Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavina

ÜZENETEK (128)Időben csökkenő Időben csökkenő
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2005.02.18. 11:47
Ismét 4-5 ös a lavinaveszély elég sok helyen. Pl a határközelben is: Mitterbach-Gemeindealpén 4es ill. 5ös lavinakészültség miatt a felső részt, beleértve a duplaszékest, az összes ratrakolt pályát és a freeride terepeket lezárták.
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2005.02.07. 21:59
thxx.
werisch
40 élménybeszámolót írt
40
19 éve tag
2005.02.07. 21:44
Köszi mindenkinek a hozzászólását!

Agent által adott honlap helyesen:
http://www.oamtc.at



kerek
104 élménybeszámolót írt
104
20 éve tag
2005.02.06. 00:27
>> "A pályákon nem kell félni, azok biztonságosak." Utolsó mondatok gyűjteményébe minden képpen pályázhatna ez a mondat:) >>

Jogos. Igazából arra gondoltam, hogy úgyis csak azon a pályán lehet csúszni, ami nincs lezárva, tehát biztonságosnak ítélnek meg a helyiek.
Ami igazán veszélyes ilyenkor az off-piste síelés. Az összes lavinaáldozat így vesztette el az életét idén.
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2005.02.05. 22:27
sziasztok!
Tegnap voltunk Unterbergen sízni, így friss infókat tudok adni az útviszonyokról.
Autópálya kifogástalanul takarítva, néhol már szinte száraz volt. Főutakon úgyszintén nem volt semmi hó, latyak stb. Amikor letértünk a 21 es Gutenstein-i főútról Pernitznél még az is absz hómentes volt, beleértve a muggendorfi emelkedőt is. Aztán Thaltól kezdve lett havas az út, de azért mert innentől tilos az út sózása, de zuzalékkal itt is szórták. De hangsúlyozom ez egy mellékútvonal! Ami úgyszintén kiválóan levolt tisztitva, csupán havas volt.
Egyébiránt az aktuális útviszonyokról, lezárt útakról az Agent által említett ÖAMTC honlapon tájékozodhatsz. Pl. pénteken a Hochkarra vezető Alpenstrasse is levolt lavina veszély miatt zárva, illetve Mariazell környékén valamelyik út.
Lavina:
Felső-Ausztriába, Stájerországba, Salzburgba és Alsó-Ausztriába a legmagasabb a lavinaveszély; legjobb tudomásom szerint Pinzgau térségében van(volt) a legtöbb elzárt síterep. De az elmúlt napok legmagasabb (5) fokozatához képest folyamatosan javul a helyzet; most már "csak" 4.
Tegnap a Gemeindealpén (Alsó-Ausztria) a felső pályak ill a libegő 5-ös lavinaveszély miatt levolt zárva, de mára már megnyították. Mivel Bécs és Alsó-Ausztria tartományokba most kezdődött a síszünet, így mindegyik síterep igyekszik a lehető leggyorsabban megoldani a problémát. Az útközelők meg természetesen az utak biztosításán fáradoznak éjjel-nappal.
Tegnap volt szerencsém élőben is látni egy lavinát. Egy mélyhópályán fenn megálltunk, előttünk egy snowboardos ment, kb közepetájt járhatott, amikor szinte kicsúszott alóla a talaj, pontosabban a hó, nagyon komoly volt, bár inkább hócsuszamlásnak nevezném,mivel elég kicsi volt. Amúgy kitudott jönni belőle, meg ha esetleg nem, akkor is feltehetően fenntudott volna maradni a felszínén ti. nem volt akkora; de mindenesetre így is elég ütemesen vert a szívem, végülis inkább lemondtunk e szakasz besíeléséről.
Aki most megy Ausztriába azt álomszép feltételek fogadják, s nincs is jobb annál mint a mély hóban sízni, bár a lavinaveszély miatt inkább csak az erdőben, pályák mellett, felvonók nyomvonalában,s hasonló helyeken ajánlom. Jövőhét második felére (hétvégére) már akár a nyílt terepeken is belehet tervezni egy freeride-ot. Bár még 3-as fokozatnál sem szabad 34 foknál (nem százalék!!hanem fok!, azaz nagyobb meredekséget jelent) meredekebb lejtőkre merészkedni.

ps.: "A pályákon nem kell félni, azok biztonságosak." Utolsó mondatok gyűjteményébe minden képpen pályázhatna ez a mondat:) Nem hinném, hogy egy lavinát nagyon érdekelne, hogy éppen az útját egy pálya, vagy egy felvonó keresztezné.
kerek
104 élménybeszámolót írt
104
20 éve tag
2005.02.05. 21:42
Stájerországban nagyon komoly. A legmagasabb (5-ös) fokozat van érvényben. Rengeteg lavinát jelentettek az elmult napokban. Az ország többi része nem ennyire vészes.
A pályákon nem kell félni, azok biztonságosak.
libella
145 élménybeszámolót írt
145
21 éve tag
2005.02.05. 21:33
Szervusztok!

Én ma jöttem haza Hinterglemmből. A legnagyobb havazás idején is járhatóak voltak ott az utak, mert megállás nélkül dolgoztak a helyi ill. a központi gépek.
Lavinaveszély valóban van, emiatt sajnos a felső pályaszakaszokat nem nyitották meg, mert szüntelenül bombázták azokat a (nem pálya!!) szakaszokat, helyeket, ahol potenciális lavinaveszély lehetett. Láttunk is ilyen mesterségesen előidézett lavinát. Iszonyú profin oldják meg egyébként. Gépek készenlétben, helikopter lebeg helyben, majd rögtön tolják el a lezúdult havat, ami az erdei útra ment.
A főútvonalak, és az autópályák végig fekete csíkként (aszfaltig lepucolva) járhatók.

Üdv.
werisch
40 élménybeszámolót írt
40
19 éve tag
2005.02.05. 19:38
Ki mit tud a lavina veszélyekről mostanság?
Hová nem lehet eljutni?
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.