Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

keskesonka által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (177)Időben csökkenő Időben csökkenő
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.09. 00:58
Utolso kiserlet: Raallsz egy merlegre kicsit rogyasztva. Beguggolsz, a merleg kevesebbet mutat mikozben guggolsz -> a mely teher. Ha kiegyenesedsz akkor is kevesebbet mutat par pillanatig -> a magas. Kozben ha si van a labadon tusz forgatni. Carvingban meg nem beleguggolsz jobban hanem engeded vissza a sit amikor megvan a rebound es atmesz folotte be a kanyarba oldalra mikozben mozogsz elore. Lent kell maradni azert h hamarabb elt fogj, de nem extran lemenni azert h tehermentesuljon a si.
Előzmény: (JaniJuli 217894)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.08. 08:48
Ha a szent gral hordozas kozben esetleg szeretned tenyleg valami hasznat latni a forumnak megosztanek egy-ket infot:

A mely es magas tehermentesitesnek az a definicioja amit leirtam (a sulypont VERTIKALIS mozgasanak az iranya, forgatas celjabol). Osztak terminologia tukorforditasa, ok definialjak igy. Ezen sokat vitatkozni nem lehet, nezz meg barmifele szakirodalmat vagy kerdezz meg valami sioktatot aki tud sielni es van egy ertekelheto papirja. Ez nem osszekeverendo azzal, hogy ezt hogyan ered el.

Ezeket a definiciokat a carving sik elott talaltak ki, mivel az egyenes siket meg kellett forgatni es foleg esesvonalban rovideztek. Manapsag is szokas forgatni, ha valaki nem elen megy fullba (pl. orias sivel), vagy buckazik. Ahhoz, hogy megforgasd a sit tehermentesiteni kell, ennek van a fent emlitett ket modozata. Mivel a sielest egyenes sikkel kezdtek es meg mindig vannak helyzetek amikor forgatsz ez a terminologia meg metodika megmaradt. Normal esetben mely tehermentesitest kb. kizarolag buckaban csinal az ember. A mozgas amit leirsz hasonlo a mely tehermentesiteshez, de nem az mert a sulypont felfele megy (kockazd ki a videot).

A klasszikus tehermentesites vertikalis mozgasnal ahogy Endre is irja fontosabb carvingban az elore es oldalra valo elmozdulas az elvaltasban. Ahogy irod is, carvingban eleg atelezni ahhoz, hogy kanyarodj. Ez a donto pont, lapos palyan pl. szlalom leccel az egesz kivitelezheto ugy, hogy a sulypont azonos magassagban van (tehat klasszikus ertelemben veve nincs tehermentesites). Innen kovetkezik, hogy marhasag mely es magas tehermentesitessel magyarazgatni ezt a sielest (ami tiszta carving), mert felrevezet, hiaba hasonlo a mozgas kepe.
Előzmény: (JaniJuli 217875)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.08. 08:21
F**za kis leiras! Valaki idekeverte a mely tehermentesitest, a hozzaszolasom arra vonatkozott.

T!
Előzmény: (endre77 217866)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.07. 13:41
Ezen a videon nem mely tehermentesites van (meg amit Endre egyebkent jol leir az sem az). Nem attol mely a tehermentesites, hogy melyen maradsz, hanem hogy magasrol mesz le (hogy forgathass) magyarul a sulypont lefele megy (a videon felfele). <-> Magas tehermentesitesben meg felfele.
Előzmény: (JaniJuli 217829)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.06. 18:54
:D valo igaz hogy ennel "optimalisabb karcolast" nagyon nem lehet elerni
Előzmény: (endre77 217797)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.01.22. 16:07
Sielni azert nemileg komplexebb mozgasforma mint autot vezetni vagy biciklizni. Pont ezert talaltak ki az oktatokat es az emberek tulnyomo tobbsegenek jot tenne egy normalis oktato, plane amikor kezdenek. A rovid sielesre forditott ido ezt csak megjobban tetezi.

Autodidakta modon akik magas szintre jutnak azok tobbnyire freeriderek meg parkosok, de ok evente nem 1 hetet sielnek, hanem egy szezont, de azt vegig es nagyon jo sielok tarsasagaban.

Mindenhol vannak kontarok, de a sioktato kepzes pont ezt hivatott redukalni. Ha valamilyen papirja (SMSZ, osztrak, stb.) es min. par szezon tapasztalata van az adott oktatonak, jo esellyel egy kezdo dolgat klasszisokkal megkonnyiti es sokkal hamarabb lesz sikerelmenye, biztonsagerzete es alap hibak berogzodeset elkeruli. Nyilvan egy alap oktatoi kepesitessel rendelkezo oktato aki 2 hetet taborozik evente nem ugyanazt a szinvonalat kepviseli mint aki telen az Alpokban nyaron meg Ausztraliaban oktat vagy esetleg edz.

Ha valaki ugy erzi hogy nem fejlodik az adott oktatonal, keressen masikat a fenti dolgok figyelembevetelevel, nem fog csalodni.
Előzmény: (VÁrpád 217390)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.01.11. 10:20
Szia.

