Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Utazási irodák vagyoni biztosítéka

ÜZENETEK (27)Időben csökkenő Időben csökkenő
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2017.10.11. 13:15
Én is az Egér 64 álláspontját osztom. Évek óta velük utazom minden probléma nélkül, és azt kapom amit vállaltak illetve amire befizettem. Ez az iroda, amely az oda-visszaúton sem hagyja magára az autóbuszon utazókat. Senkinek nem kötelező utazásszervező által kínált úton részt venni. Aki csak magában bízik, szervezze meg saját utazását. Az, hogy valaki regisztrációját követően erről akar beszélgetni, alapot ad az utazásszervező válaszának szubjektív részére.
Előzmény: (Egér 64 196058)
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2017.10.11. 11:36
Ej'ha! Ez igen! Szép hozzászólás. Jó hosszú.
De kezdjük az elején: Van olyan utazási iroda, amely téli utakat is hirdet, Adria-Alpesi Travel és ki van tiltva 2017.11.28-ig. Nemtom mér.
A listából viszont kimaradt jópár, jóval nagyobb vagyoni biztosítékkal rendelkező iroda, Unitravel, Cartour, nem beszélve a Tensi 300millójáról, de nem keresgéltem tovább, csak így már mindjárt nem a második a SkiLines.
Viszont nagy csalódást okozott számomra az Alpinetours a maga 5 és fél millájával. Akik egyébként hasonlóan a nagy többséghez, a törvényi 12% tartják csak be, úgy mint a Travellines is. Kevés kivétel van, általában a nagyok, akik 20%-ot tesznek le biztosítékként.
És ezek szerint azért nem találtam elsőre a SkiLinest a listán, mert nem tudtam, hogy Travellinest kell keresni. És innentől már az egészet nem értem. Hogy van ez a "más szoknyája alá bújnak" újabb márkanévvel dolog?
Félreértés ne essék, semmi bajom egyik irodával sem. De ez a hosszú, néha támadó, néha magyarázkodó, a kérdést felvetőt ellehetetleníteni akaró, pontatlanságokat tartalmazó beírás szerintem jobb lett volna, ha meg sem születik. Jobban célba ért volna egy pontosabb, konkrétabb, támadási kísérletét elhagyó, a tényleges pozitívumokat röviden bemutató hozzászólás.
travellines
2 élménybeszámolót írt
2
14 éve tag
2017.10.10. 21:14
Kedves Fórumozók, kedves síelők!

Röviden reflektálva a forumban felvetett kérdésekre:
1.) A SkiLines/TravelLines kft. a jelenleg 33.000.000 Ft-os vagyoni biztosítéka, melyet az Aegonál kötött. Ez a jelen jogszabályi környezetben 275.000.000 forintos forgalomig biztosít kötelező védelmet az utasok hazaszállítása, előlegek visszafizetése céljából arra az esetre, ha a TravelLines csődbe menne, fizetésképtelenné válna.
Ez a téli utazásszervezési ágazatra tökéletesen elegendő, melyet a tavalyi hatósági ellenőrzés is megállapított.

2.) Íme konkrét számok, nem értjük, miért épp a TravelLines lett hirtelen ilyen érdekes...
Az alábbiakban néhány téli utazásszervező vagyoni biztosíték összege a hivatalos nyilvántartás szerint:
http://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/idegenforg_nyilv/utazasszerv
Fox Travel: 5 millió forint
Skinet/Sieljünk.hu: 5 millió forint
TravelTeam: 5 millió forint
Alpesi Klub: 9 millió 360 ezer forint
Maremonti: csaknem 24 millió forint
TravelLines: 33 millió forint
Travelex/Iránytű utazási iroda?: 75 millió forint.

Tehát a TravelLines a második legnagyobb vagyoni biztosítékkal rendelkezünk a téliek közül.

