Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kanyarsíklub Replaci által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (1219)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.02.27. 22:24
Pontosan így van. Nemcsak, hogy nem teljesen összezárt, hanem kifejezetten nyitott lécvezetés. Mint említettem, a fun carvingnak, de a carving sível történő hagyományos síelésnek is lényeges eleme, hogy mindkét léc ívbelső élein vezetünk s a két léc közel egyformán vesz részt a terhekben.
5. Pont. Nos, ezt nem egyszerű megcsinálni. Ha funcarvingozunk, akkor a léc gyári beépített ívénél kisebb rádiuszú kanyarokat kényszerítünk ki. Ezt úgy érjük el,hogy a félig hajlított külső térdünket erőteljesen nyújtjuk. Ha viszont be akarsz dőlni egészen hófogásig, akkor a belső térdedet hajlítani kell, mert ha nem hajlítod, nam tudsz bedőlni, ha mégis bedőlsz, akkor pedig a külső lábaddal nam tudod az ív csökkentéséhez szükséges nyomást végrehajtani. Mindehhez természetesen jókora sebesség szükségeltetik, hogy az ébredő erők éppen az erők centrumában tudjanak tartani.
A terhelésről: Az ív elején bizony nagyon is előre kell terhelni, a sí eleje "harapja a havat", nem véletlenül vannak a funcarving lécek csőrei annyira széthúzva. A ív végén szabad hátul lenni, de a váltáshoz bizony ismét vissza kell jönni talpközépre.
Ha nem érted, csak kérdezz tovább.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.02.26. 16:29
Kedves hóbarátok!

Engedjétek meg, hogy egy kicsit védjem a mundért. Már az igazi mundért!!!
Magyarországon síoktatásra csak azon személyek jogosultak, akik a sok tanulást igénylő nem könnyű elméleti,(edzéselmélet, sportpszihológia, stb...) és kifejezetten nehéz gyakorlati vizsgákon megfelelnek. Ezek után kapnak licencet, amelyet 3 évenként továbbképzéssel kötelesek megújítani, ellenkező esetben elveszítik jogosultságukat. Már bocsánatot kérek kételkedésemért, hogy egy akármilyen jól síelő "baráttól" többet lehet tanulni, mint egy hivatásos, a fenti kritériumoknak megfelelő, az oktatás tematikájával tisztában lévő, és azt a különböző tehetséggel megáldott tanulókra alkalmazni tudó szakembertől.

Sporttársi üdvözlettel:
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.02.25. 20:13
Szia Vid!
Tehát Fun Carvig - ról van szó! Nincsen tehermentesítés, hanem egy mély helyzetben történő terhelés és élváltás.
Az oktatást nem a bedőléssel szoktuk kezdeni.
1. Nem kell bot.
2. A carvingalaptartás eltér az alpesi alaptartástól: Lécszélesség, ahol a lábad kinő a fenekedből.
3. Annyira hajlítasz, hogy a vízszintesen előretartott tenyereid térded magasságában a kötés eleje és a sícsőr között helyezkedik el.
4. Az első fun carving gyakorlat egy változó terhelésű (ívkülső láb elnyom, belső süllyeszt) hóeke ívelés szokott lenni, rotációs rásegítéssel. (de még jónéhány gyakorlat létezik)
5. A fun carvingozás egyik leglényegesebb eleme, hogy két élen vezetjük az ívet, a súlyt pedig úgy osztjuk el a két lábunk között, hogy a hótól jövő un. külső erők egyenlően legyenek elosztva. Ez nem annyira egyszerű ahogy elmondom, mert ahogy haladunk az ív vonalán, ez a külső nyomás állandóan változik attól függően, hogy éppen hol tartunk az ívben. Ráadásul a két léc különböző íven fut, ez pedig további precíz szabályozást igényel.
Egyenlőre nem akarlak agyonterhelni, próbáld megemészteni amit mondtam, ha van kérdésed, tedd fel.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.02.18. 21:28
Kedves síelők!

A legutóbbi negatív élményem, apa tanítja a fiúcskát.
Apa:- fordulj!
Gyerek: - hogyan?
Apa:- fordulj!
A síelésnek alapfunkciói vannak. Ha ezeket nem tanuljuk meg a idejekorán, sosem lesz síelésünk biztonságos. Gyerekeknél különösen veszélyes, ha nem tudnak fékezni. Ha nem tudnak elkanyarodni ott, ahol kellene. És ha nem tud élezni, egyik előző sem működik, nekimehet valaminek, (Pl.egy fakorlátnak).
Mit is tanulnak tehát azok a gyerekek, akik oktató nélkül tanulnak? Tud erre valaki válaszolni aki az oktató nélküli síelést preferálja? Lehet beszélni itt a szülői felelősségről? Szerintem nagyon is !
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.01.13. 07:51
Hali!
A 3. CARRERA síszemüveget használom éppen, nekem nagyon bevált, mert dupla ablakos, elég nagy, s így kényelmesen befér alá a szemüveg.
A belső dioptriás szemüveg párásodást meg lehet előzni, ha bekened valami párásodást gátló folyadékkal. A HÓ SHOWN - lépten nyomon el akartak adni ilyesmit. Jól használható.
Másik megoldás, hogy együtt veszed fel a két szemüveget, így együtt áll be az "üzemi hőmérséklet", s nem fog párásodni. Ha mégis, menj be a sípályán egy toalettbe, és a kézszárítóvel hozd a síszemüveget és a dioptriás szemüvegedet egy hőmérsékletre, ott bent vedd fel, s így menjél ki a hidegbe.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.12.23. 09:45
Hali!

