Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lackó által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (2890)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3286 élménybeszámolót írt
3286
20 éve tag
2006.12.18. 16:19
Kerek!

Ez nagyon nem esett jól tőled! Komolyan megsértettél ezzel a linkkel. Gondolod, hogy pont én, akinek az összes eddigi Győzike show dvd-re vésve mosolyog a polcról, szóval pont én ne tudnám, hogy ma van a NAGY NAP! Pláne így, hogy két szenvedélyem egy műsorban egyesül.
Azért biztonságból Te mindenképpen nézd meg, ha én esetleg mégis lemaradnék róla!
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.18. 15:46
Szendre!

Dobj egy mélt, hogy a bonyolítást megbeszélhessük!
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.17. 23:58
Kösz. Akkor megnyugodtam, mert azt amúgy is mindig nézem! :-)
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.17. 23:35
Skioutlet! Köszönöm, hogy igazolsz. Persze én sem azt mondom, hogy olyan egyszerű az ilyen felemás beállítás, de azért szerintem meg lehet próbálni.
Például ha valaki szépen kiszámolta a neki való beállítást, de az egyik térde gyatrább, műtött, szalaghiányos, akkor egész egyszerűen vegyen vissza mondjuk egy fokozatot. Ez így még mindig jobb, mintha erősebben hagyta volna. Szerintem így biztosan nem lesz belőle gond. Legfeljebb menet közben kiderül, hogy gyenge a beállítás. Akkor még mindig ráhúzhat kicsit. Igazam van?

Maci-laci!
A nem egyforma beállítás elöl-hátul abból ered, hogy mást csinál az első és a hátsó kötés. Az első kötés a csavaró mozdulatokra old, a hátsó kötés pedig a "pofáraesésnél", illetve az ilyen irányú feszítéseknél.
Általában elég,ha egyformára van állítva elöl-hátul. (Bár én magamnak hátul szeretem egy "kicsit" erősebbre húzni, de ez legyen az én saját hülyeségem..)
Viszont pont akkor,amikor valakinek elöl lazábbra kell állítani a rossz térde miatt, attól hátul még maradnia kell a beállításnak. Különben kicsit határozottabban előredől, és kiesik a kötésből. Nagyobb tempónál pedig igen kellemetlen, amikor lehagyod az egyik sídet.

A másik eset, amikor elöl-hátul más a beállítás, az az, hogy ha van mondjuk egy jó nagydarab kezdőm, de rettenetesen félős, állandóan leül, eldől. Na, neki elöl nagyon gyengére kell állítani, nehogy megcsavarja a térdét. Hátul viszont a súlyának megfelelően meg kell húzni, mert különben állandóan kilépne. Így akár olyan is lehet, hogy elöl mondjuk 4-re állítom, de mert versenyzőnk közel egy mázsa, ezért hátul 8-ra, de ha kilép belőle, akkor akár 9-re is. Egyébként az esetleg kicsit erősebbre húzott hátsó kötés nem tud sérülést okozni.

Ami viszont fontos, hogy ha valakinek a két síje másképpen van beállítva, akkor a síket meg kell jelölni!
Igen "kultúrált", viszont tökéletes módszer a cipő alá, a lécre ragasztott mondjuk fehér szigszalag darab, amire golyóstollal rajzolsz "J" vagy "B" betűt.
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.17. 20:36
Szab!
Lehet, hogy tényleg jó volt a műsor, mert nekem is nagyon tetszett!Ma végképp kedvencemmé vált ez a remekül felépített,tartalmas műsor.
Tetszett, hogy 20 percen át folyamatosan ugrált a kép (kitűnő vágás volt).Amikor már jobban megnéztem volna valamit, akkor már váltott is a kép. Jó volt, mert ez így "trendi és lyángsztálylos " volt.

Remek volt még, hogy megtudtuk, hogy ha valakinek nem tökéletes a lábmunkája, akkor a megoldás a felkarral szoríttot síbot. És láthattuk, amint Esztike távolodik, az oktató mögött egyedüli tanítványként "vonatozva". Így szakmailag is sokat tanultam, főként a tartásjavító gyakorlat magyarázatából...

Nagyon eltalált volt szerintem az információk mennyisége, gyakorlatilag mindegyik rovatban. Gondolom meg akarták kímélni a nézőket a nyugodt vasárnap délelőtti túlzott agymunkától. Sikerült.
Egyedül a biztosításról szóló részt rontották el, mert annak volt mondanivalója. (Gondolom, az a szponzor fizette a többet.)