3.) A kedves síelőtársak közül ki látott már utazásszervező irodát, amely télen ment csődbe, esetleg sízőket külföldön hagyva, haza nem hozva?
Az utazásszervezői csődök (mely ellen próbál az utasoknak valamiféle védelmet nyújtani az előírt vagyoni biztosíték), általában nyári főszezonban, vagy annak végén szoktak előfordulni, tipikusan charter gépeket bérlő, tömegeket mozgató utazásszervezőknél, ahol a kockázat igen magas.
Oldalakat lehetne erről írni, de röveden csak annyit, hogy téli utazásszervező csak akkor válna fizetésképtelenné, ha teljesen őrült a vezetése, hiszen nincs repülőjárat üzemeltetés, a buszjáratok lemondhatók, összevonhatók, a szállások és síbérletek lemondásának díja pedig bár okozhat veszteséget, de fizetésképtelenséget csak kifejezetten öngyilkos szerződések aláírása esetén, vagy szándékos csődnél...
A TravelLines tizedik éve megbízhatóan szervezi síútjait, e tekintetben nem is tervez változást.

4.) Megbízhatóság kérdése
Ha már felmerült ez a téma, miért épp a vagyoni biztosíték alapján ítélünk meg egy utazásszervezőt, hogy az megbízható-e?
Íme néhány sokkal fontosabb szempont:
-Mióta működik folyamatosan?
A TravelLines 2007-óta, tehát már 10 éve cégforma és névváltoztatás nélkül működik, azóta is folyamatos utazásszervezői engedéllyel.
-Engedélyszám: a hivatal folyamatosan adja ki az engedélyszámokat, a TravelLines-é az U-000865... Utána lehet nézni, lassan már minden konkurens 1000 feletti számmal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy frisebb, vagy valamilyen okból a céget átszervezte, újabb engedélyt kellett kérnie, stb.
Vannk szervező csoportok, melyek régebb óta tevékenykednek, de hol illegálisan, hol egyik, hol másik utazásszervező "szoknyája alá bújva" végzik tevékenységüket, esetenként újabb és újabb márkanevekkel. Ez nyilván csakis marketingfogás...?!
-Biztosító: A vagyoni biztosítéknál az is fontos kérdés, hogy a kedves utas látja-e valaha azt a pénzt komoly pereskedés nélkül, amit ez a biztosítás fedez? Ehhez egy megbízható biztosító kell, a TravelLines-nál ez az AEGON. Persze léteznek "no-name" biztosítók is, éles helyzetben nálunk vajon biztosan megkapják-e az utasok a nekik járó összegeket?!
-Ígéretek vs. valóság: számtalanszor jönnek hozzánk utasok, csoportok, hogy csalótak más szervezőben, mert az többet ígért, más szobát ígért, olyan programokat hirdetett a helyszínen, melyekből aztán semmi sem lett.
A TravelLines-nál ilyen nincs. Az utas azt a szobatípust, síbérletet kapja, amit nálunk megrendel, busszal utazókat kiszállítjuk a helyszínre, és csak annyi díjat szedünk be az utasoktól, melyet a kinti szállásadó kér. Nincs "szervezési díj" címén beszedett extra pénz, mely valójában bújtatott bevétel, helyszínen készpénzben "intézve".
Nem ígérünk olyan bulikat, közösségi helyiségeket, melyek nem is léteznek vagy nincsenek lefoglalva, nem ígérjük, hogy a busz a szobáig viszi az utasokat, amikor ott van az utában a "busszal behajtani tilos" tábla, nem sorolunk olyan helyi programokat, melyeket nem tudunk megszervezni, vagy olyan szobatípusokat, melyek léteznek ugyan, nincs rájuk érvényes foglalásunk.

5.) Szubjektivitás
Lényeg az egészből véleményünk szerint az, hogy mindig lesznek utasok, akik megbecsülik az adott utazásszervező tevékenységét, elégedettek vele, míg vannak mások, akiknek nem lesz szimpatikus egy cég, csalódnak, valós vagy vélt sérelem éri őket. Most a TravelLines-ra szállt rá valaki, aki vélhetően nem kapott számára megfelelő ajánlatot, szobatípust, kedvezményt, vagy épp az előző síszezonban nem volt szimpatikus a szervezés.
Volt már, hogy a szállásadó partner változtatott a szobabesosztáson, az utas pedig egyik felajánlott alternatívát nem volt hajlandó elfogadni.
Sokszor fordul elő olyan, hogy a szállást az utasok kicsinek, kevésbé komfortosnak találják, de ez leggyakrabban olyankor, mikor kihangsúlyozzuk neki, hogy ez egy ilyen "zsákbamacsaka apartmantípus" ahol a partner sem garantál konkrét szobát, és a felszereltségek, méretek különböznek.
Előfordult már olyan, aki azért követelt kártérítést, mert a szállás előtt állva, buszunkra várva megfázott, mert az későn érkezett, mivel egy másik recepción elhúzódott a szobaátadás.
Sőt olyan is volt már, hogy utolsó pillanatban mégsem utazott el a kedves utas, mert Édesanyja alkalmatlannak találta az egyik sofőrt, aki szűk helyről való kiálláskor véletlenül meghúzott egy autót, és erre hivatkozva szeretné visszakapni a teljes részvételi díjat.

