Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szerbia: Kopaonik, Brezovica

ÜZENETEK (161)Időben csökkenő Időben csökkenő
lazara
1 élménybeszámolót írt
1
1 hónapja tag
2024.02.09. 13:33
2024 januárjában töltöttünk itt 1 hetet. A pályák többnyire rendben voltak, bár a napsütés és meleg idő ellenére, a hóágyúk alig mentek, a hó jeges volt.
Az éttermekben a kiszolgálás rendben volt, de nem találtunk olyan helyet, ahol ne gomolygott volna töményen a cigaretta füst.
A parkolás nagyon nehéz, ha nagy a forgalom. 5-7 eur-ért vagy 700dínárért tudtunk a legtöbb nap parkolni. Volt amikor a szállodák elé, volt hogy magánparkolóba.
Amikor magánparkolóba álltunk, az olcsóbb volt, de elénk parkoltattak más kocsikat, így hazafele nem tudtunk kiállni, a személyzetet is csak 20 perc után sikerült előkeríteni.
Egy nap nem találtunk parkolóhelyet, igy beálltunk az út szélén parkoló autók közé. Nap végén átfagyva csak az autónk helyét találtuk meg. Mint kiderült, az egész sor autót elszállították. A rendőrségen kértünk segítséget, de szándékosan nem értették meg, mit szeretnénk. Azt mondták, nem tudják hova szállították az autónkat, majd a taxi tudni fogja. Megtaláltuk a helyszínt 3km-el kintebb a központtól. A "szállítmányozó" cég tudtunkra adta, hogy ki kell hívni a rendőröket a bírság kifizetéséhez, a "szolgáltatást" pedig nekik kellett fizetni. Az elvontatás díja súly függvényében kb 15 - 16ezer dínár, a bírság díja 5000 dínár, amiből a helyszinen fizetve elengednek 2500-at. A helyszínre ugyanaz a rendőr érkezett ki, aki értetlenkedve nézett, hogy nem tudja, hova szállítják az autókat. A bírság szedéséig már angolul is jól megtanult. Természetesen minden díjat kizárólag kp-ban lehet fizetni. Miután észre vettük az autó hiányát kb. 4 óra telt el a hidegben, mire a telepen levették a kerékbilincset és visszakaptuk az autót. Egy parkolási bírságért megérte a felhajtást... Velünk együtt másik 10 autó várt a sorsára, illetve a várakozás alatt fél óránként hoztak új autókat, a rendőrök is fél óránkként fordultak.
Autónként kb. 60 000Ft-ot húznak le, rosszul kitáblázott utakkal és nem következetes szabályokkal, amiből meg van a szállítmányozó, a taxisok és a rendőrség része is. A segítőkészség abszolút hiánya, a lassú ügyintézés és a turistákon való nyerészkedés elrontott minden pozitív élményt. Köszönjük, soha többé Szerbia.
lfirnigel
1 élménybeszámolót írt
1
2 hónapja tag
2024.01.09. 20:21
Idén a szilvesztert és a rá következő napokat Kopaonikon töltöttük, összesen 5 napot síeltünk.

UTAZÁS:
az út nagy része autópályán megtehető, az utolsó 130 km viszont nem túl kellemes településeken, majd a hegyre fel vezet, ami jó sok időt vesz igénybe. Érdemes a határral is számolni, van egy app, ami jelzi, hogy hol mennyi az átjutási idő. Nekünk kifelé 45 perc volt, haza péntek 17 óra körül 5 perc. Viszont barátaink másnak 4 óra alatt jutottak csak át.
Tehát minimum 8 órával érdemes kalkulálni, mint menetidő.

SZÁLLÁS:
Itt aztán határtalan lehetőségeink vannak. 5 csillagos pályaszállás igazi 5 csillagos áron, vagy apartmanok tömkelege reálisabb áron. Bookingon számtalan lehetőséget találtok.
Mi nem a központban, hanem picivel lejjebb a Belvedere apartmankomplexumban voltunk. 2 hálószobás apartmant béreltünk, melyhez ingyen járt wellness - kellemesen meleg medence, jacuzzi, szauna. Erre érdemes odafigyelni, mert a legtöbb helyen extra pénzért lehet csak használni.
Rendezett volt, naponta jöttek takarítani, szemben szupermarket található.
Innen 3 módon is el lehet jutni a pályákhoz (3-4 km):
- saját kocsival: a központban 1200-1500 dínár/nap a parkoló, viszont az 1-es pálya és felvonója (Suncana) közelebb van, és csak 750 a napi parkolás. Felcsatolsz, és már mehetsz is a felvonóval.
- skibus jár óránként napi 700 dínár/fő retúr jegyért
- nekünk a szállás biztosított transzfert 400 dínár/fő/napért, hozzánk igazodva.

SÍELÉS:
Sajnos elég meleg volt így az év végén/elején, nappal bőven 3-4 fok körül, így a pályák kb. 40%-a működött csak. Emiatt a központi felvonóknál 10-15 perces sorok is kialakultak, de aztán a többi felvonónál már eloszlott a tömeg. Nap végére több helyen is fűszálak és sár kandikált ki a hó alól. Egyébként rendezett, igyekeztek rendben tartani a működő pályákat. Minden nap van esti síelésre is lehetőség, 4 órakor azonnal ratrakolják a kivilágított pályákat, este 6-10 között lehet zúzni rajtuk.
Rövidek a pályák, nem is veszedelmesek, igazi kis családi szezonkezdő, tanuló terep, de arra tökéletes.
A síbérlet ára kb fele, mint Ausztriában, online meg tudod venni, automatában pedig kiveszed, nem kell sorban állni.
Felszerelést is kb itthoni áron lehet bérelni, ha nem saját cuccal mész, biztosan ott bérelnék.
Oktatás van, a mi 6 éves kislányunk 5 egész napot volt csoporttal, kb 100 ezer forintért, nagyon élvezte annak ellenére is, hogy nem közös nyelvet beszéltek az oktatóval.