Kíváló volt, ahogy szépséges Esztikét láthattuk felszabadultan "hüttefílingelni". Jól tette a rendező, hogy erre, és a ruhapróbára bőven szánt időt az amúgy hosszú műsoridőből.
Más, egyébként nem ennyire fontos témákkal (síelés, pályák, sítanulás, versenyek) úgyis már-már idegesítően hosszan foglakozott a mindannyiunk által joggal kedvelt műsor.

És persze Gáspárék! Igazi öröm volt őket itt is viszontlátni. Telitalálat volt az ötlet, hogy ilyen népszerű vendégekkel dobják fel (még feljebb) a műsor színvonalát, és hogy erre is bőven jutott a műsoridőből. A tartalmas interjú sok érdekes és fontos információval gazdagította a síelés szerelmeseit.

A felszerelésekről is sokat megtudtunk Kokó álvásárlása kapcsán.

Viszont kicsit mérges is vagyok a készítőkre! Gáspárék ugyan szerepeltek, de titkon mindenki Győzike felbukkanását várta. És ez elmaradt. Ez hiba volt! Üzenem a készítőknek, hogy a következő részhez mindenképpen nyerjék meg ŐT, akár a már unalmasan hosszú egyéb rovatok rovására is. Pénz nem számít, ha kell, én is támogatom a műsort!

Bevallom, eddig nem néztem meg minden adást, de úgy érzem, mától igazi rajongója lettem a műsornak. Köszönet és dícséret az alkotóknak!
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.17. 19:28
Powee!
Szép munkát végeztél, köszönjük!

Stani!
Abban igazad van, hogy a szereléseket, különféle javításokat érdemes szervízre bízni. (Bár egyáltalán nem mindegy, hogy melyikre...)

Én személy szerint nem vagyok túl nagy híve a saját kötésbeállításnak, de ennek nem az az oka, hogy el lennék ájulva a szervízek precízségétől.

Lassan 30 éve lesz, hogy síelek, ebből 20 éve oktatok, 6 éve hivatásszerűen. Ezt csak azért írom, hogy hidd el, sok "csudát" láttam már a hegyekben. Többek között jópár szétszaggatott térdet is. Persze az esetek legalább 90%-ában sz*rul volt beállítva a kötés. És sokan mondták, hogy kölcsönzőből hozták a cuccot. Meg persze sokan voltak azok is, akik saját kútfőből állították. Vagy be sem állították a havertől kölcsönkapott lécet.

Én már csak úgy kezdek bárkit is oktatni, hogy megnézem a felszerelését, leginkább persze a kötésbeállítást. Függetlenül attól, hogy honnan hozta. Ha nem tetszik, amit látok, akkor "javaslatot teszek" az állításra. (Én elvileg, mint oktató nem állíthatok kötést, vagy ha állítok, akkor minden felelősség az enyém. Hülyeség, de ez van.) Az esetek legalább kétharmadában állítani kell a kötésen, gyengébbre, vagy erősebbre. Rengeteg az abszolút rosszul beállított beszorítóerő is.

Amire talán joggal büszke lehetek, az az, hogy sok száz tanítványom közül senkinek nem volt még sérülése olyan cuccal, amit én ellenőriztem. Pedig nem hordok magammal számítógépet a pályára.
Szóval lehet, hogy nagyképűség, de csak abban hiszek, amit én ellenőriztem le. Bár "maradjon köztünk", de én nem számolgatok. Egy idő után már tudja az ember, hogy kinek mi a jó. Ehhez viszont kevés az, amit a szervízek, kölcsönzők nagy részében megkérdeznek. (Több helyen ennyi az egész: hány kiló vagy? Aztán szevasz.)

Én mindenkitől megkérdezem, hogy sportol(t)-e, és mit, volt-e térdsérülése, ha igen mikor és milyen, jelenleg van-e valami térdgondja. Mindezeket még a kötelező alapdolgokon (súly, kor, nem, tudás, síelési stílus) felül is figyelembe veszem.

Én például még a büdös életben nem láttam kölcsönzőben "felemásra" állított kötést, és jobb, illetve bal jelölést a léceken. Pedig igenis gyakran van szükség arra, hogy a két sí másképpen legyen beállítva. Sőt, az első és hátsó kötést is gyakran másképpen állítom. Ilyeneket akkor csinálok, ha valakinek az egyik lábával gondja van.
Lehet, hogy engem sokan hülyének tartanak, de a nulla sérülés talán engem igazol. (Meg egy kis szerencsét is.) :-)

De visszetérve az eredeti kérdéshez: az én (!) véleményem az, hogy nyugodtan beállíthatja valaki a kötését, de csak (!) akkor, ha felkészült az ügyben, és megfelelő odafigyeléssel jár el. Például Powee szerzeményét én jónak tartom. Bár ahogy említettem, én picit gyengébbre állítanám.
Viszont ha valaki nem akar ezzel foglalkozni, vagy elakad a dologgal (például beszorítóerő beállítása), akkor inkább tényleg térjen be egy szervízbe, vagy kölcsönzőbe.

