Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Les Orres
síterep infó oldal
ÜZENETEK (210)Időben csökkenő Időben csökkenő
zizi
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2013.01.20. 19:36
Ígértem egy összefoglalót. Jan 12-19 turnust töltöttük Les Orres-ban.
Autóval Szlovénia felé 4 rövidebb megállással 14 óra alatt jutottunk ki, 120-as átlaggal. Az 1250 km-es szakaszon az autópálya díj oda-vissza 85 euro+magyar szakasz.Alapvetően két kupacban helyezkednek el a szállások, 1650 m-en és 1800 m-en, utóbbiak újabbak és elvileg tágasabbak is.A két telep között síbuszok is járnak.
A Balcon des Airelles-ben aludtunk, négyágyas appartmannokban.Ez volt az elérhető legolcsóbb megoldás(szállás+bérlet 46eFt), de mindenki elégedett volt vele. Méret a szokásos franciás, 1 nappali+fürdő+háló.A bútorok jól használhatók és pár évesek, konyhai berendezések működtek, felszereltség és komfort az átlagnál jobb. Nyolcan voltunk barátok, s hol az egyik, hol a másik app-ban vacsiztunk, reggeliztünk - simán elfértünk nyolcan is.Egy nagyobb pesti társaság az utca túloldalán lévő Parc des Airellesben kapott szállást, ami nagyon hasonló.Egy cég, elég egyformák.
A két háznak közös wellness részlege van, ami egy nem túl tiszta agyon klórozott vizű medencéből és egy három személyes szaunából áll(amiben 8-nál kevesebben sosem ácsorogtunk)Van jakuzzi is, de az nem működött.
Free wifi a Parc des A. recepciójánál működik.
Sherpa és Supermarché is pár percnyire.
A szoba átadás-átvétel meglepően flottul működött. Már fél kettőkor átvehettük, s reggel 9-kor le is tudtuk adni, semmibe sem kötöttek bele.

Pályákat szépen karban tartják, túl sok hó nincs rajtuk, ami van az elég kemény, de csak kevés helyen jeges.A hóágyúk mennek, a nagy kupacokat esténként rádolgozzák a pályákra. Kevesen voltak, a fenti részeken csak lézengtek a sízők, sorállás még a forgalmasabb idősávokban sem jellemző.Kár, hogy egyik felvonón sincs buborék, s kabinok sincsenek. Csak teljesen nyitott négyes-hatosülős székek, pár korongos.Elég hűvös volt, többször -10,-15 elkélt volna egy kis szél elleni védelem felvonózás közben, főleg a lassabbaknál, melyeknek 10 perc a menetideje.A hütték elfogadható áron csapatják, de élelmiszerboltból is van épp elég.
A síkölcsönzés olcsó. 12euro/nap.
Tök jól sikerült a hét, egyedül csak a nyitott ülős felvonókat kifogásoltuk.
feketegabor63
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
2013.01.16. 14:46
Ismerősömmel Franciaországba ,Les Orresbe készülünk január 26-tól. Szeretne megtanulni snowboardozni.Tudna valaki ebben neki segíteni?
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
adalbert
633 élménybeszámolót írt
633
17 éve tag
2013.01.12. 10:49
Ha lesz neted, azért hamarabb is írhatsz!
Előzmény: (zizi 150305)
les-orres-2530-13.01.12.jpg
zizi
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2013.01.11. 10:50
Ide utazunk ma, kocsival. Vasárnaptól csúszunk, a Balcon des Airelles-ben fogunk aludni. Jön Bp-ről velünk egy buszos csapat is. Nagyon várjuk, ha megjöttünk beszámolok a körülményekről.
adalbert
633 élménybeszámolót írt
633
17 éve tag
2013.01.10. 09:59
Meleg ide vagy oda, azért a pályán vannak. Tömegnyomor azért nincs.
le-orres-13.01.10.jpg
Nando
95 élménybeszámolót írt
95
17 éve tag
2013.01.07. 10:34
Hűha!

