Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síkötés-beállítás

ÜZENETEK (652)Időben csökkenő Időben csökkenő
havassoma
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
2006.12.19. 09:40
Namost én tanulmányoztam a kötésem (Fischer FS10), és a 4-es és 5-ös között kb 3 mm van... Ide mérik be a 0.25 és 0.75-öket? Vagy ez vmi másmilyen kötés?
BSzilard
10 élménybeszámolót írt
10
22 éve tag
2006.12.19. 09:15
Köszi az útmutatásokat, ez már egy fontos kiindulási pont, hogy a nyíl a skála közepére kell mutasson (feltéve, hogy megoldható, mert ha nem fokozatmentesen állítható a kötés, akkor nem biztos hogy sikerül).
Amivel viszont vitatkoznom kell, az az előfeszítő erő nagysága, mert az korántsem állandó. Igaz, hogy adott egyrészt a rugóállandó (D), DE az erő nagysága ARÁNYOS az elmozdulással, tehát ha például 2 mm-t csúszik hátra a kötés, az kétszer akkora tolóerőt eredményez, mintha 1 mm-t csúszna csak hátra!
Vajon mennyiben befolyásolhatja ez az oldási erőt?
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2006.12.19. 07:30
Jól írod a beszorítóerőt, előtolást, a hátsó kötésnek hátra kell csúsznia, a benne lévő rugók bizonyos határok között állandó erővel tolják előre (D: rugóállandó) a bakancsot az első kötésbe, viszont, ha rosszul van beállítva, akkor 1: túlságosan előre, a kötés belépéskor "koppanásig" hátracsúszik, illetve előfordul, hogy ilyenkor be sem lehet lépni, mert a kötés már nem tud annyit hátramozogni, ilyenkor értelemszerűen nem úgy old a kötés ahogyan kellene, szintén igaz ez akkor, ha túlságosan hátra van állítva, ekkor szinte egyáltalán nem nyomja a bakancsot előre, ha nagyon hátra van állítva akkor be sem lehet lépni, mert a bakancs sarokrésze nem éri el a kötés befogójának alján lévő nyelvet, ami lenyomná a befogót, illetve álló helyzetben is "ki lehet lépni" a kötésből.

A helyes beállítás itt nem annyira bonyolult, mint a leoldási erő esetében, a hátsó kötés minden esetben egy sinen mozog előre hátra, ezt lehet fokozatokban állítani a hátsó kötés állító csavar alatt lévő fül felnyomásával-közben a kötés mozgatásával (ahogyan a kocsiban az első üléseket is), ezen a fülön általában van egy oldalirányba mutató nyíl, ez a fül nem mozog akkor sem, amikor a hátsó kötés belépéskor hátracsúszik, tehát a fül és a rajta levő nyíl állandó helyzetben van, a belépéskor a kötés hátracsúszik, a fül melletti már mozgó síkötés részen szokott lenni egy skála (min. és max. érték), ezek közé kell mutatni a nyílnak amennyiben a bakancs a kötésben van, a legideálisabb, ha pont a skála közepére mutat.

