Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tobi által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (80)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.01.05. 21:59
fz!

Elolvastam a minősítéseidet. Nagy részük tetszett, mert sok mindenben hasonlóan gondolkodunk. Engem speciel nem annyira izgat, hogy állandóan napfényben síeljek (ha napozni akarok, akkor azt nyáron teszem), nekem jó a hideg, meg nem szükség a nap se (ekkor biztosabb, hogy van hó), csak felhőbe ne legyen a pálya és azért nagyon ne essen a hó.

Én is a nagy pályarendszereket kedvelem, változatos pályákkal és én is franciapárti vagyok, de csak sízésben. :)

Szóval írtad, hogy nem voltál már vagy tíz éve északi szomszédainknál. Hát, némely helyre bizony alaposan rácsodálkoznál. Ugyanis a tót atyafiak is rákapcsoltak, így északi szomszédaiknál is némely helyen már-már kezd ójrópai lenni a színvonal.


"Chopok nem rossz, mondjuk megüti Semmeringet adottságban, de egyébként horror. Általában úgy gondolom, hogy Szlovákia az ár minőség arányban a leggyengébb, mivel bár a legolcsóbb, de hóbiztosságban, szintkülönbségben, felvonó kapacitásban gyenge."

10 éve még valóban helytálló lett volna ez az értékelés, de ma már idejétmúlta. Egyrészt már rég nem a legolcsóbb szerintem, Chopok napijegyei már verik egyes osztrák árakat is. Mitől horror? :) Például mostanra már szinte minden pályája hóágyúzott, (nekem épp ez a legnagyobb problémám ezzel, hogy akárhányszor én ott jártam, mindig éjjel-nappal hóágyúztak) amit egyáltalán nem minden osztrák, sőt francia pálya mondhat el magáról. A felvonókapacitásról egy kis adat: 1995: 9800 személy/óra =>ez sem tragédia, manapság: kb. 17 000 személy/óra. Zahradkinál még 2004-ben felszereltek egy nagy hatülésest, lecsukható buborékkal, és szinte az összes ülő alá is építettek modern Pomákat, hogy nagy szél esetén is mehessenek az erdőben. Szerintem a Chopok felvonókapacitásban mára simán elérte egy közepesebb osztrák terep viszonyait, főleg hogy összekötötték a déli résszel így oda is érvényes a bérleted. így mostanság már egész jól eloszlik a tüömeg, hétköznap a várakozási idő a leggázosabb időkben, helyen sem több 3-4 percnél, míg hétvégén sem túl vészes, max 6-8 perc.

De számottevően fejlesztették Donovalyt, Rózsahegyet (itt is új 4-6 ülésesek), de úgy általában sokkal jobb lett.

Másrészt Szlovákiában nem kell 2000-re menned, a Chopok-észak pályái 1000-ről indulnak, mégis síeltem én 2004-ben még áprilisben, amikor már a sogórék csak álmodtak ilyen magasságokban a hóról. Északabbra, keletebbre fekvő terepek, így nem kell nekik olyan magasság.

Hóbiztosnak mondanám Chopokot, Donovalyt (ide 20 cm is elég), Lomnicot, a Vrátná-völgyet, Zdiart, Certovicát, Rózsahegyet és a Csorba tavat is. Ezek legalább 3-ast, de ha a hóágyúzást is idevesszük, akkor esetleg kockáztatható egy 3/4 is.

A felvonórendszere jó Donovalynak, Chopoknak, Vratnának és Rózsahegynek. (egész jó ülős, vagy kabinos felvonók) A többi tényleg elég gyenge.

Besíelhető magasság tekintetében meg meg Chopok, Lomnic több, mint 1000 méter, Csorba-tó és Vratná 900 méter, ezek egyáltalán nem rosszak, az általad is jóra értékelt Stájer síhinták, vagy az osztrák terepek nagy többsége is ennyit tud. Vagy ennyit se (Semmering).

Szóval kicsit lehúztad őket. :) Hozzáteszem, nem vagyok én szlovák párti, nem szívesen mennék én sem el, inkább Francia (most is oda megyek), de eléggé apolaiptiku helkyzeteket festettél itt, ami szerintem ma már nem igaz.



