Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ausztria
Hochkönig régió (Maria Alm, Dienten, Mühlbach)
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
Sonneck Panzió vidéki vendégház erkélyes szobákkal
ÜZENETEK (208)Időben csökkenő Időben csökkenő
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2016.03.02. 14:54
Jól teszed, egy-két misét megér a terep ;)
Előzmény: (Chopoker 188197)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2016.03.02. 13:03
Túl sokfelé jártam már, így meglehetősen zavar, hogy nem világos, hogy miről írsz.

A méteres latyakbuckák és latyakdombok, valamint az eső-kelő profik képe burleszk film hangulatot áraszt. A cefet, rémálom és gyilkos jelzők sem keltették fel vágyamat a sícentrum megismerésére.

De hogy én is ellentmondásos legyek, mégis felteszem bakancslistára a régiót.:-)
Előzmény: (botiati75 188195)
botiati75
35 élménybeszámolót írt
35
9 éve tag
2016.03.02. 12:04
02.28-án voltunk ezen a síterepen! Segítség másoknak a szenvedés elkerülésére!Hüttauba egy családi panzióban volt a szállásunk ,onnan kocsikáztunk át Mühlbacba. A parkolóba viszonylag nem voltak sokan,de nagyon meleg volt. Az egyik tárunk mindenképp meg akarta csinálni a königstourt és erre a legjobb ) 9 fokos időt látta jónak!A Mühlbach-i régió is cefet volt, de a Dienten pályákon a profik is estek-keltek a vízisí pályákon a méteres latyakbuckák közt! Elvergődtünk a Hintermoons aljáig ,ott a fele társaság visszafordult.A 21-es pálya még jó (hideg) időben is rémálom mondták akik már voltak itt a csapatból,de most még gyilkosabb volt.Meredek pálya tölcsér szerűen összeszűkül és a végén elkanyarodik ez tetézve méteres latyakdombokkal.Levergődtünk és be is mentünk pihenni a hüttébe. Visszafelé a magasabb pályákon délután már hűlt az idő és egész jó lett! Tanulság: 3 ,13 ,13a pályák nagyon jók! Elég lett volna azokat csúszni. Aki síelni akar és nem szenvedni ne menjen Dienten után!!
tenge2
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
2016.01.21. 20:18
Megszerettük. Megfogadtuk. Visszatértünk. | Hochkönig update 2016

Hochkönig síterepéről továbbra is csak felsőfokban tudok beszélni, minden áll, amit első látogatásunk alkalmával írtam itt: https://sielok.hu/forum/viewtopic.php?t=9858&onemessageid=182033 Beleértem ebbe azt is, hogy jövünk jövőre is.

Volt izgulás az idei katasztrofális hóhelyzet miatt, de szerencsénkre az érkezésünk előtti napokban óriási havazás kezdődött. Olyannyira, hogy a végébe belefutottunk mi is, 50-60 centi hullott összesen egy hét alatt. Ebből következően a pályák eléggé buckásodtak kora délutánra, de mivel friss hó volt, simán át lehetett szántani azokat. Amúgy összességében nem volt panasz a hó minőségére.

Továbbra is abszolút kedvenc a Fellersbach felvonótól induló két pálya, illetve a völgyben ugyanoda érkező, de a Kings Cab kabinostól induló 4-es és különösen annak alternatívája a 4a pálya.

Emellett minden nap más-más hóviszonyok vártak minket, így minden nap más-más pálya kapott kitüntetett szerepet. Volt, amikor Bürglalm felvonó mellett futó extra széles 14-es pályán hatszor jöttünk le, meg olyan is előfordult, hogy délután találtunk tökéletes hóviszonyokat a Hochmais lift mentén a 29 piros – 31 fekete pálya kombón.

A tavalyi tapasztalatokból kiindulva Maria Alm lejtőin keveset síeltünk, ezek a csúszások viszont annál élvezetesebbek voltak. Valahogy kevesebb tanulóba futottunk bele, mint tavaly (Maria Alm-ra jellemző, hogy sok a kezdő).

Ugyancsak tavalyi tapasztalat alapján nem Maria Alm-ban, hanem Mühlbach-ban kerestünk szállást: ez van a legközelebb az autópályához, és a pályarendszer ezen részén vannak a számunkra fontos hosszabb, változatosabb lejtők.

