Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tolerancia kérés

ÜZENETEK (46)Időben csökkenő Időben csökkenő
GYT
46 élménybeszámolót írt
46
12 éve tag
2012.10.02. 19:38
Sziasztok!

Én csak annyit tennék hozzá, hogy szerintem kevés ilyen (sielok.hu) színvonalú tematikus, magyar honlap található, és az átlag feletti színvonalat szerintem egyértelműen a fórumra vonatkozóan is kijelenthetjük.
Ezt véleményem szerint elsősorban annak köszönhetjük, hogy néhány lelkes, tapasztalt síelő (vagy egyéb "hegyi ember") a saját idejét feláldozva örömmel segít (értsd: válaszol) a tapasztalatlanabb vendégeknek.

Példaként, a síterepek értékelése (illetve a síterepekhez írt egyéb rövid hozzászólások) szerintem rengeteg bosszúságtól mentheti meg az egyszeri utazót, ezért aprólékosan végigolvasom évekre visszamenőleg a különböző élménybeszámolókat (keresgélve az azóta lehetséges változásokat), ami rengeteget segít az úticél (útvonal, stb) kiválasztásában.
Éppen ezért én sem sajnálom az időt, és a hazatérést követően jövőre (azaz ebben a szezonban) is le fogok ülni a gép elé bepötyögni a tapasztalataimat. Szubjektív lesz, az én véleményem, de talán segít valakinek a döntésben.

Kevésbé rutinos, de lelkes síelőként volt/van egy csomó kérdésem a síeléssel, felszereléssel, síterepekkel kapcsolatban, de a fórum különböző topicjait végigolvasva rájöttem, hogy gyakorlatilag minden választ megkaptam, illetve sok kérdéssel kapcsolatban közömbösen állapítottam meg, hogy nekem kell megtalálni a megoldást, mert ahány ember, annyi szokás.
Ajánlom mindenkinek ezt a hozzállást, illetve köszönjük meg a lelkes válaszadók hasznos (vagy éppen kevésbé hasznos) tanácsait.

Ha egyszer lesz elég tapasztalatom megválaszolni a segítséget kérők kérdéseit, én is megpróbálok majd hasznos dolgokat írni. (Addig nem teszem, mert nem értek hozzá, ami kisebb szégyen, mint kóklerként hülyeségeket írni.)

Üdv.
Előzmény: (AAron 140472)
TGeree
178 élménybeszámolót írt
178
16 éve tag
2012.10.02. 18:20
AAron!

Bocsi, de ezt nem hagyhatom ki:
"Azt viszont értse meg minden kérdező, hogy mi (az esetleges válaszadó) nem fizetésért válaszolunk, mindenki a munka ideje előtt-után (esetleg az alatt) ad választ a kérdésre, vagy már sokadjára írta le az előbb feltett kérdésre a választ."

Az én válaszom pedig, hogy a hülye kérdésekre nem is kötelező válaszolnod (sőt a normálisakra sem) , nem is értem miért húzod fel magad? :)

Egy másik témájú fórumon én is szoktam naponta válaszolgatni ugyan azokra a kérdésekre. Ott az eggyel előtte lévő hozzászólást sem olvassák el. A sielok.hu itt még nem tart szerencsére.

Viszont az tény, hogy a nagytesó a kérdések 99%-ra tud válaszolni. Ennyi erővel a fórumnak nem sok értelme lenne, mint már valaki írta is.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2012.10.02. 14:20
Na, most vizsgáznak az adminok toleranciából a másik topikban...
https://sielok.hu/forum/viewtopic.php?t=12869
:-))

Nem káröröm, eküszöm, csak netán kiderül, hogy mégis vannak állandóan kötözködő, frusztrált, csak a saját érdekeiket néző fórumtársak is, akik bármit kapnak, az nem lehet elég jó, akikkel egyszerűen nem lehet mit tenni, akik lusták egy gombot megnyomni, helyette inkább sértődötten fikáznak???

