Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Balog Attila által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (143)Időben csökkenő Időben csökkenő
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2013.01.16. 10:48
Most került fel a jó hír("Nagyüzem-Gurulós kabinok..."):
http://www.matracentrum.hu/
Előzmény: (kócos 151076)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2013.01.12. 21:13
Híven a fórum névadójához (Dachstein West - Krippenstein) jómagam (a többiek egyéb okok miatt néha kihagyással) 5napot síeltem az elmúlt vasárnaptól e hét csütörtökig D.W.-Kr-D.W.-Kr-D.W. ritmusban...
Szállásunk Gosau-ban volt, mely csodás Gosaukamm-i kilátással kecsegtetett amit az időjárás sajna randán megakadályozott.
A völgyben a héten gyakorlatilag konstans +2fok és eső, némi köddel fűszerezve...
Vasárnap magányosan síeltem, legalábbis a ködben úgy tűnt. A pályarendszer megismerését tűztem ki célomul, míg barátaim felsőlégúti- ill. gyomorpanaszok végett nem tartottak velem.
A Hintertal felőli kabinossal érkeztem az ismeretlenbe, ahol a 11A-n elindulva(egyébként csodás hópaplannal léceim alatt) próbáltam helyismeretet szerezni...nem sikerült...Biztos és kellemes támpontot a Zaishofhütte csapolt Zipfer-e jelentette.
A pályák egyébként fent végig kellemesen síelhetőek voltak, a felvonók pedig a legváratlanabb helyen és időben bukkantak ki a ködből, sokszor még azt is nehéz volt eldöntenem, hogy az alsó vagy a felső állomáson történik-e mindez.
A pályák átjárhatóságának elsajátítása, "Meiner Meinung nach" (véleményem szerint) átlag feletti intelligenciát kíván(főleg ködben) s ezzel bizony úgy tűnik én nem rendelkezem...
Második nap a folytatódó ködös idő miatt a Krippenstein-i magasság mellett döntöttünk, melyet végül kalandvágyilag egyáltalán nem bántunk meg.
Háromszor mentünk fel "alólról", melyből két alkalommal mindösszesen HÁRMAN utaztunk a 60fős kabinokban. No persze ennek oka a fenti látási(v)iszonyok voltak. Gyakorlatilag csak találgattunk, hogy merre lehet a 11km-es Talabfahrt.
A sítérkép a 10m-es látótávolságban tökéletesen értelmét vesztette, a fenti 4-es ülős hóba/dérbe öltözött, melyet a liftkezelő próbált mezteleníteni több ám még kevesebb sikerrel.
Szerencsére egy nagyobb köd-hóvihar párosítás után(500m hossz lehetett) egész kellemes pályát kezdtünk megismerni.
Az első csúszás alatt ha jól emlékszem nem találkoztunk sítársakkal, s ez hatalmas élmény volt a csodás, a helyi infó szerint 60cm-es friss hóval betakart környezetet szemlélve. Kábé félúton egy kisebb gyönyörteli hegyi "tanyavilág"(Bergdorf Krippenbrunn), ahol némi Lupulinpótlást(sörital áldásos összetevője) követően már csúszhattunk is tovább.
Sajnos kábé 1200m tengerszint alatt(jelen időjárási körülmények közepette) némileg komplexebb sítudás szükségeltetik, mely a buckasí és a latyaksí alapiskoláinak elsajátítását feltételezi.
Jó ha az embernél vannak "cserecombok", miután a "gyári" elégett...
Amúgy FIS lesiklásra a pálya alsó harmada tökéletes, persze FIS-fittség állapotában.
Vannak botozós részek, melyek megismerve később, némi sítudás és bátorság, s főként megfelelő erőállapot mellett megelőzhetőek(lesiklással).
Nos amíg lehetett a Krippenstein-i napok javarészben a fenti "retró-sárgakabinos" körökkel teltek 3-3völgymenettel.
A táj, a panoráma(már ha látható) vad hegyvidéki, szóval bjutiful.
A fenti kocsma(Lodge) bent sajnos nem túl autentikus, kint meg akkora hó volt, hogy a teraszt csak sejteni lehetett, pedig a kilátás pazar.
A második, naposabb napon megjelentek a szűzhavazós "csapatok" is, olyan lécekkel melyeknél a szélességi méreteket szerintem már cm-ben adják meg...
Szóval Krippenstein komoly Freeride terep, komoly útvonalakkal, melyeket még a kabinokból is tisztelettel(s irigykedve)szemléltünk.
A közbülső "gosau-i" nap hozta a legstabilabb láthatóságot, s a legszebb fotókat. A 11A itt már "szemre" is kiváló volt, gyakorlatilag az összes(általunk ismert) sítechnikát kipróbáltuk rajta. Jártunk a 17-es családi pályán, amellyel csak az volt a gond a felső hóminőség középen selejtessé vált, amelynél az alsó kása(kemény alappal) is síelhetőbb volt, azaz ide is elkél a SÍTUDÁS az adott körülményhez(+/-2fok).
A nap vége felé kerültünk át a Russbach-i piros 1-re, amely kétségtelenül a legnagyobb felületű pálya a "hegyen" s nagy élmény végigdöngetni rajta(jó lenne egyszer stabilabb hidegben is).
Utolsó nap sokat él(v)eztük a 2-es pályát a gosau-i 6-os ülős mellet, majd déltől ismét a 11A-t s néha a kezeletlen 11 környékét túrtuk, többször hangoztatva, hogy bárcsak egy ilyen pálya lenne az Alföldön, esetleg a Mátrában...(meg persze egy "szűk" Gerlitzen-i "Nójgárten").
