Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Koronavírus-járvány

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 98, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  Kis KoviFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.07.10. 16:23
(Üzenetazonosító: 209351)
Kis Kovi Hozzászólások: 193
Regisztrált: 2011.02.07.
24 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A többször, de rövidebb időre mennek jelenség nem a vírus miatt lesz szignifikáns (már azelőtt is erősödő jelenség volt), hanem az véleményem szerintem a helyzet kimaxolásáról, a menedzser effektusról (nem tud v. hajlandó hosszabb időre elszakadni) szól, valamint az illetők csak a jó körülményekre akarnak időt és pénzt áldozni, de közben elégetik, többek közt a síelés jövőjét is a sok energiafaló és szennyező utazgatással. Síelőként, főleg, ha valaki csili-vili helyekre megy, amúgy is nagy az ökológiai lábnyomunk. Feltételezem, hogy sajnos rajtam kívül például alig van olyan ide is írogató személy, aki a hétköznapokban legalább tömeg- vagy kevésbé pazarló módon közlekedne, így csökkentve a rájutó "lábnyomot", ha már az élet más területén és/vagy időszakában "nagy fogyasztó".

Magyarország lehetőségei eléggé behatároltak, viszont, ha azt vesszük, hogy a sportcélú beruházásokra (amelyek között van számtalan nem jó hatásfokú) mennyit költöttek az elmúlt évtizedben, akkor szégyenletes, hogy a téli sportokra vagy akár más természetközeli, de kevésbé energiafaló szabadidős célú beruházásokra milyen kevés jutott, pedig az emberek sokszor a zsebükből is jelentős összeggel hozzájárulnának az igénybe vételhez.

Emlékszem, Eplénybe volt annak idején még buszjárat (sípálya szervezésében) Budapestről, aztán gyorsan megszűnt (az akkor 6 éves lányommal így mentünk le). Vonattal is el lehetne jutni a helyszínre, ha egy kicsit erre is jobban odafigyelnének (helyszíni síbusz). Mátraszentistván ilyen tekintetben szinte már elérhetetlen (annyira ritka a közvetlen Volán járat a helyszínre).
Amikor elkezdtem síelni még volt egy-két szezon, amikor fel lehetett jutni Dobogókőre is egy szezonban akár többször is, de annyira megenyhültek a telek az elmúlt évtizedben, hogy jó ha pár napra ki tudnak nyitni szezononként, pedig sokkal közelebb vannak az igénybevevő "tömeghez" (utazgatás csökkentése). Itt is fejleszteni kellett volna, hogy változzon a helyzet.

Nyaranta többször megfordultunk már az Alpokban és számtalan élményelemmel teletűzdelt ösvényt, parkot, játszóteret(több korosztálynak szólót is) lehetett használni, amihez nem szükségesek hatalmas pénzösszegek, sem hegyek, mégis csábítóan hatnak a szabadidős, egészséges természetközeli tevékenységhez, azaz szélesebb rétegek élnének vele.
Előzmény: (skioutlet 209350)
Feladó:  skioutletFérfiProfi síelő
Dátum: 2020.07.10. 09:16
(Üzenetazonosító: 209350)
skioutlet Hozzászólások: 727
Regisztrált: 2006.01.21.
93 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Köszönet a visszajelzésekért.

Azt gondolom elég óvatosan fogalmaztam a véleménycikkemben, hiszen fél évre előre nehéz gondolkodni, főleg most, a járvány alatt. A fontosabb megállapításokat (melyek a cikkben kiemelésre kerültek) összeszedtem:

Közép-Európa síturizmusa vonatkozásában:

- Inkább többször, de jellemzően rövidebb időre mentek sízni, ez a trend tovább fog erősödni.
- A hagyományos tömegturizmus, buliturizmus egy jó ideig nem fog tudni lábra állni.
- Felértékelődhetnek a kisebb síterepek.
- Divatba jöhetnek az egynapos sízések.

Magyarország síturizmusa vonatkozásában:

- A hazai síterepeken még jellemzőbb lesz az "ad hoc” utazás.

- Érdemes az esti és hétköznapi időpontokra olyan árképzést alkalmazni, mely erősebb vonzerőt ad az eddigieknél, ezzel csökkenhet a kiugró terhelésű időszakok volumene.

Magyarországi műanyagpályás síiskolák vonatkozásában:

- Lényegesen növekedhet az igény a szabadtéren végzett sporttevékenységekre.