Jó meleg lesz. Ez normális Januárban?
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2012.12.10. 14:03
Kedves Sporttársak ! Les Orres-ba / 2013.02-09-ig / az utolsó helyekre még le lehet csapni ! Részletek a korábbi hozzászólásomban. Üdvözlettel: iudex
Egér 64
225 élménybeszámolót írt
225
14 éve tag
2012.12.02. 20:43
Még nem kezdődött el a szezon, ha nyitnak akkor lesz hójelentés is...:D
Előzmény: (adalbert 144794)
adalbert
633 élménybeszámolót írt
633
17 éve tag
2012.12.02. 20:28
Bár azt írják, hogy a hó 0 cm, de a webkamerák mást mutatnak.
les-orres-1650-dec.2.jpg
les-orres-dec.1.jpg
les-orres-2450-dec.2.jpg
iudex
108 élménybeszámolót írt
108
19 éve tag
2012.11.25. 11:22
Kedves Sporttársak ! Ha valaki szívesen csatlakozna hozzánk sízni erre a síterepre 2013.február 2-9-ig /7 éjszaka, 8 nap, 6 napos síbérlet/, szeretettel várjuk jelentkezését. Salgótarján-Szécsény-Balassagyarmat-Budapest útvonalon megyünk autóbusszal. Pályaszállás, 2-3-4 ágyas apartmanok, önellátás, 88 km összpályarendszer. Indulás február 1-jén, péntek délután. Részvételi díj: 87000 Ft + 2000 FT /idegenforgalmi adó, ágyneműhuzat/. Csapatunk korösszetétele vegyes: 14 éves kortól 65 évesig. Érdeklődésre a sielok.hu postafiókomon válaszolok. Sporttársi üdvözlettel: iudex
vincent
9 élménybeszámolót írt
9
15 éve tag
2012.03.10. 18:35
Megy valaki ide a húsvéti szünetben?
Kosugi
3 élménybeszámolót írt
3
12 éve tag
2012.02.27. 18:27
Baráti társaságunk idei téli vakációs célpontja Franciaország volt. Minden évben máshol próbálnak szerencsét, eddig ez volt a legtávolabbi helyszín. Én idén csatlakoztam a csapathoz.
Aggályaim voltak a távolság miatt, amit nem az én magasságomra méretezett buszférőhely be is igazolt. 21 órán keresztül utazni úgy, hogy abból 1 perc sem telik el kényelmes ülőpozícióban nem egy leányálom. Utazásunk monotóniáját nem oldotta fel az apartmanház várójában eltöltött további 3 óra, de a németes precizitással betartott 16 óra 00 perc előtt a franciák nem adtak kulcsot, holott – mint utóbb kiderült – minden lakrészt már 10 órakor tisztán adnak vissza az előző turnus vendégei. Aki nem így cselekszik és távozás előtt nem térdeli végig az egész lakrészt felmosóronggyal a kezében, nem fertőtleníti ki a wc-ket, és nem csinál nagytakarítást a saját tisztítószereivel, annak a végtakarítás díját levonják a kauciójából.
Az apartmanházak hasonló kinézetűek, átmentünk egy másik házba is, ott is hasonló körülmények várták ismerőseinket. Két állomást foglal magába Les Orres síparadicsoma, amit frappánsan Les Orres 1650 és Les Orres 1800-nak neveztek el fekvési magasságuk után. Mi az utóbbin kaptunk szállást a Mona Lisa elnevezésű apartmanházban. Az állomásokat mindkét helyen félkaréjszerűen ölelik körül az apartmanok és hotelek, mindegy hova foglalunk, kis túlzással minden szállás pályaszállás. Kis ügyességgel mi például az erkélyajtónkig tudtunk lecsúszni a síelés végeztével.

Én nem olvastam a szállás leírását, mert az utat nem én szerveztem. Annyit tudtam, 7-en foglalunk el egy 8 fős apartmant. Mint utólag rájöttünk, mindenképpen érdemes odafigyelni a „konyhasarkos nappaliban kinyitható kétszemélyes kanapé” és a ”hálófülke emeletes ággyal” kifejezésekre, mert amíg az ember nem szembesül vele, el sem tudja képzelni, mit jelentenek ezek a meghatározások. A két fürdőszoba rendben volt, kell is kettő ennyi emberre. A két hálószoba elég szűkre szabott, a franciaágy körül alig marad hely, az ágy éppen körbejárható. Hálószobánként egyetlen rövid polc, mely az egyik főnek pakolási lehetőséget ad, néhány fogas a felakasztható ruhának, két bőröndnek már elég szűkösen marad hely. A „nappali” lakói rosszabbul járnak, mert a konyhasarok és az ebédlőasztal a székekkel, továbbá a kihúzható ágy összecsukott állapotában is már eleve kitöltik a rendelkezésre álló helyet. Úgy döntünk, egyetlen ember marad a „nappaliban”, de már ehhez is teljesen átrendeztük a szobát, hogy jobban férjünk. Ketten jártunk a legrosszabbul a „hálófülkével”, ami úgy néz ki, hogy az ablaktalan folyosóra tettek egy emeletes ágyat. Ez a hely nagyszerűen elég lett volna egy szekrénynek – mert egyetlen szekrény sem állt rendelkezésre az apartmanban –, de nem plusz két főnek. A mi holmink jelentős része a „nappali” heverőjén hevert napközben a „nappaliban” lakó ruháival keveredve. Minden apartmanhoz tartozik a pincében egy sporteszköz-tárolórekesz, ami lakrésznagyságtól függetlenül egységesen kb. 30x60 cm alapterületű. 6 pár síléc a botokkal együtt éppen befért, a két hódeszka és a 7 pár bakancs tovább gazdagította szállásunk nem csekély tárgygyűjteményét. Mi még szerencsésnek is mondhattuk magunkat, mivel földszinti apartman lévén könnyedén be tudtuk „csempészni” a sehol máshol el nem férő bakancsokat és deszkákat. Az apartmanban sporteszközt tárolni tilos, de hova tegyük, ha a tárolóba nem fér? Maradt az előszoba megmaradt része és a fürdőkád! Burmai menekültek sem érezhetik szűkösebben magukat egy csempészhajó rakterében.

