Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ausztria
Hochkönig régió (Maria Alm, Dienten, Mühlbach)
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
AlpenParks Hotel Maria Alm a hochkönigi üdülőrégió központjában
ÜZENETEK (208)Időben csökkenő Időben csökkenő
diesirae
31 élménybeszámolót írt
31
13 éve tag
2011.02.18. 15:06
Kicsit meglepő, hogy milyen kevés kint a beszámoló, pedig tényleg egy szenzációs síterepről van szó. Azzal hogy idén összekötötték Hintermoost Hinterthallal, mindenfajta komplikáció nélkül összeér az egész. Az egyetlen kis negatívum, hogy a három falu között nincsen síbuszközlekedés, tehát erősen figyelni kell az órát, mert aki a túrázást visszafelé elszámolja, ott szorul valahol.

Ami számomra nagyon pozitív meglepetés, hogy teljesen hiányoznak az ilyen síhintákban sokszor megszokott erdei utak és lökdöső-folyosók, itt a túraútvonal szinte végig hagyományos, valódi piros meredekségű pálya, amik sokszor még kegyetlen szélesek is. A rendszer kicsit gyengébb pontja a dienteni rész két csákányos (L, M) és a régi kétüléses (N) liftjei. Amúgy csakis kabinosok és szupergyors 6-os bubblék vannak. De jövőre már cserélik is a csákányosokat, azután meg gondolom a kétülésest, úgyhogy itt ezerrel megy a fejlesztés minden évben.

Mi 15-én voltunk itt, szikrázó napsütésben. Mühlbachból indultunk és oda-vissza megjártuk Maria Almig az egészet. Reggel szokás szerint nagyon jó állapotban volt minden. Kezdőknek szuper kék pályák vannak itt, a 4-es egy egész pályarendszer, az 1a pedig egy nagyon hosszú, viszonylag széles, igen kellemes csúszás. Haladóknak pedig tökéletes az erős piros jellegű fekete pálya és piros 3-as, mindkettő mellett saját közvetlen lifttel és kék "átcsúszások" nélkül. Várni itt sehol sem kellett 10 másodpercnél többet, egyedül az E jelű KingsCab-nál alakult ki elég nagy tömeg, de a gyors, sűrű 8-as kabin nagyon elnyelte a népet, nem volt több 2 percnél a várakozás.

Dientenben is nagyon jó kis pályák vannak, a Wastlhöhe tetején van egy százméteres lökdösődés egyik irányba és egy kis folyosó a másikba, amúgy széles piros lesiklópályák. A faluba leérve le kell csatolni és átballagni a főúton (20 méter), de ez a szép kis házak között inkább hangulatos, mint bosszantó. Rá van túrva a hó a főútra is, visszafelé át lehet csusszanni, de felfelé az olvadékon elég macerás felhalszálkázni. Ezután a régi kétüléses igen méretes alsó házába csúszunk be, ahová kintről hordják be a havat. Jó 15-20 perc mire felzötyögünk vele, meg-megáll néha (ahogy a nem leakadósok ugyebár szoktak), de jobbra a Hochkönig gyönyörű hegyláncai, balra a kis falu egy tüneményes, dombon álló kis templommal, szóval azért el lehet bámészkodni. Az új 30-as összekötő pálya egész jó, a nagyobb része igazi lesiklópálya, de nem vadul meredek. Előtte lehet csúszni párat Hinterthalba is, itt is kicserélték a régi lifteket egy vadiúj hatülésesre.

Hintermoostól Maria Almig aztán kicsit megsokasodtak az emberek a liftekben és a pályákon egyaránt, de a 3-as jelűben kellett csak 2-3 percet várni, a többiben csak minimálisat. Ezen a részen is megtalálja mindenki a magának valót, még pár rövidebb fekete szakasz is van. A kabinos melletti rész inkább kezdőknek megfelelő huzamosabb síelésre. Fent a Langecken a kis Hüttében ettünk, elképesztő volt a körpanoráma, nagy a választék és nagyjából átlagosak az árak is (3,20 a sör, 9 egy óriási adag Wiener Schnitzel).

