Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túra!

ÜZENETEK (73)Időben csökkenő Időben csökkenő
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2015.11.04. 13:48
Az a hótalp, ami ide be van linkelve, az egy teniszütő. Nem a legalkalmasabb felfelé haladásra, mert nincsenek rajta kapaszkodók, karmok. Annyi, hogy nem süllyedsz bele a hóba. Viszont hegyről lefelé sem akadályoz semmi a járásban.
Az újabb, modernebb típusok, áruk 30ezertől, már két részesek. Az álló talpon vannak kapaszkodó tüskék. A belső mozgatható rész elején, amibe a cipővel bele kell lépni, vannak a karmok, amikkel felfelé haladáskor kapaszkodsz a hóba, Valamint a hátsó sarokrésznél az emelő. Ez 1 vagy 2 fokozattal emeli a sarkat, mitől komfortosabban, könnyebben tudsz felfelé menni. A képen jól látszik, ahogy öcsém lép a bal lábával nem emeli a hótalpat, csak csúsztatja. A jobb sarka pedig a sarokemelőn van éppen. Persze a sarokemelőt ki lehet kapcsolni és rögzíteni a talpat. Az extrákat már ultrakönnyű, hó taszító műanyagból készítik. Jó felfelé, de lefelé azért már akadályoznak a karmok.
A splitet még nem próbáltam. A túraléc az tényleg jó felfelé, lefelé. Viszont azzal meg hepe-hupás terepen, meg főleg erdőben gyűlik meg a bajod. Sokszor nem kínlódik az ember a fókával, hogy levegye-e vagy nem. Így aztán kisebb dombokon, rövidebb lejtőkön is fókával lefelé megyek.
Nem mondanám, hogy ez a jó vagy az a jó. Attól függ, mit szeretnél csinálni. Igazi túraléccel lesiklani sem egyszerű. Teljesen más a dinamikája, mint a normál léc. Pláne túracipőben, ami nem fogja úgy a bokát. Ezért már kitalálták a piskóta alakú túralécet is, piskóta fókával. Ez az ami a legdrágább.
Nekem még a régi, hagyományos van. A fóka (lehet ezer féle, hosszú szőrű meg rövid) az is régi. Kéne ragasztót venni hozzá, de nincs kedvem sem meg pénzem sem ilyesmire. Még van nagyon régi cucc, ami csatos. Azt hozzá szíjazom a léchez, aztán nekem jó. Lehet, hogy kicsit alá megy résút haladáskor a hó, de nem érdekel.
Azt tudom ajánlani, ha valaki túraléccel szeretné nyomni, nézem körül itt az apróhirdetőbe. Vannak egész egyszerű és olcsó dolgok, ami kezdésnek nagyon jó.
A bevállalósak felcipelik a hegyre a cuccot aztán váltás és örömcsúszás lefelé.
Ha valaki hótalpas túrát szeretne, a NET-en találni jó pár vezetett túrát. 10ezer körül vannak egynapos, igazán jó utak amiben benne van a hótalp bérlése is. Itt aztán ezt is ki lehet próbálni.
Bármelyik formáját mindenkinek igazán ajánlom. Edzi a testet és nemesíti a lelket.
Előzmény: (Bélapó 183864)
GyomberHotalp.jpg
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2015.11.04. 13:29
Bocs, akinek SSSC-re futja, az olyan mennyiségű pénzt síel el szezononként, hogy ahhoz képest egy több, mint 10évre megvásárolt splitboard nem tétel...szerintem.

A hangsúly az utolsó tagmondaton és még inkább az utolsó szón van!!!

(Egyébként Endrúnál nem csak vehetsz splitboardot, hanem kipróbálásként bérelhetsz is!) AJÁNLOM!
Előzmény: (Bélapó 183864)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2015.11.04. 13:20
De én próbáltam,sőt nekem van is hótalpam, de nagyon körülményes vele snowboard-túrázni. Szerintem a hótalp leginkább hótalpas túrához való, bármennyire is furcsa. Persze ettől még lehet próbálgatni kombinálva is, biztosan van olyan, akinek beválik.

Elképzelni sem tudom, hogy milyen az a hótalp, ami siklik. Szerintem mély hóban van értelme leginkább, ahol siklatni nem tudom miként lehet?!