Hütték nagyon hangulatosak, jó sok található a hegyen, érdemes megállni pihenni a kandallók melegében. Viszont horror drágák, főleg az italok! Ételek rendben vannak, mindenhol finomat ettünk, óriásiak az adagok.

Összességében nem rossz terep, árban ki lehet hozni olcsóbban, mint egy osztrák pályán, de nem hiszem, hogy másodszor is visszamennénk Szerbiába.

Itt nézelődjetek:
https://www.eng.infokop.net/ski-info.html
gabormateffy
1 élménybeszámolót írt
1
1 éve tag
2023.02.20. 21:53
Sziasztok!

Az élménybeszámolómat pusztán, azért írom, mert szeretném, hogy jó legyen a síelésed.....

Jelenleg Kopaonikon vagyok a Milmari Resort egyik apartmanjában. Eddig csak hazánktól nyugatra snowboardoztam, nem jártam keletre eddig.

Szerbia, olyan balkán a szó negatív értelmében. Nem azt kapod, amit az osztrákoknál, ott ha van is valamivel probléma segítenek, hogy jól érezd magad a nyaralásodon/sieléseden. Amit ígérnek a bookingon vagy a sípályákon az úgy is van.

Ezzel szemben Szerbia/Kopaonik? (Azért esett Kopaonikra a választás, mert olcsóbb mint Ausztria, kb fele annyiból ki lehet hozni a síelést/snowboardozást)

- Belépsz a nemzeti parkba fizess 300RSD-t, ha minden nap ki meg be, akkor természetesen minden nap. A síelésed miatt kénytelen vagy ki meg bemenni, mert az út azon keresztül megy. Egy parkoló van ami a nemzeti park területén van az a Suncina Dolina.

- Ha akármelyik sífelvonó parkolójában állsz meg autóval, fizess napi 700RSD-t.

- Ha síbuszt vennél igénybe, akkor vegyél jegyet 350RSD/odaút/fő.

- Úgy hírdetik a szálást, hogy ingyenes utcai parkolás. (ez fedi a valóságot) Csak annyi bökkenő van, hogy nagyon sok hotel és apartman épült és nincs elég parkoló. De járda sem, gyalogolnak az emberek az úton. (építsünk minél nagyobb apartmankomplexumot, jöjjön a pénz! aztán hol állsz meg az autóval, hol gyalogolsz el a boltig az már nem rájuk tartozik) Ha elfogy a parkoló, akkor fizethetsz a mélygarázsért, ami rendben is van, mert plusz szolgáltatás, csak 500 apartmanra nem 30 parkolót kell kialakítani.

Nem a fizetéssel van a bajom, csak jó lett volna tudni indulás elött, hogy ez egy ilyen hely, ahol megy a piti pénzbehajtás mondvacsinált ügyeken. Inkább választottam volna a drágább és minőségibb Ausztriát.

A mentalítás....
Átvettük a szállást (ezt: Kopaonik, Milmari resort apartman S73 s74), itt az apartmanok magánszemélyek kezében vannak egy apartmankomplexumban.

Kaptunk egy dohányzó szobát, holott nem dohányzót kértünk, a booking leírásában a beltéri medencét ingyen lehet használni és a Spa részleget térítés ellenében lehet használni.

Beltéri medence a Spa részét képezi.....

Szóltam a problémákról a tulajdonosnak és a recepciónak is, megy az egymásra mutogatás. Cigifüstös szobát a tulaj nem tudja megoldani, mert 2 apartmanja van, a recepcióst meg nem érdekli, mert ő csak átadja a szóbát.

Majd a tulaj nagy nehezen felajánl 50 euró kedvezményt, ha a bookingon visszamondom a foglalást és úgy teszek mintha el sem jöttem volna. Nem és nem!

Sípálya: Jók a pályák, ápoltak is. Egy gond van, hogy sokat kell sorba állni egy felvonóra kb.10-20 perc és nem csak a központi felvonókra! Sok a rövid pálya, így könnyen összejön az 55km.

Ha síbérletet/jegyet szeretnél venni 30 perc sorbaállás, mert csak egy ablak működik a 3ból.

Ha valamit szóvá teszel, vagy segítséget kérsz, akkor vállrándítást kapsz.