Lenne két kérdésem:

1) Mennyiben mások az USA-beli pályák az európaikhoz képest? Láttam, Misa sok helyen volt már. Miért annyira jó az infrastruktúrája, pályakezelése? Miben nyilvánul ez meg?

2) Illetve pontosan ez az "erdőben vágott pálya" miért bántja egyesek csőrét, illetve mit értetek ezen? :) Ezek szerint jenkiföldö9n nicsnennek nagy, széles, erdőhatár feletti pályák?
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: La Norma
2007.01.05. 11:58
Skigirl:

Több az 10 cm-nél. Nemrég jött haza egy ismim, ő mondta, ogy olyan 30-35 cm hó esett csak ezen a héten. Mellékelek neked egy hóhelyzet térképet, ez is megegyezik az elmondottakkal.

Ami nagyobb baj, hogy nagyon erősen új most a szél, ezért tiszta jegesek a pályák. A hőmérséklet emelkedőben, a fagyhatár stabilan 1800 méter körül lesz, vagyis alul rendesen fog olvadni. A völgyben jelenleg 20 cm hó van (ez elég gyászos), a csúcson 70 cm. A lavinaveszély 3/5. Jelenleg Valfréjuson sokkal jobb a helyzet, ott 40/100 cm hó van 4-es lavinaveszéllyel, ez oda bőven elég, mivel nem annyira köves. Ha nagy gond lesz, majd menjetek át oda.
Norma.jpg
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.01.05. 11:34
Dettó. Én is 2005-ben voltam ott és jó nagyot csalódtam. A hosszú piroson kívül a többi pálya nem valami nagy szám, a feketék se igazán, tényleg az egyedüli érdekesség a Dreiländereck.

A hó írtó kevés volt, hóágyúzni se igazán akartak, tiszta karc lett a lécem a sítábor végére, pedig nagyon vigyáztam rá. Állítólag Karintia ezen tájékán amúgy is meglehetősen ritka vendég a hó ahhoz képest, hogy mondjuk már Nassfeld vagy a Koralpe milyen mutatókkal rendelkezik. De Gerlitzen is behalna a hóágyúi nélkül. Egy dolog az úgy-ahogy pozitív, hogy északi fekvésű pálya, és Karintia amúgy is a leghidegebb osztrák tartomány, így a kevés lehullott hó nagyon sokáig megmarad.

Pedig én nem vagyok egy finnyás síző, de ennél egy jobb szlovák terep sokkal jobb. Egy Rózsahegy, Donovaly, Chopok, Vratná magasan verné ezt. Ha már Karintia, akkor Nassfeld!
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Valfrejus
2007.01.05. 11:15
Akkor írnék én is pár dolgot. Ha nagyobb, több dolgot szeretnétek venni, akkor egyértelműen Modane. Ez az amúgy tényleg nagyon ronda város a völgyben fekszik és ott van 2-3 szupermarket is. Az autópályáról letérve egyből látni is fogjátok. Ott meglepően olcsó volt minden (legalábbis számomra).

De Valfréjus 2 boltja (bent, a központban, Sherpa a jobb, az a nagyobb) sem vészes. A bagett 0,8 Euró körül van, ez még két nagyétkű felnőtt esetén is elég egy reggeli-vacsorára. Tejtermékek viszont megdöbbentően olcsók! Minden Danone, és gondolom, az állami dotálás hatására olcsóbbak a készítményei, vagy hasonló árakban vannak, mint nálunk egy kis üzletben, valami lakótelepen. Joghurt átszámolva 60-70 Ft, tej 160 Ft, stb... Bár ez árfolyamfüggő is.

De a többi francia boltra is ez érvényes. Alapvető élelmiszerek (tej, tojás, kenyér) nem sokkal drágább, mint itthon. És ha hozzávesszük, hogy ez idegenforgalmi körzet, akkor már nem is vagyok olyan biztos benne, hogy nálunk egy-egy felkapottabb üdülőparadicsom környékén nem lennének ennél magasabb árak. És ilyenkor megmosolyogtató a francia gazdák, meg szakszervezetek hőzöngése, hogy a hatalmas jólét mellett is drágállják ezeket.