Nekem nagyon bejött a Metron. Pályában, pályán kívül, mintha mindíg ezzel mentem volna.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.12.18. 09:06
Szervusztok!

Nem egyszerű a síelős üzlet.
Amikor hallottam, hogy lesz egy spec. síelős műsor az RTL -en, felajánlottam (e-mailben) egy 60/3 kérdésből álló KVÍZ csomagot, a síelés témájában, (természetesen a helyes válaszokkal). Lényeges, fontos, érdeklődést felkelteni szándékozó anyag. Szerintem. A kérésem az volt, hogy legyen publikus, hogy a KVÍZ kérdéseket a Kanyarsí Klub dolgozta ki az RTL klub számára.
Ez november 14 - én volt. Nem is válaszoltak.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.11.13. 23:11
A "levegőben való repülés" igazi vonzereje egy saját "style" kialakítása. Ehhez azonban már vezet egy alap (Basic) módszer, melyet ha igénybe veszel, gyorsabban és biztonságosabban valósíthatod meg egyéni elképzeléseidet.
Cikket olvashatsz:
http://www.kanyarsiklub.hu/Levego_es_stilus.html
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.09.30. 07:51
Mi a véleményetek a sípálya szerepéről a sítanulás folyamatában?
Szerintem a jól megválasztott sípálya (a felkészült oktatókkal) óriási előnyt jelent, ÉVEKKEL RÖVIDÍTI MEG a profi síelővé válás folyamatát.

Kérem hozzászólni,
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.09.14. 19:18
Abszolút megoldás nincsen. Aki a gravitációs erővel folytatott játékba bocsátkozik, az veszélyeknek teszi ki magát, s a baleseteket nem lehet teljesen kizárni. Mindazonáltal okos és felelősségteljes gondolkodással és magatartással a veszélyeket a minimálisra lehet csökkenteni.

Bővebben olvashatsz a témáról:
http://www.kanyarsiklub.hu/tegy%FCk_divatta.html
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.09.14. 19:05
Ha túlságosan meredek a terep, a csúszó hóeke már alkalmatlan a lefékezésre. Ilyenkor a képzetlen síző - végső megoldásként - ismét a szerencsére bízván magát, kiszáguld a fák közé. És a fák nem szoktak félreugrani. A fékezésnek másfajta, magasabb szintű eszközeit kell bevetni. Vannak ilyen eszközök.
Bővebben olvashatsz a témáról:
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.03.17. 09:45
Használt lécekre nincsen garancia, de azért lehet csökkenteni a kockázatot. Egy sportszer általában nem attól megy tönkre hogy szakszerűen használják, hanem attól, hogy nem vigyáznak rá.
Egyfajta garancia a léc kora is, nem szoktunk egynél több kantniélezést csináltatni évente. Természetesen ez csak akkor igaz, ha igényes pályákon mész, vigyázol, hogy ne kövezzél.
Kockázatcsökkentő tényező a beszerzés forrása. Nálunk a kanyarsínél az oktatók két évenként lecserélik a léceket. Ilyenkor eladjuk a nagyon jó topmodell felszereléseinket. Nincsen garancia, de mint mondtam, a szakszerű használat, a szakszerű (nem házilagos) karbantartás, és beszerzési forrás azért egyfajta biztonságot jelent.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.03.17. 09:29
Ha van időd, olvasgasd honlapunkat, sok hasznos infót találsz arról, hogy mit kell tanulnia egy kezdőnek.
Üdv.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.03.17. 09:22
Természetes reakció nem csak a gyerekeknél, hanem a felnőtteknél is, hogy félünk a lejtőtől, s az a reflex, ha elhajlunk tőle, nagyobb biztonságban vagyunk. A hátradőlés reflexét növeli, ha mindjárt a tanulás elején nem megfelelő lejtőre viszed a gyereket, ekkor ez a hátradőlő reflex erősen rögzül. Ha a megfeleő lejtőn kezdjük a tanulást, és szinte azonnal megkezdjük a gyorsulásos hátrakerülés, illetve a lassításos előrekerülés kivédésének tanulását, hatékonyan és gyorsan lehet javítani a hátullevést még gyermekeknél is. Ezek speciális gyakorlatok, hiába magyaráznám el, házilagosan nem valószínű, hogy működni fog.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.03.17. 09:05
Ird le kérlek, hogy mit szeretnél? Magad akarod intezni a szállást es a liftbérletet, vagy atadod ezt a feladatot? Hany oraban gondolod az oktatast naponta? A síoktatok okulasara ird le lecci, hogy mi a bajod a szervezett utak során kapott oktatással. Nezd majd meg kerlek honlapunkon a kovetkezo szezon szervezett utjainak idopontjait, s ha pont akkor oda tudtok szervezni szallast, szivesen vallaljuk az egyeni oktatast is. Na ná, hogy dragabb mint a csoportos.De biztos, hogy meg tudunk egyezni.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.02.05. 08:03
Szia Dave!
A szaküzletben vásárolt lécek árai általában tükrözik a kategóriás minőséget. Minél drágább, annál magasabb kategóriát képvisel.
Ha használtan vásárolsz, 2 - 3 éves nem lestrapált akkori csúcsmodell felszereléshez akár az eredeti árának feléért is hozzá lehet jutni, csak keresni kell.
Tény, hogy kezdőnek nem szükséges a csúcsmodell léc. De nem is árt a tanulásnak, ha véletlenül egy magas igényeket is kielégítő léccel tanul. Már, ha szakszerűen tanul. A tanulás első fázisaiben alacsony sebesség mellett tanuljuk az egyensúlyozást, befordulást, irányítást, sebességszabályozást, ezt nem hátráltatja, hanem inkább segíti az ún. (keresztben) kemény léc sem.
Ha találsz jó áron márkásabb, magas kategóriájú lécet, én mindenképp inkább ezt javasolom, mint az új "no name" típust.
Néha nálunk is van eladó jó léc, jó áron.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.01.13. 07:55
Misa - hoz.