Fél 3 előtt pár perccel indultunk vissza, két óra alatt kényelmesen vissza lehet érni Mühlbachba, profiknak még 2-3 plusz csúszás is simán belefér. Most minden 16:30-ig járt. A 8-as jelű Simalco lift iszonyat hosszú, de elég hamar fent van, 3 óra előtt már nem volt senki. Az egyetlen kellemetlen élmény visszafelé a délkeleti fekvésű piros 21-es pálya, ez katasztrofális állapotban volt délutánra, néhol méteres buckák voltak a kásás hóból.

A pályák állapotáról elmondható, hogy délelőtt nagyon jók, délutánra kissé jegesek, de mivel (a dienteni kivételével) mind északiasak, a viszonyokhoz képest nagyon jók. A 4-es pályacsoportból este a jobb oldali eléggé le volt alázva, de a másik oldal egész jó maradt. És hát a panoráma az végig lenyűgöző az egész régióban.

Bischofshofenből és Saalfeldenből is járnak ingyenes síbuszok, az elsőből óránként, a másodikból sűrűbben. Ráadásul mindkét irányból felér az első liftnyitásra, és zárás után egy bő órával is van még haza. Ebben a két városban sokszor jóval olcsóbb szállásokat is lehet találni.
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2011.01.25. 21:31
Igen jól értetted. Nem kell buszon utazni egyik irányban sem, lecsatolni kell Hintermoosban mert ott kabinos lift van és a sílécet a kabin oldalán viszed :)