Tehát igen, 10 év alatt el lehet képzelni, mennyien utaztak már velünk, mennyi különböző elképzeléssel arról, hogy mit is várnak egy síúttól... És ebből hányan haragudtak már meg esetlegesen a TravelLines utazási irodára, és mennyien akarnak e cégnek valamilyen formában hasonlók miatt rosszat, akár egy ilyen bejegyzéssel, akár más csatornán...
De mindez is csak azt bizonyítja, hogy a SkiLines.hu/TravelLines irodának sok megvalósult útja volt, van és lesz, ha olyan rosszul végeznénk munkánkat, akkor ezzel lenne tele a sielok.hu fóruma, nem pedig egy ilyen gyanakvó bejegyzéssel miszerint "nem jön ki a matek".

Mindenkinek továbbra is hóban gazdag, probléma és balaesetmentes síszezont kívánunk!
SkiLines.hu/TravelLines Kft
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
Johny Cash
11 élménybeszámolót írt
11
14 éve tag
2017.10.10. 15:13
Megnéztem én is, tényleg nem stimmelnek a számaik. TravelLines - SkiLines néven sehogy sem jön ki a törvényben előírt matek.

Ez annyira jellemző a magyar utazási piacra. Nem igaz, hogy nem lehet becsületesen utaztatni. Persze ilyen adók mellett. Meglepő, mert korrekt irodának tűntek, nem pénzmosodának… Remélem megcáfolnak.

Az se normális, hogy a hatóság helyett nekünk kell ilyeneken rágódnunk.
Előzmény: (TZoli 196059)
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2017.10.10. 14:37
Persze hogy rendben van. Aztán ha majd visszajöttél kiderül, hogy tényleg az is volt.
A Felelősségbiztosítási szerződés egyébként az teljesen más. Az alapján a biztosított követelheti, hogy a biztosító a szerződésben megállapított mértékben mentesítse őt olyan kár megtérítése alól, amelyért jogszabály szerint felelős és amelyet neki kellene megtéríteni a károsult részére.
Utazási vállalkozások listája, amelyeknek az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységét a BFKH jogerősen egy évre megtiltotta, itt olvashatsz:
http://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/idegenforg_nyilv/utazasszerv
Meg itt tájékozódhatsz konkrétan a téged érdeklő utazási irodáról, vagyoni biztosítékokról is. Aztán ennyi. Meg az aggódás. Mert megvédeni semmi sem fog semmitől. Csak így meg nem fogsz utazni az idén sem meg jövőre se.
U.i.: ez lehet, hogy nem jó lista, mert ez fővárosi, lehet, hogy van országos is, meg kell keresni.
Egér 64
225 élménybeszámolót írt
225
14 éve tag
2017.10.10. 13:01
Szia, Évek óta velük megyünk egyénileg, semmi probléma nem volt velük idáig.
bkonyi
7 élménybeszámolót írt
7
6 éve tag
2017.10.10. 12:34
Üdvözlet minden Tisztelt Fórumozónak!

Kérlek segítsetek megválaszolni egy kérdést a SkiLines irodával kapcsolatban.

Velük terveztük az idei síelést, de egyik társunk felhívta a figyelmünket, hogy az utazási irodáknál kötelező vagyoni biztosításuk csak kb 1500-2000 utasra érvényes, miközben csak nyáron van ennyi utasuk, télen meg még sok ezer.

Az irodánál nem tudtak (???) erre a kérdésre semmilyen érdemi választ adni, csak azt, hogy szerintük ez rendben van!

Valaki tud esetleg megnyugtató magyarázatot adni erre?

Mi egyelőre lemondtuk a foglalásunkat, amíg nem kapunk megnyugtató választ.

Köszi a segítséget!

Jó havat mindenkinek!

Zoli
elsőelőző
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.