Sajnos azt érzem, hogy hülyének néznek, tehát gondold meg azt a drágább nyugatot....én sajnos belefutottam.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
SkiJAM
17 élménybeszámolót írt
17
11 éve tag
2023.01.03. 03:54
Megosztom a Kopaonikon dec 28-jan 1 között általunk tapasztaltakat. Kopaonik a meleg idő ellenére kitart, sőt Szilveszter előtt egy nappal újabb pályákat nyitottak meg, ezzel a korábbi 15-20 perces sorba állás szinte egy csapásra felére-harmadára csökkent, egyes lifteknél a sorba állás szinte meg is szűnt. 
A mostani tél kiemelten nagy kihívások elé állítja a síterepek üzemeltetőit, a Magyarország környéki pályarendszerek közül a korábbi években egyre népszerűbb Kopaonik már december elején megnyitott és azóta is nyitva tart. December 30-án megnyitott két új pályának és hozza tartozó két db négyszemélyes ülős lift megnyitása óta már komolyabb sorok sem alakultak ki amikor szilveszterkor ott jártunk. Az üzemeltetők a nyitást fél órával korábbra a zárást fél-egy órával későbbre módosították és a meleg idő és átlagosnál kevesebb nyitva tartó pálya miatt az egynapos jegyekből 20% kedvezményt adnak. 
Szilveszterre oda látogatók közül nagyon sokan a síterep egyéb szolgáltatásait is igénybe vették: bobpálya, zipline, tubing, quadozás, illetve sok kiránduló is ment fel az ülős felvonókkal a két magasabb csúcsra. 
Tavalyi téli szezonban a Szerb Turisztikai Hivatal és a Szerbia Magyarul platform segítségével megismerhettük Kopaonik igazi téli arcát. Akkor havas utak és parkolók takarítása és a fenyőkre fagyott hó súlyától roskadozó és töredező ágak okoztak nehézséget, ma az egész Európa szerte meleg időjárás. A pálya műszaki igazgatója elmondása szerint az időjárás olyan, mintha ősz lenne. Kevés természetes hó esik és a hőmérséklet ritkán és csak kevés időre elegendő hideg a hóágyúzáshoz. Éppen ezért a szerencsés módon éppen tavaly kibővített hóágyúrendszerük folyamatosan készenlétben áll, több pályán pl. 3-as és 8a pályákra is már komoly mennyiségű havat gyártottak, közel vannak azok megnyitásához is. Idén a Szilveszter előtti látogatásunkkor külön érdekességként a szerb síoktató képzés és vizsgák zajlottak több napon keresztül főként a 2-es pályán.
IMG-1638-2.JPG
IMG-1463.JPG
IMG-1554.JPG
IMG-1598.JPG
IMG-1549.JPG
IMG-1485.JPG
IMG-1520.JPG
IMG-1467.JPG
IMG-1518.JPG
IMG-1557.JPG
IMG-1522.JPG
IMG-1558.JPG
IMG-1550.JPG
IMG-1603.JPG
IMG-1492.JPG
IMG-1634.JPG
sziebler
2 élménybeszámolót írt
2
2 éve tag
2022.03.06. 18:46
Olvasd el beszámolómat.
Előzmény: (hasek 215437)
sziebler
2 élménybeszámolót írt
2
2 éve tag
2022.03.06. 18:26
Február 18-27 között síeltünk Kopaonikon. A hegyek lábáig Cacak-ig sztráda, utána 130 km szerpentin. Sztrádadíj egy irányba kb. 3000 Ft. Elfogadható.
Szállásunk egy kiváló apartmanban volt a Milmari SPA Resort apartmanházban. A 30 nm-es külön hálószobás, mindennel felszerelt apartmanunk volt 44 €/nap áron.--Pusztán sajtreszelő nem volt.-- (((: Ausztriában minimum a duplája a szállás. Parkolás a szállásnál kicsit körülményes volt, de a közelben mindig találtunk helyet esténként. A Suncani Dolina négy üléses liftjén kezdtük a napot. (1-es pálya.) A szállástól 3 km. A parkolótól pár lépés a síterep. Reggel igyekezni kell, hogy legyen parkolóhely. Egy napra 500 Dínár. Csak készpénzzel fizethető. Ez a nemzeti park kapuján kívül van, így nem kell 300 Dínár belépőt fizetni.
Innen az egész pályarendszer besíelhető. A liftek 16:30 ig járnak. Mi zárás előtt az 1-es pályán csúsztunk. Kihasználva az utolsó zárás előtti beszállási lehetőséget. A fő lifteknél délelőtt sokan voltak, de elhúztunk a csendesebb pályák felé. Ott jól lehetett pörögni.
A pálya minősége kiváló, karbantartott. 26 lift, 55 km pálya.
A hegyen sok wirt van, árak elfogadhatók. Egy főétel 800-1100 Dínár. A csebabcsicsa kiváló. 30 dekás (10 db.) sültkrumplival igazán laktató. Volt, hogy csorba (leves) után ketten ettünk egy adagot. Kevés hely kivételével mindenhol lehet bankkártyával fizetni.
Időjárás:
Többnyire gyönyörű napos időnk volt. Fagyott, vagy csak éppen ment át pozitívba a hőmérséklet. Kifogtunk ködös napot. Olyan sűrű volt a köd fent, hogy nem láttuk a pályát. Egy tányéros lift beiktatásával idő előtt igyekeztünk a kocsihoz. Nejem ment elöl, de nem láttam őt a következő tányértól.
Bérlet:
Kevés helyen lehet váltani, nem úgy mint Ausztriában. Legjobb weben kifizetni, és a mentett quar kóddal több helyen elhelyezett automatánál kinyomtatni. Így 5 % kedvezményt is adnak.
Nekünk a 9 napos nyugdíjas jegy így 53 ezer forintba (16900 SRD) be került személyenként. Ausztriában ugyanez (SKI Amade) 135 ezer Ft. Igaz ott nincs nyugdíjas jegy. Ez a kedvezmény kb. 20 %
Emberek:
A Szerbek kedvesek, segítőkészek. Szeretik a magyarokat.
Ami zavart, mindenhol szemét eldobálva.
A környéken sok kis vegyesbolt van. Jó áruválasztékkal, megfizethető áron. Nagy áruházat nem láttunk. Ha valaki este főzni szeretne, annak javaslom húsféléket vigyen magával. Mi csak mirelit csirkét tudtunk venni. Esténként nem volt kedvünk éttermekbe menni. Nem így terveztük. Így ellazulva, egy szál pólóban elborozgatva főztünk valami egyszerű vacsorát.

40 éve síelünk, Szerbiában most voltunk előszőr. Kellemesen csalódtunk. Úgy tervezzük, március 18.-án. újból megyünk 10 napra.