Az utolsó sínap végét természetesen a bájos Zaishofhütte csapolt söre zárta, melyet az intelligenciamentességnek(és térképismeret hiányának) köszönhető 15óra59perckor elcsípett 6-os fűtött üléses előzött meg(aki járt erre tudja miről beszélek)... Szóval végül majdnem ott ragadtunk(sajnos mégsem).
P1000722.JPG
P1000721.JPG
P1000694.JPG
P1000691.JPG
P1000672.JPG
P1000750.JPG
P1000764.JPG
P1000772.JPG
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.12.29. 22:35
Előzmények: ld. Sípark-fórum...
Nos szóval a szombati napra Kékes volt az esedékes mátrai síterep. Az autós hőmérő Mátraházán -4fokot mutat, fent -3fok, hmmm... ezek biztató mérési eredmények .
Reggel(8.30) "szokás szerint" elsőként érkeztünk a parkolóba, s a síéhes csapatot(négy már nem teljesen kezdő ill. jómagam) felvezényeltem az északi oldalra, sajnos még nem síelni, hanem, csak úgy túrabakancsosan "Tátralátóba".
Szerencsénkre pompás kilátás várt minket, mert a csipkés hegycsúcsok nem voltak szégyenlősek s mind az Alacsony-, mind a "nagytestvér" Magas-Tátra igen csinosnak mutatkozott, s hamarjában elmeséltem a síeléstől minap megfertőződött csapatomnak, hogy pl. a Chopokon micsoda remek pályák találhatóak, s hogy mekkora élmény az északi oldal "halálfejes" feketéjén a még gyerkőc fenyőket kerülgetve esni-kelni a szűz hóban...
No de ez sem tarthatott sokáig, hisz az én gyerkőceim is vágytak már a hóra, s az idő is közelített már a 9óra felé.
Gyors jegyvétel, felszerelés-előbányászás s már lehetett is csatolni.
Persze kezdetben nagyon furcsállották a "már nem teljesen kezdő" társaim, hogy most ez a mai hó miért is olyan más(kemény, csúszós), mint a tegnapi kásás testére, ám végül egyre szélesedő mosollyal rótták a köröket, megismerve s szerencsére szinte azonnal elsajátítva a csákányozás fortélyait. Egyre ügyesebben, bátrabban(néha persze vakmerően) s a délelőtt folyamán meglepően szófogadó állapotban közlekedtek az új "játszóterükön".
Aztán délután vérszagot kaptak, s "Csabor után szabadon" egy csapásra élvezeti síelőkké változtak, amelybe persze némi versenyszellem is belefér. Egyre szélesebb mosollyal néztem immár tevékenységüket, s végül jónéhány körön keresztül jómagam is kiaknázhattam a pálya lehetőségeit, amellyel tökéletesen elégedett voltam.
Korábban is írtam már, hogy gyakorlásra, a technika csiszolására, családoknak, s főként kezdőknek tökéletes választás a Kékes.
Jó síelést, s hasonló pozitív hazai síélményeket minden síbarátnak(persze nem árt ha a hőmérő higanyszála negatívan áll hozzá...)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.12.29. 22:00
Üdvözletem!
A rövidített síhétvégét (péntek-szombat) a Mátrában töltöttem családommal. Két nap, két síterep írhatnám nagyképűen meg akár anélkül is.
Pénteken Mátraszentistván volt terítéken, ahol az 5fős csapat 4/5-öd része élete első sílépéseit, majd csúszásait élhette át. A gyerkőceim, akik 8. és 10. évüket tapossák most lettek "lécérettek"(legalábbis szülői megérzésem ill. pénztárcám szerint) s megelőzve infarktusomat no és főként megalapozva síszeretetüket egy 2x2órás oktatásra írattam be őket, melynek eredményét ezúton is köszönöm a Síparknak.
A ramaty plusszos időjárás ellenére a pályák főként a felső részen egész nap jól tartották magukat.
S bár volt szerencsém néhányszor Alpe d'Huez, Seranne nevezetű pályáján is lejönni(16km hosszú, 3300m-1300m) mégsem jut eszembe sosem, hogy a Mátra adottságait az Alpokhoz mérjem, éppen ezért csalódnunk most sem kellett, sem a pályahossz sem az időjárásból fakadó kásás hó miatt.
A sínapot végül mindannyian zárásig kihasználtuk, élményekkel telve s szem előtt tartva, hogy az Alföldi tavasz után mégiscsak a télben találtuk magunkat.
Örömmel olvasom, hogy a hideg végül péntek estére megérkezett, ami azért sejthető volt hiszen este a mátraházi szállásunkon a Hold előbukkanása erre komoly reményt adott, mely végül a mai napra kiváló körülményeket teremtett a Kékesen is, de erről egy másik, véleményem szerint méltatlanul hanyagolt topikban...
Szép szezont, jó havat, köszönet még egyszer a négy kezdő nevében is!
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.12.17. 09:48
Lapozz vissza az alábbi hozzászóláshoz(ill. környékére).
Éppen ilyen bakancsom van bár nekem nem a lábszáramat, hanem a talpszerkezetemet gyötörte az első nap.
Azóta szerencsére semmi gondom vele, megkedveltem, bár ettől függetlneül erősen gondolkozom egy keményebb bakancs beszerzésén.