Írhatna erről valaki (akár majd Te, ha meglesz), kíváncsi lennék erre!
Előzmény: (Bélapó 183864)
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2015.11.04. 12:14
SSSC szezonjegyem volt-lesz, a bérleten spórolás nem jön számításba. Ha jól értem, még Te se próbáltad a hótalpat, és az eddig nyilatkozók egyike sem. Egyre inkább hajlok a hótalpvásárlás felé. Legfeljebb úgy járok vele mint a hódeszkával. Azt is megvettem (közel 20 éve) aztán nem engedtek fel vele a felvonón és maradt az ökörködés 4 óra után. Ha nem válik be még mindig jó lesz esténként kutyát sétáltatni!

(A mellékelt linken lévő hótalppal az a probléma, hogy az nem siklik a havon, emelni kell a lábat.Amit a sarkcsillag árul, az állítólag siklik.)
Előzmény: (Chopoker 183861)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2015.11.04. 10:20
Sajnos egy jó minőségű (gyári új) fóka is drágább egy új hótalpnál, és a fóka a splitboard felszerelés talán legolcsóbb összetevője. Így ez az összehasonlítás véleményem szerint eléggé sántít.

Szerencsésebb a síbérletek árát viszonyítani a túrafelszerelések árához, ugyanis amikor túrázik az ember, akkor általában bérletpénzt spórol meg.

Én egy használt hótalppal kipróbálnám magam.

http://www.jofogas.hu/veszprem/Tura_hotalp_alu_36639896.htm?first=1

Szerintem nehéz ebben 100%-os segítséget nyújtani egy másik (ismeretlen) embernek.

Egyébként én Golo álláspontját erősíthetem meg, lényegesen komfortosabb a túrázás hótalp nélkül, kivéve ha hótalpas túráról beszélünk!

Mert most még csak beszélni tudunk róla:-)
Előzmény: (badzoli 183859)
badzoli
445 élménybeszámolót írt
445
21 éve tag
2015.11.04. 09:06
Egy jó minőségű fóka ára kb egy hótalp árával vetekszik.
Előzmény: (Bélapó 183855)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2015.11.03. 22:44
Ja és majdnem elfelejtettem: a lecsúszás is 100%-os! :)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2015.11.03. 22:39
Bocs, hogy belekotyogok.

A túrasí, és ideveszem a splitboardot is, előnye nem csak az, hogy nem kell emelned a lábad, hanem legfőképpen az, hogy az eszközt, amivel majd lejössz a hegyről, nem a hátadon kell felcipelned. Lefelé pedig nem kell a hótalpat a hátadon lehoznod.

Elég sokat gyalogoltam. Igaz nem hótalpon, hanem csak bakancsban. De volt már olyan hegyoldal, melyre azt hittem, hogy egy túrasí nyomát követve én is fel tudok majd menni, de vissza kellett fordulnom a mély hó miatt. Esélytelen lett volna és hótalpon is az.

Aztán 3 év dilemmázás (megvegyem? ne vegyem?) kipróbáltam a splitboardot. A különbséget érezni kell! Nem akartam elhinni. A felhasznált energia nem fele, harmada, hanem csak töredéke annak, amit a mélyhóban, annak ellenállását leküzdve a haladásra fordítanánk. Egész más dimenzió! Olyan helyek nyílhatnak majd meg ezáltal, melyekre azelőtt ránéztem és legyintettem: esélytelen. Volt eddig.

Ez az egész az élményről szól. A felszerelés drága. De a bérlet is az. A hütte is az. Minden hóbort drága. A kérdés, hogy mennyit vagy hajlandó áldozni az élményért. De ha volt már olyan, hogy a felvonón ülve vagy a tömegben toporogva megkérdezted magadtól, mit keresek én itt? akkor már nem sok kell, hogy meghozd a döntést.