Ajánlom mindenkinek.
985229A2-E4CF-497A-9990-5F0648D6BDD4.jpeg
0ADD6D81-4BB6-482E-B64E-02ECC8606BBD.jpeg
459019E7-C6F2-4D62-A81B-625C38D9896C.jpeg
9867BA27-DFB7-4990-8102-98C7073C6B4E.jpeg
hasek
7 élménybeszámolót írt
7
4 éve tag
2022.03.03. 21:20
Február 23. és 26. között síeltünk 3 és fél napot Kopaonikon. Budapestről az odaút nagyon kényelmes tempóval, horgosi pénzváltással, egy-két rövidebb megállással a Čačak-Raška útvonalon 8 és fél óra volt (a röszkei kis határon semennyit nem kellett várni). Az utak többnyire jó minőségűek (a hegyi országutakon helyenként azért számolni kell a kőhullásokkal).
A szállás privát apartman volt, nagyon kedves szállásadóval, 5 km-re a síterep központjától. A reggeli feljutásokhoz az "ott alvós" napokon a taxit választottuk (800-1000 dínár között változott erre a távra az ár taxinként), délutánonként síbusszal mentünk vissza (fejenként 200 dínár, a retúr jegy 300), aminek alapvetően a nagyobb szállodáknál vannak "hivatalos" megállói, de kérésre gond nélkül megállt a szállásunknál is (csak be kellett kiabálni időben a megálló nevét). Egyszer reggel is megpróbáltuk a buszt, a szállásadó tanácsára és a helyiektől látva leintéssel próbálkozva, de aznap reggel háromból egy busz se állt meg - a helyieknek se, talán nem mi voltunk a bénák -, cserébe a sofőrök nagyon kedvesen visszaintegettek.
Az időjárás kegyes volt hozzánk, az érkezés napján hullott pár centi friss hó, ami felfrissítette kicsit a tájat és a pályákat, utána 3 napig verőfényes napsütés, mínusz 4-5 fokokkal napközben, egyedül az utolsó napon ült felhő a hegyre, minimálisra csökkentve a látótávolságot. A pályákon és a pályák mellett is bőségesen volt hó, a hidegnek köszönhetően a minősége is kitűnő volt. A pályarendszer nagyon változatos, rengeteg széles pályával, amelyek nagyon jól kezeltek, jó alappal rendelkeznek, buckásodás egyáltalán nem volt jellemző (egyedül a szűkebb, könnyebb pályák, ahol sokan voltak, lettek összetúrva délutánra és kerültek elő jegesebb foltok, valamint a 19-es pályák aljában bukkantak elő kövek). Elég sokan voltak, ez főleg a központból a csúcsra induló 4-es és a legtöbb kék pályát kiszolgáló 7-es felvonónál jelentkezett, hatalmas sorok voltak gyakran, egyszer-kétszer belefutottunk 20 percnél hosszabb sorban állásba is, főként délelőtt, de más felvonóknál nem kellett sosem hosszasan várakozni. Az mindenképp megemlítendő, hogy bár a sorokban a tömeg miatt ment rendesen a léctaposás, de türelmetlenkedés, erőszakos tolakodás egyáltalán nem volt tapasztalható. A pályákon pedig egyáltalán nem volt tömeg, nagyon jól eloszlottak az emberek, sokszor senkitől sem zavartatva lehetett siklani (a széles pályáknak hála több helyen még délután is lehetett érintetlen ratrak nyomokat karcolni).
Számos étterem, hütte van a terepen, az árak üdülőhelyhez képest nem vészesek, átlagos magyar éttermi árakhoz hasonlók (helyiektől megtudtuk, hogy ez az utóbbi két évnek köszönhető, előtte kb. minden 40 (!) %-kal olcsóbb volt). Az adagok bőségesek, az ételek nagyon finomak (pljeskavica, házi, helyben sütött lepénykenyér kihagyhatatlanok), több helyen nyílt tűzön sülnek a húsok, olyan illatfelhőt árasztva, hogy kisebbfajta kínzás továbbcsúszni mellettük.
A helyi emberek általánosságban kedvesek, vendégszeretőek, közvetlenek, segítőkészek, ahogy az Európa déli részeire jellemző (pl. jóleső apróság - máshol ilyet még nem tapasztaltam -, hogy az amúgy nem túl bizalomgerjesztő tekintetű liftkezelők az ember kezébe adják a tányéros felvonót). Feltűnő az is, hogy a gyerekekkel nagyon jól és jó értelemben vett lazasággal bánnak. A kiszolgáló személyek többé-kevésbé beszélnek angolul vagy oroszul, de mutogatással bármi "megbeszélhető".
A hazaút saját magunknak köszönhetően kevésbé volt zökkenőmentes, bátor/amatőr/meggondolatlan módon az autópályás határátkelőt választottuk szombat este Röszkénél, röpke 5 óra alatt át is jutottunk.
Összességében nagyon pozitívan telt az első kopaoniki látogatásunk, szinte biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó. Bár Budapesttől ilyen távolságban bőven vannak hasonló, sőt komolyabb méretű osztrák terepek, de van a Balkánnak egy olyan megmagyarázhatatlan varázsa, ami miatt visszavágyik az ember - biztos én vagyok a perverz.
sasha
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
2022.02.21. 08:39
Nagyon jó döntés. Ezzel a nárcisztikus habitussal nem is várnak/vágynak rád ott örömmel.
Előzmény: (gash 215123)
hasek
7 élménybeszámolót írt
7
4 éve tag
2022.02.18. 19:02
Sziasztok!
Az online jegyvásárlással van valakinek tapasztalata?
Hol és hogyan lehet átvenni? (A honlapon levő leírás számomra nem teljesen egyértelmű).
balczerk73
24 élménybeszámolót írt
24
8 éve tag
2022.02.18. 15:07
Mi Február 12-16 közt síeltünk Kopaonik területén. Mindenképp pozitívuma a síterepnek, hogy teljesen szabadon lehet élvezni minden szolgáltatását, semmilyen pandémia macerát nem kell elszenvednie a szabadságérzetért is síelni vágyóknak. A terület véleményem szerint kiváló pályákat foglal magában és nagyon jól síelhető. Egyenletesen tartalmaz minden nehézségi fokozatot. Fekete pályái nagyon élvezhetőek, különösen a 19-es jelölésűek.
Igaz sokan vannak, és a felvonóik sem nyugati színvonalúak, de ha jól időzítesz a kiemelt időszakban is átlagosan 5 perces sort követően fel lehet jutni a hegyre. Gasztronómiája nekünk nagyon ízlett, és ami pozitívumhoz tartozott, hogy szinte nincs ittas ember a pályákon! Ellenben a hütték bent füstösek, és akadt aki a felvonón is dohányzott :( . Időjárás kapcsán a mi 5 napunk is vegyes képet mutatott, voltak napsütéses időszakok, 2* kaptunk havazást, és 1.5 napig köd ült a hegyre. Hóminőséggel elégedettek voltunk, (hideg időnk volt, így porhó) én nem tapasztaltam követ a pályákon. A szállások tömegturizmus jellegűek, de sok az új appartaman lakás, és ennek megfelelően kell a területet értékelni. Ha megszűnnek a korlátozások nem feltétlen ezt választanám következő utamnak, de összeségében most emberibb jelleget mutatott, mint nyugat Európa.
viber-kep-2022-02-13-17-27-52-889.jpg
viber-kep-2022-02-13-17-26-18-159.jpg
viber-kep-2022-02-15-08-09-09-073.jpg
viber-kep-2022-02-16-16-10-49-844.jpg
viber-kep-2022-02-16-16-10-51-830.jpg
viber-kep-2022-02-17-20-49-25-605.jpg
viber-kep-2022-02-17-20-49-25-936.jpg
viber-kep-2022-02-13-17-26-18-009.jpg
viber-kep-2022-02-13-20-22-15-103.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-090.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-173.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-230.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-281.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-323.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-406.jpg
viber-kep-2022-02-18-15-24-44-454.jpg
gash
35 élménybeszámolót írt
35
15 éve tag
2022.02.07. 07:56