Feladó: Balogh Attila
Dátum: 2012.02.29. 06:47
(Üzenetazonosító: 135956)
Előzmény: (fenyvesi 146531)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.12.13. 09:21
Igazán szép gesztus, kihagyhatatlan ajánlat.
Köszönet érte magam és minden további síőrült nevében.
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.12.11. 09:54
http://todeaturism.ro/
Ha a szemem nem csal akkor az imént mocorogtak a tányérok, így talán lehet esély egy pénteki síelésre. A hómennyiség bíztató, a behavazott fenyők még a webcam-on keresztül is impozánsak, s nagyon szeretnénk végre a Biharban síelni is...
A képen látható felvonó egyébként ha jól sejtem a nagypályához tartozik?
Előzmény: (adalbert 145704)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.12.10. 12:00
Közben azért keresgéltem jómagam is, s a Pádis-fórumon(Index) az alábbira leltem:

http://todeaturism.ro/
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.12.10. 10:59
Szia Adalbert!

Azt lehet tudni némileg pontosabban, hogy a "beindultak" kifejezés mit takar?
Például e héten pénteken mennek a felvonók?
Ha igen, akkor melyek(régi kicsi-nagy, új ülős) ill. mikor indulnak reggel.
Mennyi a napijegy ebben a szezonban(ha netán van már ilyen) ill. mi a tarifa 1-5-10 csúszásra(ha jól sejtem még ez a rendszer üzemel).

