Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Szlovákia
Zdiar
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
Strachan Panzió - wellness hotel közvetlenül (50 m) a Zdiar/Strachan sípályák mellett
ÜZENETEK (90)Időben csökkenő Időben csökkenő
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2009.01.05. 15:56
Sziasztok! Itt az ideje egy kis topic-élesztésnek :) Élménybeszámoló:

Jan. 2-4. közöttt síeltem itt, immár második alkalommal és ismét nem csalódtam.

Kisebb félelmekkel vágtunk neki az útnak, ugyanis az idei szezonban mindössze egy komolyabbnak nevezhető havazás volt a térségben. Aggodalmunk tovább erősödött útközben, mikor megpillantottok az Alacsony-Tátra szokatlanul szürkéllő hegyoldalait. A Magas-Tátrában járva azért már kezdtünk bizakodni...

A falu mikroklimájának köszönhetően az addig lehullott és ágyúzott hó is elég lett volna ahhoz, hogy jó állapotban lévő pályákon síelhessünk a hétvége folyamán, de érkezésünkkel egyidőben elkezdett havazni :)

Pénteken a Strednicai pályákat vettük ostrom alá. Strednica 4 lankás kék pályával és egy meredekebb aljú kék pályával rendelkezik, aminek gyakran jeges az alja.
Kezdőknek tökéletes, haladók pedig csiszolhatják technikájukat rajtuk. A lankás oldalra tányéros felvonókon lehet feljutni, a meredekebbre csákányos visz fel.

Még délután is megfelelő volt a 4 lankás pálya minősége, jó volt a frissen hullott havon csúszni. A jobboldali lassú tányérost használtuk, mert a párom gyakorolta a snowboardos felvonózást, itt nem volt sorbanállás, lecsúsztunk és már mentünk is fel.

Vacsora után a Strachan Panzió tulajdonában lévő pályán még beneveztünk egy esti síelésre is, hogy biztosan mélyen tudjunk aludni :) Az 1 km hosszú pálya kb. a Strednicai teleppel szemben helyezkedik el, a főút túloldalán. Itt még jobb feltételek fogadtak minket, mint délután, igazi élmény volt a siklás, a max. 5 perces sorban állás miatt sem bosszankodtunk egy kicsit sem.

A szombat reggel verőfényes napsütéssel, de erős széllel -10 fokkal fogadott minket, de ez sem tántoríthatott el minket. 2 órás bérletet váltottunk a Strachanra (itt általában 11 után kezd el gyűlni a nép), ahol ismét tökéletesen gondozott lejtő fogadott minket. Ebédeltünk a pálya tetején lévő (idei szezonra átadott) hüttében ( 2 adag pecsenye, savanyúság, kenyér, sör, tea kb 300 SK), aztán átmentünk Strednicára.

A pálya itt is rendben volt, kis jégfoltokra kellett csak ügyelni, de egyáltalán nem volt vészes. Most már a gyorsabb felvonókat használtuk, itt sem emlékszem 5 percnél hosszabb várakozásra, sokat tudtunk síelni, nem volt tömeg a pályán sem. Este egy kis kocsmázással zártuk a napot (azt hiszem Goral az étterem neve, szép, igényes kis hely, nem lehúzós árakkal - 4 sztrapacska + 2 sör 12 EUR)

Vasárnap éjjel ismét havazni kezdett, kb 3-5 cm friss hó hullott. Az indulás előtt még csúsztunk 2 órát Strachanon, majd bedobtunk egy finom sztrapacska - Zlaty kombót és startoltunk haza.

Összességében 2-3 napra ajánlani tudom mindenkinek a helyet, mert bár pályái nem váltanak ki adrenalin-fröccsöket, viszonylag messzebb esnek hazánktól, ezt kompenzálni tudják az alacsonyabb árak, a gyönyörű környezet, a mikroklímából fakadó hóbiztosság és a jól karbantartott pályák. Véleményem szerint még haladó síelőknek is érdemes eltölteni itt 1-2 napot szezon elején, egy hosszabb túra előtt.