Még pár jótanács: Hóláncot feltétlenül vigyetek! Ha esni fog keményebben a hó, akkor Modane-ből Valfréjusba csak hólánccal engednek fel! 16, rendkívül éles szerpentín és végig 12%-os emelkedővel megy fel az út, 600 métert emelkedve. Az apartmanokba vigyetek sót, cukrot, WC-papírt, WC illatosítót, mert ezek nincsenek. Legalábbis nem mindenhol.

A többi lényegesebbet már leírták előttem. kajaügyhöz még annyi, hogy mi itthonról vittünk ki lesütött húsokat, házi kolbászt, konzerveket, félkész kajákat, lefagyasztott pörkölteket, stb... Így kinnt csak tojást, kenyeret, krumplit és bagettet vettünk, ami egyáltalán nem drága.

Ha ott vagytok, ki nem hagyjátok az átsízési lehetőségeket! A jegyetek érvényes egy napra La Normára (légvonalban 5 km keletre Valftól), sok jó erdei és egyéb piros pályákkal. De az igazi csúcs a 3 Völgy, vagyis annak Val Thorens nevű része. Ide is jó a bérlet, ha jól emlékszem, 15,5 Eurós felárral. Azt mindenképp próbáljátok ki, ha akad köztetek jobban síelő! 160 km-es pályarendszer, 2300-3350 tengerszint feletti magassággal. Sokak szerint Európa legjobb síterepe (én is hajlok e felé).

Ha érdekel, küldhetek képeket e-mailben mind Valfról, La Normáról és Val Thorensből is.
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.01.01. 15:10
Az elkövetkező pár napban 1200-1400 méter felett a Francia Alpokban, annak is főleg a nyugati oldalain kiadós havazás várható, 30-50 cm. Ez is valami. Angliából repült haza egy ismerősöm, látta a Keleti Alpokot, azt mondta, hogy felülről nézve katasztrófa, hogy januárban így néz ki. Reménykedjünk!

Hóban és hidegben gazdagabb új évet minden síbarátnak!
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2006.11.22. 19:02
Laca! Ilyen magasságban (3000 méter vagy a felett) már tényleg szélsőséges lehet az időjárás januárban. Nem is a hideg a nagy probléma, síeltem én már -24 fokban délben Chopok-Északon, pedig az csak az 1670 méteren fekvő Lukova volt, vagy a Kőpataki tónál -28 fokban, de francia azért kicsit más. Míg Szlovákiában, Ausztriában általában csak szélcsendes, derült napokon van ilyen hideg, addig Fro-ban ez egész nap előfordulhat tomboló szél és szakadó hó mellett is, pont a magasság miatt.

Idén, március 11-én -21 fokban, tomboló hóviharban síeltem 2200 méteren, 120 km/h-ás szél mellett. Valami borzalmas volt. Úgy átfújt a szél olyan 20-30 perc alatt, hogy jobbnak láttam lejönni.

Val Thorensben 3300 méter magasan -16 fokban kerültünk hóviharba, az sem volt kutya. Nem a hideg az igazi ellenség, hanem ha az párosul hóval és széllel. És sajnos Franciaoszágban ez egyáltalán nem ritka, mivel a pályál nagy része erdőhatár fölött húzódik, erre a helyre ez különösen is áll.

Szóval réteges öltözködés (akár 2 poló, 2 pulóver, 3 zokni, nagyon vastag sál és sapka, esetleg maszk és síszemüveg, meg persze egy jó kesztyű), ezek nélkül nem is érdemes elindulni. Ha 1000 méteren van mondjuk -5 fok, ami jellemző kb. ebben az időszakban, akkor 3000 fölött, ha tiszta az idő akkor -20 foknál többre ne igazán számíts.

Ezzel nem rémisztgetni akarok, hanem ez a nagy helyzet. :)
Az-emlitett-hovihar--21-fokban.jpg
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2006.11.17. 21:19
Szia, Yeti.

"Én másodikán indulok Orcieresba, harmadikán valahol Milánó és Torinó között megyünk majd
egymással szemben a sztrádán."


Akkor majd figyelem a magyar rendszámú buszokat. Legyen jó havatok és időtök!
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2006.11.12. 11:00
Helló Yeti!

