Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ki számít kezdő és ki haladó síelőnek?

ÜZENETEK (26)Időben csökkenő Időben csökkenő
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2012.07.27. 09:15
Nagyon változó ez a dolog...
Lackó kezei között Visegrádon kék pályán esténként 3 óra alatt folyamatosan váltogattuk a kategóriákat. Voltunk tök kezdők, nagyon kezdők, kezdők, kicsit kezdők, szinte már nem is kezdők, és amikor felcsillant a remény az alig haladóra, Lackó izibe visszarántott a valóság talajára, akarom mondani havára.
Köszönjük Lackó!!! :-)

:-) Nehogy bárki is komolyan vegye! :-)
Előzmény: (ozsi 139644)
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2012.07.27. 09:13
A legjobb lenne, ha a küzdősportok mintájára a síelőknek lenne kék/piros/fekete öve, amit vizsgán kellene megszerezni. :-) Addig a fórumos ikon megjelölésénél marad a szubjektív érzés, ami egyébként szerintem a tudás/gyakorlat növekedésével folyamatosan változik. Az amatőr síelő szerintem nem csak a saját tudását értékeli át ahogy fejlődik, hanem a kezdő/profi/haladó szintek határai is változnak számára.
Ezért is pontosabb amit az oktatók kívülről látnak, de egyelőre még nem megoldott, hogy Replaci, Lackó, Ozsi vagy a többiek állítsák be az ikonjaink színét... :-)
Előzmény: (formasu 137517)
kyoshozozo
153 élménybeszámolót írt
153
12 éve tag
2012.07.27. 08:59
Szerintem, ez volt a tökéletes megfogalmazás, kategorizálás!
Biztos lehetne még tovább boncolgatni, de felesleges.
Előzmény: (ozsi 139644)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.07.27. 06:45
Ki mit gondol magáról... ;-)
Sítechnikai szempontból nehezebb megmondani, mint a rutint vagy a lécbiztonságot tekintve. A hóeke nagyon hamar szinte teljesen elmúlik a kezdőimnél. Ettől még 5-6 nap síelés után nem neveznék haladónak valakit csak azért mert többnyire párhuzamos léccel síel, az én fogalmaim szerint ő még kezdő.

Szerintem profi az aki nem csak biztosan síel bárhol, hanem sikeresen is: azaz nem bárhogy jön le, hanem ahogy akar, jó technikai kivitelben, széles spektrumból tud technikát választani.
A haladó annyival tud kevesebbet, hogy neki sem okoz gondot a terep, szemrebbenés nélkül síel meredek lejtőn is, de sítechnikai kihívásokkal küzd, és sokszor úgy síel, ahogy sikerül, és nem ahogy szeretne.
A középhaladó biztosan síel, közepes pályákig oda megy ahová akar, ott áll meg, ahol akar, ha kell, meredek pályán is lejön, bár nem biztos, hogy ezt nagyon élvezi.
Akinek a közlekedés és problémákat okoz, és már megremeg a lába egy közepes pálya előtt, na ő a kezdő.
Aki meg meg még nem síelt egy centit sem, ő a tök kezdő. :-)
Előzmény: (formasu 137517)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2012.07.25. 21:31
Szia!

Lassan már közelebb vagyunk az új szezonhoz, mint a régihez, és még nem igazán kaptál választ a kérdésedre.

A világ nagy sí nemzeteiben eléggé különböző megfogalmazások léteznek, mind megfelelő, én a miénket (Kanyarsí Klub Síiskola) osztanám meg veled.

1. Kezdő síelő 0 Km. -től az alaplendületig. Az alaplendület azt jelenti, hogy hóekében, (támaszhelyzetben) fordulunk a völgy felé, majd párhuzamos lécekkel fejezzük be a kanyart, (ívet).

2. A mi felosztásunk szerint a kezdő és haladó síelők között van még az "éppen haladó" szint. Az éppen haladó sávnak a teteje, amikor a tanulónak az ív végén, az új ívbe történő beforduláshoz már nem kell támaszba nyitnia a külső lécét, hanem párhuzamos lécekkel tudja elidítani az új kanyart. A párhuzamos lécekkel történő kanyar indításnak csak egy része a végrehajtás technikája, nem kevésbé fontos egy olyan szintű egyensúlykészség felépítése - kialakítása, melyben már támaszhelyzet nélkül is biztonságban érzi magát a síelni tanuló.

3. A haladó szint is egy meglehetősen széles sávot ölel fel. A mi felosztásunk szerint haladó szinthez a forgatott, (hosszú, középhosszú, rövid) lendületekkel végrehajtott alkalmazásszintű sebességszabályozások tartoznak. Véleményem szerint a forgatás elsajátítása az amatőr síelésnek nagyon fontos biztonsági része.

4. A nagy sebességű hosszú karcolt íveket, a jó minőségű lécbe beépített rugalmasságot tudatosan használó síelő inkább már az erős haladó kategóriát képviseli. (Pl. a síelő úgy terhel, hogy az ív végén a léc dobjon el, (ribaund), a síelő pedig a levegőben állítja be magát az új ív elejébe érkezéshez.

5. A meredélyen, buckán, kemény - jeges pályán, mély hóban, firn hóban, töredezett - kérges havon történő síelések már olyan, hétköznapi megoldásoktól jelentősen eltérő technikákat igényelhetnek, melyek miatt az ilyen síelőket teljes joggal sorolják a mester kategóriába. (Pl. hogyan lehet megsíelni egy térd magasságában 5 mm vastagságban hófelszíre fagyott jégréteggel bíró havat).

6. A freeride, freestyle, (levegőben is a mozgás urának maradni), pedig már a mester kategóriának is a felső rétegét képviseli.

Mint már említettem, többféle felosztás létezik, és azok mind megalapozottak lehetnek. A mi, (sajnálatosan kevés) tapasztalataink a fenti felosztást tükrözik, ahhoz próbál igazodni.

Üdvözlettel:
Replaci, Kanyarsí Klub
Előzmény: (formasu 137517)
formasu
40 élménybeszámolót írt
40
12 éve tag
2012.03.18. 09:13
Már igyekszem a jelenre koncentrálni, arra, hogy a telet minél jobban kihasználjam, minél többet legyek a sípályákon, keresem is ennek a lehetőségét, új sípartnerek megismerésével.
A múlt héten is egy ukrajnai / Bukovel / sítúrán voltam, / Egy összeszokott csapathoz csatlakoztam / ami nagyon jól sikerült, minden szempontból.
Más:
Ezen a fórumon illik megjelölni, hogy ki milyen szinten síel, ezt látom. Felmerült bennem, hogy ki a kezdő, és ki a haladó? A profi szint talán már egyértelműbb.
Hol húzzuk meg a határt, a kezdő, és haladó között? Mi alapján?
A profik már gyorsan, és szépen síelnek, de ki a haladó? Tudom, van olyan is, aki mindig kezdő marad, de most nem róluk van szó. Látok olyat, hogy 20-50 év síelés után is a kezdő van bejelölve, talán túlzott szerénység miatt.
Tehát, aki szinte minden pályán lejön, a feketén, de főleg a piroson már közel karvingolva is, főleg a lejt irányába, és nem keresztbe állandóan, és viszonylag gyorsan, de nem "szépen", összezárt lábakkal, az még kezdő, vagy már haladó?
Előzmény: (kócos 137514)
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.