- Érdemes olyan feltételeket biztosítani az új jelentkezők számára, melyek nem jelentek egyből jelentős anyagi terhet.

Személyes kiegészítésként:

Ha az ember előveszi a „minden rosszban van valami jó” attitűdjét, akkor talán reménykedhet abban, hogy az első kisebb havazásnál még több síző jelenik meg a hazai sípályákon, akár a Normafánál is. Itt élek a budai hegyek között. Évtizedek óta látom, hogy pár centi hó mellett is sokan „gyalogsíznek”. Ennek is meg van a maga szépsége, öröme, ezzel az érzéssel nem vagyunk kevesen. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy vannak akik ezt esetleg valamiféle lesajnálással láttamozzák - amit az Alpok legszebb síparadicsomaihoz való viszonyítás mellett megértek:)

Reménykedem abban, hogy a téli jó levegőn való sportmozgásnak az örömét egyre többen felfedezik és magukévá teszik. Akár gyalogosan vagy éppen kerékpárral, de természetesen sílécen is.
Feladó:  cdlFérfiHaladó snowboardos
Dátum: 2020.07.09. 18:46
(Üzenetazonosító: 209349)
cdl Hozzászólások: 74
Regisztrált: 2015.03.08.

Elolvastam Én is. Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Debrecenből teljesen esélytelen bármelyik hazai pálya.
Ha elindulok, nem állok meg Ausztriáig.
De a műanyag sípálya felylesztését támogatom, jó ötlet.
Előzmény: (skioutlet 209342)
h i r d e t é s

Feladó:  bouquetkFérfi
Dátum: 2020.07.07. 15:05
(Üzenetazonosító: 209344)
bouquetk Hozzászólások: 237
Regisztrált: 2011.11.29.
64 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Vettem a fáradtságot és rákerestem. Lefordítom az én helyzetemre. Pécsett, ahol élek az egész szezonban kb. három síelésre alkalmas havas nap volt. A vírus miatt akkor sem ment a 60 éves felvonó. Azért ennek a használata kicsit baleset-veszélyesebb, mint amikhez szokva vagyunk. A kezeletlen pályáról nem is beszélve. Én mondjuk szeretem, de nem én vagyok az átlag. Menjek Eplénybe? A bruttó 8 km-re? Kb. 3 óra oda és annyi vissza is. Ugye nem gondolod komolyan. A legközelebbi valamennyire is használható pálya Maribor, már túl van azon a határon amit napi síelésre be lehetne vállalni rendszeresen, és arról nem is szólva, hogy itt bőven kell kompromisszumot kötni. A vége az, hogy számomra nincs más alternatíva csak Ausztria. Jellemzően ide járok már jó ideje, és ahogy mondják, bizonyos szint fölött nem megyünk bizonyos szint alá. Ha ez valami ok miatt nem megy, úgy elengedem az egészet. Szerencsére, ahogy melegszenek a telek, lehet itthon montizni.
Előzmény: (skioutlet 209342)
Feladó:  skioutletFérfiProfi síelő
Dátum: 2020.07.06. 08:26
(Üzenetazonosító: 209342)
skioutlet Hozzászólások: 727
Regisztrált: 2006.01.21.
93 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

"Mire számíthatunk a következő síszezonban?" címmel véleménycikket írtam.

Három témakörre bontottam:
Közép-Európa síturizmusa
Magyarországi síturizmus
Műanyag sípályával rendelkező hazai síiskolák.

Nem könnyű félévre előre gondolkodni, de talán nem felesleges. Az általános trendek némelyike erősödni fog, némelyike megtörik.
Előzmény: (Kis Kovi 209183)
Feladó:  Kis KoviFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.04.19. 11:42
(Üzenetazonosító: 209183)
Kis Kovi Hozzászólások: 193
Regisztrált: 2011.02.07.
24 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A 2008-as gazdasági válságból sem tanult semmit a társadalom, pedig akkor is a kényszer hozott olyan intézkedéseket, amelyek kezdtek egy helyesebb irányba mutatni.