Zsúfoltságnak nyoma sem volt, a négy nap alatt egyszer előfordult, hogy 3 percet vártunk a Kings Cab-nél, ez volt a „legrosszabb”, amivel találkoztunk. A pályákon néha-néha előfordultak csomósodások, de ez is inkább csak szabályt erősítő kivétel volt.

Tavaly videót készítettem, az idén Flickr albumot, itt található:
https://www.flickr.com/photos/tenge/albums/72157663621012792/with/24414773892/
name
10 élménybeszámolót írt
10
12 éve tag
2016.01.14. 13:27
Az Anderl apartmanházról tud valaki valamilyen tapasztalatot megosztani. köszi.
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2016.01.02. 16:04
A napokban - legalábbis délutánonként - újra Hochkönig volt a célpont. Hó? A helyzet változatlan, annyi, hogy január elsejére esett pár centi friss hó, az Abergen meg is jelentek a nyugat-európai wannabe freeriderek, akik a pár centi hó fedte legelőkön próbálnak szerencsét, amit mindenáron meg kell örökíteniük a szelfiebotokkal :)

A hó a napos oldalon délutánra el is olvadt, északon büszkén tartja magát leheletnyi téli feelinget sugározva.
A pályák délutánra jórészt bucka-jégfolt kombóból álltak, Maria Almon a 10es közepén itt-ott a partizán fűszálak törnek utat maguknak egészen a műhó tetejéig, bár utóbbi inkább kivétel, mintsem állandó itt az Abergen.

Érdekes, hogy Saalbachhoz, Gasteinhez és még jó néhány régiós síterephez képest Hochkönigen valahogy nem állnak (álltak) a hógyártási helyzet magaslatán. A pályák ugyanis a régióban itt a legvékonyabbak, ami kb fele szélességet jelent, helyenként még ennél is szűkebbet.

Ennek ellenére jókat lehet síelni, de aki a szélesebb pályákat szokta meg a sítereptől az most csalódhat.

Tömeg? Pár perces sorállások, bár a pályákon itt-ott elég nagy forgalom.

Menni vagy maradni? Nézzétek, ha freeriderek vagytok úgy ez a szezon eddig maga a katasztrófa, de a sielok.hu látógatóinak úgy gondolom elég nagy százaléka pályasíelő, arra pedig Salzburgban jelenleg a legtöbb síterepen kielégítőek a feltételek, ha lemegy a szilveszteri nagy rajzás akkor még jók is lehetnek. A télies hangulat már más kérdés, igaz az utóbbi napokban azért havazás is várható, igaz nagy mennyiségek nem.

Lécre fel!
2015-12-30-15.jpg
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2015.12.26. 20:01
Utoljára tavaly áprilisban voltunk ott, hatalmas hó közepette. De mi lehet most azon síterepen, ami valóságos hómekka, ahol a tél olyan, mint régen. Méteres hófalak közt vezetnek az utak, s alig látszanak ki a hó alól a fenyőerdőben fel-felbukkanó házak.
Nos december 25-én teljesen más képet mutatott a táj...
Maria Almon keresztül egészen az Arturhausig (Hochkeil-Mandlwand Panoramastrasse) autóztunk. Normális esetben ilyenkor már mélytél van, ha más nem Diententől kezdve vagy legalábbis az Übergossene Almon. Mélytél helyett októberi arcát mutatta a táj, sífutók helyett túrázok tűntek fel, a nyitva tartó pályákon síelőket is lehetett látni, de hatalmas tömeget nem. Célunknál az Arturhausnál 20 síelő, ebből 15 napozott, a többi 5 síelt. Rajtuk kívül sok (sokkal több) túrázó használta ki a nagyszerű kiránduló időt; egy felhő sem volt az égen és napon kellemes +7 - +10 fok. Néhány mountainbike-os is feltűnt, a napsütötte oldalakon jóval 2000 m felett sincs hó. Északon már más a helyzet, itt kb 10-20cm-es régi hó tartja magát, amint kicsit fordul a lejtő, úgy lesz rajta egyre ritkább vendég a hó.
Freeride-ra most gondolni se lehet, síelni Hochkeilen egyetlenegy sípályán lehetséges, igaz mentségükre legyen mondva, mindezt hóágyú nélkül !