Persze vannak eltérések, mint amikor fokozatmentesen állítható a hátsó kötés hosszanti csavarral, valamint a rental kötések, integrált rendszerek, a rentalnál gyakran jelölve van, hogy hány mm-es talphosszhoz hová kell állítani az első illetve hátsó kötést (Mivel alapesetben csak a hátsó kötés állítható)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
BSzilard
10 élménybeszámolót írt
10
22 éve tag
2006.12.19. 00:03
Sziasztok!
Korabban mar kerdeztem a beszoritoero beallitasrol, es meg mindig rengeteg ketelyem maradt ezzel kapcsolatban.
Tehat, en, laikuskent, beszoritoero alatt azt az erot ertem, amivel a hatso kotes "tolja" elore a cipot. Merthogy a kotes cipovel valo becsatolasakor a hatso kotes kisse hatra tolodik a cipo nelkul becsatolt poziciohoz kepest. Namarmost, mivel a kotesben rugo van, az ero nagysaga attol fugg, hogy mekkora cipo nelkuli allapotban az elso-hatso kotes kozti tavolsag a cipo hosszahoz kepest. Ennek ugyebar valamivel rovidebbnek kell lennie a ciponel, mert maskepp nincs szoritas. Kerdesem, hogy mekkora az a "valamivel", tizedmillimeterek, esetleg 1-2 mm? A legtobb kotesnel (pl Tyrolia) a hatso kotest csak 2-3 mm-es fokozatokban lehet elore-hatra csusztatni, szoval ez mingig egy dontes, hogy pont melyik fokozatba teszem, mert lehet hogy az "optimalis" tavolsag pont ket fokozat koze esne. Es ez ket teljesen kulonbozo beszoriterot eredmenyez! Sot, nekem az az erzesem, hogy ez nagyon nagyban tudja befolyasolni az oldasi erot, ami megfelelhet +/- 1-2 fokozat elteresnek is!
Mi a velemenyetek?
havassoma
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
2006.12.18. 17:47
Hát nem... amúgy a táblázat alapján akkor is kicsire állította, ha holnap állnék először lécre... (pedig látott a boltban) vagyis nemcsak a sítudást nem vette figyelembe, amúgy se stimmel, amit produkált...
adamszilvi
3 élménybeszámolót írt
3
17 éve tag
2006.12.18. 16:40
Szia Havassoma!

Nem védem a szervizeseket de 1 megjegyzést hozzáfűznék. Azt írod a testsúlyon kívűl mást nem kérdezett. Feltételezem hogy a sícipődhöz állította hozzá a kötést, tehát látta a méretét. A testmagasság megállapításához nem kell különösebb szaktudás. Ezekkel az infókkal már be lehet állítani korrekten 1 kötést. Az viszont hogy nem kérdezte meg hogy síelsz, olyan ordas hiba, amely nem érdemel bocsánatot.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2006.12.18. 16:25
Skioutlet!

Te gondolatolvasó vagy... :-)
havassoma
9 élménybeszámolót írt
9
17 éve tag
2006.12.18. 14:58
Köszi powee, éreztem, hogy valami nem stimmel. Amikor Franciaországban béreltem lécet, az összes a táblázatban felhasznált adatot megkérdezték, az a marha meg csak a súlyt. Azt se vette figyelembe, milyen magas vagyok. A táblázatból 5,25 jött ki, ő meg 4-esre rakta... Köszi!
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
2006.12.18. 11:42
Nekem egy egyszerű módszert ajánlottak, ami viszont mindig bejött, pedig elég sokat esek, néha furcsa pózokat produkálva.
Ez persze nem olyan pontos mint a jó táblázatok, de ha valaki csak úgy saccra be akarja állítani magának a pályán, akkor jó támpont.
Előtte meg kell jegyezni, hogy nem vagyok elhízva, és "sportos" :) vagyok.
Tehát:
65 kilóval nehézkedem a földre. Akkor ha kezdő lennék hátul 5, elöl 4, ha haladó, akkor hátul 6 elöl 5. (Így szoktam menni).
Feltételezve, hogy az első, és hátsó skálán a számok azonos kioldó erőt jelentenek, szerintem mindig van értelme az elsőt gyengébbre állítani, mert a térdre ható erőkar egy csavaró mozdulat hatására sokkal nagyobb a lábfej vége felől.
(Ezt nem én talátam ki.)
Persze ha ez bele van számolva a skálába, akkor már lehet hogy nem ennyire egyértelmű a helyzet.
Szoktam "őrült" sebbességekkel is menni, meg szűzhóban és ilyen beállításnál csak egyszer fordult elő, hogy éreztem amikor oldott a léc. Fals leoldás sosem volt.Buckás részeken sem. Ráadásul a lábfejem elég hosszú. (Kis sugarú kárvinglécet viszont ha rendesen kiterhelnek gondolom a kötésre ható nagyobb összenyomó erő miatt lehet hogy elkél a magasabb fokozat.)
Ezeknél az értékeknél engem még épp megtart az első kötés ha egy picit hátradőlök, viszont ha már az egyansúlyomat vesztem egyből old.