Elméletileg egy napba belefér az oda-vissza út nekem az oda út(Maria Alm Mülbach) 2 órát vett igénybe, nyugis tempóban, de úgy, hogy Hintertalban az új liften 4x mentem.
Előzmény: (Hellász 105725)
Hellász
12 élménybeszámolót írt
12
16 éve tag
2011.01.25. 16:38
Akkor ha jól értem, idéntől mindkét irányba lecsatolás nélkül bejárható a terület Mühlbachtól Maria Almig. Mi februárban leszünk a környéken, ha Mühlbachban leparkolunk, akkor egy napba belefér az út oda és vissza Maria Almig közepes sítudással?
Előzmény: (TibiF 105346)
SíMan
427 élménybeszámolót írt
427
17 éve tag
2011.01.24. 08:19
Eddig csak két napot síeltem itt, de nekem is nagyon megtetszett a terület. Semmi más kivetni valót nem találtam benne, mint a dienteni hosszú csákányos felvonó, illetve a teljes összeköttetés hiányát. A fejlesztések után azt gondolom valamelyik évben ismét felkeresem és kiélvezem a terep adta lehetőségeket!
Előzmény: (TibiF 105346)
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2011.01.23. 20:39
Hochköniget azért kerestem fel mert kíváncsi voltam az új liftekre. Ezek a fejlesztések már nagyon kellettek és ezek a liftek által még vonzóbbá teszik ezt a síparadicsomot. Kezdem a legjobb hírrel amit láttam: Dientenben jövőre lecserélik a csákányos és a kétszemélyes liftet (errő bővebben a felvonó/sípálya fejlesztések Ausztriában topicban). Szóval a két új lift amit idén adtak át nagyon jó. Az első új lift, nyolc személyes kabinos amit a Hintermoosbahn építettek ami Maria Almot köti össze Hiterthallal. Ez a lift megszünteti a buszozást a két település között. Most már síléccel átcsúszhatunk Maria Almból Mülbachig. A liftben még érződött az új műanyag szag :) A másik lift amely Hinterthalban található, két liftből csináltak egyet ami nagyon jó ötlet mert nem kell átszállni. Gyorsabb is így a 700 méter szintkülönbség hamarabb megtehető. Ez egy nyolc személyes lift automata nyitás meg zárással. Az első két körben még furcsa volt megszokni, hogy nem kell lehúzni a biztonsági kütyüt, nevetett is a liftes rajtam mikor látta, hogy nyúlok a fogantyúhoz de nem húzom le mert előtte figyelmeztetnek több nyelven, hogy automata a nyitás illetve a zárás. A lift vonalvezetése is más mint a régi két lifté de ugyanaz a kiinduló és érkező pont. Csütörtökön voltam itt akkor már visszaállt a tél a régióban, sajnos a Hochköniget nem láttam a köd miatt. Jók voltak a pályák, a kevés embert már nem is említem mert ilyenkor ez természetes. Szerintem ez egy nagyon jó hely és a jövő évi fejlesztéssel még tökéletesebb lesz. Ha azt a két liftet lecserélik Dientenben már nekem sem lesz kifogásom a liftekkel kapcsolatban. Teszek fel néhány képet, sokat nem nagyon lehet látni mert erősen havazott és egész nap köd volt.
P1050022.JPG
P1050024.JPG
P1050025.JPG
P1050026.JPG
P1050027.JPG
P1050028.JPG
P1050029.JPG
P1050032.JPG
P1050037.JPG
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2011.01.08. 21:22
Mivel ma délután szabad voltam így a közeli Maria Almra esett a választás. Tervek szerint pár órát síeltem volna, aztán irány vissza a "bázisra". Végülis olyan jól sikeredett a nap, hogy a pár órából lett fél négy. A kocsit Maria Almnál a Dorfjet kabinosánál tettem le. Natrun lényegében a település házi hegye, melyen a remek lejtőknek és a modern felvonónak köszönhetően jókat lehet pörögni. A Dorfjet egy ún. hibrid felvonó, vagyis ugyanazon a kötélpályán kabinos és ülések is lógnak; egy kabinost három darab hat-férőhelyes székek követnek. Ha itt szállunk be a Hochkönig síhintájába, úgy az összeköttetést a 9-es pálya jelenti az Aberggel. Ez a mai napon zárva volt; ok hóhiány ti. egyrészt napos oldalon kanyarog, másrészt nincs kiépítve a hóágyúrendszer. Ennek ellenére azért lementem rajta, és a végén konstatáltam, hogy valóban jogosan tették ki a "gesperrt" táblát; egy-két helyen már majdnem léclecsatoláshoz kellett folyamodni. Az Abergen aztán fel a csúcsra, jó vonalvezetésű pályák, de semmi extra. Fentről szép kilátás nyílik többek közt a kapruni gleccserre.
A pályák már kissé széttúrtak, viszont nem jegesek. Felvonóknál nem kellett várni, de a pályákon többen síeltek, így egy gyors menet után vissza Natrunba, síbusszal; lévén vissza irányba sem pálya sem felvonó (egyelőre).