A Hochkönig síhinta érdekes képet fest, a nyitva tartó pályák egy-egy része (különösen Hinterthal) mindösszesen 1-2 ratraknyomni szélességű. Maria Alm-Natrunban a teljesen hómentes hegyoldalakon terpeszkedő műhavas sípályák és liftnyomvonalak egészen szürrealisztikus élményt nyújtanak. Télre emlékeztető hangulat az Aberg tetején.

Mindenesetre a környék így kevés hó nélkül is csodás, a táj, a naplementék, a Hochkönig narancssárgásan-vörösen izzó sziklafalai a karácsonyi naplementében.

Képek:

https://sielok.hu/vetites/galeria/hochkoenig-2015dec25/1/
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2015.03.13. 15:04
a heten itt vagyunk ho van boven. tegnap du az ubergossene almig mentunk hatalmas ho van igazi melytel s keves sielo.
Robin
2501 élménybeszámolót írt
2501
17 éve tag
2015.03.12. 20:35
Mekkora hó van ott mostanság ?? Negatív tapasztalat ?
Előzmény: (tenge2 182033)
tenge2
7 élménybeszámolót írt
7
13 éve tag
2015.03.11. 21:54
Tapasztaltabbaknak, de nekik nagyon!

Legyen legalább 100 kilométernyi besíelhető pálya, de ne legyen tömeg, illetve próbáljunk ki egy olyan síterepet Ausztriában, ahol még nem jártunk, és amelyik megközelíthető legfeljebb 6 órás autózással Budapestről indulva. Ezek voltak a szempontok, amikor úti célt kerestem január közepére, egy négy napos síelésre.

Nem emlékszem arra, hogy korábban bármikor hallottam volna Hochkönigről. Pedig a terep a maga 110 kilométernyi pályarendszerével a nagyobbak közé tartozik, még akkor is, ha valójában azért kevesebbel lehet csak számolni. Van ugyanis néhány, rövidebb, illetve kisebb – jellemzően húzófelvonóval ellátott – pálya a völgy déli oldalán, amelyek nincsenek egybekötve a rendszer többi részével. Mi ezeken nem is jártunk, teljesen felesleges lett volna, hiszen ami a másik oldalon várt minket, az nem hagyott kívánni valót maga után.

Pedig az első nap nem indult igazán jól: szemerkélő esőben szálltunk be a Maria Alm-ból induló Abergbahn kabinosba, abban reménykedve, hogy feljebb már a hó esik majd. Szerencsékre így is lett, de a nap egészét nézve azért az időjárás elég messze volt a tökéletestől. A hó egész nap esett, délutánra már olyan sűrűn, hogy nem győztük törölgetni a szemüvegről. A nedves idővel együtt járt a párásodás is, a kettő együtt pedig egészen minimálisra rontotta a látási viszonyokat. A következő három nap azonban kárpótolt mindezért, tiszta idő és sok napsütés várt minket a hegyen.

Miközben Maria Alm-ban van a legtöbb pálya, nekünk ez a rész jött be a legkevésbé. Mivel van egy nagyon hosszú, széles, kényelmesen síelhető kék pályája, ezért a síoktatások, a kezdők is komoly számban találhatók errefelé. Dienten és Mühlbach pályái azonban kifogástalanok: nagyon hosszú, széles, változatos meredekségű lejtőkön csúszkáltunk egész nap.
A Sinalcobahn kabinos tetejéről elindulva a piros 29-es pálya első fele nagyon élvezetes – főleg reggel – azonban a fekete 31-es elágazása után jön egy szűkebb kanyar, alatta jegesebb szakaszokkal. A Hochmais beülőssel visszatérve a Gabühel csúcsra a kifejezetten széles piros 21-es pálya indul Dienten felé. A völgyben egy hídon átcsúszva lehet elérni a Bürglalm felvonót. És innen kezdődik a paradicsom. A kék színű 14b jelű átcsúszó pályán lehet elérni a 13-as piros, illetve 13a a fekete pályákat – bár ez utóbbi esetében nem igazán értettük, hogy az miért fekete, a két variáció nehézsége között ugyanis nem éreztünk különbséget -, nagyszerű mindkettő.