Üdv
Marky

(képek remélhetőleg később)
Bikeman
48 élménybeszámolót írt
48
16 éve tag
2008.01.09. 12:54
5 napot sieltem itt:
http://www.strednica.sk/ Itt nagyon jók a hóviszonyok mindig. Természetes hóban lehetett sielni. A pályák gondozottak, a tömeg nagy. Egy profi síző hamar megunja a rövid pályákat és csak kék pálya van, rengeteg külföldivel.
Bachledova Dolina http://www.skibachledova.sk/ Itt van két személyes libegő is. Az 1-es pálya amin itt le lehet jönni az nagyon világos kék egyes helyeken (botozni is kell). A Jezersko oldalára gond nélkül át mehetünk, mert a telpített (összesen 66 db) hóágyuk gondoskodnak a sielhetőségéről, bár itt is mind két irányban van egy kis emelkedő. Ezen az oldalon sokkal kevesebben sielnek és izgalmasabbak is a pályák.
Bata Attila
2086 élménybeszámolót írt
2086
17 éve tag
2007.11.17. 12:29
Ideális körülmények, 50 cm hó, napsütés, kevés síelő.
20071118strednica.jpg
gyepál
125 élménybeszámolót írt
125
18 éve tag
2006.03.16. 10:10
most jöttem haza szlovákiából, és 3 napot is síeltem zdiarban. Most (márciusban) egyáéltalán nem volt hideg sőt emikor máshol beborult nálunk hétágra sütött a nap. A pályák tényleg nme nehezek, kezdők nagyon jó, nekem nagyon jó alapokat biztosított. Általában nagyon kevesen vannak. A pályák egyetlen hibája hogy viszonylag rövidek. Aki kihívást keres annak van egy ugrató és egy buckás pálya is.
candy
1 élménybeszámolót írt
1
19 éve tag
2005.01.26. 11:39
Sziasztok!

Én jövö7en megyek Zdiarba!!
Az a hideg mennyire hideg:)?
Nagyon :)? Vagy csak épp hogy:)?
Pusz!
Ui : Valaki nem jönn jövö7en Zdiarba?!
kerek
104 élménybeszámolót írt
104
20 éve tag
2005.01.25. 01:31
2005 októberében a Magas-Tátrában jártunk, és meglátogattuk a környék legszebb faluját Zdiart (kiejtése: Zsár) és sípályáit, ami már a pontosság kedvéért a Bélai Tátrához tartozik. Zdiar nagyon szép, télen-nyáron. Jobb, ha már az elején elárulom, hogy mindig is elfogult voltam ezzel a völgyben hat kilométer hosszan elnyúló faluval, amelyet kevéssé csúfít az előző rendszer "építészete" és szerencsére a közelmúlt katasztrófái is megkímélték. Közvetlen a főút melletti síterepe Strednica a csodás sziklák alatt terül el.

Mi magyarok régen nagyon szerettük ezt a pályát, a helyiek magyar pályának is nevezték. Egyrészt, mert igencsak szép tömeget alkottunk itt valaha, másrészt pedig a terep nehézsége is csak a hazai viszonyokon edződött honfitársainkat teszi próbára. Ebből is kiderül, hogy a síelés alapjait elsajátítani ideálisnak tűnik. Sőt, vegyük azt is figyelembe, hogy a falut beborító hideg levegő egész télen megtartja a lehullott havat, gyakran az áprilisi síelés is garantált. Erről egyébként saját szemünkkel is meggyőződhetünk a webkamerákról, a tavalyi szezonban jobbára csak üres pályákat lehetett látni, de ez javarészt a kissé drága bérletnek volt köszönhető.

A falu tetején lévő pályákat Strednicának hívják. Ez a legismertebb. Ha egyszer leesik a hó, az a jó kis hüsi miatt ott is marad. A pályát tavalyi szezon óta azok üzemeltetik, akik pl. Donovaly-t, vagy a Csorba tavi pályát. Így a bérletárak jócskán felmentek, de legalább hét közben soha sincs tömeg a pályákon, ezt a webkamerákon is láthatod.