köszönettel előre is
Előzmény: (adalbert 145657)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.12.03. 09:24
...a szándék a fontos, főképp, ha jó...
Így köszönet azért Csabornak "utólag" is.
Egyébként valóban jól bevált a síbuszozás, végül természetesen menetfelszerelésben. A síterepek is remek élvezetet nyújtottak, bár Fanningberg elég morcos arcát mutatta. Idén számunkra Dachestein West lesz az úticél január elején, Gosau-i szállással.
A helyválasztást egy szép nyári élmény s nem utosósorban a fórumon található információk segítették(melyek közül kiemelhető Csabor meghitt "döntéselősegítő" beszámolója)
...de ez már másik topikba illendő
Aki pedig Katschberg környékére indul, kívánok néki sok-sok havat, szélmentes időt, működő 3-as ülőst aztán irány a csodás Snowbowl.
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.02.29. 12:18
Bizony nagyon hálás vagyok a sok hasznos tapasztalatért és jótanácsért. Jómagam is (épp az ajánlások miatt) a Bartus féle vonalon szerettem volna bakancshoz jutni, s ha kell akkor helyben alakítani, de vidékről nem is olyan egyszerű ezt összehozni.
Egyébként a lúdtalbetétet én "lazán" a belső bélésbe "plusz betétként" helyeztem, így lehet, hogy ez is baj, bár alapállapotban azzal is tökéletesen kényelmesnek tűnt.
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.02.29. 08:43
Üdvözletem!

St. Michael-i szállással, s szándékaink szerint síbusszal szeretnénk az érintett síterepeket, elsősorban Katschberget "megtámadni". Vajon találunk mindenhol bérelhető csomagmegőrző szekrényeket a síelés közben nem kívánatos utcai cipőknek, esetleg elemózsiáknak?
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.02.29. 08:42
Üdvözletem!

St. Michael-i szállással, s szándékaink szerint síbusszal szeretnénk az érintett síterepeket, elsősorban Katschberget "megtámadni". Vajon találunk mindenhol bérelhető csomagmegőrző szekrényeket a síelés közben nem kívánatos utcai cipőknek, esetleg elemózsiáknak?
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.02.29. 08:05
Huh, ezek szívemnek és elmémnek is elfogadható válaszok s köszönet érte.
Természetesen azt tudom, hogy a lábam szélesebb/laposabb/lúdtalpasabb az átlagnál, de én is úgy gondolom, hogy talán felesleg volt ezidáig annyira túlhúzni lábfejnél.
Ám a hobbisíelő emberegyed(már aki tényleg próbál erőt kifejteni léceire, s esetenként íveket húzni, ahogyan a tévében, oktatófilmeken vagy a jobbaktól épp a sípályákon látja) próbálja a technikai háttérproblémákat(laza bakancs) minimalizálni, hátha akkor aztán tényleg az történik a havon ami a fejében megszületik.
Amennyiben jók a sejtéseim a lábfej jócskán kevesebbet "nyom a latba", mint a bokától kezdődő rész ill. a komplett láb.
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.02.29. 06:47
Tiszteletem a síelőtársaknak!

Segítségeteket kérném az alábbi történet befejezéséhez:

