Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jól karbantartott pályák barátai

ÜZENETEK (46)Időben csökkenő Időben csökkenő
metron
51 élménybeszámolót írt
51
13 éve tag
2013.03.02. 10:36
Ischgllel kapcsolatban én nem teljesen ezt tapasztaltam. Mert kizárólag csak reggel lehet síma pályákon csúszni talán úgy 11 óráig, utána viszont mindenhol kibuckásodik pláne a központi részeken. Ezt három év tapasztalata alapján állítom. Mindíg januárban voltunk ott. Annyi előnye van,hogy hatalmas és változatos. Személy szerint a legjobban kezelt pályákkal idén Kaunertálon találkoztam de ennek valószínűleg az volt az oka,hogy nem voltak sokan sőt nagyon kevesen ezért déluán 3-kor még ratrak nyomon síeltünk. Valószínűleg szerencsénk volt mert azt erősen kétlem,hogy itt ez lenne az általános tendencia. Most februárban Präbichlben voltunk és a legjobb minőségű hóban síeltünk pedig nem volt gyúródeszka símaságú. Előtte egész héten szakadt a hó,le volt ratrakolva de 10 óra után már buckás volt viszont finom puha hóból álltak a buckák, amiken szuper volt síelni. Sajnos muszály alkalmazkodi az időjárási körülményekhez ha tetszik ha nem. Még mindig jobb ha csak buckás, mintha tej köd lenne vagy viharos szél és el sem indítják a felvonókat.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2013.03.02. 09:38
Sajnos 100%-os tuti tippet nem lehet erre adni, de bizonyos irányvonalak meghúzhatók. Én saját tapasztalataim szerint, minél magasabbra és minél nyugatabbra mész, annál nagyobb a lehetőséged arra, hogy álmaid sípályáján síelhess. Természetesen ez arányosan drágább is lesz. Ezeknek a feltételeknek, Stanival tökéletesen egyetértve elsősorban Tirol tartomány sípályái felelnek meg. Mi január végén voltunk Pitztal környékén, és 50 évi sítapasztalattal a hátam mögött mondhatom, életem legjobb síelésén voltunk túl. A gleccseren -6 - 8 fok volt, vakító napsütés és olyan pálya amiről Te álmodsz. Billiárdasztal simaságú, porcukor minőségű hóval, nulla sorállás a felvonóknál.
Egy napra átmentünk Ischgl (személy szerint az én kedvencem) síterepére is, ahol hasonló minőségűek voltak a pályák, és délután négykor sem találtam egyetlen buckát sem.
Egy másik nap Söldenre mentünk, itt is tökéletes pályák, de az utolsó, levezető menet már nagyon gáz volt, keskeny, buckás pálya iszonyatos tömeggel spékelve.
Természetesen erre azért garanciát nem lehet vállalni, de az esély nagyobb a jó pályákra. Szerintem 3000 m fölött, alapból jobb a hó, lévén kevésbé áll fent annak az esélye, hogy nappal megolvad, éjjel kifagy a pálya, és a hó szerkezete is sokkal jobb.
Tehát összefoglalva: január-február, Tirol, 3000 m körüli hegyek és nagy valószínűséggel találsz megfelelő pályát.
Ja és én azt mondom, hogy keress nagyobb (150-200 km) síterepeket, ugyanis ott jobban szétoszlik a tömeg, mint egy 40-50 km-es (Kreischberg) pályarendszeren.
Előzmény: (vassqsa 156338)
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2013.03.02. 09:16
"hol volt jó tapasztalatotok"

ez nem helyszín-síterep függvénye
Előzmény: (RM 156440)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2013.03.02. 09:03
Könyörgöm, ne csak "oktassátok" már szegényt. Van aki autót vezetni is csak a vidámparkban szeret a dodzsempályán ... Inkább írjatok konkrét példát, hogy rendszeresen melyik időszakban, hol volt jó tapasztalatotok (szép idő, vasalt pálya, elviselhető tömeg). Pl. Bellamonte január közepe.