Innen a Dacheggbahn nevű beülőssel lehet tovább haladni, majd a 4-es kék pályán gondolkodás és ész nélkül tovább veretni (mi ilyet persze sohasem csinálunk). A völgyből aztán a Fellersbach beülős visz fel a következő hegyre. Mellette pedig jön le abszolút kedvencünk, a piros 3-as pálya. Volt, hogy ebből egymás után négyszer repetáztunk röpke fél óra alatt.

A terep keleti szélére, a Karbachalm kabinoshoz el lehet jutni a kék színű, 1a jelű átcsúszó pályán, ami annak ellenére, hogy meglehetősen lankás, élvezetesen gyors (persze a carvingoláshoz ez esetben nem ragaszkodtunk). A másik variáció a fekete 1-es pálya, ami egy igazi megtévesztő fajta. A felső része ugyanis inkább egy átlagos kék pályára hasonlít. Ez az, amikor az ember kérdezgeti magától, hogy miért is fekete ez a pálya, aztán pedig arra gondol, hogy lesz ennek még böjtje. Lett is. Az egyik szűk kanyar után egy, a merőlegeshez közelítő fal várt minket, kellett egy kicsit gondolkozni a letörés tetején, hogy hogyan oldjuk meg. Aztán következett egy nagyjából 200-300 méteres szakaszon egy kőtenger, persze olyan meredekséggel párosítva, hogy kész csoda volt, hogy nem kaptam el egyet sem (nem mindenki volt ilyen szerencsés). Végül abban maradtunk, hogy kihívásnak jó volt – egyszer.

Visszafelé indulva lehet még egyet csúszni a hármason, a Kings Cab kabinosig. Onnan az igencsak jeges, piros 11-es visz le a Zachhofalm beülősig. Aztán következik a piros 14-es, szintén élvezetes, széles pálya Dienten völgyébe. Itt van egy kisebb szívás a hídon: még komoly lendületet véve is csak karmunkával, halszálkával, korcsolyázással (a választott technika behelyettesíthető) érhető el a síterep egyetlen muzeális értékkel bíró liftje, a Doppelsesselbahn Gabühel. A csúcsról a piros 30-as pálya vitt vissza minket a szállásunkhoz. Ennek a felső része inkább egy kék színű, gyorsabb átcsúszóhoz hasonlít inkább, a völgyhöz közelítve azonban délután igazi jeges-buckás széjjeltúrt Talfahrt pályává változik. Alapvetően gond nélkül le lehet jönni rajta, de a nap végén, fáradtan azért élvezetesnek sem nevezném.

Hochkönig terepén a felvonók összességében kifogástalanok. Húzólifttel egyáltalán nem kell közlekedni, a beülősök mind buborékosak, így zordabb idő esetén sem fagynak oda a sportkedvelők az üléshez. Aránylag sok a kabinos is, ahol ugyan le kell csatolni, ellenben gyorsak. Az egyetlen elavult felvonó a már említett Gabühel kettes beülős, de ezt naponta egyszer használtuk csak, így nem jelentett gondot. A pályákat szépen kezelik, amikor ott jártunk komolyan hóágyúzták is.

Vannak ugyan hasonló nagyságú síterepek Budapesthez közelebb is (pl. Schladming, Obertauern), csakhogy ezek elképesztően zsúfoltak tudnak lenni. Viszont olyannal Ausztriában én most először találkoztam, hogy a pályákon úgy lézengenek a síelők, mintha Franciaországban lettünk volna. Arra mentünk a pályán amerre jólesett, majd egyszerűen csak becsúsztunk a felvonóhoz és mentünk is tovább – sehol, semmi sorban állás. Az kétségtelen, hogy megközelíteni nem annyira egyszerű, hiszen autópályán haladva, Linz-Salzburg felé elég nagy kerülőt kell tenni, vagy le kell vágni Schladming felé, de ott meg nincs autópálya. Aztán pedig az A10-estől még egy órát kell vezetni a hegyi szerpentinen, de talán éppen ennek köszönhető, hogy ezt a kitűnő síterepet kevesen fedezték még fel.

