Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Balog Attila által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (143)Időben csökkenő Időben csökkenő
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.02.21. 20:26
Az "egylábazás" meg nálam is bekerült a napi rutinba, először kisebb sebességnél/laposabb pályán gyakorlom egy-egy pályaszakaszon, majd komolyabb lejtőn is.
Napközben is vissza-visszanyúlok az "egylábhoz", ha úgy érzem stabilizálni kell összekuszálódott mozgásom ill. ha szétesek fejben(a kettő nagyjából ugyanaz).
Nekem nagy segítség a helyes terhelés megérzésében is, mert "egylábon" nem lehet alibizni, koncentrálni kell,s talán ez a legfontosabb eme csodás, összetett sportnál, főképp ha az ember csak max.10-15napot tölthet havon szezononként.
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.02.21. 20:17
Tiszteletem! Lemaradtam az utolsó egy-két hétről, s most "iszom szavaitok", de hírlevélben megérkezett Ozsi írása, s akkor linkelem én, mert szerintem "kötelező olvasmány":
https://www.ozone-skiing.com/single-post/2017/12/29/Az-ivbelso-silec-hiba-vagy-titkos-fegyver
Még hétfőn olvastam, s azonnal "kommenteltem" is:
..."brutál jó írás, s számomra "álomszerű", mert olyan mintha az utóbbi időben felmerült kérdéseim/gondolataim egy csokorba szedve megfelelő válaszra találtak volna...elolvasom még néhányszor, majd kinyomtatom és a kabátom síbérlet tartójába helyezem :) Néhány éve nekem is sikerült ráéreznem az ívbelső láb nem elhanyagolható szerepére, sőt néha "túl is toltam", de valóban élvezetes kanyarokat adott. Idén beszereztem egy Elan SLX-t Amphibio-t(2015-ös modell), de még nem tökéletes az összhangunk. Ám a cikket olvasva értem/érzem, hogy miért ficergett az ívkülső a feleslegesen nagy terhelésre a "butább" lábammal, smiért szűnt ha az ívbelső többet kapott. Ennek ellenére bújkál bennem a gondolat, hogy az Amhibio-nál alkalmazott technológia, - miszerint az ívkülső végig camber, de az ívbelső csőre picit rockeres- nem segíti a megfelelő ívbelső használatot ill. az érzés/éltartás nehezebben alakul ki. Lehet, hogy vennem kell egy régi "hagyományos" SL lécet?...."
Előzmény: (Lackó 199788)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.02.17. 20:32
Tiszteletem a Sítársaknak!
A mai napon a Biharban(Pádis fennsík) túráztunk csodás téli környezetben, s többek között épp az utolsó Kékes-Északi(ezek szerint 2013-ban) síelésünkről is beszélgettünk útközben, melyre nagyon szívesen emlékezünk, hiszen már akkor megállapítottuk, hogy a Veronika rét felé is lehet a kék-pályán síelni, ám SÍELÉSRE, NAGYBETŰVEL az északi pálya szolgáltat csodás lehetőséget.
Mosolyogva és örömmel emlegetjük szinte minden síelésünkön azóta is az egyik tisztelt, nálunk sokkal több telet látott sítársunk megjegyzését amikor az egyik kör végén egy picit vacakoltunk az északi-csákányoshoz történő "beállásnál":
..."Gyerünk már gyerekek, lemegy a Nap"...(ez kábé délelőtt 10-kor lehetett)
Jó egészséget,s működő Északi sípályát mindenkinek.
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.02.14. 09:16
Elég látványos a "cáfolat".

A legegyszerűbb és legjobban közérthető összehasonlítás pedig AMDFan hozzászólásának utóiratában rejlik kompletten az összes "szép" fórum-hozzászólásra, Szentistvántól-Eplényig:
..."UI: tegye fel kezét az, aki síelt már külföldön ilyen tszf. magasságú pályarendszeren, és sokkal jobb volt...."