Ilyen szemmel is érdemes nézni a tolerancia kérdését. Szerintem.
admin8
60 élménybeszámolót írt
60
13 éve tag
2012.10.01. 12:40
Ez még csak-csak de tegnap egy új fórumozó a tolerancia topikba tette be az útitárskeresését :D Valamit érezhetett mert offként jelölte de nem volt rá bántó bejegyzés.
Előzmény: (admin2 140529)
admin2
482 élménybeszámolót írt
482
Moderátor
2012.10.01. 12:34
Igen, csak közben áthelyeztük a kérdést + válaszokat a Sífelszerelés > Tanácskérés alól a "Készülés a szezonra" topikba, mert oda illik inkább. https://sielok.hu/forum/viewtopic.php?t=13366
Előzmény: (klaci 140527)
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2012.10.01. 11:11
Pozitív példa: "Tanácskérés" topic, ma, keskesonka kérdése, batus, majd Siman válasza.
Valahogy így kéne...
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2012.09.30. 13:18
tetszik amit írsz Balázs, komolyan mondom, de a Lackó hozzáállása még jobban
:-)
Előzmény: (Stani 140484)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2012.09.30. 12:24
Én úgy vagyok vele, ha időm engedi akkor mindig szívesen válaszolok, egy "zöldfülűnek" minden új.
Sokan keresnek meg mailben vagy akár itt, privátüzenetben is kérdéseikkel. Ahol tudok segítenek, ez nekem természetes.

Nekem sem esett jól - aznap nem is aludtam :))) , na jó nem.. - , amikor az index egyik fórumán feltettem egy kérdést és nem válaszolt senki, de ugyanakkor ment egymás közt a "privát cset" , majd amikor még egyszer rákérdeztem a google-at ajánlották.
Mondjuk ilyen formán felesleges is a fórum, hiszen a google-n mindet meg lehet találni, csetre meg ott van az msn-skype-facebook és társai, nemde ? :))
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2012.09.30. 07:42
Hát most aztán megfogtad a lényeget, tényleg a rövidítéseknél látod a legnagyobb problémát? Én például a szérián kívüli kifejezést használom

--------------------------------------------------------------
Egyébként meg Lackó a "remek" jelzőt Klaci írásának írta, nem az enyémnek
Előzmény: (TZoli 140471)
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2012.09.29. 22:24
Úgy gondolom egyáltalán nem remek amit Aaron leírt.Az írott kommunikációbak is vannak íratlan és írott szabályai.
Ha valaki nem közismert rövidítéseket, mozaikszavakat használ, illik valamiféle magyarázattal is szolgálni. Zárójelben utána írja jelentését, vagy hivatkozást helyez el, arra vonatkozóan hol lehet megtalálni a magyarázatát. Ez lehet olyan is, hogy lásd lejjebb, vagy lásd kereső. Különben honán tudná szerencsétlen tudatlan, hogy pl az SMU már volt említve valahol máshol, és rá is lehet keresni?
Nem magyarázzuk a közismert dolgokat, pl MÁV, Telecom, TV stb, de csak szűk szakmai körben ismeretes szavakat érdemes így magyarázni, különben az előzőekben leírt esetek történnek meg.
Előzmény: (Lackó 140441)
Bukfenc
547 élménybeszámolót írt
547
15 éve tag
2012.09.29. 14:33
Azt hiszem túlbeszéljük a "problémát"!:)
Kis tolerancia kell ez igaz! Ha valaki már "beszólt" a delikvensnek, ne tupírozzuk a dolgot és nem lesz sértődés!
Hülye kérdésre + nem kell válaszolni és a dolog elsimult!
Jó telet mindannyiunknak!!!:))
Pulmy
869 élménybeszámolót írt
869
13 éve tag
2012.09.29. 13:03
Ha jól olvastam vissza ,azt még senki nem vetette fel,mi van ha eleve provokációnak szánják ezeket a kérdéseket?


P.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2012.09.28. 11:16
Ezt remekül leírtad, én is így gondolom.


Közben megtudtam, miről is van szó tulajdonképpen. Ennek fényében azért már másképpen látom kicsit a dolgot.

Először azt hittem, valakit ok nélkül bántottak. De erről szó sem volt. Teljesen rossz topikban (de miért ott???) feltett egy kérdést, amire biztos válasz nem volt várható. (milyen idő lesz vajon ekkor és ekkor itt és itt?)

Ezek után nem az őáltala várt módon -azaz, mint egy gép- dobták a fórumozók a kívánt választ, hanem eléggé el nem ítélhető módon többen elviccelték a témát.
Amennyit én olvastam, azok között viszont nem volt sem sértő, sem bántó hozzászólás.

Már volt erről szó korábban, de újra leírom a véleményemet: egy fórum nem egy fizetett szolgáltatás, ahol bárki is elvárhatja, hogy a feltett kérdéseire választ kap.
Minden fórum egy társaság, egy beszélgetés, ahová be lehet kapcsolódni, természetesen a fórum írott és íratlan szabályainak betartásával.