Egy német táblázatban egyszer láttam, hogy valamilyen módon be volt számítva a sípcsontfej átmérő is. Ami nem is annyira elvetemült ötlet, hiszen nyilván az ízület(meg izmok) edzettségén kívül(amit nem lehet 2 kérdéssel felmérni) fontos lehet maga az ízület mérete. Tehát nem mindegy hogy valakinek akkora az ízülete mint nekem, és monjuk 100 kiló, vagy adott esetben közel kétszer akkorák a térdei. Ennek különösen a kissé aránytalan testalkatúaknál fontos szerepe lehet.
topi
94 élménybeszámolót írt
94
18 éve tag
2006.12.18. 10:03
Szia Powee!!
Klassz munkát végeztél, sokat segítesz vele sok embernek. Talán egy nyomtatóbarát verzióval könnyebb lenne, biztos sokan szeretnék kinyomtatni, csak nem mindenki tudja megcsinálni. Nem a magam nevében kérem és nem is szeretnék pofátlankodni, hisz így is emberes munka volt.Egy biztos, hogy a kölcsönzősök úgy vigyáznak arra a táblázatra, hogy ez kínai minden hobby-síző számára. És nagy igazság, hogy a lábak állapota felől sosem érdeklődnek....
Pedig a gatyamadzagra hasonlító térdszalagok és "fáradt izületek" más -és más értékeket kívánnak. Gratulálok és köszi a fáradozást!!
T.
gondone
22 élménybeszámolót írt
22
17 éve tag
2006.12.18. 00:00
Powee!

Tényleg csak azért, hogy a valóság közelébe billenjen a mérleg: úgy tapasztaltam, hogy vannak olyan magyar síboltok és szervizek is, ahol hozzáértők, segítőkészek, és olyan táblázatból dolgoznak (+ síoktató rutin), mint amilyet te is feltettél. Ami amúgy tényleg jó, bár én is egyetértek azokkal, akik bizonyos esetekben kicsit aláállítanának.

Bocs, ezzel csak két dolgot szeretnék: az egyik, hogy köszi a táblázatot, a másik, hogy szerintem nem minden magyar síbolt "csak a pénzt látja a vevőben". Velem itthon is voltak már igen korrektek emberileg, és szakmailag is. Persze nem mind ilyen, ahogy a sípályák tövében is tapasztaltam már elrettentő eseteket. Teljesen emberfüggő szerintem.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2006.12.17. 23:35
Skioutlet! Köszönöm, hogy igazolsz. Persze én sem azt mondom, hogy olyan egyszerű az ilyen felemás beállítás, de azért szerintem meg lehet próbálni.
Például ha valaki szépen kiszámolta a neki való beállítást, de az egyik térde gyatrább, műtött, szalaghiányos, akkor egész egyszerűen vegyen vissza mondjuk egy fokozatot. Ez így még mindig jobb, mintha erősebben hagyta volna. Szerintem így biztosan nem lesz belőle gond. Legfeljebb menet közben kiderül, hogy gyenge a beállítás. Akkor még mindig ráhúzhat kicsit. Igazam van?

Maci-laci!
A nem egyforma beállítás elöl-hátul abból ered, hogy mást csinál az első és a hátsó kötés. Az első kötés a csavaró mozdulatokra old, a hátsó kötés pedig a "pofáraesésnél", illetve az ilyen irányú feszítéseknél.
Általában elég,ha egyformára van állítva elöl-hátul. (Bár én magamnak hátul szeretem egy "kicsit" erősebbre húzni, de ez legyen az én saját hülyeségem..)
Viszont pont akkor,amikor valakinek elöl lazábbra kell állítani a rossz térde miatt, attól hátul még maradnia kell a beállításnak. Különben kicsit határozottabban előredől, és kiesik a kötésből. Nagyobb tempónál pedig igen kellemetlen, amikor lehagyod az egyik sídet.