Készítettem videót is, aki kíváncsi: youtu.be/zsev9wFLfxY
oszib
6 élménybeszámolót írt
6
12 éve tag
2015.02.22. 13:14
A német és a belgákon kívül nem mellesleg rengeteg holland! lemaradtak az előző beírásomnál.
Előzmény: (Stani 180948)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2015.02.20. 09:05
Farsangi hét van, talán az amúgy is húzós februárban a legkeményebb a tömeg szempontjából.
Előzmény: (oszib 180938)
oszib
6 élménybeszámolót írt
6
12 éve tag
2015.02.19. 22:43
Sziasztok! Tegnapi és a mai napunkat töltöttük itt! Az idő már túlságosan is jó! 6 fős csapatunkkal tegnap Mühlbach-ból kezdtük 11 órakor. Innen kényelmesen átcsúsztunk Gabühel tetőig. Széles állt. piros pályák, kisebb buckásodásokkal. Ami viszont komoly gond volt, hogy sok német tartományban szünet van, sokan vannak. Rengeteg a belga is. Többször előfordul a 10 perc feletti várakozás. Nagyon tetszik, hogy az általunk csúszott pályák szinte mind nagyon széles, amit idáig nem tapasztaltam. Felvonók korszerűek. aki meg szeretné futni a "Königstur"-t készüljön fel a tömegre, és időben kezdjen. Odafelé van egy régi kettő székes, és lassú, és visszaúton itt a felvonó alatti P21-es katasztrófa(fél méteres olvadt buckák).
Mai napon szállásadónk tanácsára továbbmentünk, és Hochkönigalm-nál parkoltunk. Szintén tömeg. Viszont honfitárssal nem találkoztunk. Indulás szintén Maria-Alm felé, ismét a kettes székes. Viszont ahogy közeledtünk úgy lett egy kicsit kisebb a tömeg. Fel Aberg csúcsra, innen csúszkálás minden irányba. Sok pálya, itt a várakozás már 5 perc alatti. Visszaindulásnál a 10a-t választottuk, hiba volt. A hó olvadt, sok helyen kint a föld, katasztrófa, a végén deszka le át az úton, deszka fel, lankás rész, deszka le séta a felvonóig. indulás vissza a parkolóhoz. 3 után már kevés ember. Számomra még a pozitívumok: 16. 30.-ig mennek a felvonók, széles hosszú pályák, kabinos, vagy buborékos felvonók(egy kiv), jó hütték.
5 napos sítúránkra ez a pálya nem volt tervben, de nem bántuk meg, hogy szállásadónk tanácsát megfogadtuk!
Üdv! Holnap obertauern
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2015.02.18. 11:06
S még nem is volt olyan szép időd, azért napsütésben fantasztikus, s ha lehet egy tippem: érdemes Natrunon is síelni, ami mondhatni izolált a síhinta többi részértől, de pont ezért nagyon kevesen vannak és még délután is ratraknyomosak a pályák. A faluból induló hibriddel gyorsan lehet pörögni, de jó a jobb oldali csáklyás pályája is.
Előzmény: (Robin 178735)
Robin
2501 élménybeszámolót írt
2501
17 éve tag
2015.01.26. 22:08
Végre itt ! Ez a terep nekem szerelem első látásra ! Jövök még párszor a szezonban.
20150125-100407.jpg
20150125-111301.jpg
20150125-111603.jpg
20150125-112122.jpg
20150125-112535.jpg
20150125-115202.jpg
20150125-115509.jpg
20150125-121013.jpg
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2014.04.10. 18:43
Március végén itt is mélytél volt remek porhóval és pályán kívüli részekkel és kevés emberrel az Abergen. Hochkönig az egyik kedvenc terepem a salzburgi régióban.