S szívesen olvasnék én is további tapasztalatokat a 900m tengerszint alatti sípályákról.
Előzmény: (akatonka 199436)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.02.11. 19:00
Sziasztok!

A "Szentmiklósi" bejegyzés elgondolkodtató, s talán elviseli a sítársadalom ha az író és csapata nem térnek vissza borzalmaik helyszínére...
Szerdán mi Szentistvánban síeltünk, s a pályák akkor is buckásodtak, de ez szerintem egyértelműen az idei enyhe tél következménye.
Szabadtéri sport lévén ez előfordul, így a 11órakor megnyitott 3-as pályát is egy órán belül "feltúrtuk", de magunk között csak "munkás pályának" hívtuk aznap.
Egyébiránt a 4-es ülős beszállóját szépen előkészítették. A két ünnep között voltunk utoljára, s ahhoz képest kényelmesebb/tágasabb lett a beszálló előtti terület, mind a beléptető kapuk előtt és után. Talán 2-3 rövidebb lift-megállás volt egész nap, de nem hagyott negatív nyomot bennünk, mert ez abszolút átlagos bármely síterepen.
Írhatnám persze én is negatívumként, hogy egy "kompakt-kemény" pályára vágytam előzetesen, kifejezetten léc-tesztelésileg, de alkalmazkodtam az időjárás és így a pálya adta körülményekhez és szerencsére több kör után is jóleső "vigyorral" az arcunkon csúsztunk a 4-es ülőshöz.
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.02.01. 10:29
Köszönjük az infókat, szívesen olvasom a technikai részleteket ill. a háttér-információkat úgyszintén.
A bemutató videó is informatív.
Remélem mielőbb tartósan behavazódik a komplett pályarendszer, melyet eme ülőlift méltán kiszolgálhat mindannyiónk örömére.
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
Topik: Krvavec
2018.02.01. 10:21
Remek a videó, köszönjük a "sí-nép nevében" is.
Előzmény: (mbazsi 198870)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.01.30. 13:06
Szia Gaboca!

Ki fogom próbálni a végig camberes léceket mindenképp, nagyon szeretném jobbam megérteni/megérezni a sítechnika ill. a sífelszerelés mikéntjét.

Szia Fuxos!

Az alábbi fórum témát érdemes alaposan átolvasni, szerintem roppant érdekes(főképp "Vid" fórumtárs bejegyzései, melyek számomra provokatívan elgondolkodtatóak) :
"Rocker sílécek - tapasztalatok"
üdv
Attila
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.01.29. 09:52
Szia Fuxos!

A mondásod tetszik, én is arra törekszem, hogy "uraljam" a pályát és a lécet a körülményektől függetlenül, de sokszor(talán néha feleslegesen) a léceimet is nézem/figyelem síelés közben, hogy miképp reagálnak a mozdulataimra.
Emellett nagyon várom a véleményed a GSX-ről ill. a Redsterről is.

Egyébiránt a síbakancs számomra a legfontosabb elem. Sajnos erős lúdtalpam van így megszenvedek jómagam is, a felvonózás előtt mindig kicsatolok, s az ülőlifteket részesítem előnyben.
Megfelelő lábra-melegítős lúdtalpbetéttel síelek, a sícipőm pedig egy Salomon Race Xmax 120, amit egyébként nagyon szeretek.
Előzmény: (Fuxos 198734)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.01.29. 09:35
Szia Gaboca!

Arra jutottam, hogy ha stabil hideg lesz a Mátrában, akkor Szentistvánon mielőbb rászánok egy hétköznapi magányos síelést az SLX-re, s megpróbálom csak magamra figyelni és eldönteni, hogy a "rocker él" vagy a lábam a "bűnös".
Valószínűleg mindkettő.
Bár nézni fogom az "aprókat" is és lehet, hogy egy "hagyományos" SL vagy GS lécet még begyűjtök.
Előzmény: (gaboca 198706)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.01.26. 22:14
Szia Gaboca!