A másik eset, amikor elöl-hátul más a beállítás, az az, hogy ha van mondjuk egy jó nagydarab kezdőm, de rettenetesen félős, állandóan leül, eldől. Na, neki elöl nagyon gyengére kell állítani, nehogy megcsavarja a térdét. Hátul viszont a súlyának megfelelően meg kell húzni, mert különben állandóan kilépne. Így akár olyan is lehet, hogy elöl mondjuk 4-re állítom, de mert versenyzőnk közel egy mázsa, ezért hátul 8-ra, de ha kilép belőle, akkor akár 9-re is. Egyébként az esetleg kicsit erősebbre húzott hátsó kötés nem tud sérülést okozni.

Ami viszont fontos, hogy ha valakinek a két síje másképpen van beállítva, akkor a síket meg kell jelölni!
Igen "kultúrált", viszont tökéletes módszer a cipő alá, a lécre ragasztott mondjuk fehér szigszalag darab, amire golyóstollal rajzolsz "J" vagy "B" betűt.
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2006.12.17. 21:23
Lackó az tiszta sor,hogy ha valalinek problémás,gyengébb az egyik térde azt kímélőbbre állítod.Azonban arra kíváncsi vagyok,hogy az első és a hátsó kötés másként beállítása mikor javallott.
Talán ez attól függ milyen súlyponttal síel az illető(pl gyerekek hátsó)vagy egész más határozza meg ?
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2006.12.17. 19:28
Powee!
Szép munkát végeztél, köszönjük!

Stani!
Abban igazad van, hogy a szereléseket, különféle javításokat érdemes szervízre bízni. (Bár egyáltalán nem mindegy, hogy melyikre...)

Én személy szerint nem vagyok túl nagy híve a saját kötésbeállításnak, de ennek nem az az oka, hogy el lennék ájulva a szervízek precízségétől.

Lassan 30 éve lesz, hogy síelek, ebből 20 éve oktatok, 6 éve hivatásszerűen. Ezt csak azért írom, hogy hidd el, sok "csudát" láttam már a hegyekben. Többek között jópár szétszaggatott térdet is. Persze az esetek legalább 90%-ában sz*rul volt beállítva a kötés. És sokan mondták, hogy kölcsönzőből hozták a cuccot. Meg persze sokan voltak azok is, akik saját kútfőből állították. Vagy be sem állították a havertől kölcsönkapott lécet.

Én már csak úgy kezdek bárkit is oktatni, hogy megnézem a felszerelését, leginkább persze a kötésbeállítást. Függetlenül attól, hogy honnan hozta. Ha nem tetszik, amit látok, akkor "javaslatot teszek" az állításra. (Én elvileg, mint oktató nem állíthatok kötést, vagy ha állítok, akkor minden felelősség az enyém. Hülyeség, de ez van.) Az esetek legalább kétharmadában állítani kell a kötésen, gyengébbre, vagy erősebbre. Rengeteg az abszolút rosszul beállított beszorítóerő is.

Amire talán joggal büszke lehetek, az az, hogy sok száz tanítványom közül senkinek nem volt még sérülése olyan cuccal, amit én ellenőriztem. Pedig nem hordok magammal számítógépet a pályára.
Szóval lehet, hogy nagyképűség, de csak abban hiszek, amit én ellenőriztem le. Bár "maradjon köztünk", de én nem számolgatok. Egy idő után már tudja az ember, hogy kinek mi a jó. Ehhez viszont kevés az, amit a szervízek, kölcsönzők nagy részében megkérdeznek. (Több helyen ennyi az egész: hány kiló vagy? Aztán szevasz.)

Én mindenkitől megkérdezem, hogy sportol(t)-e, és mit, volt-e térdsérülése, ha igen mikor és milyen, jelenleg van-e valami térdgondja. Mindezeket még a kötelező alapdolgokon (súly, kor, nem, tudás, síelési stílus) felül is figyelembe veszem.