Nagy tomegre erdemes keszulni, szoval erkezes minel korabban.

Parkolo: Ha delrol jossz az Eurospar + bevasarlokozpontok elott van (volt 3 eve...) balra.

Kilatas, helyek: Erdemes felmenni a "celegyenes" mellett lentrol nezve jobb oldalon az erdoig vagy tovabb (minel kesobb erkeztek annal tovabb kell maszni a jo helyekhez). Ehhez nem art a jo kondi, mert eleg meredek. Hocsizma, bakancs kotelezo, ha van a cipo aljara erositheto szoges gumi hogy kevesbe csusszon erdemes felvenni, ha fel akarnatok maszni, mert neha jeges es csuszik is (bar most talan nem annyira a sok hotol). Vannak kivetitok is a palya menten elszorva erdemes olyan helyet keresni, ahonnan ralatni valami jo kanyarra vagy ugratora es a kivetitore is. Ha le akarnatok ulni feljebb valami fenekalatet, darab polifoam, kempingszek, tea termoszban, hasznos tud lenni.

Itt: https://hahnenkamm.com/en/race-2023/spectator-information/ egyebkent le van irva a parkolo stb. angolul/nemetul.
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2022.12.18. 18:03
A hóréteg vastagsága - meglepő módon - a síelhető sípályára vonatkozik.

Egyébként csütörtökön voltam és semmi kivetnivalót nem hagyott maga után. Kő nem volt, a pálya jól meg volt ratrakolva.
Előzmény: (Viri 216762)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2022.11.30. 16:15
A gyereket nem az oktato fogja 3 nap alatt megnevelni, ez azert gondolom evidens.
Előzmény: (VÁrpád 216438)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2022.03.08. 16:36
Ez eleg jo sieles. Nehez igy feedbacket adni, mert irasban konnyen felreertheto, igyekszem erthetoen leirni.

Konkretan a videohoz.

Hosszu:

A (neked) jobb kanyarok jobbak (micsoda szojatek), ennek okozoja lehet termeszetes asszimetria a mozgasban, illetve az, hogy a palya (neked) jobbra ferden lejt.

1. Bal kanyarokban figyelj arra, hogy (az "utazos" reszeken!!, a videoban kb a 7. masodperc vegetol 8. kozepeig, illetve 11. kozepetol amig ki nem engeded) a csipovel, felsotesttel kovesd a lecet (ra kell allni es kanyarodik az magatol;)), ne pedig a felsotesteddel akard iranyitani a kanyart (csatoltam egy kepet, azon a lecek sargakkal vannak jelolve, latszik, hogy a felsotest befele fordul viszont a lecek meg nem. Ez a kanyar elejen oke is lehet, itt viszont mar a lecnek kene kanyarodnia alattad). A kanyarodas lentrol kell hogy induljon. Ha a kikormanyzaskor a csipodet tulsagosan "beforditod" a kanyarba (mintegy azzal siettetni akarvan azt) annak az lesz az eredmenye, hogy elveszted a kulso lecet. A jobb kanyarokban ez nincs. Ha ez megvan akkor a ket kanyar nagyjabol szimmetrikus lesz.

2. Valtasban jo, hogy nagyon torekedsz befele az uj kanyarba (kb lemesz a belso kezzel) DE! ennek elofeltetele, hogy egyben torekedj arra is, hogy szinte "megelozd" a lecet a felsotesteddel.

3. Ha ez megvan akkor lehet az "utazassal" foglalkozni, kell valamennyi csiposzog, akkor dinamikusabb lesz a kikormanyzas es a lec "belo" a kovetkezo kanyarba. De azt kb 5 kanyar utan megerezned. Felteve, ha a tobbi rendben van.

Rovid:

Ne a konyokodet mozgasd botozas kozben, hanem csuklobol botozz (ket kez elore tart es csak a a csuklo mozog). Jo gyakorlat erre h feltartod vizszintesen a ket alkarodat (konyekbol), rarakod a botokat (de nem foghatod) es ugy kell rovidezned.
Itt is valtasban figyelni arra, h megelozd a lecet.

Altalanossagban: ilyen sielessel nyugodtan mehetsz valami technical campbe, elvezni fogod. Ha szeretned irj ram privatban es ajanlok.
Emellett, szerezz be egy olyan lecet aminek a radiusza olyan 16-20 m (race carverek vagy a nem FIS GS sik), es azzal uj perspektivak nyilnak. Illetve kovetkezo lepeskent mehetsz buckaba, jegre, meredekre, melyhoba;)
Előzmény: (eviktor 215694)
si.PNG
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2022.02.11. 16:00
Nem meltanytalansag erte, hanem konkretan ellehetetlenitettek, hogy versenyezzenek (egesz pontosan 2 evre eltiltottak oket, amit nagy kegyesen mersekeltek 9 honapra. mindezt ilyen 15-17 eveskent, ami a legfontosabb kor versenyzes szempontjabol). Ez a 2016 -ban volt.