Na, hirtelen ennyi. Bocs, kicsit hosszú lett.
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.17. 02:09
Próbáld fel a (rendesen meghúzott!) cipőt a boltban. (legalább negyed órát legyen rajtad!)Ha úgy érzed, hogy jó, akkor vedd meg, és menj el benne síelni! Ha egy nap után mégis nagyon nyom itt-ott,akkor még mindig bemehetsz bármelyik szervízbe, ahol megcsinálják.
Ha a cipő kényelmes, akkor viszont nem kell bántani, tényleg a lábadra alakul 2-3 nap alatt. Ráadásul pontosabban, mint melegítéssel.
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.17. 01:57
Jó, hogy bedobtátok a témát. Napok óta próbálok összehozni egy használható leírást a saját fórumomon, pont ebben a témában. :-)

Powee!
Kipróbálgattam a táblázatot, amit belinkeltél. Egészen jó értékeket adott! (Végre egy használható táblázat.)
Bár én a "lazább" kötések híve vagyok, tehát szívem szerint kezdőknél eggyel, haladóknál féllel-eggyel gyengébbre állítanám.
De végülis jó, és ha valaki ebből állítja be a kötését, abból nagy baj valószínű, hogy nem lesz.

Amiről viszont ritkán esik szó,az az, hogy a kötésbeállítás a beszorítóerő beállításával kezdődik. Ha a cipőt nem az előírt erővel "fogja közre" a kötés két része, akkor az egészet megette a fene! A kötés kiszámíthatatlanul fog oldani, vagy éppen nem oldani.Tehát mindig ez legyen az első.
A beszorítóerőt mindig a hátsó kötés mutatja, gyártónként eltérő módon. (sajnos)

Maci-Laci!
A 7.5-es beállítás "korrekt"... Örülj, hogy megúsztad az első napjaidat ép térddel! (Nálam te egy nyugodt 4.5-es beállítással kezdtél volna.)És hogy a sok túlhúzott kötés miért van? Egyszerű: nem értenek hozzá!
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.16. 02:46
Szendre!

Ha még keresed a Fifty című WM filmet,akkor szólj! Megvan.
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.16. 02:38
Kérlek benneteket, nyugtassatok meg, hogy ez nem igaz!
Mármint, hogy egy "síelős"-nek indult műsorból az lett, hogy Esztike "shoppingolását", és Győzike "devlázását" kell(ene) végigcsodálni?
Ahelyett, hogy például síterepeket mutatnának be. (Mellesleg ez kis szervezőmunkával ingyen(!) is megoldható lenne. Szépséges Esztike és intelligens Győzike valószínüleg "nem egészen ingyé'" áll a kamerák elé.)
Vagy bármit, csak ezt ne!
Egy műsor színvonalát nem a költségvetése határozza meg. "Kis" pénzből is lehet színvonalasat, érdekeset (és magas nézettségűt!) csinálni. Szerintem ha itt csak a szponzorok diktálnak, akkor ennek a műsornak lőttek.
Sajnálom.
Lackó
3286
20 éve tag
Topik: Koralpe
2006.12.11. 14:08
Szia!

A bérletek alapesetben normál bedugósak, de 5 Euró kaució fejében rögtön chipkártyára teszik a bérleteket. (Természetesen később is bármikor átírják.)Utolsó napon a kauciót a bérletek leadása után a kasszánál visszaadják.
Ha te intézed egyben a csoport összes bérletét,akkor az én tanácsom az, hogy mindenkitől előre (pl a buszon, vagy már korábban)szedd be az 5-5 Eurót, egyben váltsd ki az összes bérletet key card-ra írva, és oszd ki a csoportnak.
Utolsó napon pedig mindenki, amikor befejezi a sízést, saját magának visszaváltja. (Némettudás nem kell hozzá, elég egy "Grüssz Gott! Fünf ajró, bitte!") Nálunk ez vált be a csoportoknál.

A bérletekhez egyébként nem kell fénykép. Időnként ugyan tesznek rá, de akkor is a kasszás lányka csinálja a digit fotót.

Sok sikert az eligazításhoz!
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.10. 14:48
Szia Viri!