Huuu !Köszike ! Már az enteren volt a kezem ,hogy szállást foglaljak. Pont ezekre voltam kíváncsi amit leírtál ! Mi akik Söldenben, Murauban, Schladmingban síelünk, még Stuhlek-en sem állunk meg, rossz választás lenne ?! Most már biztos ,hogy nem viszem a családomat ide. Bucka,sorba állás, tülekedés, szerb habitus elviselése, autópálya hiánya, stb. Kivárjuk Ausztriát !
Előzmény: (Slogery 215112)
Slogery
10 élménybeszámolót írt
10
8 éve tag
2022.02.06. 14:53
Jan. 31-től febr. 4-ig síeltem itt egy egyetemi sítábor résztvevőjeként. Ez idő alatt volt részünk 2 nap szakadó hóesésben, sűrű ködben, ónos esőben, de napsütésben is. Érkezésünkkor is jó sok hó volt, erre a héten még jött kb. 30 cm, így igazi téli körülmények vannak most kint, ráadásul itt egész nap 0 fok alatt maradt a hőmérséklet, így a hóviszonyokra nem lehet panasz.
Ausztriához képest itt tömeg van, covid mintha nem is lenne, bár boltban, lifteknél van kint maszkhordásra felszólító tábla, senkit nem érdekel. A hatüléses Karaman greben felvonónál a legcudarabb időben is hosszú sor állt egész nap, ezen kívül a 21-es Krcmar-nál alakult még ki pár perces sor csúcsidőben. Pénteken, szikrázó napsütésben viszont mindenhol hosszú sorbanállás volt a jellemző sajnos.
A síterep egyértelműen kezdőbarát, haladóbbnak mondható pályák a 6-osak, 19-esek, 21-es. A pályák általában nem olyan szélesek, mint pl. Ausztriában megszoktuk és emiatt egyes részeken veszélyesen zsúfolttá válnak (pl. 21-es alja). Negatívum még, hogy más terepekhez képest itt érzésre többet kell felfelé botozni (pl. több lift kiszállójánál). A rengeteg hó ellenére a pályákon is voltak elvétve kövek, de néhány lift kiszállót (pl. Krcmar) mintha szándékosan szórtak volna tele kővel, annyi volt... A 4-es pálya tetején pedig, mielőtt szerteágazna, jókora jégfoltok voltak, az oldalirányba is lejtő pályán alig lehetett megállni.
Gasztro: Duboka 2 hütte a Krcmar felvonó aljánál egyértelmű kedvenc. Bár az 1 órai malaccal mi nem éltünk, a többi étel is kiváló, a 4 személyes tálat csak ajánlani tudom.
Összességében jókat lehet itt síelni, de pár apró változtatással, gondosabb pályakarbantartással, minimális tereprendezésekkel sokat lehetne javítani még.
P-20220131-104301.jpg
P-20220201-071709.jpg
P-20220201-113730.jpg
P-20220201-122431.jpg
P-20220202-121624.jpg
P-20220202-124023.jpg
P-20220202-143326.jpg
Bőséges grilltál Kopaonik síterepén | Fotó: Slogery
P-20220204-101458.jpg
P-20220204-102121.jpg
P-20220204-115418.jpg
P-20220204-120508.jpg
P-20220204-171358.jpg
Szaturnusz
1 élménybeszámolót írt
1
6 éve tag
2022.01.27. 14:22
2022. január közepén síeltünk Kopaonikban. A pályarendszer mellett azért döntöttünk, mert nem volt szükséges ide semmilyen igazolás vagy teszteredmény, s köszönettel olvastuk több síelő társunk általában pozitív véleményét!
Röszkénél a kishatáron keltünk át egy perc alatt, s rendkívül kedvező árfolyamon váltottunk dinárt Horgos központjában a „BOX” nevű pénzváltóban. 10 %-kal kedvezőbb volt az árfolyam, mint ahogyan Békéscsabán váltottak volna. Az autópályán Čačak-ig könnyen eljutottunk, innen Kraljevo-ig volt nagyobb forgalom, ezután Raška város irányában már könnyedén elértünk Kopaonik elővárosába.
Szállásunk az L&N Apartmani Kopaonik-Milmari Resort-ban volt. Egy most is bővülő apartmanház egyik új építésű szobájában laktunk, amely kiválóan fel volt szerelve. A komplexumban reggelizni és vacsorázni tudtunk a Nacional étteremben, az ételek számunkra nagyon ízletesek voltak. A 7 napos bérletet az első sínapon vettük meg a Kraljevi Čardaci Hotel „alagsorában”, a szerencsének köszönhetően csak 10 percet sorban állva. A bérletet lehetséges 5%-os kedvezménnyel interneten előre megvásárolni ( https://shop.skipas.rs/en/ ). A kártyákat több telepített boxban is át lehet venni.
Az apartmanház előtt egy nap kivételével volt szabad parkolóhelyünk, így innen indultunk a Sunčana dolina parkolójába, ahol mindig volt helyünk. A parkolás ára 500 dínár volt naponta.
A síelésünk során szinte végig sütött a nap (egy délelőtt volt ködösebb idő a pályarendszer egyik felében) és általában hideg volt, többször erős szelet is kaptunk. A pálya minősége végig kifogástalan volt, nagyon ritkán lehetett tapasztalni enyhébb buckásodást vagy jegesedést. Ennyire jó minőségű pályákkal még a nevesebb osztrák vagy olasz rendszerekben sem találkoztunk. A sziklás hegyláncok hiányoztak, de a havas fenyvesek a legszebb panorámát varázsolták elénk. A pályák főleg a kezdőknek lehetnek sokáig élvezetesek, egy idő után számomra (alsó középhaladó tudással) már unalmasak voltak. Örvendetes, hogy sokan tanulnak síelni, rájuk célszerű alaposabban odafigyelni.
A rendszer talán legkritikusabb tényezője az volt, hogy számos alkalommal alakult ki hosszú sor a felvonóknál (Sunčana dolina, központi rész, 21-es, 6-os pályák alja). S itt ekkor művészien megindult a kifinomult tolakodás, ahol minden egyes centiméterért gigászi küzdelmet szükséges folytatni. Két alkalommal találkoztunk az ingerküszöböt megközelítő tolakodó csoporttal, valahogyan mindenki hozzászokhatott már a 15-20 perces sorban állás nyugodt, taktikus helyezkedéseihez. Célszerű 9 óra környékén kezdeni, s a hosszabb sorokat logikusan kikerülve lehetséges a folyamatos felvonózás és síelés.
Maszkot szinte senki sem viselt. A tolakodás és az étkezések során is könnyen össze lehet szedni napjaink betegségét, amit mi konkrétan el is kaptunk. Hangulatosak a hüttéik, az árakban nagy eltéréseket is lehet tapasztalni, de a drágábbak esetében sem szükséges kétségbe esni. Mindenütt könnyen szót értettünk a helyiekkel, a szerb emberek meglepően kedvesek! Meglehetősen sokan dohányoznak, de ha a finom ételekre koncentrálsz, akkor elviseled. Kedvencünk a vargányás csorbaleves lett.
Ha kulturálisan is vágyik valaki érdekességre, akkor mindenféleképpen célszerű Novi Pazar városát meglátogatni. Célszerű a boltokba is benézni, meglepően kedvező árakkal lehet találkozni. Hazafelé a megszokott útvonalon könnyed vezetéssel érkeztünk Horgosra, ahol a kishatáron az átkelés 3 percet vett igénybe.
Összességében nagyon jól éreztük magunkat! Legközelebb is jövünk vissza 3-4 napos síelésre az időjárást előre figyelve!
271886572-320186776701190-6027744939115960705-n.jpg
272074858-910274919683680-100769054377979630-n.jpg
271903057-383527640201682-9030687168600918931-n.jpg
272043317-1057570381753497-4576103518685603187-n.jpg
272379203-1326834464482184-8330494835833204758-n.jpg
272231678-2526413350822981-5001888058929682523-n.jpg
272099730-1542678266125826-3897154231506431659-n.jpg
271904151-3410122525778125-1794233053834400857-n.jpg
271957277-1125694844906898-8316192113214505784-n.jpg
272237720-1000921167166136-8640327687166987760-n.jpg
272433145-725987508382153-4949837256724048345-n.jpg
272268519-634766024463817-45037866292735285-n.jpg
271947572-976572383294939-1130128351123310844-n.jpg
272424292-4539466209509682-6189780097958762934-n.jpg
271898307-514900646719910-6740519105442463770-n.jpg
coolman
971 élménybeszámolót írt
971
18 éve tag
2022.01.23. 15:08
HaliHÓÓ!