Sajnos a túlfogyasztás, túltermelés, a környezetünk kényelmi és túlnépesedési faktorból eredő túlterhelése szerintem továbbra sem fog változni, ha minden visszaáll a régi metodikához.
Újra túlburjánzik az élet, de mivel korlátosok az erőforrások, így a falakba ütközve (természeti, gazdasági, hatalmi, társadalmi) konfliktusok alakulnak ki a maguk (akár tömeges) áldozataival.
Azt az egyszerű dolgot, miszerint inkább kerüljön valami többe, valamiből legyen egyénenként kevesebb, de az tartósabban használható legyen, sem tudja adaptálni a gazdasági rendszerünk.

A turizmusnak az elmúlt évtizedben tapasztal formája, amely a túlnépesedésből és növekvő anyagi jólétből fakad (egyre több, egyre messzebb, egyre kényelmesebb, értelmetlenebb és pazarló módon) már csak a hab a tortán. A síelésnél is, már inkább utazik egy szezonban ötször, hatszor egy-két-három napra valaki, abszolválva feleslegesen akár több ezer km-t (elfoglalt menedzser effektusokra vagy a jobb körülményekre hivatkozva), mint hogy tömbösítve vagy legalább kisebb "hatósugárban" tegyen eleget ezen személyi igényeknek.
Sajnos az emberi önzés nem akarja belátni a határokat, ami jellemző ezen vírussal kapcsolatos személyi korlátozások betartási módjára is.
Előzmény: (RM 209156)
Feladó:  RM
Dátum: 2020.04.14. 08:50
(Üzenetazonosító: 209156)
RM Hozzászólások: 844
Regisztrált: 2004.10.27.
75 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Hát, sajnos ott a sok halott, de vannak jó hatásai is a járványnak. Egyszerűen túlpörögtünk szerintem. A felkapottabb turista helyek már elviselhetetlenek voltak a tömegtől, a nagyobb sípályákon roskadoztak a liftek/hütték miközben sok kicsi tönkrement. A virus után majd talán normalizálódnak legalább egy időre ezek a dolgok. Most meg kap egy kis időt a természet a regenerálódásra ...
Előzmény: (TZoli 209155)
Ulmer-Hutte-in-Sankt-Anton-am-Arlberg---panoramio.jpg Velence-tomeg.jpg
Feladó:  TZoliFérfiKezdő síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2020.04.13. 22:22
(Üzenetazonosító: 209155)
TZoli Hozzászólások: 952
Regisztrált: 2004.01.22.
37 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

De szép lenne, ha igaz lenne. Nem kell más csak egy kis szuri, aztán minden rendben. Lehet folytatni mindent tovább. Tokió máris minden idők legleglegnagyobb csinadratájára készül olimpia megnyitója révén. Csak attól tartok, ez nem így működik.
Előzmény: (attilav2 209152)
Feladó:  attilav2FérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.04.11. 15:21
(Üzenetazonosító: 209152)
attilav2 Hozzászólások: 4
Regisztrált: 2020.03.11.

Tömeges bcg(tbc) (újra)oltási programot kellene indítani európa szerte főleg a sok emberrel való érintkezést megkövetelő munkakörökben dolgozóknál! Most nagyrészt "karanténban" van szinte mindenki, el lehetne kezdeni az oltási programot, mindenkihez házhoz mehetne az orvos/egyéb egészségügyi dolgozó aki be tudja adni, és a várható 1.5-2-3 hónap otthon ülés alatt talán kialakulna a korona elleni részleges immunitás, és utána szép lassan újra indulhatna az élet.
Itt az amerikai tanulmány amelyre a legtöbb cikk hivatkozik amikor a BCG koronavírus elleni részleges hatásosságát taglalja: https://www.medrxiv.org/content/10....1101/2020.03.24.20042937v1.full.pdf

A tanulmányt összefoglaló egyik magyar cikk:
https://qubit.hu/2020/04/05/a-tuber...kulozis-ellen-csecsemokorban-beadott-vakcina-...
Feladó:  hamoriarpiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.04.10. 12:20
(Üzenetazonosító: 209150)
hamoriarpi Hozzászólások: 64
Regisztrált: 2016.10.11.
14 síterepet értékelt

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
.be
Feladó:  attilav2FérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.04.01. 18:06
(Üzenetazonosító: 209126)
attilav2 Hozzászólások: 4
Regisztrált: 2020.03.11.

Cikk a semmelweis orvosi egyetem honlapjáról, amiben azt taglalják hogy ott ahol a 20. század eleje / közepe óta kötelező a BCG(tuberculosis) oltás kisebb mértékű a korona halálozási arány. http://semmelweis.hu/hirek/2020/03/...31/a-bcg-vedooltas-szerepe-a-covid-19-elleni-...