Ha ott fogtok lakni,akkor szívesen elmesélem részletesen az első vacsoránál. (Én is ott lakom majd :-) )

Egyébként le kell gurulni Wolfsbergbe, azon átmenni, és fel Koralpére. Ez kb. 22 km. Hogy pontosan melyik görbe fánál merre kell kanyarodni, azt szívesen elmondom majd!
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.08. 13:26
Bár engem sielés szempontjából eléggé elkényeztetett a "sors", attól még azt mondom, hogy itthon is lehet nagyon jót sielni.
Igaz, ahogy a hazai szállás, és bérletárakat nézem, lassan nem lesz lényegesen olcsóbb, mint egy jól kifogott szlovák, vagy akár osztrák síelés.
Hazai szállásban szerintem a magyar topikokon tudnak neked segíteni: https://sielok.hu/forum/viewforum.php?l=8
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.06. 01:35
holotron9323!
Meg lehet azt fogni felülről is ugyanúgy. Persze nem mondom, a gombokat kezelni így nem tudod, de nincs is rá szükség menet közben. (Másik kézzel kell a felvétel gombot megnyomni, aztán mehetsz. Ha megálltál, akkor megint másik kézzel nyomogathatsz. Egyébként így, fentről fogva egyáltalán nem kényelmetlen vinni a kamerát. ("Rendesen" fogva viszont igen.)

Többiek! Samsung kamerát inkább ne! Sony-t, Panasonic-ot, esetleg Canon-t, és hozzá egy ídőjárásálló tokot. Még így is olcsóbbra jön ki, mint a kis divatkamerák, és a felvétel minőségi lesz.
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.04. 17:53
??? Ez kinek szól?
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.04. 13:25
Semmiképpen ne kezdj bele a kötésállítgatásba így, kezdőként!
Igen, a laza beállítás a jó egy kezdőnek, de mivel te még abszolút nem értesz hozzá, nem szerencsés, ha állítgatod.

Menj be bármelyik síszervízbe, ott egy perc alatt beállítják neked. (Vidd a cipődet is!)Valószínüleg még egy fillért sem kérnek érte. (Normálisabb helyeken ez így van.)

Tanácsot persze adhatunk, de így, látatlanban, ez túl merésznek tűnik. Nem lenne sportszerű a te térdeddel verni a csalánt. (Egy kötés rendes(!) beállítása nem annyiból áll, hogy hány kiló vagy, és kész. Annál sokkal több dolog kell hozzá, amit remélem a síszervízben figyelembe is vesznek.)
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.04. 02:18
Szia! Nem kell semmi különös kamera hozzá, bármelyikkel jó felvételt lehet csinálni. Minél nagyobb egy kamera, annál jobb erre a célra. Persze a kicsikkel is lehet videózni, de jobban fog mozogni a kép.
(Biztos sítudás azért nem árt a dologhoz.)
Ami fontos, hogy a legnagyobb látószögre legyen állítva. (Zoom=wide) Bár pl. szlalomversenyeken szoktak sisakra szerelni kamerát, ez nem az igazi. Bárhová rögzíted, rossz lesz a kép,mozogni fog.
A legjobb a kézben tartott, és lógatott kamera. Tehát ne "normálisan" fogd,hanem fentről fogj rá. (Bocs, nem tudom ennél jobban leírni :-) )
Felvétel közben ne emeld a szemedhez, ne nézegess bele, mert akkor szúrod el.
Még egy: minél közelebb lógatod a hóhoz (20-30 centire), annál jobban érződik a tempó.
Sok ilyet csináltam,és általában jól sikerültek.

Ja, és érdemes venni egy eső- és hóálló burkolatot a kamerára. Biztos, ami biztos...
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.03. 16:13
A képek már nálad vannak!

Szívesen
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.02. 19:51
Nem tudom, milyen programjaid vannak, bár mindegyikkel nagyon egyszerű. Mindegyik képkezelő tudja ezt. Először megcsinálod az adott méretet (pixel szer pixel), és ha nagy, akkor a tömörítés mértékét kell növelni.
Ha elekadsz a dologgal, akkor küldd el nekem a képet mailben, megcsinálom, és visszaküldöm. Küldhetsz többet is nyugodtan, mert egy kép kb. fél perc munka.
Lackó
3286
20 éve tag
2006.12.01. 02:34
Lujo!

Szívesen segítek, ha tudok. Sajnos a mi turnusaink kötöttek, a márc 2-4 nem megy. Más szálláshely persze akad bőven, keresek is, ha nem találtok magatoknak. (De ezt sajnos csak akkor tudom, ha már kint leszek, január 2 után.)

Az oktatást persze megbeszélhetjük. Ha kell kedvezményes bérlet, abban is tudok segíteni.
elsőelőzőkövetkezőutolsó