Pályaszállást tud valaki ajánlani esetleg?

köszönöm: cool
dkalics
1 élménybeszámolót írt
1
2 éve tag
2022.01.18. 11:42
Sziasztok,

Mivel nagyon sokat nyertem a többiek tavalyi beszámolójából, igy úgy gondoltam tartozom annyival, hogy én is megosztom a tapasztalataimat Kopaonikról. Az utazás 2021.12.27-30. között zajlott.

Azért választottuk ezt a helyszint, mert nem igénylik a nyugati oltást és mert Szegeden lakunk, igy ugyanolyan messze volt nekünk, mint egy osztrák vagy szlovén pálya. Plusz nem akartunk elszállni az anyagiakkal.

Az út:

Mi a röszkei kishatárt választottuk, mely kifelé kb. 10 p várakozást igényelt, hazafelé sajnos 2 órát (az okát nem tudjuk, egyszererűen nem haladt a sor). Se ki, se befelé semmit nem kértek a személyin kivül.
Az út nagyon fasza egészen Cacak-ig autópálya van, mely elég nyugalmas és nagyon jó minőségű. Oda-vissza talán 6-7000 ft volt a dija. Ez volt a jobbik fele az útnak
Az autópálya után (ajánlás alapján) Raska-nak mentünk, mely további 140 km de 3 órás út. Sajnos lépésben lehet haladni, mert faluból faluba vezet az út. Érdemes betartani a seb korlátozást, mert itt szeretnek méregetni. Hosszú és lassú, de szép helyeken vezet végig.
Szerencsére nem esett akkoriban friss hó, igy nem kellett lánc egyáltalán az utak szárazak voltak. Összességében 6 óra alatt leértünk.

A szállás:

Bookingon vadásztam a legjobb ajánlatot. Nem volt szükségünk ellátásra, igy egy apartmanra esett a választás, mely 6-7000 Ft fejenként összegbe került, de cserébe egy nagyon felszerelt, szép apartmant kaptunk, gyönyörű kilátással a szomszéd hegyekre és szerintem a koszovói hegységekre. A szállás az alábbi volt: Apartman Sunset Milmari Kopaonik M10. Csak ajánlani tudom.
Kb 12 perc a pályától, van sok kisbolt a közelben és nagyon jó éttermek is.