A hat nap síelés minden kellemetlenségért kárpótolt minket. Égbe szökő fehérhátas hegyek, magasba öregedő fenyvesek közt kanyargó kezelt sípályák átláthatatlan hálózata tárult a szemünk elé, mikor másnap felcsatoltunk a pályarendszer állomásán. A felvonók tucatjai között időbe telik az eligazodás, de várnunk szinte sehol sem kellett, mert az akár 5 m/sec sebességű beülős liftek gyorsan megették az alájuk kígyózó sorokat. Ugyan a francia síszünet előtti héten voltunk kint, de annak ellenére nem volt elviselhetetlen zsúfoltság és torlódás a pályákon, hogy a magyar szervezésű Winterfest hete volt. Előnye abban mutatkozott meg, hogy minden harmadik síelő magyarul beszélt, így nem kellett különösebb nyelvtudás, ha pl. segítséget kértünk valakitől egy csoportkép elkészítéséhez.
Az állomásokon fellelhető ingyentérkép segítségével is nehezen átlátható a 88 km összhosszú pályarendszer – a fekete pályák nagy része érthetetlen módon mindvégig le volt zárva, de bőven válogathattunk a többi nehézségi szintű pályák közül, és a snowpark is kellő élményt nyújt a rátermettebb sportolóknak –, de az eligazodást megkönnyítik a főbb pontokon kihelyezett ugyanezen ábrát magába foglaló óriástérképek, és a pályakereszteződésekben a pályák nehézségi szintjeihez színkódolt irányítótáblák. A főbb állomásokon turistaházak szolgálnak melegedőként pazar panorámával és közel 1000 forintos teaárakkal.
Érkezésünk előtt eshetett nagyobb mennyiségű hó, ottlétünk 6 napja alatt nagyrészt szikrázó napsütésben síeltünk, bár 2200 méter felett gyakran hűtötte arcunkat a -15 fokos, csontig hatoló alpoki szél. A pályákat minden este ratrakolták. Éjszakai síelésre nem volt lehetőség, bár Les Orres 1650 állomásközeli pályaszakasza kivilágított. A hat nap alatt összesen három hóágyút láttam működni a több százból, abból is az egyik hóváralapanyag-előállítás céljából üzemelt. Így nem csoda, hogy a ratrakolás ellenére a pályák gyorsan koptak, és idővel itt-ott előbukkantak a hegyalkotó kőzetek csúcsocskái, mint megannyi szürke virágocska, melyeket előhív a napsugarak csalóka dédelgetése. Ezen bájos kövecskék a léceim középrészének soha nem látott színét csalták elő a talprész fedőrétegének felszakítása után. Örültem volna, ha sílécem szerkezeti struktúráját csak képzeletem ismerhette volna, és valós kinézetéről soha nem győződtek volna meg könnybe lábadt szemeim.