Mintegy 10 éve síelek, amelyhez eddigi társam egy anno kezdőként, használtan, afféle mindenes vidéki turkálóban(német cuccok...) kábé kétezer forintért vásárolt Nordica síbakancs volt.
Eme bakancs még a flex-index előtti világban született, cserébe mindenféle a "szokásos" csatokon felüli állítási lehetőséggel bír(tekerentyűk hátul, amely a bélést, s talán a héjat csatolás után is lábraformálja, ill. "air" pumpa szintén a bélés kényelmessé tételéhez).
Egyszóval a flex indexe ismeretlen, de látva sítársaim bakancsait az én jó öreg társam nem lehet egy puhány darab.
Nos ezt a bakancsot szerettem volna az utóbbi években egy újra cserélni, de a megvalósítás egyre csak tolódott, hiszen jól éreztem magam benne, s idővel, s egy betét közreműködésével a lúdtalpammal is összebarátoztak.
Ám a hétvégén jóbarátomat elkísértem bakancs-kölcsönző körútjára(persze a kölcsönzős számára csakis az 50-es flexű szuper-ízi-komfort az etalon), melynek záróakkordjaként betévelyedtünk az Intersport-ba is.
S itt "unalmamban" én is belebújtam egy Salomon X Wave 80-as flex-ű bakancsba, amely a korábban próbált példányokkal(sajnos csak a középkategóriás ismereteim vannak) ellentétben roppant kényelmesnek bizonyult, bekapcsolva-előreterhelve...
Az ár is meggyőző volt, hisz épp aznap a télvégi akción felül még 20% lejött( az "eredeti" 103ezer, helyett 88, majd 59, s végül a kasszánál 47ezervalahányszáz...).
Nos a lényeg, hogy megvettem, otthon is próbálgattam, vettem ebbe is egy normális lúdtalbetétet s jónak tűnt azzal is. Tegnap pedig egy kisebb csoda folytán alkalmam volt egy félnapos síelés keretein belül kipróbálni(Kékes déli kék).
Síelni már a 2.-3. csúszástól érezhetően barátságos volt vele, s nem is nyomott sehol, s könyedebben tudtam mozgatni vele a lécet, hisz a régi bakancs robosztusabb, nehezebb példány. A lábfejnél található két csatot elég komolyan meghúztam az elején(rossz szokás), majd a felvonónál kikapcsoltam.
Nagyjából két óra elteltével éreztem, főképp felfelé a csákányon, hogy ez nem lesz így vicces. Újracsatoltam, s az alsó két csatot már nem húztam meg annyira.
Aztán így síeltem le a maradék 2órát, de a lábaim boka alatt egészen elnehezültek az utolsó 1-1,5 órában, s a síelés is néhol instabillá vált, de konkrét helyet ahol nyomott volna a bakancs nem éreztem.
Ám amikor az autónál lecsatoltam...
Az utcai cipőben már alig tudtam járni, a lábfejtől a sarokig mintha korábban satuban lett volna a lábam.
Ez a szorító érzés csak órákkal később szűnt meg teljesen.
Jövőhét végén meg vár rám az "évi rendes" síelés.
Naná, hogy a régi bakancsot is viszem(aminek egyébként talán az egyetlen hátránya, hogy az előredőlési szöge még elég lanyha, az újabb típusokhoz képest)
De mi is legyen a kényelmes, 1-2 óráig jól síelhető, egyébiránt szerethető, s talán a testsúlyomhoz(70kg) ill. tudásomhoz aránylag megfelelő síbakanccsal.
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.02.13. 12:46
Szia!
Szívesen mennénk mi is ebbe a régióba.
A szállásról bővebbet szabad-e megtudni(ár, elérhetőség, foglalás).
kösz előre is
Előzmény: (Leon74 134189)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.02.09. 12:23
Jó havat, s jómagam pediglen szívesen olvasnék majdan egy kellemes beszámolót, mert mi is gondolkozunk egy márciusi sítúrán ugyanitt...
Előzmény: (Hogwash 133808)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.02.02. 06:33
Köszönet az infóért, megnéztem, de 3főre nem igazán éri meg.
Ám az tény, hogy pazar lehet.
Előzmény: (evoros23 132921)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2012.02.01. 15:15
Üdvözletem a szerencsés hölgyeknek!

"Véletlen" belefutottam eme kellemes beszámolóba, s rögvest megragadott a szálláshely, hisz valami hasonlót keresünk mi is 3fő részére egy márciusi síelésre Ausztriában(márc. 10.-16, 6nap/5éj).
Ezért szívesen olvasnék további részleteket a szállással ill. annak foglalásával kapcsolatosan.

üdv
Attila
Előzmény: (lulu2008 132709)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2011.09.29. 06:24
Ezek szerint mindenki a kiszemelt sítereptől távol szereti éjszakáit tölteni, hogy ne zavarják a ratrakok áldásos munkáját kísérő zörejek?
Avagy az autós átöltözés, hidegbakancs-húzás vált ily népszerűvé?
Netán a napi szerpentinezés utáni vágy, hólánc-szerelés az esetleges friss, szakadó hóban mely örömet ad?

Bizonyos vagyok abban, hogy rejlenek egyszerű, jól bejáratott szállások, melyek éppen megfelelőek lennének számunkra is.
Kérem ne tartsátok magatokban eme infókat...vészesen közeleg a szezon.
...Már a lécemmel is egyre többször kacsintgatunk egymásra a garázsban, hisz lassan ébredezik nyári álmából, s roppant kíváncsi már, hogy talpai ezévben mely lejtőket simogatják majd.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.