Én például még a büdös életben nem láttam kölcsönzőben "felemásra" állított kötést, és jobb, illetve bal jelölést a léceken. Pedig igenis gyakran van szükség arra, hogy a két sí másképpen legyen beállítva. Sőt, az első és hátsó kötést is gyakran másképpen állítom. Ilyeneket akkor csinálok, ha valakinek az egyik lábával gondja van.
Lehet, hogy engem sokan hülyének tartanak, de a nulla sérülés talán engem igazol. (Meg egy kis szerencsét is.) :-)

De visszetérve az eredeti kérdéshez: az én (!) véleményem az, hogy nyugodtan beállíthatja valaki a kötését, de csak (!) akkor, ha felkészült az ügyben, és megfelelő odafigyeléssel jár el. Például Powee szerzeményét én jónak tartom. Bár ahogy említettem, én picit gyengébbre állítanám.
Viszont ha valaki nem akar ezzel foglalkozni, vagy elakad a dologgal (például beszorítóerő beállítása), akkor inkább tényleg térjen be egy szervízbe, vagy kölcsönzőbe.

Na, hirtelen ennyi. Bocs, kicsit hosszú lett.
powee
424 élménybeszámolót írt
424
18 éve tag
2006.12.17. 19:06
Magyar szervizekben ennél inkább csak gyatrább táblázatot láttam. Természetesen nyugat az más. Ott figyelnek az emberre és a biztonságra főleg, mert presztizs. Itthon nem annyira, inkabb csak a penzt latjak a vevoben.
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2006.12.17. 18:20
Persze, hogy nem rossz a táblázat, de egy szervízben több paramétert adnak meg, és nem kézzel&csavarhúzóval, hanem mondjuk milliós gépekkel dolgoznak, legyen szó kötésről, javításról stb.
Természetesen adódhatnak olyan alkalmak, amikor a kézibeállítás nélkülözhetetlen, pl 8 km-es pálya közepén "szétmegy" a kötés, ekkor az ember sajátmaga beállítgatja, de miután leért az az első, hogy a völgyben betér egy síszervízbe.
powee
424 élménybeszámolót írt
424
18 éve tag
2006.12.17. 18:14
Stani, csak egy kérdés: Mivel tudja egy profi sí-szakszervíz profibban beállítani az értéket? Ő miből számolja ki? Neki is megvan egy táblázat, vagy van egy tudása és kész. Nem tud minden emberre napokat szánni vele-sielni, hogy megtapasztalj, valóban hogy is tud az ember sielni.

Én azt mondom, hogy nem rossz ez a táblázat, de azért lehetséges, hogy magamnak is gyengebbre allitom a kötésemet.
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2006.12.17. 17:58
Ez mind szép és jó, de én továbbra is egy jól felszerelt síszervízre bíznám a kötés beállítását.
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2006.12.17. 17:44
Most számolgattam ki a család beállítási értékeit a táblázat segítségével.Lackó megállapítása nálam is bejött a feleségemét egyel a fiamét féllel szoktam lazábbra állítani.Az Én paramétereimre 6.75-öt ír 6.5-re szotam állítani ami végülis telitalálat.
Kíváncsi vagyok a többiek számításaira is nekik mennyire jön be a táblázat.Szerintem egyszerű használni csak senki ne értékelje túl a sítudását.
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2006.12.17. 15:21
Powee szerintem mindenki nevében írhatom nagyon köszönjük,hogy megosztottad velünk.
Lackó valóban örültem,hogy épp térdel megúsztam de ez annak köszönhető,hogy bika erős lábam van mert a munkám során naponta többszáz emeletet mászok meg.
Viszont a feleségem nem úszta meg ennyire lazán Ő bicegett pár napig.Jelenleg sem húzom 6.5 fölé mert féltem a térdeimet meg inkább a pályát besíelők közé tartozom nem szeretem a golyóban előre majd csak lesz valahogy stílust.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.