Köszi a válaszokat!

Úgy tudod lenyomni a képeid méretét 100 Kb alá, ha mondjuk egy alap képnézegető program (pl. Irfanview) segítségéval átméretezed, mondjuk 800*600-as képfelbontásra és 70%-os minőségben mented el. Így szinte mindig leesik a mérete 100 Kb alá. De ha nem, hát itt az e-mail címem, ide is küldheted: tobakl@freemail.hu

Kösz a tanácsokat, igyekszem megfogadni. Léccel megyek, bár tudok valamennyire bordozni is, a de ha franciába megyek, akkor csak a síléc jön nálam szóba. Megpróbáljuk a Snowparkot.

Január 26-án indulunk, így a sínapok január 28-február 2-re jönnek ki, ha jól számolom. Február 4-én hajnalban érünk haza. Majd tolok egy beszámolót róla, ha magamhoz tértem az út fáradalmaiból. :)
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2006.11.10. 22:05
Na, megint itt.

Szóval döntöttünk, ide megyünk. Arra kérném az itt jártakat (Yeti vagy Vid), vagy bárki, aki volt a síterepen, hogy toljon már be pár képet. Pályák, apartmanok, vendéglők.

Mivel diákcsoportban megyünk, várhatóan lesz pár bulisabb egyén is. Ilyen téren mik a lehetőségek? Árak, milyenek?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2006.11.10. 21:41
"hogy van-e valakinek tapasztalata ezzel az időponttal."

Nekem van. Az az igazság, hogy ez is sok mindentől függ. Ha jó tél volt, sok hó esett, akkor nem lehet probléma, még meleg tavasz esetén sem! Ha viszont mondjuk már februártól kezdve nem esett jelentős hó, akkor komoly baj lehet a hóviszonyokkal. Annyi, hogy szerintem sokkal jobb március végén-április elején menni, mint decemberben. Szinte biztos, hogy több havat találtok akkor. Régebben láttam egy 100 évre visszatekintő hómaximum-térképet, miszerint Val Thorensben 3000 méter magasan április 2-ára éri el a hóvastagság a maximumot. 2000 méteren ez az adat március 21, 1500 méteren március 4. Tehát nem rossz választás. Ha magasra mentek (3 Völgy, Les 2 Alpes, de Devoluy sem alacsony) akkor szerintem vállaható. Persze folyamatosan nézni kell a hójelentéseket és a webkamerákat! Tavaly pl. még június 5-én is síeltek Val Thorensben, (és nem csak a Péclet-gleccseren) bár ez egy extrém hosszú szezon volt.


"Nagyon jól tudjuk magunkat érezni kisebb pályarendszerekben, de az a véleményem, hogy ha már ilyen messzire megyünk, akkor kipróbálhatnánk valami nagyobbat..."

Egyetértek. Ha az ember több, mint 1200 km-t utazik, megéri. Szerintem a 3 Völgy jobb, mint Les, mert utóbbi sokszor nagyon szeles. Jómagam január 26-án megyek Superdevoluyba, ha visszatértem, írok egy szösszenetet, hogy mit találtam odakinnt. Február elején, ha jó hó van kinnt, az már jelent valamit. :)
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2006.11.09. 14:06
Szia!

Mivel igen későn mész, szerintem feltétel, hogy magasan fekvő üdülőhely legyen. Ezért én olyan helyre nem mennék, ahol mondjuk 1500 méter alól nem indulnak a pályák. Az sem baj, ha északi fekvésű. Bár ha szerencsétek van, kifoghattok igazi havas tavaszt is (mi tavaly kifogtuk, de ilyenre még az ottlakók sem igen emlékeztek, hogy március-áprilisban összesen 180 cm hó esett egyes helyeken).

A kérdésed egyszerre könnyű is, meg nehéz. Mert minden francia síterep, amit valamelyest jegyeznek, az rendelkezik mindenféle-fajta pályával. Szóval azt mondom, ami magasan fekvő hely, gyakorlatilag mind jó lehet. Persze mit jelent a haladó? Piros, vagy feketepályát? Hosszú pályákon, nagy sírendszereken, vagy inkább családias jellegű üdülőtelepen szeretnétek sízni?