PS: Engem is érdekelnének ilyen "tuti vasalt pályás helyek" főleg a 3 éves kislányom miatt ...
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2013.03.02. 08:54
Ha már a kéthavi nyugdíjadat említed: véleményem szerint a síelés túl drága hobbi ahhoz, hogy az ember ne tudja élvezni minden körülmények között. Ismerek magam is többeket, akik annyira nem szeretik a túrt, jeges, mélyhavas, buckás pályákat, vagy teszem azt a sűrű hóesést, túl hideget, túl meleget, stb, hogy inkább abbahagyják a csúszást, ha hasonlókkal találkoznak.
Az ilyet úgymond luxus kategóriába sorolom. Ha te megengedheted magadnak, hát lelked rajta - viszont a körülményekre panaszkodni nem teljesen védhető magatartás.

Képzeld el, ha a biciklizés lenne a kedvenc időtöltésed, de megfelelő tudás, gyakorlat hiányában minden szűkebb kanyarban, kátyúsabb útfelületen vagy nagyobb autóforgalom esetén elesnél - és emiatt csak az egyenes, vízszintes, forgalom elől elzárt bringautakat szeretnéd...
Előzmény: (vassqsa 156387)
Sizsuzsa
121 élménybeszámolót írt
121
14 éve tag
2013.03.02. 08:16
Igazad van, ezeket a másik topikba kellett volna leírnom!
Előzmény: (RM 156431)
Sizsuzsa
121 élménybeszámolót írt
121
14 éve tag
2013.03.02. 08:03
Nem a topik hasznosságát akartam vitatni, hanem egy saját magunknak okozott kellemetlen 3 nap tanulságait írtam le. Természetesen azóta már mi is jobban figyelünk az időpont kiválasztására, (nem mindig rajtunk múlik),az olyan időjárási helyzeteket megpróbáljuk elkerülni, DE nem a pálya üzemeltetőit szidtuk, szidjuk.
Tekintettel arra, hogy sem a "fiatal, jól síel, sportos" hanem a szeret síelni kategória nem vonatkozik rám, én is jobban szeretem a vasalt pályákat. Bár néha reggelente az is tud nehézséget okozni, főleg a "túl jóidős" napok utáni reggelen.
Az olasz pályák adottságaival, kezeltségével és az alkalmazottak hozzá állásával egyet értünk.
Előzmény: (RM 156431)
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2013.03.02. 07:13
Azért vannak "tendenciák". Ha figyelembe veszi az ember a síszüneteket, előző évek időjárásadatait ... nagyobb eséllyel lehet belefutni egy tömegmentes/"szép idős" síelésbe. Nekem a "vasalt pályáról" Olaszország ugrik be mindig a januári "tömegmentes" időszakban. Napsütés, száraz hideg, kevés természetes hó ami általában éjszaka esik... Bellamonte leginkább, de Livigno is ilyesmi volt.