Képek:

https://sielok.hu/vetites/galeria/hochkoenig-2014marcius24/1/
Varghasz
253 élménybeszámolót írt
253
17 éve tag
2014.03.01. 21:55
Ezt a hetet a Mühlbachban töltöttük, néhány friss info.
A pályák teljesen rendben vannak. Kedden átsíeltünk Mühlbachból Maria Alm-ba, egy pálya volt tragikus. Dienten-ben a 21-es már délelőtt a liftről látszott, hogy nagyon le van harcolva. Délutánra már térdig érő (szó szerint) vizes buckákból állt az egész, kezdőknek rémálom. Ha nem jön havazás, szerintem hamarosan lezárják, mellette már nincs is hó, az alján itt-ott a föld is kilátszik. Sajnos nagyon megviselte a hétágra sütő nap. A többi pálya nagyon jó. Személyes kedvencek Mühlbackban a 4-es és a 11-es, Dienten-ben a 14-es.
Egy napot a Hochkeilon töltöttünk. Erről a részről kevés infom volt, ezért egy kicsit részletesebben.
Itt csak tányéros és csákányos liftek vannak, meg egy tolókaros az abszolút kezdőknek. Talán ennek is tudható be, hogy itt egyáltalán nem voltak sokan, sorban állni nem kellett. Aki a Saukarlift felől kezd, számítson rá, hogy csak egy fekete pályán át tud a többi pályához síelni. Megijedni nem kell tőle, nem vészes, az eleje kezdőknek meredek lehet, de nincs összetúrva. Ezzel szemben a 3-as délutánra már erősen buckás volt, nagyon sütötte a nap.
A Griessfeld tulajdonképpen egy síút, ami a hasonló nevű lift mellett egy nagyon széles pályába megy át, majd újra síút lesz belőle és a házak között vezet le a Saukarlifthez.
P1240005.JPG
P1240008.JPG
P1240019.JPG
P1240032.JPG
IMGP0488.JPG
IMGP0490.JPG
P1240003.JPG
P1240020.JPG
IMGP0460.JPG
diesirae
31 élménybeszámolót írt
31
13 éve tag
2014.02.26. 20:24
Négynapos hosszú hétvégénk részeként, 23-án vasárnap voltunk itt egy napot. Már többször áradoztam itt róla, és továbbra is a Hochköniget tartom Ausztria egyik legjobb terepének, de Salzburgban biztosan az. Egyszerűen nem volt semmi negatív élményünk, ráadásul az idő is csodálatos volt, a szombati nagy havazás után pont kisütött a nap, és még nem volt nagyon meleg. Csendes kis terepnek nem mondanám, nem kispályás tömeg volt itt vasárnap.

Mühlbachban parkoltunk, kényelmesen megjártuk a Königstour-t Maria Almig oda-vissza, és közben szinte mindenhol csúsztunk kettőt-hármat. A szuper körülményeknek köszönhetően sikerült 80 km fölé jutnunk.

Tanácsos jó hamar kiérni, és még a nagy tömeg előtt lehet csúszni kettőt a feketén a kabinos mellett. Aztán 9-től nagyon elkezd sokasodni a nép, fél 10-től már komoly tömeg van, a liftet is nehéz megközelíteni a gyülekező tömegben. Fent aztán egész jól eloszlott a társaság 2-3 percnél többet nem kellett várni sehol sem. Egyedül az abergi négyes ülős volt napközben kritikus, itt 5-10 perc sorbanállás sem volt ritka. Sajnos sok itt a pálya és azért a négyes lift kevés mindhez együtt.

A pályák kiválóak voltak, a szombati havazás után se nagyon buckásodtak ki, csak délután 3 körül voltak kellemetlenebb részek, de tényleg nem vészes. A dienteni piros 14-es és hinterthali piros 29-es pályák még délután is vasalódeszka simák voltak. Kicsit firnes, de jó kantnival álomklassz. Ennél a két pályánál a várakozás is 0 perc volt egész délután. A dienteni déli oldal volt elég ramaty állapotban, de legalább nem voltak méteres buckák, mint amiket 3 éve láttam itt.

Pár kép:
https://sielok.hu/fotoalbum/391964
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2014.02.19. 11:02
A múlt hetet vasárnaptól (feb 8) ezen a síterepen töltöttük. A január közepi időjáráshoz és hóviszonyokhoz képest poz változás következett be: végre a télies arcát mutatja a hegy és nem csak a csúcsok, hanem a völgyek is !