Mert ha nagy terepre szeretnél menni, akkor ajánlhatom a 3 Völgyet, főleg Val Thorenset, Tignest, esetleg Les 2 Alpest. Szerintem ez a 3 legjobb e témában, persze lehet, mások nem így látják. Ezek abszolút hóbiztosak, magasak és rengeteg pályájuk van.

Ha családias, kissebb terepre vágytok, akkor mondjuk megfelelő lehet La Norma, vagy Valfréjus. Erről is van topik, én jártam is ezeken a helyeken, olvasdd el az írásokat.

Ha van kérdésed, nyugodtan írj.
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Valfrejus
2006.11.06. 18:03
Na, találtam Neked pár független véleményt, illetve hirdetményt is a témában.

Itt látsz egy nagyon jó pályatérképet a helyről, itt látszik igazán az erdei páályák nagy hiánya:
http://pizolit.hu/si/si060106.htm

Ezt egy olyan valaki írta, aki már szinte az összes nagyobb francia terepen volt:
http://sas2.elte.hu/bp/sieles/si61.htm
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: La Norma
2006.11.05. 16:50
Na, látom idézve lettem. Szóval ebben az a vicc, hogy alapvetően Valfréjus is északias fekvésű, de nem annyira, mint La Norma. Szóval ha nem volt hó, az nagyon meglep, akkor tényleg ritka rossz tél lehetett. Amikor én ott voltam, egy hét alatt 120 cm hó esett! Ez tavaly március 5-12-ig történt. Igaz, mikor megjöttünk, még csak 60 cm-es volt a hó alul.

De vissza La Normára. Szóval jól írták,érvényes oda a bérlet. Nincs is messze, légvonalban valami 5-6 km-re lehet Valfréjustől, de az út hosszabb, mert le kell menni Modane-ig, majd újra fel Normára.

A síterep 1350-2750 tszf-on helyezkedik el, tehát nagyobb a besíelhető szintkülönbség, mint V-on. A legnagyobb különbség a két hely között, hogy La Norma pályáinak legalább fele erdőben van, így véd a széltől. Vannak remek kis erdei pályái (ami Fro-ban sokszor hiánycikk), de az igazi, Szlovákiában szokásos kanyargós, szűkek nincsennek itt sem. A pályák többsége, ami edrőben fut kék vagy zöld, emiatt pár helyen löknöd kell magadat. A felvonók itt is idősek, de jók. Több tányéros van, főleg magasan, mint V-on. Magasan, fent a jobboldali pályák, azok nagyon jók.

Amikor én ott jártam, hatalmas hőmérsékleti különbség volt a völgy és a csúcs között, erre érdemes odafigyelnetek! A csúcson akár 10-15 fokkal is hidegebb lehet! A katlan jelleg miatt ez szélvédettebb, még a fölső régiói is. A völyállomásnál sokszor nagyobb a szél, mint odafönnt.

Teszek be néhány képet is.
Felso-palyak.jpg
Francia-hegyivadaszok-az-erdein.jpg
Kilatas.jpg
Kilatas2.jpg
La-Norma-also.jpg
La-Norma-terkep.jpg
Oldalazo-palyak-2700-meteren.jpg
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Valfrejus
2006.11.02. 21:10
Itt vannak a képek.

Observer! Ezeket a képeket elküldtem a címedre, de nem ment át. Mindegy, itt megnézheted őket. A segítséget meg köszi.
Valfrejus.jpg
Apartmanház - Valfejus
Modane.jpg
A-Jeu-palya-levagasa.jpg
Felso-allomas.jpg
Felso-allomas-Punta-Bagna-2731m.jpg
Felso-lezart-palyak.jpg
Felvonok.jpg
Kilatas.jpg
Kozepso-allomas.jpg
Latkep.jpg
Palyaterkep.jpg
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Valfrejus
2006.11.02. 17:46
Üdv! Küldök neked egy csokorral.

Apropó, tudja valaki, hogy kell ide képet beszúrni? Mert más helyeken már láttam, hogy adnak linket. Mert szeretném megosztani másokkal is.
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Valfrejus
2006.11.02. 01:57
Szia Yeti!

Köszi a pontos és mélyreható leírást. Bár jelenleg úgy tűnik, Devoluyba megyek, de ha esetleg mégse, akkor ezt nem hagyom ki.

"Modane is bövelkedik VH-s emlékekben. Pl ott van egy 1938 ban épített beton bunker amit a Németek fel akartak robbantani de csak annyit értek el hogy az építmény 63 éve sértetlenül de természetellenesen megbillenve áll."


Igen, ezen mindenki törte az agyát. Többen várnak nézték, én láttam, hogy ez nem lehet vár, ahhoz túlzottan lapos, vastag és modern elrendezésű. Amúgy szvsz Modane, mint város hát elég ronda. Azok a hosszanti, minden izlést nélkülöző lakóépületek igen rondák. Engem itthon Salgótarjánra emlékeztettetek, ott ilyen a városközpont elrendezése (remélem nincs itt tarjáni, vagy nem sértődik meg rajta).

"VALFREJUS egy családi örömsízés, igaz voltam ott mínusz 27 ben is amikor a középső ülőszékes tetején a hóra hasaltunk, hogy a szél el ne sodorjon és a Hüttében bent mínusz 8 volt mégis egy családi pálya kicsiktől a nagypapákig 60 km
Ha küldsz Mail cimet átküldök képeket"

Akkor én is írnék a helyről pár infót, olyanokat, amiket a katalógusokból nem tud meg az ember. A felmenetel elég kemény, Modaneből igen húzós szerpentín visz fel, ha jól emlékszem 14 teljes fordítóval. Hólánc ajánlott. Magassági üdülőhely, kiváló hóviszonyokkal. Találkoztam olyan véleményekkel is, hogy Fro-ban itt szokott lenni az egyik legkiválóbb és legtöbb hó. Ennél jobbat csak akkor talál az ember, ha már a legmagasabb terepek tetejére megy fel (Val Thorens, Tignes, Les 2 Alpes), de hasonló terepek között Valfréjus egyértelműen hóbiztos. Alapvetően olcsó hely, mi március elején busszal (Békéscsabáról indulva kb. 1500km), apartmannal, síbérlettel nem fizettünk többet 57 000 Ft-nál. Idén is annyi. Ami feltűnt, hogy szerintem még az átlagos francia apartmanokhoz képest is szűkösebbek a helyek, legalábbis a mi szállásunk, a Le Cheval Blanc (A fekete lóhoz) ilyen volt, tiszta házgyár.

Maga a település igen jó elrendezésű, olyan, mint máshol Fro-ban. A felvonók minősége viszont nem olyan jó, sok a leharcolt, 15-20 évet is lehúzott lift. Ennek ellenére műszaki hiba, mint olyan, ismeretlen fogalom. Sorbanállás gyakorlatilag nincs. A sípályák nagyrésze sajnos erdőhatár feletti, így nagy szél és hó esetén semmi sem véd. Ráadásul az igazán jó pályák is felül vannak, lejjebb nem nagyon. Amik nekem hiányoztak - és talán a hely legnagyobb negatívuma - a jó piros pályák. Mondjuk ez azért is lehetett, mert mikor ottvoltam, márciusban, tavaly 1 hét alatt 120 cm hó hullott a terepre, a legtöbb Fro-ban! Erről a sielok.hu is beszámolt, a helyiek szerint az élvszázad legnagyobb márciusi havazásai voltak, - 24 fokban, tomboló szél mellett. Így rengeteg pálya zárva volt, végig 4-5-ös lavinaveszély mellett.

Képeket küldhetsz, szívesen nézegetem őket:
tobakl@freemail.hu

Postafordultával küldhetek én is egy párat.
Üdv.
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2006.10.27. 21:08
"A hátsó JEUX pályán éjszaka felmenni a Lavoir-hoz közben bemenni lámpával a Maginot vonal katonai alagutjaiba amik ilyenkor csodálatos jégbarlangok
Vagy Aussois felé a Viktor Emanuel erődben is
lehet túrázni."

Basszus, mit hagytam ki... Erről nem is tudtam, pedig imádom a haditechnikát, konkrétan a II. világháborút! Ez a része különösen érdekel. Milyen állapotban vannak? Le is mentem ezen a pályán, bár én levágtam a nagy jobbkanyart és pont a Lavoirnál jutottam ki. Onnan merrefelé találhatók az erődök? Leírnád? Mert ha esetleg mégis odamegyek, akkor nagyonis érdekelne. Ha marad Superdevoluy, akkor természetesen írok róla beszámolót. Ha Valfréjusba, akkor is.

Amúgy tavalyról is van egy beszámolóm, esetleg beírjam Valfihoz?
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2006.10.25. 12:03
Yeti és Vid, köszi a válaszokat.

Mondjuk érdekes, mert azt írod, hogy jobb, mint Valfréjus, Vid meg azt, hogy nem igazán jó. Igazából én is e mellett döntenék, de ha V-be megyek, ott van átsízési lehetőség La Normára (sok jó pálya és sok erdei), meg Val Thorensbe is, amit ugye nem kell minősítenem, míg Superdevoly esetében nincs ilyen lehetőség.

Emiatt lehet, hogy Valfit választom. Mégegyszer köszönöm a segítségeteket!
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2006.10.18. 17:59
Na, akkor.


Általában véve, NEM.

Egyszerűen ezek a franciák balf@szok, nem tudok rájuk mit mondani. Mi, vagy az osztrákok sokkal jobban csináljuk. Mi kinyaljuk a vendég valagát, az jól érzi magát, persze, hogy költ. De mikor már 5 perce állok a nemdohányzó étteremben (ahol amúgy mindenki cigizik) és a pincér csak odavakkant, akkor elgondolkodom. Amikor a boltokban szinte sehol nincs a pénztárgépeken a vevő felé fordítható árkijelző, az nagyon rossz. Az, hogy nem hajlandók megszólalni a saját nyelvükön kívül máson, pedig ez idegenforgalmi terület, hát meglehetőesen taplóságra vall.

De! Bőven belejátszik ebbe nem egy honfitársunk viselkedése is. Mondjuk ezektől a zavaró körülményektől eltekintve (és a szállás ki mérete) kiváló választás Fro azoknak, akik tudnak síelni!
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2006.10.18. 17:31
Érdekes az itt folyó vita. Szóval ha valaki csak azért nem megy el Franciaországig, merthogy messze van, hát akkor ne is menjen. Nem utazik annyit, de nem is síelhet Ojrópa legjobb síterepein. Véleményem szerint igenis megéri. Össze sem hasonlítható egy szlovák, vagy osztrák sítereppel. Arról nem is beszélve, ha Ausztriában jó terepre szeretnél menni (nem ilyen Annaberg, Mariazell, Nideralp), akkor igenis rendesen be kell menni Tirolba, de legalábbis Salzburgba. Az már elég messze van, nekem békéscsabaiként már 1000 km körül csak odafelé... És nem az érintett terepeket akarom fikázni, de ha az ember elmegy egy igazán jó helyre, akkor a jóról nehéz leszoktatni.

Lehet, megszállott vagyok, de nekem megéri 1600 km-t utazni egy igazán jó kis élményért.



Vid: Lenne olyan kérdésem erről a helyről, hogy szerinted aki már igen jó síelő, annak megéri oda menni? Mert én speciel pontosan a hosszú pirosakat keresem, szertem, ha technikás egy pálya, és az erdei szakaszokat se vetem meg. Amire allegriás vagyok, ha egy pálya végig buckás, vagy sok vízszintes szakasza van. Tehát milyen jellegű pályái vannak? Tavaly jártam Valfréjusben, az nem nyűgözött le, amikor átmentünk La Norma-ra, meg Val Thorensbe (jó, az más kategória) azok nagyon tetszettek. Igaz, rengeteg hó esett, tavaly március 3-tól 10-éig egyfolytában, mindennap, összesen 120 cm, ezért egy csomó pálya síelhetetlen volt.


És két lehetőség közül választhatok idén, az egyik ez, a másik mg Valfréjus. Árban nagyjából hasonlóak, de míg Valfi március közepén 60 000Ft/fő, addig Supi január végén, és ez az ami feltűnt. Hogy valami miatt olcsónak kell lennie, de miért az?

Várom válaszod, előre is kösz!
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.