Ezt nem a hótalp ellen írtam, mert az is jó dolog, de talán a topik címétől sem idegen :)
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2015.11.03. 21:14
Elgondolkodtattál! A túrasínek az a hihetetlen előnye a gyaloglással szemben, hogy nem kell emelni a lábat, csak "csoszogok" és a talpam közel vízszintesen van! A sarkcsillag ajánlása szerint az általuk forgalmazott hótalp tudja ugyanezt. Tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha bérelnék kipróbálásra egy hótalpat,aztán ha bejön, akkor megveszem. DE! Én a sarkcsillagtól 170-180 km-re lakom Ha egy hétre bérelek, az 10 rugó feljövök, hazamegyek, visszahozom hazamegyek, költségben majdnem ott vagyok, mintha megvenném. A túrasí nagyon bejött nálam, és elfogadom hogy könnyebb, kényelmesebb, de 15 éve nem volt síléc a lábamon, attól félek nagyon bénáznék lefelé (főleg friss hóban). Arról nem beszélve, a sarkcsillagnál a legdrágább hótalp 33 guriga, egy túraléc fókával cipővel nem nagyon úszom meg 200 alatt.

Köszi az észrevételeket! A vásárláshoz mindenképpen viszem a SB cipőmet!
Előzmény: (vasssy 183850)
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2015.11.03. 17:41
Bocs, de szerintem élvezeti hótalpalóként, évente 1-2 alkalomra az "árleszállításokon pultra dobott gagyik" tökéletesen megfelelnek. ;-) Ezek általában a fémkereten (mű)bőrfelülettel rendelkezők. Szerintem könnyebbek mint a műanyagok és tapasztalatom szerint tartósabbak mint amilyennek kinéznek.
Egyetlen hátrányuk lehet a sarokemelő hiánya, ami meredekebb terepen kényelmesebb járást biztosít, de szerintem ez is megszokás kérdése. Térdig érő puha hóban gyakorlatilag tökmindegy, keményebb havon biztosan jobb.
Előzmény: (csabor 183841)
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2015.11.03. 17:31
Sícipővel már próbáltam régebben, de az nem az igazi. A snowboard cipő szerintem könnyebben és stabilabban rögzíthető a hagyományos kötésekkel. (Gondolom vannak a hótalpakon is félautomata kötések mint a hágóvasakon, de pl. nekem elöl-hátul szíjas van.) Persze én még sosem próbáltam. Azt mondanám, ha olyan boltban jársz ahol boardcipő és hótalp is, próbáld ki.
Amúgy nem vagyok róla meggyőződve, hogy átlagos körülmények között olyan nagy előnye lenne a sima snowboardbakiban felgyaloglással szemben. Persze extra sok friss hóban, vagy megkeményedett havon (a fémkörmök miatt) jó lehet, de az én tapasztalatom az, hogy túrasível könnyebb, kényelmesebb a haladás mint hótalppal.
A túrázós boardos ismerőseim egyszerűen a SB-bakancsban mennek fel, igaz ez nem minden terepen és hóviszonyok közepette alkalmas.
Előzmény: (Bélapó 183838)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2015.11.03. 09:14
A hótalp nekem is régi fóbiám. Kirándulásra használnám. Nézegettem sok helyen, de ami megfelelő minőségűnek tűnik az az évi várható egyszeri használathoz mérve nagyon drága.
Pedig lehet benne valami, mert Ausztriában a hegyi utak mellett sorban állnak az autók, amiknek gazdája éppen hótalpazik valahol.
Ha látsz valahol megfelelőt kérlek szólj! (az árleszállításokon pultra dobott gagyik nem nagyon érdekelnek.)

Csabor az élvezeti síelő
Előzmény: (Bélapó 183838)
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2015.11.03. 07:40
Tavaly kipróbáltam a sítúrázást! Nagyon tetszett, dehát én boardos vagyok és nem sielő!És egyenlőre nem is akarok visszatérni a síre. A szétszedhető board (felfelé túrasíként lefelé boardkén üzemel) nem tetszik! túl bonyolult és túl drága. Minerel akart ilyet csinálni, nem tudom, sikerült-e neki? Én erre nem gerjedek. Azt találtam ki, hogy hótalpat veszek. Felfelé megyek hótalpon. hátamon viszem a boardot, lefelé a hótalp és a bot lesz a a zsákban. Az elhatározás már megvan. Hátizsákom is van amire fel tudom rakni a boardot, már csak hótalp kell, amit snowboard cipővel is tudok hordani. Van valakinek ezirányú tapasztalata?
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.