Mindjárt vasárnap (feb 8) hatalmas havazással indított a nap, elég kitartóan esett, reggel 9 óra előtt a 29-esen Hintermoos irányába álom volt, ugyanis a frissen ratrakolt pályára esett a hó. Azonban Dienten felé, különösen a Wastlhöhe térségében, pl. a piros 13-ason láthatóan több hó esett, legalább 20-25 cm, ha nem több, így a sípályák freeride álommá változtak, bár kétségtelen, hogy a kevésbé gyakorlott síelők és a kisebb gyermekek számára ez inkább rémálom volt.

Másnap már frissen kivasalt pályák fogadtak , hétfő és az ezt követő napok többnyire havasan teltek, talán szerda volt a hét leghidegebbje.

Pályák közül egyértelműen a Mühlbachiak voltak a toppon, a piros 11-es lejtői, aztán a 13-as remek voltak mind, de jókat lehetett Dienten felé is lecsúszni, illetve a Wastlhöje csáklyás melletti, ami mellesleg egy nagyszerű gyakorlópálya és ráadásul csodás panorámával a gerincen. Kicsit hajaz a Zell am See-i Hahnkopflift csákányosára, azzal a különbséggel, hogy napközben ez azért jóval frekventáltabb.

februári síszünet ide vagy oda, sokan nem voltak, tényleg nem volt jellemző a hatalmas tömeg, tülekedés, sem a pályákon, sem a lifteknél, sem a hüttékben.

Mühlbachban is remeknek bizonyultak a sípályák, kezdőbbek, középhaladók nagyszerű lejtője a 4-es a Kings Cab kabinos mellett. Ebben a kabinosban WIFI lett telepítve, így menet közben gyorsan elolvashatjuk az emaileinket, megnézhetjük a várható időt, vagy éppen sielok-hut (természetesen:) olvashatunk! Persze B opcióként ott van a tájban való gyönyörködés, bár amikor veled szemben 3 100 kilós weißwurston és großes bieren nevelkedett német ül az meglehetősen csorbít a kilátásból, nos ilyen esetekben nagyszerű találmány ez a wifi.

Mellesleg egy remek funparkot is találunk a 4-es mellett, a környék egyik legjobbja ! Bár nem vagyok freestyle-os, de aki ezt a műfajt szereti minden bizonyára elnyeri tetszését, na meg a gyerekeknek is öröm !

A Kings Cab után az 1a pálya, ha Coloradoban lenne, úgy a Beginner's Dream nevet kapná; egy igazi önbizalom növelő pálya, ahol még az is tud síelni, aki amúgy nem. Némely részei olyan laposak, hogy nyáron teniszeznek rajta.

A végéből egy másik kabinossal csatlakozhatunk be újra a pályarendszerbe, ahol szintén választhatjuk a kék 1-es "mindenkitudrajtasíelni" lejtőjét.

Hütte terén; sok jó hütte van, akár Abergen a Bärenmoos a középállomásnál, Gabühelen a Steinbock (nagyon igényes ill gazdag választék, kiszolgálásos), jóval rusztikusabb és egyszerűbb a 21-es elején a Gabühel Hütte és még lehetne sorolni. Mellé nyúlni úgy gondolom nagyon nem lehet.

Hochkönig fekvésileg, tájilag egy nagyon szép síterep, nem hasonlítható Schladminghoz, ami némileg kissé iparszerű.

Nyilván nincs annyi pálya, mint Saalbachban, de úgy gondolom a 150-170 km így is bőven ad változatosságot, akár egy egész hétre.

Buli szempontjából Zell am See és Saalbach bőven übereli, ez inkább az a kis csendes, nyugis helyen, családosoknak kiváló, vagy bárki másnak, akinek nem az éjszakai élet a legfontosabb egy síelés alatt.

Nekem a Salzburgi régióban az egyik kedvenc terepem (igaz az estéket nem itt töltöm:)

Pár mobil, nem mobil képet csatolok
2.jpg
2014-02-09-09.18.19.jpg
1506538-705615352792897-1444579425-n.jpg
1798770-704174642936968-933737238-n.jpg
1560449-704174822936950-919964180-n.jpg
nyunyi107
2 élménybeszámolót írt
2
12 éve tag
2014.02.06. 07:41
Havazik ma is és még mondja vasárnap valamint jövő hét keddre, szóval a pályaminőség kiváló lesz.
Előzmény: (nyunyi107 168904)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.