A fórum nem válaszológép. Aki azt várja el egy fórumtól -és valljuk be, az utólagosan panaszkodók túlnyomó többsége ilyen-, az csalódni fog, sokszor sértődötten távozik, természetesen sohasem magát, hanem a fórum társaságát hibáztatva.
Az pedig, hogy egy kérdést a megfelelő topikban teszünk fel, az alap (kellene, hogy legyen), amit ha valaki nem tart be, a szigorúbb fórumokon azonnal figyelmeztetés és a hsz törlése jár.

Tehát én azt javaslom, hogy amellett, hogy a kérdéseikre választ várók igényeire is legyünk tekintettel, ne feledkezzünk meg azokról a fórumozókról sem, akiktől ők a válaszokat várják, akik sok év alatt értékes tartalommal töltötték meg a fórumot.
Előzmény: (klaci 140423)
Olasz Gergő
573 élménybeszámolót írt
573
17 éve tag
2012.09.28. 10:43
Szívesen hozzászólnék de nem tudom miről van szó. Elmesélnéd?
Előzmény: (AAron 140436)
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2012.09.28. 10:07
Kedves Mindenki!

Elsősorban nem Andreának címzem az irományom!

A magam - és többünk részéről- teljesen mindegy, hogy mennyi regisztrált van az oldalon, ez nyilván a tulajdonosoknak érdekes . Így egy kicsit furán érzem magam, hogy már sokadszorra "kapjuk meg", hogy miattunk, a stílusunk miatt töröltette valaki magát. Hiszen az oldal ennél sokkal többet ad, mint sem a fórum (kép feltöltés, kiemelt beszámoló, cikk komment.....stb.).

Azt viszont értse meg minden kérdező, hogy mi (az esetleges válaszadó) nem fizetésért válaszolunk, mindenki a munka ideje előtt-után (esetleg az alatt) ad választ a kérdésre, vagy már sokadjára írta le az előbb feltett kérdésre a választ.
A "mi az SMU", "mi a flex index" típusú kérdések örökzöldek, mint pl. a kisbaba magazin, minden évben újra lehetne nyomtatni az egy évvel az előtti számot,"hogyan etesd az újszülöttet".
Ezekre a kérdésekre a választ (a témakört, a megfelelő topikot) a kereső pár másodpercperc alatt kiadja, de mivel evergreen a téma szívesen beszélgetünk róla.

Egy frissen regisztrált azonnal választ akar a kérdésre-ez rendben is van-de lehet ezt kulturáltan tálalni: "idő hiányban szenvedek, nincs időm visszaolvasni, kérlek segítsetek", "telefonról netezek, nem tudom kezelni a kereső felületet", vagy őszintén: "semmi kedvem visszaolvasni".....stb . A választ biztosan megkapja vagy segítünk eligazodni (a stílus maga az ember, bár néha rájátszunk - bár ez így rám nagyon rossz fényt vet :-) ).

Az olyan típusú kérdés: "hogy milyen idő lesz, milyen lesz a hó minőség XY síterepen márcisuban?", na ezt egy kis utánjárással kideríthető lett volna, de ebben az esetben a kérdező ideje biztos drágább, mint a válaszadóé.
A Google azonnal kiad több száz találatot: "xy síterep-március közepe-időjárás" kérdésre!

Higgye el minden kedves kérdező, hogy szívesen adunk választ még a legidiótább kérdésre is, csak ne nekünk kelljen utána járni, hogy az X sílécnek mekkora a sugara vagy az Y síléc keménysége hol helyezkedik el a gyártó palettáján, és persze jobb választás-e, ha a sí tudás: jó (jó! Érted? Mi az, hogy jó?)!
Miután többen "felkészülten" tették fel a kérdésüket, nem hiszem, hogy másoknak ez gondot okozna. De bátran meg lehet kérdezni: "mit mondjak el magamról, hogy értékelhető választ kaphassak?", és csodák csodájára ömleni fognak a hasznos (többnyire) válaszok.

Én magam többször leírtam, hogy milyen alapadatok kellenek ahhoz, hogy körülbelül be lehessen lőni, hogy merre kutakodjon tovább. DE PONTOS márkát-modellt-típust akkor is felelőtlenség ajánlani anélkül, hogy ne találkozna, és ne beszélgetne a kérdezővel a válaszadó.
Viszonylag sűrűn látogatok egy bizonyos bringás oldal fórumát, ritkán teszek fel kérdést, ugyan is kis utánjárással minden kérdésemre választ találtam.