Mindezen kellemetlenségek ellenére jó pár fotóval, 61 GB-nyi pályavideóval és csodálatos síélménnyel gazdagodva térhettem haza újabb 20 órás buszélmény után.
Mivel a franciáknak igen nagy szerepe volt abban, hogy síelésre alkalmas hegyeink már nem a mi hegyeink, ezért bosszúból – hacsak egy hétre –, de jövőre is visszafoglalok tőlük egy hasonlóan csodás buckát.
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2012.02.18. 14:27
Kedves Baxxter!Ha te off voltál, az kizárólag az én előző offságomból következett. Ez év február 4-11 között én is itt voltam, így arra síelve részben láttam, hallottam a magyar rendezvény nappali történéseit. Szállásunk az alacsonyabban fekvő Pramouton részen volt, így az esti, éjszakai programoknak nem lehettem tanúja. Sajnálom, hogy kellemetlen élmény(ek) értek, szerencsémre engem, (minket) az elmúlt sok év alatt sem ért Franciaországban hasonló.
Előzmény: (baxxter 134851)
baxxter
39 élménybeszámolót írt
39
18 éve tag
2012.02.18. 10:07
Ja és még valami: itt akkor több száz magyar egyetemista (síelni és bulizni vágyó) volt, nem pedig kisgyerekes családok... Ők leginkább 1650-en megtalálhatók. Sorry ha OFF voltam :)
Előzmény: (Daddy 134439)
baxxter
39 élménybeszámolót írt
39
18 éve tag
2012.02.18. 10:05
Szia Daddy,
nem véletlenül írtam amit írtam és nem idegengyűlöletből... A helyzet az, hogy a környéken, köztük a mi szállásunkon is (50 méterre a sátortól) már szinte semmit nem lehetett hallani... De ha pl. egy magyar kocsit valahova nem engednek beparkolni, de egy franciát igen (a helyen nincs felfestés, sem semmi egyéb jelzés) akkor te mire gondolsz... Ja és amúgy mint később kiderült a helyi kocsmák erőteljesen ott voltak a háttérben az esti bulik lefújásánál... szóval ennyi :)
Előzmény: (Daddy 134439)
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2012.02.14. 21:06
Kedves Baxxter! Én úgy gondolom, hogy semmi köze nincs a "franciák magyar-szeretetének" ahhoz, hogy vannak olyanok (franciák, magyarok és egyéb nációk tagjai között) akik egy aktív (!) síeléssel töltött nap után nem "kitombolni" akarják magukat, hanem pihenni szeretnének. Tekintve azt, hogy e helyszínen a pálya melletti "kitombolás" egyúttal azt is jelenti, hogy ez a szállások közvetlen közelében, esetleg közvetlenül az ablak alatt történik, több megértést (írhatnám, empátiát) kellene tanúsítanod azok irányába akik - esetleg kisgyerekeikkel együtt - éjszaka pihenni, aludni szeretnének.
A pihenni vágyók nemzeti hovatartozás nélkül szenvednek a másokra tekintettel nem lévő "kitombolók" zajától, cirkuszától. Volt alkalmam tapasztalni, amikor ilyen (francia, magyar stb.) "kitombolók" ellen a helyi rendfenntartók éjszaka felléptek, és meg kell mondanom, mindig a pihenni vágyó (francia, magyar stb.) többség egyetértésével találkoztak. És az sem töltött el büszkeséggel, amikor (pont ezen a helyszínen) fiatal honfitársaim testnedveik emeleti erkélyről való lecsorgatásában találták meg éjszakai szórakozásukat. Pedig, viszonylag csendesen tették.
Előzmény: (baxxter 134035)
baxxter
39 élménybeszámolót írt
39
18 éve tag
2012.02.11. 11:34
Sziasztok,
hogy sikerült a Winterfest-es síhét?
Mi pont előttetek voltunk egy héttel (MESI, ugyanaz a szervezés), de azért gondoltam megosztom az élményeimet:

Utazás:
A szokásos 19 óra a szokásos megállókkal, de valahogy minden korábbi rossz tapasztalattal ellentétben még ez volt a legjobb ilyen utam. Hó egészen az úticélig nem nehezítette a haladást, ott viszont pont időben rákezdett :)

Szállás+hely:
a már említett havazással kezdetét vette az igazi téli hangulat a csak pár éves "sífaluban" (Bois Mean rész). A szállásunk a Park des Airelles-ben ideális volt. Élelmiszer üzlet kettő van, de az árai (a most kedvezőbb Euro árfolyam miatt is persze) nem vészesek (egy tojás kb50Ft, egy sör fél literre számítva kb 300Ft). Egyszóval minden egy helyen: szállás+szolgáltatások+buli... Sajnos ez utóbbi csak az első este volt igaz, mert noha a magyar szervezés mindent megtett, hála a franciák magyar-szeretetének, az állítólagos feljelentések miatt csak nappal tolhatták a zenét a Dj-k... Pedig nincs is annál jobb mint közvetlen a pálya mellett kitombolni magát az embernek egy klassz nap végén! (így maradt az otthoni bulizás :))) Egy szó mint száz a szervezés szerintem jó volt!

Síterep:
Köszönhetően a szombat esti, majd a kedd egész napos szakadó havazásnak és a kemény mínuszoknak a pályák is tökéletesek voltak. Minden téli idő ellenére is nyomatták még az ágyúkat is és jártak a ratrakok is rendesen! Pályák és a szűzhavas területek is ideálisak minden síelő számára. Az alsó zöld pályák szélesek és kellemesek igazi light-os élménysízésre valók a fantasztikus tájban, a felsőbb régiók pedig szerintem minden profi és haladó boardos és síelő számára frankók!

Összegezve: végre igazi téli, sok havas :) síelésben volt részem egy olyan terepen ahová bármikor visszamennék, mert nem elég belőle! :)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.