Pálya:

Nálunk kb 90 cm hó volt a pályákon, mindig rendbe voltak téve és jól csúszhatóak voltak. 43 km pálya volt nyitva. Nekem ez maga volt a megváltás a MO-i pályák után. Meg is vettük az egész napos bérleteket, melyben 8-16-ig és 18-22-ig lehetett csúszni. Este két pálya van nyitva, szerencsére kevesebben vannak és általában ratkakolják az esti nyitás előtt. Boldogök voltunk a körülményekkel.
A két teli nap (nappali + esti csúszás) ára kb 24000 Ft + volt csak egy esti csúszásunk az kb 8 ezer ft. Nem kérnek semmilyen oltást a bérletvételnél.

Fizetés:

Fel kell készülni, hogy sok helyen nem fogadják el a kártyát, igy csak kp-vel lehet fizetni. Szerintem ajánlatos felszerelkezni dinárral. Mi Horgoson a pékség mellett váltottunk. Ott votl a legjobb a környéken.
Az árak olyanok, mint itthon. Mind az éttermek és a kisboltok is. Egyátalán nem itthoni turista árak vannak.
Ha nem pályaszállást foglaltok, akkor autóval tudok a pályára menni. Itt át kell haladni egy környezetvédelmi területen és naponta 300 dinárral (900 fttal) vámolnak le napközben. Este már nem kell fizetni.

Parkolás:

Érdemes fizetős parkolót találni, mely 500 dinár (1500 ft / nap). Vagy tényleg olyan helyre parkolni, ahol nem tiltja a tábla. Nagyon sok autót összeszedtek tilos parkolás miatt, mig ott voltunk.

Nyelv:

Hát ez a nép még nem igazán találkozik külföldiekkel, igy nem beszélnek angolul. De mutogatással sok mindent el lehet intézni. :)
Főleg szerbek, románok vannak. Néhol egy-két görög és magyar.
Egyébként nagyon vendégszeretők, jó házigazdák.

Nekünk nagyon tetszett Kopaonik. Biztos, hogy visszatérünk még hamarosan. :)
IMG-20211228-085432.jpg
IMG-20211227-150656.jpg
20211228-120635.jpg
20211228-135250.jpg
20211228-140112.jpg
20211228-140132.jpg
botiati75
35 élménybeszámolót írt
35
9 éve tag
2022.01.10. 18:11
Lehet engem is érdekel!
Előzmény: (Irobub 214213)
Irobub
2 élménybeszámolót írt
2
3 éve tag
2022.01.10. 15:04
Mikor tervezel utazni??? Üdv József
Előzmény: (adalbert 213489)
Kaci10
1 élménybeszámolót írt
1
2 éve tag
2022.01.09. 22:11
Szia, 4x voltam az utóbbi 3 hónapban, semmit.

Aki védettségit akart adni előttünk, kiröhögte a rendőr mit kezdjen vele.

A haverom most volt síelni Kopaonikban, a pályán sem kérik a náci kártyát, ez Kelet! :)

Mi is ezért választottuk idénre ezt a helyet, indulj nyugodtan!
Előzmény: (adalbert 213489)
adalbert
633 élménybeszámolót írt
633
17 éve tag
2021.12.21. 06:12
Volt valaki mostanság Szerbiában? Mit kérnek a határon?
Steve33
47 élménybeszámolót írt
47
8 éve tag
2021.04.07. 13:43
2021.03.26/27. - Kopaonik

+15 fokban, napsütésben, pólóban pakolom a sícuccokat a kocsiba, majd száraz utakon havat az utolsó 30km-ig nem is nagyon látva utazunk Kopaonik-ig……nem is lehetne nagyobb a kontraszt a mostani túra és a februári lengyel freeride túra preludja között, amikor -15 fokban a hegyekben havazásban érkeztünk. Azért a Kopaonik-hoz felvezető szerpentin úton úgy 900m-től már látszott az előző napi havazás, majd kb 1200m-től masszív hófalak között autóztunk szállásunkig. A kontraszt ebből a szempontból is hatalmas, itt látszik igazán mennyivel havasabb volt ez a tél délen, mint északon.

Péntek reggel már korán neki indultunk, a fenyvesek még behavazva csillogtak a felkelő nap fényében. A pályákhoz közeli részek természetesen már le voltak járva, de az erdőkben még nagyon sok érintetlen útvonal volt. Erre a napra még gyenge mínuszokat írtak napközben is, de a márciusi napsütés már nem viccel és a szélvédett helyeken kifejezetten meleg lett. A nap közepére a délies lejtők így még az erdőkben is felpuhultak.

Én alapvetően inkább a klasszikus értelemben vett „szarabb” időt szeretem, ha már freeride-ról van szó, de azért igyekeztünk feltalálni magunkat ebben a napsütéses időben is. Mivel a pályarendszerben vagy 5-6 csúcsra visznek fel a liftek, sokáig sehol nem időztünk, hanem szép sorjában haladtunk az ígéretes hegyoldalak megcsúszásával.

Délutánra jutottunk az előzetesen szintrajz/google earth alapján számomra legígéretesebb útvonalaihoz: némelyikhez a beszálláshoz majd a pályákhoz való visszajutáshoz is tartozott egy kisebb túra, ezért bíztam benne, hogy ezek még érintetlenek lesznek.

Az induláshoz készülődve viszont egy pár fős túrasí csapatba botlottunk, akiket lázasan videóztak, egy hatalmas bár kissé oldschoolnak tűnő kamerával. Amíg 3. társunkra vártunk a csoport vezetője leszólított minket, hogy látja mi is erre készülődünk, így ha van kedvünk tartsunk velük.
Egy ilyen invitálásnak idegen terepen nehezen mond az ember ellent, ráadásként közben kiderült, hogy 3. társunk a pályán később tért le, így végül is előttünk jár.

A beszállót pár perc alatt elértük és már csúszhattunk is a gerincen, lejjebb viszont várt még ránk vagy 30m szint megmászása, ami cseppet sem volt könnyű, mivel comb középig érő laza hóban kellett utat törni. El is fáradtunk mire felértünk, úgyhogy jól esett a pár percnyi szusszanás és beszélgetés vezetőinkkel. Innen visszanézve útvonalunkra, végre a monitor után élőben is szemügyre vehettem a kinézett nagy katlant. Persze a helyieknek nem kellett bemutatnom, mondták is hogy a következő körben akkor csússzuk meg azt is együtt.