A nap hátralévő részét A Dorfjet melletti lejtőkön töltöttem; nulla sorban állás és sokszor üres pályák. A lejtők némelyike még záráshoz közeledvén is ratraknyomos volt, a piros 5-ös és 6-os nagyszerűek, különösen a csáklyás melletti FIS versenypálya, tényleg hibátlan. A fekete rendben, csak túl rövid, az utána következő kék laza, utazós; kezdőbbeknek megfelelő, igaz kissé srég felé lejt.
A natruni rész előnye, hogy ilyenkor januárban, amikor a Nap még alacsonyan delel is napsütésben síelhetünk a késő délutáni órákban, így a talajlátás is nagyszerű.
Azt hiszem, ha a környéken ólálkodok és van némi szabad órám biztosan fog látni még ebben a szezonban a hibridlift és lejtői, carvingolásra (is) ideális.
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2011.01.04. 22:26
Az nem az a 500 métert gyaloglós ? :) Akkor tudom melyikről van szó.
Előzmény: (Sörapu. 102062)
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2011.01.04. 22:17
És Kitzbühelben! Azt hogy beszoptam! Élveztem az Aschauba vezető fekete pályát (56)! Életem egyik legjobb csúszása volt csodás időben, úgy éreztem ezt most megérdemlem. Aztán a völgyben rájöttem, hogy ráb@sztam:)
Előzmény: (Stani 102054)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2011.01.04. 22:11
Van ilyen, olyasmit Gasteinben is lehet, van 1-2 pálya ami nem felvonóhoz vezet (Saalbachban is). :)
Előzmény: (Sörapu. 102051)
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2011.01.04. 22:09
De legalább már nem kell buszozni! Tavaly beszoptuk.
Előzmény: (Stani 102046)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2011.01.04. 22:03
Igen az új liftek ismét egy előrelépés, de Dienten és Mühlbach közt azért továbbra is két csákányos jelenti az összeköttetést, visszafele meg egy lassabb duplaüléses. Ha ezeket lecserélnék, úgy egy szavunk se lehetne.
Előzmény: (klaci 91163)
ojud2
20 élménybeszámolót írt
20
14 éve tag
2011.01.03. 21:47
Az biztos, hogy ide (is) tényleg érdemes elmenni!
Most a két ünnep között voltam itt először, és nagyon jó volt itt síelni, gyönyörű kilátással... Tényleg egybe lehet síelni a 3 síterepet már. Jók az új felvonók is.
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2010.10.21. 10:14
Még 2001-ben voltunk itt, de ezek szerint érdemes lesz valamikor visszatérni...
Előzmény: (TibiF 91162)
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2010.10.21. 09:01
Igen az új liftet már a nyáron építették mikor a környéken bicajoztam. Júliusban csak a nyomvonal volt kész, augusztus végére már a felvonó oszlopok is a helyükön voltak. A Maria Almi liften kívül felújítják a Hinterthali liftet (a két személyes 30-40 évvel ezelőtt epült liftet) itt is az oszlopokat cserélték. A környék fejleszéséiről itt olvashatsz:
https://sielok.hu/forum/viewtopic.php?t=14111
Előzmény: (klaci 91138)
emardele
2 élménybeszámolót írt
2
13 éve tag
2010.10.20. 21:35
Igen, iden teltol van lift Hintermoos-bol (ez gyakorlatilag az Aberg egyik oldalanak aljan van) a Hinterhal feletti Gabuhel-hez. Igy gyakorlatilag Maria Alm-tol Mühlbach-ig lecsatolas nelkul el lehet sielni. Amugy az Aberg-Hinterthal busz ut sem vol egy nagy durranas par perc varakozas utan mindig jott busz, es hamar atert, tomeg sem volt soha, de azert igy meg kenyelmesebb lesz.
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2010.10.20. 16:40
Igen, van.
Nézegesd a pályatérképet (síterepek rovat), sok infót szerezhetsz onnan...
síííírig
8 élménybeszámolót írt
8
13 éve tag
2010.10.20. 16:31
Köszönöm az infókat!

Ez a Hinterthalba felvivő lift nagyon jól hangzik.
Még egy kérdésem lenne: A mühlbachi kabinosnál van-e parkoló?
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2010.10.20. 15:17
Ez jelentősen felértékeli a terepet, az én szememben legalábbis...
Előzmény: (TibiF 91136)
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2010.10.20. 14:59
Szia,

Maria Almból nem lehet Hinterthalba átsíelni mivel Maria Alm alacsonyabban van. Ezt jól olvastad. Azonban idéntől építenek egy új liftet amely átvisz Maria Almból Hinterthalba és így meglesz az oda vissza lehetőség amely eddig csak visszafele működött síelés útján.

A buszjárat úgy emlékszem főszezonban 15 percenként van az utazás max. 5 perc.
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2010.10.20. 14:30
Ha emlékeim nem csalnak 20-30 méter. :-)
Párszor mi is átmentünk, nem kellett túl sokat várni, sztem olyan 10-15 percenként jön busz, és maga az út sem lehet több mint 10-15 perc.
Javítsatok ki, ha rosszul emlékszem...
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.