Persze aki fiatal, jól síel, sportos ... azt ne zavarja, hogy hol buckás, hol szűzhavas, hol mély a hó a pályán ... De vannak akik "nem túl nagy fizikai igénybevétel mellett" szeretnék élvezni a havat, tájat, síelést ... Szóval szerintem van létjogosultsága ennek a topiknak, és akinek van "más tuti tippje" nyugodtan írja be. ;-)
Előzmény: (Sizsuzsa 156428)
Sizsuzsa
121 élménybeszámolót írt
121
14 éve tag
2013.03.02. 06:42
Egyik 3 napos síelésünket gyönyörűen ratrakolt pályán kezdtük.
Kétszer tudtunk csúszni, majd jött a vihar. A fennmaradó időben a felvonók sem jártak, nemhogy a ratrakok, és persze ugyan annyiba került, mintha 9-16-ig csúsztunk volna 3 napot.
Aki előre leszervezetten, és nem ad hoc jó idő függvényében tud indulni, annak tudomásul kell venni, hogy a természet már csak ilyen!
Előzmény: (vassqsa 156355)
Fidosan
189 élménybeszámolót írt
189
13 éve tag
2013.03.02. 02:08
Már pedig úgy van pontosan....mög köll tanulni :))) mert síelni sok féleképp lehet de nem mindenhogy érdemes...és ha mög van tanulva akkor marad az öröm nem az üröm, sebaj ha buckás, túrt, vagy friss havas, és nem kell annyira az időjárást sem figyelni,elég odamenni, felcsatolni, és a helyzetnek megfelelően elővenni a tarsolyból az odaillő síelési stílust, és élvezni a dolgot... nincs pánik, idegeskedés, stb...láttam án már zéró kondival, idős síelőket olyan könnyedén síelgetni buckáson, jegesen...mosolyogva, erőlködés nélkül, ők sem voltak sportolók de mögtanultak síelni :)és szemmel láthatóan fenemód élvezték, vagy csak be akartak csapni és úgy csináltak, de kivülről élethűnek tünt :D
Én speciel szeretem a buckást, mert 1, hamar eltünnek róla a buckanemszeretők,és lehet érdemlegesen síelni, nem a 3 méterenként álldogáló falfehéren riadtan lefelé pislogókat kerülgetve... 2, mert én szeretem a kihívásokat, 3, mert sportolósos vagyok és utána azt is érzem hogy van combom nem csak hogy lábszagom ha leveszem a bakit :P amit sosem értettem...ha valaki nem szereti az ilyen pályát minek megy rá ??? látszik az felülről is...meg alulról is...vannak szép műanyagosak minden felé, na az nem buckásodik legalább is ritkán, max ha egy vakond alákeveredik :))))
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2013.03.02. 00:15
Iszom a szavaidat!
Olyan szépen elmesélted! kár, hogy csak mi hisszük el, akik különben is tudjuk, akinek kellene az nem hiszi.
Előzmény: (Stani 156399)
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2013.03.01. 19:25
szia, lehet, hogy már valaki mondta (akkor bocs az ismétlésért), de:

"
"Ahol sok a természetes hó és a síelő + nagy liftkapacitás van tutira ki fog buckásodni a pálya, bármit csinálnak vele ... "

Így igaz, de másnapra kezdenek vele valamit! ""

Az év egyik felét kinn töltöm,így van "némi" rálátásom a dolgokra, néha találkozom ugyanezzel a kijelentéssel a vendégek részéről, hogy itt vagy ott nem ratrakolnak!

Ausztriában mindegyik terepen ratrakolnak!
Mikor? mindig üzemzárás után, azaz amikor a liftek bezárnak kezdenek el járni a ratrakok és többnyire éjfélig/hajnali 1-2-ig dolgoznak, hogy reggel sima biliárdasztalokon lehessen döngetni.
Ha éjjel esik a hó, akkor az eltakarja a ratraknyomokat, tehát minden bizonnyal ezért nem láttad azokat. Az éjjeli hóesés után a reggeli órákban főbb pályákon többnyire végiggurulnak a ratrakok, de ez sokat nem számít, mivel a a pálya nem tud megkötni, "kifagyni", tehát gyorsan fellazítják a síelők és a snowboardosok.

Ezenkívül ! Hóesés után kb 2, de inkább 3 napra van szükség, hogy a friss hó megkössön az alsó, régebbi alappal, értsd havas időszak után a gondos ratrakolás ellenére gyorsabban "lesíelik" a pályákat.