A kis pihenő után, egy nagyon hangulatos, még érintetlen mezőkkel tarkított lombhullató erdőn keresztül csúsztunk vissza a pályához. Az érzésről mindent elmond, hogy kurjongatásunktól volt hangos a völgy :)
A liftnél teljes lett csapatunk, gyorsan neki is vágtunk a következő körnek, nehogy lecsússzuk az utolsó liftet, amivel vissza juthatunk a hegy parkoló felöli oldalára.

A hegytetőn egy 6-8 perc sétával kezdtük ezt a kört. Már a beszálló is nagyon ígéretes volt, mert csak a távolban futott 1-2 nyom a szinte érintetlen hegyoldalon……de az indulás után arcunkra fagyott a mosoly, délután révén a már árnyékba került keleti hegyoldal elkezdett visszafagyni így élvezhetetlen lett :(
Mentendő a helyzetet, gyorsan átcsúsztam a katlan napos oldalára...na ez már igen, bár tavaszias a feeling, de nagyon is élvezhető. 🙂 A völgy aljához közeledve elértünk pár fa istállót, melyek mint megtudtuk, a háború alatt a csempészet bázisai voltak, ahova a járást már maguktól ismerő szamarak hordták a szajrét Koszovóból.

A völgyben futó patak már csak pár percre volt, ahonnan egy 20 perces fókázással/sétával jutottunk vissza a liftekhez. Egy hosszú nap igazán klassz befejezése volt ez a kör, nem igazán volt szükségünk altatóra az este.
A másnapra már igyekeztem előre készülni, főleg fejben, mivel igencsak meleg, napos idő+hétvége kombo várt. Kinéztünk pár meredek északi erdős hegyoldalt, bízva abban, hogy még pár jó kör belefér délelőtt. A kezdés igen bíztató volt, de csúszásról-csúszásra egyre nehezebb lett a hó a fákról olvadozó hó miatt, így sokáig itt sem volt érdemes maradnunk, bár ez a ritkás nagyfás erdő nagyon is marasztalt volna még.

Ez után az idegek próbája jött el számomra: a lifteknél hatalmas hétvégi tömeg, léctaposással, vállazással, de a megpróbáltatások után a lefelék sem hozták magukat, mert nagyon is tavaszias állapotok uralkodtak el. Mondtam is a társamnak, együnk valamit aztán induljunk haza, mert ebben így nincs semmi, amit élvezni tudnék.

De ezután megcsúsztunk egy déli lejtőt, ami már előző nap is megolvadhatott az erős napsütésben, és már egész kompakt ezáltal gyors volt a lankás hegyoldal ellenére is.
Miközben haladtunk a kiszemelt étterem felé, még egy hasonló déli lejtő esett útba…ekkor már tudtam, hogy az ebéd számomra kimarad, irány vissza az előző napi katlanhoz.

Most egy másik oldalról túráztam ki a lapos hegygerincen. Csak egy 50-100 métert távolodtam el a pályáktól és egy másik világba csöppentem: érintetlen havas táj, csend….nyugalom. A korábbi „ideg” elillant, már nem siettem, gyönyörködtem a tájban, még egy szelet müzlit is elmajszoltam gondolva a lecsúszás után rám váró fókázásra, aztán lassan nekiindultam, az érintetlen hómezőknek. A felső része egyszerűen pazar volt, a hóréteg teteje kicsit kilágyult, de alatta még kellemesen laza volt a hó. A katlan alsó részén persze már igen fogós volt a hó, meg is tréfált párszor :)

Lenn a völgyben már nagyobb robajjal zúgott a patak, ahol előző nap még simán átkeltünk, most már körülményesebb volt az átjutás. Átszerelés, majd kis fóka a liftekig. Egy lélekkel sem találkoztam ebben az utolsó körben, és bizton állíthatom más emberként tértem vissza, ha nincs ez a túrásabb kör aznapra, bizony hiányérzettel indultam volna haza.

A hazaút is nyugisra sikeredett, egészen a határig ahol a beléptetés kissé nehezen ment. Ahány határőr jött, mind más papírokat kért: elsőre negatív PCR-t, a következő korábbi pozitív PCR-t. Én az augusztusig érvényes védettségi igazolványom adtam oda első körben, de az sem volt nyerő, elő kellett túrnom a régi pozitív PCR-t. Egyikünk még nem esett át a betegségen, neki volt 1db 72 órán belüli negatív PCR-e, de ez végül nem lett elég. Vagy jó 20 perces adminisztráció következett, házi karantén megállapításával. Mivel már volt időpontja a 2. PCR tesztre, szerencsére hamar levették róla a rontást :)
IMG-20210326-093449.jpg
20210326-134839.jpg
20210326-134953.jpg
20210326-142059.jpg
20210326-140341.jpg
20210326-145410.jpg
20210326-145414.jpg
20210327-101501.jpg
GH010366-1616923202920.JPG
GH010366-1616923257850.JPG
GH010366-1616923291824.JPG
GH010366-1616923342966.JPG
GH010366-1616923354166.JPG
GH010366-1616923420520.JPG
GH010366-1616923453572.JPG
GH010366-1616923458504.JPG
GH010366-1616923482653.JPG
GH010366-1616923556819.JPG
GH010366-1616923695611.JPG
GH010369-1617015907225.JPG
GH010370-1617015177039.JPG
GH010370-1617015246783.JPG
GH010370-1617015411206.JPG
GH010372-1617014761998.JPG
GH010374-1617014537695.JPG
IMG-20210326-093435.jpg
IMG-20210326-093513.jpg
IMG-20210326-143849.jpg
IMG-20210326-144959.jpg
IMG-20210326-174841.jpg
IMG-20210327-113949.jpg
IMG-20210327-132741.jpg
IMG-20210327-145031.jpg
IMG-20210326-002317.jpg
IMG-20210326-081514.jpg
IMG-20210326-072322.jpg
következőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.