Summa summarum (mindent összevéve, végeredményben) nekünk több toleranciát kell tanúsítanunk a kérdezővel szemben, de a kérdezőnek sem kell megsértődnie, ha nyíltan vagy burkoltan felhívják rá a figyelmét, hogy ez bizony egy buta kérdés volt vagy, hogy bátran olvasson vissza, esetleg használja a keresőt, ha nem megy egyik sem, hát kérdezzen.

Remélve, hogy nem voltam bántó, bunkó, kirekesztő állat......

Üdvözlettel

Wágner Úr
WAndrea
1071 élménybeszámolót írt
1071
22 éve tag
2012.09.28. 07:12
Köszi a javaslatokat, már készül is valami, ami segíthet a kezdőknek jobban eligazodni, válaszokat találni alap kérdésekre.

Az illetőt saját kérésére töröltük, 70 hozzászólásával együtt és így megszakadt néhány érdekes beszélgetés a sífelszerelés alatti témákban, de hát volt már ilyen sajnos.

Ezt a topikot az alábbi levél (és a tavaly érkezett több hasonlóan jogos kérés) hatására nyitottam meg.

"Kedves szerkesztők!

Az oldal kiváló! Informatív, részletes, és a továbbiakban is gyakran fogom látogatni. Ehhez nincs szükség regisztrációra. Természetesen ezt megtehetném úgy is, hogy megtartom a regisztrációt. Amiért mégis a megszüntetés mellett döntöttem az az, hogy a fórumon feltett kérdéseimre cca 50%-ban olyan válaszok érkeznek amik nagyjából arról szólnak mekkora hülye vagyok. Ez persze simán lehet, hogy így is van. Attól tartok jó irányba már nem fogok változni, amennyi frusztrációra szükségem van, azt megkapom napközben, nem hiányzik több.

Szeretném újra hangsúlyozni, hogy az oldalt nagyra tartom, de a regisztrált tagok közé többé nem szeretnék tartozni.
..."
Előzmény: (csabor 140420)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2012.09.27. 22:30
A kérés jogos annyit tennék hozzá, hogy készítenék egy útmutatót pl " 5 kérdés amit ne tegyél fel" címmel :-) Egyébként én nem találtam semmilyen letámadó stílust a válaszokban.
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2012.09.27. 20:45
A kérés teljesen jogos.
Viszont sok kérdezőt nem értek! Nem tudom de ha engem valami érdekel akkor megpróbálok egy kicsi utánanézni és csak utána kérdezni. Nagyon sokszor 1-2 oldallal előbb ott a válasz a kérdésre, de még ennyit sem olvas vissza a kérdező. Többnyire ilyenkor keletkeznek a cinikus beírások ami valóban nem túl szép tőlünk és taszító lehet az új fórumosnak. A kereső fejlesztésével (részletes kereső pl. apró) könnyebben megtalálható lenne sok régi hasznos írás. Tudom ez sok energia és pénz de bizonyára lendítene a dolgon. Magam rézéről igyekszem megfelelni a kérésnek.
Xero
882 élménybeszámolót írt
882
15 éve tag
2012.09.27. 19:22
A felvetés jogos, de lenne pár építő jellegű kritikám:

Ha a problémásabb topicokban az arra érdemes hölgyek-urak összeállítanának egy összefoglaló hozzászólást, azt be lehetne illeszteni első(vagy utolsó a lényeg, hogy pont szem előtt legyen az új látogatónak) hozzászólásnak, így a fontos dolgok egyből ott lennének kérdés nélkül. Ezekben a hozzászólásokban talán alaposabban ki lehetne vesézni a dolgokat, mint egy cikkben, és akár régebbi, de hasznos hozzászólásokhoz is el lehetne helyezni linkeket.

Ezen felül érdemes lenne a kereső funkciót is ehhez idomítani, így egy "flex index"-re történő keresés alkalmával, nem csak 10 igencsak terjedelmes topicot kap az ember.
Bukfenc
547 élménybeszámolót írt
547
15 éve tag
2012.09.27. 17:11
Ehhez, nincs mit hozzátenni!! JOGOS!
Előzmény: (WAndrea 140414)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.