasárnaptól rajta leszek az ügyön ;)
Előzmény: (ozsi 114860)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2011.03.11. 23:02
Nézd meg Lackó síelését.
Amit Ozsi leírt azt láthatod Lackó síelésében is. Az első és második síelése ugyan azon a 7 számú piros pályán történt. Eléggé meredek szakasz az is. ( Én általában mindig túl gyorsultam rajta.)
Bár itt a videózás miatt félúton megállt, de láttam őt végig síelni úgy, hogy semmit sem gyorsult a második élváltás után.
Úgy gondolom ez a kézi kamera használata miatt itt jól látszódik ellenben mindenféle sisakra szerelt, botra szerelt ketyerékhez viszonyítva. Egyszóval itt jól látszódik a mozgás szerkezete.
Lackó is azt mondja nekem mindig, hogy az él váltás történjen meg a lehető legrövidebb időn belül. Határozott mozdulattal vigyük át a csípőt a lécek felett és terheljük meg a léceket. Ív belső térdet billentsük meg a hegy felé, ( kerülve ezzel is az x lábas tartást), hogy a belső sí minél jobban dolgozzon. Ívbelső comb vízszintesig vagy az alá menjen le. Felső test pedig a kanyar közepe felé dőljön és ne kifli tartásban legyen, hogy ez által is nagyobb legyen a lécek éldöntése. Ezáltal az ívet jól le lehet rövidíteni. Ha tényleg szűkre fogjuk az ívet akkor nem fog túl gyorsulni.

Hú. Remélem most nem hordtam össze sok hülyeséget. Na mindegy majd úgyis kijavít Ozsi, ha téves infókat írtam. Lackó meg majd letagadja, hogy valaha is találkozott velem. :-)

Egyébként Lackó itt egy 12m rádiuszú Elan SLX-el nyomta.
Sebesség tekintetében nagyon nagy különbség van egy 19m -es léchez viszonyítva ezt én sem vitatom. Ám, ha jól értelmeztem Ozsi távoktatását, akkor szerintem valami hasonlót láthatunk Lackó síelésében is. Már ha nem tévedtem nagyot.
Előzmény: (vanczi 114852)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.11. 18:59
Csak még nem tudom, mennyire kell rosszindulatúan néznem! ;-)
Előzmény: (Joci 114831)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.11. 18:58
Pedig simán működik. Ha nagyon meredeken karcolva síelünk, vele jár a nagy tempó és a brutális erők. Ha ezt soknak tartom, forgatnom kell, csakhogy nem az elején, hanem a kikormányzásban. Lehet úgy forgatni a kikormányzásban, hogy kívülről nem sokan mondják meg, hogy az adott ív forgatva, volt, közben meg a síelőből kiszakad a tüdő a fellépő erőktől. Egy jó élváltás után mintha más dimenzióba kerülne át az ember a karcolás közben, elég jó érzés...

Szerintem szinte a legtöbb síelőnek javulna a mozgása, ha elhagyná a kanyar elején történő sebességszabályozást. Csakhogy aki még nem tudja ezt megcsinálni, nem tudja megítélni a különbséget sem. Ha viszont az ember megtanulja, mindig érezni fogja, hogy mikor szúr el egy kanyart. Az viszont tény, hogy nagyon nehéz megtanulni annak, aki nem eleve így kezdte a síelést.

A versenyzőket érdemes más szemmel nézni. Szlalomban már csak a második vonal forgat a kanyar elején (kivétel persze, ha úgy van tűzve a pálya, hogy nincs más megoldás). Óriásban valóban megvan (még), ennek sok oka lehet. Az egyik lehetséges, hogy a lécek sugara és a pálya tűzése miatt muszáj beletenni (bár ahol lehet, ott sem forgatnak bele). Viszont nagyon tanulságos megfigyelni, hogy hogyan síel a komoly tudású versenyző, ha nem kell pályában mennie (pl. kiesett a versenyből, és lesíel). Ugyanis inkább ilyenkor síeli az alaptechnikáját, amelyikre alapozza a pályában a határterhelések alatti síelését. A VB-n nagyon szépen látszott, hogy pályán kívül szépen tisztán váltanak, semmi forgatás nincs. De ugyanez látható akkor is, amikor technikai edzésük van.
Előzmény: (vanczi 114852)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.