Emlekeztetoul: 2018-ban kuldtek ki Elizabeth Swaneyt magyar szinekben, aki maradando felcso teljesitmenyt nyujtott... Lasd:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Ugyanitt megemlitenem Samsai Dalibort honositott magyar versenyzokent, valamikor 2015 kornyeken tole vartak a megvaltast...

Szep dolog a hazaszeretet de a fenti peldakbol latszik, hogy ennek az ugynek (meg ugy alatalaban manapsag az olimpiaknak, sportesemenyeknek) vajmi keves kozuk van ahhoz.

Meg egy cikk a siszovetsegben akkor uralkodo viszonyokrol:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/a-siszovetseg-elnoke-szerint-torvenytelenul-mukodik-a-szovetseg/
Előzmény: (Daddy 215230)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2022.02.04. 11:37
Mondjuk a honlapjukon ki van irva, hogy a T1 palyat csak oktatoval lehet hasznalni. Valameilyen szinten ertheto, mert a siiskolanak menni kell valahol. Az, hogy a volgyben kicsi a szel nem feltetlen jelenti, hogy fent is az. Sot altalaban ha fuj, akkor fent nagyon fuj... Biztos lehetsz benne, hogy nem passzibol zarjak le a felvonot, hogy mindenki ott tobzodjon a palya aljan. Iden sajnos nincs ho, amugy fent a 7es aljaban, vagy a 4es ulos beszalloja mogott jol lehet tanulgatni (tavaly marciusban is volt ott ho...). Neha nem art a dolgoknak utananezni elore, elkerulheto a csalodas.
Előzmény: (Pigu 215066)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2021.11.17. 15:40
Óva intenék minden nem ott élő fórumozót, hogy a Schmiedinger felé grasszáljon ősszel, pláne pályán kívül, mert van pár nyitott hasadék arra. (Még helyismerettel is necc, tavaly egy helyi halt meg ősszel...).
Előzmény: (Stani 212961)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
Topik: Freeride
2021.03.05. 09:48
Meg lehet nyitni insta nélkül is (Rá kell kattintatni a linkre, a képek között úgy lehet váltani, hogy a kép szélén van egy kis nyíl, amire rá lehet kattintani).
Előzmény: (bouquetk 211979)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
Topik: Freeride
2021.03.05. 08:33
Lavina erdőben: https://www.instagram.com/p/CMBUi-WhPE0/ (2 kép).
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2021.02.18. 19:55
Milyen léc? A javítása kb 5-10 be kerül (pl. BP: Montana Sport). Kivágják a talpáról a kontaktanyagot egy téglalap vagy félkör alakban és beleragasztanak egy újat. Az tart. A kofix amit használsz a kantni mellett nem fogja meg.

Ha a léc nem viszonylag új, teljesen felesleges a javítása. Drágább a leves, mint a hús. Nem fogod észrevenni a különbséget síelés közben. Ha követ kap pont ott, akkor viszont lehet kiszakítja a kantnit, vagy ha nedves helyen tárolod korrodálódhat (ezt megelőzendő, szezon végén csiszold meg csiszolópapírral bent és fújj rá egy kis WD40-et, vagy ha vaxolod akkor vaxold be).
Előzmény: (Pisti82 211637)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2021.01.25. 16:05
Azért a maszk kedves Deni, hogy végre vége legyen ennek a járványnak. Kinyithassanak az éttermek, a bárok, a határok. Szabadon lehessen Ausztriába, Franciaországba stb. menni sielni. És azért, hogy ne zárják be Eplényt, ha már legalább ez nyitva van itthon. Senkinek semmi baja a sielessel. Továbbá nézd meg a halálozási adatokat mielőtt influenzahoz hasonlítod ezt a vírust...
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2021.01.08. 15:52
Csak én vagyok akit elmondhatatlanul idegesít ez a minősíthetetlen zene hangszórókból??? Kijon az ember pihenni, beszélgetni és a saját gondolatait sem hallja. Mint egy rossz majális.
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2020.12.07. 17:21
Csak hogy valami jót is mondjak...

Én csütörtökön voltam, a pálya nagyon jó volt (estére)!! Le a kalappal.

A liften tényleg hideg volt, nagyjából úgy voltam felöltözve mint gleccseren télen, úgy nem fáztam.

Kritika: értem, hogy hóágyúzni kell amíg lehet, de az éjjel ratrakolt pályán full random helyeken kb 5-10 centi vizes ágyuzott hó volt reggel. Olyan volt, mint egy ragasztószalag. Nyilván számít rá az ember, de azért ez elég veszélyes tud lenni, át lehetett volna rajta egyszer gyorsan menni ratrakkal.
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2020.11.15. 10:14
Endre, az nem merült fel benned, hogy ezen a szinten nem azert sieli valaki ezt mert ezt tudja, hanem mert ezt akarja?

Ha megkerned, hogy sielje meg neked ami a kepeken van megsielne... Pont ezert nem amator. Mast siel palyaban es szabadsielesben. Eurotestrol hallottal mar? Igy kell menni hozza:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Nem WC szint, de kozel van. Az elozo videon szereplo oktatonak megvan...
Előzmény: (endre77 209792)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.