De a buckásodást a fentieken kívül is megannyi faktor befolyásolhatja; hőmérséklet, időjárás, hófajta/minőség, lejtő meredeksége, x pályafelületen a síelők aránya...
Előzmény: (vassqsa 156387)
Pulmy
869 élménybeszámolót írt
869
13 éve tag
2013.03.01. 17:34
Azt ajánlom,válts át a korcsolyára,de mindig csak a rollba utáni fél órában korizz,mert utána már karcos lesz a jég!

ezért kár volt regisztrálni!
Előzmény: (vassqsa 156387)
vassqsa
13 élménybeszámolót írt
13
11 éve tag
2013.03.01. 17:09
Vakokkal mi is találkoztunk az olaszoknál! Fekete síruhában, sárga karszalaggal párosával mentek. Találkoztunk egy deréktól lefelé béna sízővel is, aki egy biciklivázra emlékeztető járművön ült és káprázatos ügyességgel küzdötte le a lejtőt. A féllábú sízők már nem is annyira meglepőek.
Minden elismerésem és tiszteletem az övék! Meg azoké, akik segítségükre vannak.

"Ahol sok a természetes hó és a síelő + nagy liftkapacitás van tutira ki fog buckásodni a pálya, bármit csinálnak vele ... "

Így igaz, de másnapra kezdenek vele valamit!
Előzmény: (RM 156386)
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2013.03.01. 16:41
Mi Bellamontéban voltunk párszor síelni januárban, olyan "sima felületet" eddig sehol nem láttam máshol. Jeges sem volt. Mondjuk máshol vakokat sem láttam síelni, ott igen. Elöl megy az oktató és egy hangosbeszélőn beszél hátra, hogy mikor kel fordulni ...

Ahol sok a természetes hó és a síelő + nagy liftkapacitás van tutira ki fog buckásodni a pálya, bármit csinálnak vele ...
Előzmény: (vassqsa 156384)
vassqsa
13 élménybeszámolót írt
13
11 éve tag
2013.03.01. 16:14
Mint már azt írtam a muraui topikban, nekem a legkedvesebb síterepem a Kreischberg. Ott síeltem a legtöbbször, kb 15 alkalommal. Mindig jólkezelt pályák fogadtak. Ráadásként a rengeteg felvonó, szép környezet, barátságos emberek.

"Mög köll tanulni síelni "

Nem köll!
Tudod, az a szép - többek között - a sízésben, hogy háromtól 99 éves korig, vagy ameddig mozogni tudsz, mindenki megtalálja a helyét a pályákon. A csetlő-botló amatőr épp úgy, mint a "vérprofi". Nem néznek ki onnan akkor sem, ha vénségedre sem tanultál meg síelni. És ez utóbbiak vannak többen, valamint a kezdők, meg a családanyák, stb és nem a profik. Akik tudományát már csak csodálom, de az elsajátítás érdekében bizony semmit nem teszek. Csak kedvemre csúszkálok, senkit nem zavarva. Már ha könnyen síelhető a terep. Mert a kihívások nem érdekelnek.
Előzmény: (AAron 156371)
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2013.03.01. 16:08
Tényleg, én is elfelejtettem már, milyen volt a bucka a Marmoladan. Pedig csak egy hónapja volt. Mert buckás volt a rohadék a friss hótól! Ott sem figyeltek arra, hogy nekem milyen sokba volt az a síelés.
Előzmény: (Stani 156382)
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2013.03.01. 15:58
Plusz a napközbeni síelés maximum a léleknek használ meg jól mutat a fényképeken, amúgy "felejtős"
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2013.03.01. 15:55
Hát, túl sok kíméletre és együttérzésre ne számíts a fórum lakóitól. (Magánvéleményem: nem is érdemled meg.)
Én is sokkal jobban szeretem a sima, jól kifagyott havas pályákat, mint a buckát. De megtanultam úgy síelni, hogy az összetúrt vagy mély pályát is tudom élvezni, mert élvezni akarom.
Sajnos az időjárás - amitől ez a sport (bocsánat, időtöltés, szórakozás) olyan nagyon függ - nem veszi figyelembe, hogy kinek mennyire drága a síelésre szánt ideje. Azt meg nem várhatod, hogy nap közben, a síelőket kerülgetve járjanak a ratrakok.
Előzmény: (vassqsa 156355)
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2013.03.01. 15:50
szia a síelés a Schladming táblától nyugatra kezdődik, addig csak próbálkozások vannak ;)
Előzmény: (vassqsa 156355)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.