Egy funcarvung léccel kék pályán is nagyon szépen lehet ívelgetni. Tény, hogy magasabb sebesség esetén könnyebb megállni az ívben, lassú sebesség mellet nehezebb az egyensúlyozás. Lásd kerékpározás.
De gyakorlással fejlődik az egyensúlyérzék.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.01.13. 07:26
Ez a topik régen indult, de van néhány gondolat, melyhez hozzászólnék.
Nora eredeti kérdésére a válasz: A carvingsí egy fejlodés eredménye, de ha az lenne a kérdés, hogy 20 éves autó vagy 1 - 2 éves, nem lehet kétséges a válasz. Óriási a különbség.
Könyvbol sízni tanulás: Közel 20 éve oktatok, a könyvespolcomon sorakoznak a hazai és nemzetközi síszakirodalom jelentős művei, de még soha, egyetlen könyvben sem találtam rá azokra a sokszor apróságnak tűnő de nagyon lényeges nüanszokra, melytől egy sportmozgás könnyed lesz és elegáns. Egy oktató feje olyan, mint egy szekrényke tele apró fiókokkal, s azt a fiókot húzza ki, amelyre neked éppen szükséged van. Ilyen könyvvel még nem találkoztam. Ezeket az apró dolgokat ellesni sem lehet, egy komplikált mozgásban csak hozzáértő szemmel lehet észrevenni a részeket.
A biztonságról: Ne kezdjünk száguldozni azonnal amint megérezzük az ív önállóságát. Kezdjük tanulni a pálya figyelését, a többi sízo haladási irányát, (defenzív vezetés) ha megengedheted magadnak, vegyél egy bukósisakot. A szép síeléshez, az elegáns könnyedséghez, a biztonsághoz nem elég, ha rábízzuk magunkat a mérnökök által lécbe épített kanyarokra, mi is kellünk hozzá. Az igazi sízés a fejben zajlik, csak a végrehajtás a test feladata.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2005.01.13. 06:37
A carving si egy fejlodés eredménye. A carvingsivel általában vegyes technikát sízünk. Ez azt jelenti, hogy a léc beépített ívén utazunk, de a befordulást hagyományosan oldjuk meg, nevezetesen magas tehermentesítéssel, illetve annak módosított formájával, amit úgy nevezünk, hogy magas tehermentesítés mérsékelt felállással. A sibot hozzatartozik a sporthoz. A sibot a meghosszabitott kezünk, egy muszer, mellyel akkor is érzékelni tudjuk távolságunkat a lejtotol, amikor mással (defenzív vezetés) vagyunk elfoglalva. Ha funcarvingot sízünk, alkarletétel (kézfejtől könyökig) a hóra, célszerű letenni a botot, mert ebben az esetben akadály. Funcarvingnál mérsékelt felállás sincsen, mély helyzetben váltunk élt s szinte azonnal szükség lesz a kezeinkre hóközelben, ezért sem szükséges a bot. A szépsíelés, az elegáns könnyedség, (vegyes technika) azonban igényli a bothasználatot.
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.