A pályát szigorúan csak kezdőknek ajánlanám. Haladóbbaknak nagyon uncsi tud lenni az enyhe lejtőivel. Régebben a helyiek csak magyar pályának csúfolták a helyet, részben a sok magyar és a kisebb sítudást igénylő lejtői miatt. A faluban rengeteg panzió található és néhányan a hátsó udvart sípályává alakították át, normális korongos vagy csákányos felvonókkal. Némelyik pálya mind meredekségben és hosszúságban olyanra sikeredett, hogy egy jó ideig kihívást jelenthet bármelyik abszolút kezdőnek vagy gyerekcsapatnak. Népszerűek ezek a szálláshelyek, bármikor fel lehet rohanni a szobába, ha a csemete úgy kívánja.

A falu előtt van néhány kilométerrel a domb két oldalára épült Bachledova síterep. Itt már komolyabb pályákat találunk, van elég meredek is, és az infrastruktúra is fejlettebb. A domb két oldala elvileg össze van kötve, gyakorlatilag - ahogy a helyiek mondják - hóviszonyok kérdése. A közelben található a szlovák-lengyel határ másik oldalán a Zakopane vagy ellenkező irányban a haladóknak ajánlott Lomnici nyereg. A helyiek szinte teljesen az idegenforgalomból élnek, és várják a magyarokat télen is. Rengeteg új panzió épült, közülük számos Ausztriában is megállná a helyét.
bzs
10 élménybeszámolót írt
10
20 éve tag
2005.01.24. 17:15
geo29-nek
Én voltam szilveszterkor 1 hétre. Nekem tetszett, és tényleg hideg volt. Mivel völgyben van. De nagyon szép...
geo29
1 élménybeszámolót írt
1
19 éve tag
2005.01.22. 23:57
Szia!
Életemben először megyek síelni, Zdiarra.....elrémisztett, hogy hideg hely, mert eddig is a hideg tartott vissza a téli sportoktól...
Tud valaki friss infókat adni, mi a helyzet mostanában arra? Érdemes helyben bérelni sícuccot, vagy itthon szerezzem be?
Köszi!
Eje
101 élménybeszámolót írt
101
19 éve tag
2004.11.20. 11:29
Helló!
Én is jártam erre, nyáron a Tátra Bugin ejőernyőzni, de úgy gondolom téged a tél jobban érdekel. A település Goral népi stílus jegyeit hordozza magán, közel a Lengyel határhoz, szerintem jó választás. Igaz a Szlovák síterepek nem igazán arról híresek hogy nagy összefüggő pályarendszerek. Néhány tipp: Zdiar közvetlen környékén két síterep van kék és piros jelölésű pályákkal. Negatívum csak annyi, hogy eléggé hideg hely, mert délután 14óra után a napot a Tátra eltakarja és árnyékba borulnak a pályák (Én már csúsztam itt Új Év napján -19fokban délután). Nagyobbat szánkózni Ó Tátrafüreden tudtok van egy kb.2400m hosszú szánkópálya. Már említettem, közel a Lengyel határ Zakopánét ajánlom. Szerintem nem fogtok unatkozni, kérlek olvasd el Magastátra, Csorba-tó, Stary Smokovec-ről szóló hozzászólásokat onnan is meríthetsz programot. Ha van még kérdésed tedd fel, ha tudok válaszolok.
Sok havat és kellemes időtöltést kívánok!
Üdv.:Eje
bzs
10 élménybeszámolót írt
10
20 éve tag
2004.11.14. 13:29
Szilveszterezni mennék Zdiarra. Kérdésem az lenne, hogy volt e már valaki arra, és mi a véleménye a helyről, illetve a közelebbi síterepekről. Na meg, hogy lehet e szánkózni a közelben.
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.