Ausztriában ahová a legtöbben síelni járnak, pont nem kötelező a BCG... legalábbis eszerint a honlap szerint: http://www.sopronkorhaz.hu/WebArtic...leShow.aspx?AGM=Magazin&AN=Vedooltas&... Mint ahogy olasz spanyol és franciaországban sem, erről a semmelweis cikk ír.
Feladó:  KrampuszFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.03.31. 08:17
(Üzenetazonosító: 209116)
Krampusz Hozzászólások: 353
Regisztrált: 2007.12.06.
19 síterepet értékelt

Nem értettem, hogy miért hallom a kommunikációban, hogy a 65 év felettiek a veszélyeztetett korosztály. aztán egyszerű matek (2020-65=1955) és a https://index.hu/techtud/2020/03/30.../a_bcg-oltas_enyhitheti_a_koronavirus-betegse... cikk alapján, lehet, hogy ezért. Nem tudom, nem vagyok orvos.
Feladó:  balczerk73NőHaladó síelő
Dátum: 2020.03.30. 17:49
(Üzenetazonosító: 209114)
balczerk73 Hozzászólások: 20
Regisztrált: 2015.12.21.
37 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Egy tiroli kocsma csaposa fertőzhette végig fél Európát
https://74nullanulla.hu/cikkek/2020.../03/26/egy-tiroli-kiskocsma-csaposa-fertozhet...
Feladó:  hamoriarpiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.03.26. 13:12
(Üzenetazonosító: 209096)
hamoriarpi Hozzászólások: 64
Regisztrált: 2016.10.11.
14 síterepet értékelt

Egy osztrák kocsma lehetett a koronavírus-járvány európai melegágya
https://noizz.hu/most/egy-osztrak-k...ocsma-lehetett-a-koronavirus-jarvany-europai-...
Feladó:  morfologusFérfiKezdő síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2020.03.25. 11:45
(Üzenetazonosító: 209086)
morfologus Hozzászólások: 122
Regisztrált: 2012.11.12.

Idokozben nekunk is megerkezett a visszaterites.
Nalunk az volt a kommunikacio, hogy a szallas arat nincs esely visszakapni, a 70E a busz+siberlet.
Feladó:  hamoriarpiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.03.25. 11:23
(Üzenetazonosító: 209084)
hamoriarpi Hozzászólások: 64
Regisztrált: 2016.10.11.
14 síterepet értékelt

Skilines.
Biztos vagyok benne, hogy az eltérések a külföldi partnerek eltérő hozzáállásából adódnak.
A mi szállásunk egy nagyobb szállodalánc egyik apartmanházában lett volna.
Előzmény: (- Marky - 209073)
Feladó:  - Marky -FérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.03.23. 19:04
(Üzenetazonosító: 209073)
- Marky - Hozzászólások: 537
Regisztrált: 2008.12.02.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Lehet tudni, kik ők?
Feladó:  morfologusFérfiKezdő síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2020.03.23. 17:41
(Üzenetazonosító: 209072)
morfologus Hozzászólások: 122
Regisztrált: 2012.11.12.

Szintén skilines, szintén Briancon.
Nálunk egyelőre semmi. 122E Ft-ra 70+10-es ajánlatot kaptunk.
Feladó:  csenti
Dátum: 2020.03.23. 14:13
(Üzenetazonosító: 209069)
csenti Hozzászólások: 2
Regisztrált: 2007.11.23.
70 síterepet értékelt

13-án indultunk volna Brianconba de a feleségem egészségügyis és nem utazhatott volna. Szerencsére nem is mentünk 15-én már zárva voltak a liftek. A SKILINES ajánlata 80%-os vissszatérítés 70% kp, 10% leutazható.
Kb. a szállás árát buktuk, nekem korrektnek tűnik. A kp-t már utalták.
Feladó:  hamoriarpiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.03.23. 09:54
(Üzenetazonosító: 209068)
hamoriarpi Hozzászólások: 64
Regisztrált: 2016.10.11.
14 síterepet értékelt

Ma reggelre a teljes befizetett összeg a számlámon volt. Természetesen jövőre is ezzel az utazási irodával szerződünk.

következőutolsó laponként: összesen 98, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »