Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

KKy által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (115)Időben csökkenő Időben csökkenő
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.04. 23:10
A múltheti Chopok-i kitérő után a mai napon ismét Lomnic volt a célpont. Az időjárás előrejelzést figyelembe véve, úgy döntöttünk, hogy nem a jól bevált Bánréve-Dobsina-Poprád útvonalon megyünk, hanem Tornyosnémeti-Kassa-Poprád felé autópályán. Azért választottuk ezt, mert nem akartunk friss hóesés után és közben átmenni a Dobsinától Poprádig tartó hegyi szakaszon és azt gondoltuk, hogy kihasználva az autópálya által nyújtott előnyöket egy kicsit kényelmesebben tudunk haladni. Ez be is jött, de Magyarországon a 3-as főút országhatár közeli szakasza siralmas, és megkockáztatom, hogy balesetveszélyes is. Hóesésben, kamionok között kerülgetni a kátyúkat nem kis feladat, visszafelé sötétedés után pedig egyenesen életveszélyes. Értem én az új 1km autópályát, de hogy lehet addig eljutni? Ez nem egy mellékút, ez a 3-as számú főút, amely Magyarországot köti össze Szlovákia 2. legnagyobb városával, ja és Lengyelországot is erre lehet megközelíteni. Elnézést, nem akarom off-olni a topicot, de ezt el szerettem volna mondani, mert sajnos nekünk autózni kell, ha síelni szeretnénk és senkinek sem mindegy, hogy biztonságosan vagy balesetveszélyes körülmények között tudja megközelíteni a sípályákat.
Tátralomnic napsütéssel és enyhe havazással fogadott minket. Parkolni a Humno Tatry étterem melletti területen sikerült az első nagy parkolóval szemben így nem kellett sokat gyalogolni a liftig. Az autók számát figyelve sejtettük, hogy ma sem leszünk kevesen a pályán. A napsütés a Start állomásig tartott, attól kezdve bekerültünk a felhőbe és a nap végéig benne is maradtunk. Ezért cserébe gyönyörű szép hóesést kaptunk. A nyeregben a nap folyamán 20-25 cm friss hó hullott. A köd nem volt túl sűrű, de a buckákat néha nem lehetett rendesen látni a kontraszt nélküli "fehérségben". Nagyon érdekes volt, hogy a síelők nagy többsége nem a fekete pályát használta, hanem a pálya melletti területeket. Néha a kezelt sáv teljesen kiürült, habár a "kezelt" jelző most nem volt igaz. A friss hó hatására igazi freeride paradicsommá vált a "Legenda". A Kőpataki-tó - Start szakasz a nap végére inkább rendhagyó korcsolyapályára emlékeztetett minket, ahol a hóbuckákat glatt jeges szakaszok tarkították. Szerencsére délutánra kiürült a pálya piros szakasza, így tömeg nélkül biztonságosnak éreztük. A utolsó csúszásunk alkalmával a 6-os pályán ketten síeltünk, sem előttünk, sem mögöttünk nem volt senki. A számunkra rendkívül nehéznek tűnő körülmények és a délutánra kialakult fáradtság miatt az utolsó kört fél óra alatt tudtuk teljesíteni a Nyereg tetejétől a pálya aljáig, habár én a lavinafogóktól is elköszöntem átcsúszva közöttük. Háromnegyed négyre fejeztük be a napot rendkívül jó élményekkel és fáradt izmokkal.
Végre megérkezett a havazás a Tátrába is, és már nem nézzük irigykedve a sógorok időjárás jelentéseit.
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.03. 17:43
Sziasztok!

Volt ma valaki Lomnicon? Milyen volt a pálya? Köd, tömeg, friss hó?

köszi: KKy
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.01.28. 22:39
Először is köszönöm szépen.

A fényképek nem adják vissza a pálya lejtését. Próbáltam többféle képet készíteni, többféle helyről, különböző látószögekkel nem lett igazán szemléletes. A profillapomon több albumot is találsz. Ugyanaz a helyzet, mint amikor egy versenyautóban ülsz és kívülről a videó közel sem adja vissza a valós sebességet. Ha fent vagy először levegőt kell venni, DE nyugodtan próbáld meg közepes sítudással is, én sem vagyok profi és mindig síelünk itt. Természetesen a profiknak ez nem kihívás (gondolom). Amit lényegesnek tartok, hogy figyelj a sebességedre. Itt, ha előtted van valaki és nem tudsz elfordulni miatta oldalra pillanatok és pár méter alatt rendkívül fel tudsz gyorsulni, és utána már nehéz megfogni. Persze nem mindegy, hogy mennyire jeges és milyen buckás a pálya, de ebben az évben nekünk mindig jó volt. A szezonban eddig öt napot síeltünk Lomnicon. Arra figyelj, ha köd van nagyon nehéz tájékozódni, mert minden fehér és nincs viszonyítási pont. A fiammal -aki nálam lényegesen jobban, stabilabban és gyorsabban síel- futottunk bele egy olyan "tejföl" időbe, amikor gyakorlatilag semmit sem láttunk. A probléma az volt, hogy elvesztettük a "térérzékelésünket" és amikor azt gondoltam, hogy oldalra fordulok belefordultam a lejtőbe, mire észleltem a helyzetet már nagyon felgyorsultam. Egyébként pontosan pár napja láttunk olyat a liftben ülve, hogy esés után valaki 100-150 métert csúszott lefelé. Ha a nyereg nem lenne lényegesen kevesebbet járnánk ide.

KKy
Előzmény: (Kis Kovi 198743)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.01.27. 21:00
Út a Lomnici-csúcsra!

Születésnapi síelés keretében január 14-én meglátogattuk a csúcsot is. Egy kis képes beszámoló, most más szemszögből.
Indulunk a szállásról
A cél még homályba vész
A csúcsok már előbújtak
A csodálatos sziluett
Már a Kőpataki-tó is napfürdőzik
Oda szeretnénk feljutni
A "Start" után
Először síelünk egy kicsit
Itt fent győzött a nap
A kedvenc pályánk teteje
Vagy ezzel megyünk, vagy gyalog
Árnyjáték először
Árnyjáték másodszor
A lomnici nyereg legendás pályája
Elhagytuk a nyereg magasságát
A villanyáram is nehezen bír feljönni
Majdnem látszik a teljes pálya
Van aki gyalog jön
Vannak akik gyalog jönnek
Vártuk Őket
Ég és föld között
Itt kellene lesíelni, nem mertünk
A nyereg legmeredekebb része, innen nézve kék pálya
Ez pedig ebből a magasságból egy zöld :)
Pici "hanygyák" a Kőpataki-tónál
Állítólag itt is le lehet csúszni
Lentről nézve sosem éreztem ekkora magasságkülönbséget
A szülinapi torta is feljött a csúcsra
Tüzijáték Tátralomnic felett
A kedvenc nagykövetségem
Ilyen a tökéletes háttér
A csúcs örökké itt marad
Tükröződések
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.01.27. 20:44
Chopok a déli oldalról!

Pénteken, 26-án egynapos síelést tartottunk.
1/2 10 körül érkezés a Krupová parkolóba. Tale után a felfelé vezető út enyhén jeges, de hólánc nélkül is járható, igaz most négykerék hajtású autóval voltunk, de szerintem egyébként is fel lehet menni. A parkoló kb. félig üres volt.
A hőmérséklet 0 körül, enyhe ködszitálás, kis szemű eső. Az A5 aljánál semmi sorban állás, Kosodrevinánál az A2 szintén sor mentes. A csúcson nagy köd, nagy szél így a csapat hölgy tagja inkább A1-gyel le. Az első 50 méter után mi is elgondolkodtunk, de hogy idézzem Demeter Péter sporttársunk mondását "felvonóval lefelé sohasem megyünk". Találkozó a Priehybanál, egyébként az 1a, 1c pálya minősége nagyon jó volt, szerintem a szokásosnál kevésbé jeges. Használt a pár centis friss hó. Ha láttunk volna valamit kifejezetten kellemes bemelegítés lett volna. Közösen irány Záhradky, ahol mindkét felvonó előtt óriási sorral találkoztunk, pedig péntek volt. Úgy látszik sokan gondolkodtak úgy, hogy hétköznap kevesebben lesznek. Kipróbáltuk a következő pályákat:5, 14, 11, 1, 12, majd lementünk Jasna érintésével Biela Put-ra. Bárcsak ne tettük volna. Már tavaly is belefutottunk egyszer abba, hogy Jasnánál nem ment a B4, így az A4 előtt "kilométeres" sor állt, így kiszállva a B3-ból gyaloglás felfelé a C3 korongosig. Ha gyaloglás nélkül akartuk volna megúszni szerintem 30-40 percig várakoztunk volna. Ezt a logisztikát sohasem fogom megérteni. Szerencsére közben felszállt a köd így a további síelést Chopok és Zahrádky között tudtuk megtenni.
Alapvetően nagyon jó pálya fogadott minket mindenhol, nagyon kevés szakasz volt jeges, de azok is csak kis mértékben és a buckák mérete is minimális maradt viszont nagyon sokan voltak a pályán. Délután irány a déli oldal ahol több kört tudtunk csúszni (hála a gyors felvonóknak és a rövid sorbanállásnak)Chopok és Krupová között. A 33-as pálya kifejezetten jó minőségű volt, még késő délután is, beleértve a 33/a szakaszt, pedig a hőmérséklet 0 közelében maradt. A déli oldalon a pályák zsúfoltsága is megszűnt, ellenben voltak ködös szakaszok. Kellemesen elfáradva 1/2 4 körül fejeztük be a síelést.
A változó, néha erősen ködös időjárás ellenére szép napot töltöttünk el, de érezhető, hogy Szlovákiában a hóviszonyok miatt és egyébként is kevés a Chopokhoz hasonló pálya, nem a méretére gondolok, ezért gyakran válik zsúfolttá.
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.01.07. 16:43
Köszi!
Előzmény: (podizs 197975)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.01.07. 09:21
Sziasztok!

Ha valaki volt Lomnicon legyen kedves írjon egy-két sort a pályák állapotáról, mert 13-14-én készülök oda.

KKy
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
Topik: Csorba-tó
2018.01.07. 09:18
Csorba-tó 2015.01.06.
-reggeli érkezéskor az alsó parkolóban +3 fok
-meleg, 1840m-en is olvadt egész nap
-köd, viszonylag rossz látástávolság
-délután rövid napsütés, de csak a felső 300 méteren
-a pálya nagyon puha, gyanítom éjszaka sem tudott kifagyni
-sokan voltak, de azért nagy sorban állás sehol sem volt
-délutánra megjelentek a kisebb buckák, néhol sárfolt, de végig síelhető maradt
-az utolsó tavaszi síeléskor szokott ilyen lenni
A Nyugateurópát sújtó viharokból, havazásból Szlovákiában semmi sem látszik, sem útközben, sem a pályákon. Természetesen nem a viharokat hiányolom.
A rendkívül jó hóhelyzetet hozó szezonkezdés óta a pályák állapota egyre siralmasabb. Nagyon várom a friss havat, vagy legalább is egy kis hideget a hóágyúk miatt.

KKy
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.01.03. 20:41
Szia!

Nagyjából jól érted. Regisztrálsz, befizetsz 2 Eurót és van egy Gopass kártyád, amit kipostáznak, vagy ha korábban szeretnéd használni vmelyik sípályánál a kezedbe adnak, ha viszed a kinyomtatott igazolásokat. Azt, hogy utána mit veszel rá, vagy milyen jegyre, bérletre fizetsz be a te dolgod. Én olyan családtagnak is igényeltem kártyát, aki nem síel, mert turista felvonóbérletre is jó lehet. Egyébként a Gopass kártya a beléptetőkapunál ugyanolyan, mint a pénztárnál vett napijegy (ott is van 2 Euro letét). A saját kártyámat kb. 3éve küldték ki, 2017 tavaszán kifizettem 49 Eurót, szeptemberben 150-et (szezonbérlet) és december elején síeléskor a kaput automatikusan nyitotta, sehova sem kellett vele menni. A fiam ki sem vette a kártyát a kabátja zsebéből, csak egy napra amikor kimostuk a kabátját.
Szerintem jó dolog, üdv: KKy
Előzmény: (Roll 197871)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
Topik: Csorba-tó
2018.01.02. 19:58
Szia !

Egyáltalán nem meredek, inkább "halványpiros" pályák. Az 5-ös talán egy kicsit meredekebb, mint az 1-es. Ja és viszonylag szélesek is. Ez is az oka annak, hogy nincs nagyon összetúrva a nap végére. Nyugodtan próbáld ki. A végén a 4-es kéken csússzál le. Nézd meg a térképen, de nem bonyolult.

jó síelést:KK
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
Topik: Csorba-tó
2018.01.01. 13:46
Szilveszteri, évzáró síelés a Szoliszkó alatt

A fiammal szerettünk volna egy közös síelést megejteni még 2017 decemberében, de mindig közbe jött valami. Úgy döntöttünk, hogy december 31-én elindulunk és egy szilveszteri csúszással zárjuk az évet. Mivel estére haza szerettünk volna érni, csak Szlovákia jöhetett szóba. Sajnos az elmúlt hetek magas hőmérséklete, és a "meleg", erős szél nagyon sok kárt tett a pályákban. Barátaim elmondása alapján a december 9-10-i állapothoz képest (ekkor nyitott) Tátralomnicon a hóhelyzet nagyon sokat romlott. Megnéztem a webkamerákat és Chopokon óriási sorokat láttam már 30-án is, és ott sem volt 100%-os a pályák állapota. Maradt az örök joker: Csorba-tó.
Korán reggel indultunk, mivel folyamatosan ónos esőre figyelmeztetett az időjárás előrejelzés. Miskolcról a Bánréve, Rozsnyó, Poprád útvonalon nagyon szépen tudtunk haladni. Magyarországi szakaszon enyhe eső, de az út egyáltalán nem volt jeges. Szlovákiában gyakorlatilag üres utak fogadtak, Král és Rozsnyó között összesen három autóval találkoztunk. A Dobsina utáni hágó és a Stratena utáni szakasz rendkívül jeges és így csúszós volt, tapasztalatom szerint mindig ez a legproblémásabb rész. Háromnegyed tízre értünk Csorba-tóra és szokás szerint az alsó, ingyenes parkolót vettük igénybe, mely körülbelül félig telt meg. A síbusz gyakran jár, így hamar el tudtuk kezdeni a síelést.
Felcsatolás után "A" felvonó és irány a Szoliszkó. Sajnos ködös, nyirkos idő fogadott minket, de közeledve a csúcshoz átléptük a felhőhatárt és láthatóvá vált a napocska is. Ezért a bemelegítő csúszást az 5-ös pályán tettük meg, ami tökéletes állapotban volt, több helyen még látszott a ratrak nyoma. Visszatérve a "csúcsra" az 1-es majd 3-as pályát használva csúsztunk le alsó állomásra. Itt ismét köd fogadott minket. A későbbiekben felváltva használtuk az 5-ös, az 1-2-es, 1-3-as, 1-4-es útvonalakat. Minden szakasz kezelt, jó minőségű volt. Rövidesen megérkezett a gyenge havazás is, amely ebéd után esőre, ónos esőre változott. Érezhetően melegebb lett, de a felső szakaszon kifejezetten kellemetlen, erős szél fújt. Most hiányzott igazán a fűtött, buborékos lift. Ekkor kiürült a pálya és csak a fanatikusok maradtak. A fiam viccesen meg is jegyezte: "apa divatsport lett a síelés". Összesen 40 km-t csúsztunk és 3 óra után jöttünk le a pályáról. Természetesen finom ebédet is ettünk közben, és pihenésképpen az üzletsor előtti téren meghallgattunk egy koncertet, ahol a hangulat "egyre fokozódott". Este 7 óra körül értünk haza.
A legfontosabb tapasztalatom megint az volt, hogy a Csorba-tavi pálya mindig a lehető legjobb minőségű és extrém körülmények között is megőrzi az állapotát. Természetesen szlovák viszonylatban állítom ezt. Ezen a napon sem volt buckás és jeges, annak ellenére , hogy délután már eső áztatta. Végig lendületesen jól síelhető maradt.

Sikerekben és síelésben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek: KKy
Érdekes tüzijáték
Koncert síelés helyett, közben
A hangulat fokozódik
Félig felhőben
Már alig vagyunk
Szabad a pálya
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
Topik: Csorba-tó
2018.01.01. 01:48
Szia!

Ha jól tudom Ótátrafüreden (Stary Smokovec) van kifejezetten szánkópálya, de a szilveszteri síelés alkalmával, pont tegnap csodálkoztunk azon, hogy Cssorba-tónál a síugrósáncok aljánál szánkóztak, csúszkáltak a gyerekek. Felsétáltak addig amíg bírtak és különböző eszközökkel csúsztak le. A sífutópályák és a sípálya alja között vannak a sáncok. Persze nem tudom, hogy mekkora gyerekekről van szó és milyen hosszúságú szánkópályát szeretnétek kipróbálni.
Jó szórakozást kívánok nektek: KKy
Előzmény: (Mnéheni 197747)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.01.01. 01:31
Boldog sikerekben és síelésben gazdag új évet kívánok !
Örülök, hogy jó napotok volt. Megnéztem a webkamerákat 30.-án és mivel több felvonó előtt óriási sort láttam ezért mi a szilveszteri síelést a Csorba-tónál töltöttük. A beszámolódból tudtam meg, hogy igazából nem is a pályán volt gond a tömeggel. Sajnos -távol álljon tőlem hogy valakit megbántsak- a sofőrök egy része nincs igazából felkészülve az általad leírt körülményekre. Vezetéstechnikai tudást, gyakorlatot és józan észt nem lehet adni senkinek. Ezt számtalanszor tapasztalom az útjaim során mivel egy évben 15-20-szor megyek Miskolcról vmelyik sípályára. Egyébként, ha nagy a hideg hiába sóznának, nem érne semmit. A tapasztalatom szerint a kőszórás után nagyon jó tempóban lehet autózni. Szerintem nekünk sofőröknek kellene az útviszonyokhoz igazodnunk, ha havas hóláncot szerelünk, ha jeges lassabban megyünk stb. Éppen elég hallgatni a különböző televíziókban, hogy a köd, szél, hó, eső és még mit tudom én, hogy mi miatt volt annyi baleset az utakon. A baleset az emberek miatt van. Többször voltam Svédországban január-februári időszakban -természetesen Rallye-t nézni- és mindig megoldottak a helyiek minden közlekedési problémát. Ott nagyon sok út jeges, havas és egyáltalán nem sóznak. A parkolás pedig kultúra kérdése is. Természetesen nem akarom a Szlovákokat védeni, de minden autó mellé nem állíthatnak egy embert. Bízom benne, hogy a további utatokon nem lesznek ilyen problémák. Egyébként ezért szeretjük Tátralomnicot, mert ott mindig van ingyenes parkoló közel a pályához, a Csorba-tónál pedig a síbuszt vesszük igénybe az alsó nagy parkolótól.
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2017.12.11. 20:00
Szia Attila!

Én is úgy gondolom, hogy Csorba-tó üzemelhet, de nem tudom,hogy kész van-e már a beülős, anélkül elég "retro".
Tavaly ilyen esetben Lomnic zárva volt, még az alsó felvonó is. Olvasd el a beszámolómat a tegnapi napról (szélhelyzet, felvonók), megpróbálok fotót-videót feltölteni.

KK
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2017.12.11. 13:55
Rendhagyó Szlovák szezonkezdés.

December 9-10 Tátralomnic.

Rendhagyó módon kezdtük szlovák szezonunkat, Tátralomnicon voltunk a hétvégén.
Jellemzően az első síelést a Csorba-tónál vagy Chopokon töltjük, de látva a múltheti tömeget Jasnán és a "jól időzített" felvonó felújítást a Szoliszkó alatt, elbizonytalanodtunk. Pénteken kaptuk a hírt, hogy a következő napon nyit Tátralomnic és ami a legfontosabb kinyitják a nyerget is. Nem is emlékszem mikor nyitották meg a fekete pályát az első nappal egyidőben, tehát ez is rendhagyó.
Szombat reggeli indulást követően nem sokkal 10 óra után már a felvonón ültünk.
Már ekkor láttuk, hogy mindenhol hó,hó,hó, bucka,bucka,bucka, ja és köd, köd, köd. Szerencsére legalább kevesen voltak a pályákon.
Első csúszás bemelegítésként a Kőpataki-tótól Tátralomnicig tartott, majd irány a Nyereg és onnan le a Startig. Kisebb pihenőkkel ezt folytattuk egész nap.
Szombati tapasztalatok:
-a következő pályák voltak megnyitva (azt nem mondom, hogy rendben voltak,vagy hogy le voltak ratrakolva, de legalább vmikor már kezelték őket, persze az is igaz, hogy előző éjszaka végig havazott):lent kék 1-es 2-es, középen 6-os az 5-ös de csak a 6-os elágazásig, 3-as és a nyeregben a 7-es. A nyereg teljesen kezeletlennek tűnt és a nagy köd is nehezítette a síelést, viszont a Freeride zóna nagyon tetszett, mert porhó volt rajta és nem voltak összefagyott tömbök ill. a sziklák is szépen eltűntek.
Összességében elmondható, hogy az időjárás a pálya állapota és az előző esti hóesés miatt nagyon nehezek voltak a körülmények.
Este egy kis sör és egy kis vacsi a "Staramama"-ban majd pihenés.
Vasárnapra minden megváltozott.
Kipihenten ébredtünk verőfényes napsütésre. Ismét az F felvonó alatti parkolóban tudtunk megállni, így alig kellett gyalogolnunk. A pályák tökéletesen ratrakolva és kifagyva. A középső részen megnyitották a 4-es pályát de az 5-ös alja zárva maradt. (kezeletlen. jégtömbös stb.) A kőpataki-tótól a Startig igen lendületesen lehetett csúszni, jellemzően kevés síelő volt, a tanulók pedig lent maradtak a kék részen. Nagyon régen láttam ennyire jó havat ezen a pályán. A nyereg ugyan buckás volt, de legalább láttuk, hogy hol vagyunk és hogy hova tudunk fordulni, a Freeride zóna pedig tele "őrültekkel", hibátlan hóminőséggel.
Több átkötő szakaszon egész délelőtt mentek a hóágyúk és óriási dombokban gyűjtötték a "muníciót".
Ebéd után erősödött az addig is élénk szél és először a nyeregbe vezető felvonót zárták le, majd a nagykabinos B-t is. Azt hiszem, hogy 2 óra körül mentünk fel utoljára a Kőpataki-tóhoz. Ekkor már mi is fáradni kezdtünk, ezért megcéloztuk a parkolót.
A régi "Delta " című tudományos ismeretterjesztő magazin műsor bevezető filmkockáira emlékeztettek a körülmények, amikor a sarkkutatókat mutatták. Gyönyörű volt a távoli csúcsokról elfújt hófelhő látványa, habár volt olyan pillanat is amikor nem lehetett 20-30 méternél távolabb látni, mert a pályán is vízszintesen repültek a hókristályok.
Soha rosszabb szezonkezdetet. Az eddigi hómennyiség igen biztató, ha lesz még utánpótlás is, akkor ebben a szezonban még késő tavasszal is tudunk itt síelni.

KK
Vasárnap reggeli ébredés
Megérkeztünk a nyeregbe
Ez véd minket
Hibátlan freeride zóna
Még egy méter hó és nem látszik a lavinafogó
Porhó mindenhol
Csúcs (ez a pálya)
A pálya előkészítve buckasíelés világkupa futamra
Itt viszont korcsolyapálya
Kicsit fúj a szél
Sejtelmes csillogás
Gyönyörű a porhó
Már kevesen maradtunk a hegyen
A sziluett összetéveszthetetlen
A fákat is feldíszítette a hóesés
Kőpataki tó söröző terasz szombat reggel (nyitás napja)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2017.12.11. 11:54
Szia!

Kőpataki-tó étterem, terasz. Nem szükséges a kicsinek lesíelni a kabinos liftel le is jöhettek.

üdv: KK
Előzmény: (RM 195014)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2017.12.07. 10:50
Szia!

A GOPASS-on érdemes nézelődni, de most csak egy 600 Euro-s ajánlatot láttam igaz abban benne vannak a wellness központok is. Ha jól tudom sajnos egy napon csak síelni lehet, vagy wellness-ezni. Esetleg regisztrálj és igényelj egy Gopass kártyát (2 Eur), erre időnként kedvezményes napijegy árakat ajánl fel a rendszer ill. a bérlet is vmekkora kedvezménnyel vásárolható. Az biztos hogy én nem adnék 600 Euro-t érte. Tavasszal 50 + ősszel 150 Eurót fizettem a szezonbérletért.

KK
Előzmény: (Lacz23 197088)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2017.05.08. 10:19
Szia Péter !

A szezon egyik legjobb videója. :)) Mi is ki szerettünk volna menni a nyeregbe hétvégén egy utólsó utáni csúszásra, de sajnos nem jött össze.

üdv: KKy
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
Topik: Csorba-tó
2017.04.09. 15:27
Szlovák szezonzárás!

Tegnap azaz április 8-án megtartottuk szezonzáró sielésünket Szlovákiában. Sajnos korábbi térdsérülésem miatt 3 hónap szünetet rendelt számomra az orvosom, de fiamat és barátomat elkísérve elköszöntem a síszezontól és legalább friss levegőn töltve a napot készítettem néhány fotót.
Megtekintve a honlapokat Csorba-tó pályájára esett a választásunk. Véletlenül a szezonkezdet is itt volt 2016.december 25-én. A parkolóban tapasztaltam, hogy inkább már csak helyi fanatikusok -jellemzően a fiatalabb korosztályból- próbálkoznak a síeléssel. Találkoztunk egy hagyományőrző csoporttal, akik mosolyt rajzoltak mindenki arcára és a különböző síiskolák oktatóinak nagy létszámú csoportja is egy utolsó "buli" síeléssel búcsúztatta az idényt.
A körülményekről nem is szeretnék most részletesen írni, de a hirtelen meleg időjárással beköszöntött tavasz ellenére síelhetőek maradtak a pályák, igaz több helyen lehetett köves, saras, füves folttal találkozni. A hó rendkívül kásás volt és néhol a friss vakszolás ellenére letapadt. Fiam és barátom is délutánra rendkívül fáradtnak érezte magát, tehát a mély hó megtette hatását. Közös véleményünk, hogy azért nagyon megérte kijönni egy utolsó síelésre.

Szeretném röviden összefoglalni az idei szlovák síszezont. Természetesen amit leírok szubjektív vélemény, a saját tapasztalataimat, gondolataimat tartalmazza.
-első síelés 2016.12.25. zárás 2017.04.08.
-síelt napok száma: 14 ebből 5 Lomnic, 5 Chopok, 4 Csorba-tó
-parkolás szempontjából Lomnic verhetetlen, Chopokon többször "ügyeskednünk" kellett (északon és délen is), hogy jó parkolót találjunk, Csorba-tónál az állomásnál található parkolót kell használni ha nem akarsz fizetni
-liftek tekintetében Chopok a legjobb, de a nyereg régi felvonóját kivéve Lomnic is tökéletes. Csorba-tónál hidegben, nagy szél esetén a régi beülős, buborék nélküli felvonó kicsit kényelmetlen. Nagyon fontos megjegyeznem, hogy a nagy teljesítményű felvonók jelentősen megnövelik a pályák zsúfoltságát, tehát sokszor örültem, hogy a nyeregbe csak a régi lift jár.
-hóhelyzet: az időjárás az idén sem kényeztette el a szlovák pályákat, de azért az üzemeltetők szerintem sok mindent megtettek a jó körülmények érdekében. Szerintem a legjobb pályaminőség, hóminőség a Csorba-tónál volt, igaz a kevésbé meredek pálya, kevesebb beszűkülő szakasz és a Chopok csúcshoz képest szélvédettebb fekvése is segített ebben. Külön öröm volt az idén korán megnyitott nyeregben jó minőségű havon síelni. Lomnic többi pályáját -főleg a Kőpataki tó alatt- többször megviselte a tömeg, buckásodást, jegesedést tapasztaltam. Talán Chopok küszködött legjobban a természetes hó hiányával, ami főleg a déli oldalon volt szembetűnő. Remélem jövőre az égiek kegyesebbek lesznek, habár volt már rosszabb is.
-vendéglátás: szerintem a színvonal folyamatosan javul, és sokszor találkoztam kedves kulturált kiszolgálással, ahogy azt el is várom, el is várnám. A legtöbb helyen beszélnek angolul, és mindenhol találtam nekem tetsző éttermet, "hüttét". Többször ettem finom ételt és az árszínvonal sem katasztrófális, de természetesen itt is sokkal magasabb, mint a hazafelé vezető út melletti "kolibákban". Szerintem még mindig jelentősen a nyugateurópai árak alatt vannak, természetesen sem a pályákat, sem semmi más egyebet nem szeretnék összehasonlítani, mert nem szeretnék senkivel meddő vitába keveredni. A GOPASS kártyát használva jelentős kedvezményeket lehet elérni, és nem csak a szezonbérletre gondolok.

Mi tetszett:
(Szlovák viszonylatban)
Chopok: a nagy pályarendszer
Csorba-tó: kisebb tömeg, jó hóminőség
Tátralomnic: csodálatos környezet és a NYEREG

Térdsérülésemtől eltekintve jó szezont zártunk,
mindenkinek kívánok szép nyarat, túrázóknak sok szép hegyet, kerékpárosoknak kellemes tekerést, vitorlázóknak jó szelet, nyugodt tengert, motorosoknak sebességet, de ésszel és hazatérést egészségesen, gleccsersíelőknek jó napozást.

Jövőre találkozunk a hegyekben, vagy itt.

KKy
Reggeli gyülekező
Csak stílusosan
Távolban az Alacsony Tátra
A völgyben már tavasz
A sziklák már látszanak
Régimódi pihenő
Állatok a hegyen
Decemberig pihenhetnek
Inkább már freeride
Azért még jó a pálya
Kezdődik a túra szezon
Megérkeztünk
A hölgyek is "gyalog" jöttek
Gyermekdivat 1935
"Kötésben"
Jövőre ugyanitt
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2017.03.05. 09:43
Köszi a reggeli infót, de tegnap késő este -átnézve az időjárásjelentést, mert a "sielős oldalak sok segítséget nem adnak, természetesen rajtatok kívül- úgy döntöttünk hogy nem indulunk el.
Jó motorozást kívánok nektek, de azért ne feledjétek, hogy az aszfalt még hideg és az utakon közlekedő különböző "tehetségű" autóvezetők teljesen elszoktak télen a motorosok jelenlététől, ha egyáltalán hozzászoktak valamikor.
KKy
Előzmény: (JTL 194765)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.