Ha jól sejtem a Stöckli már "rokkeres" léc... és a Völki a hagyományos camberes.
Remélem nem "offolunk" nagyon e hozzászólásokkal, de pl. jómagam továbbra sem tudom eldönteni, hogy milyen irányba induljak vagy éppen maradjak. Reméltem, hogy az elmúlt négy nap választ ad, hogy maradjon az SLX Amphibio + a pályán kívülre a "pocokrakéta"(ld.:lentebb) avagy vegyek egy Atomic Nomad vagy immáron Vintage lécet 90-es derékkal, s hajtsam azt pályán és kívül egyformán...Brrr....
Vagy szerezzek egy használt "régivágású" kemény SL vagy netán GS lécet rokkertelenül, s mellé maradjon egy Freeride léc...és csak így marad meg pályasíelés közben
az élre harapás tényleg brutál fincsi érzése?
Persze ennél komolyabb dilemmám az életben ne legyen...:)
Előzmény: (gaboca 198690)
pocokraketa.jpg
pocokraketa---Salomon.jpg
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.01.26. 21:59
Szia Fuxos!

Örömmel olvastam soraid, s szerencsére néha belőlem is felszínre hozta ugyanazt a két szót: "mocsok jó...":).
Szinte bizonyos, hogy az SLX(egyébként tényleg amphibio) egyszerűen még túl sok jelen sítudásomhoz.
Szinte 100%-ban autodidakta módon fejlődött a síelésem és az elszántság néha sajnos kevés, főképp meredekebb, keményebb sípályán.
S nekem éppen az hiányzott az utóbbi néhány délelőttön, hogy az ívbelső lábam is dolgozzon szépen/folyamatosan, azaz érezzem, hogy én irányítok, nem pedig a léc.
Pirosabb pályákon néha semmit nem éreztem a belső lábammal, ellenben néha én is "elszálltam", de ehhez meg terhelni kellett rendesen.
A régi SLX-nél(nem rokker) is dolgozni kellett, de ott végig éreztem az ívekben mindkét lábam ill., hogy miképp adagolom a terhelést. Pedig az jónéhány éve volt.
Nos szinte bizonyos, hogy valamiféle oktatóra vagy legalábbis avatott síszemekre szükségem lesz, hogy rendbe tegyen...
Előzmény: (Fuxos 198700)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.01.25. 20:18
Szia Fuxos!
4xfélnapot "nyúzogattam" én is egy 2015-ös 165cm-es SLX-et, bár néha ő nyúzott engem. A délutánokon pályán kívüli lécre(és terepre váltottam), bár tegnap a Csorba-tónál végig az SLX volt a talpam alatt és javarészt kemény "talajon".
Puhább hóban valóban "kezesbárány", de ahogy az aljzat és a meredekség keményedik, a léc is kibújik a bőréből.
Az ügyetlenebb(bal) lábammal nem mindig tudtam a megfelelő terhelést "ráadni", ilyenkor "megrázta" magát(ahogyan ezt kábé 6-7éve is tapasztaltam már egy korábbi SLX-nél), egyszerűen "ficereg az eleje".
Jó eséllyel ez bizony terhelési, sítechnikai hiba nálam, sokat mérgelődtem miatta.
Aztán tegnap néha sikerült "szépen megtaposni" a balost is, jobban kiengedtem oldalra és nyomtam a "pedálokat".
No akkor a kemény alappal is szépen jöttek az ívek, de nagyon munkás az tény.
Gondolkodóba ejtett, hogy ezt meddig lehet majd hajtanom, így negyven felett...:))
Előzmény: (Fuxos 198586)
elan-race-slx-amphibio-2015.jpg
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2018.01.25. 14:31
Sziasztok!

Vasárnaptól három remek sínapot töltöttünk itt a Gopass kártyánknak hála.
A Lomnici nyereg szűzhavas hegyoldala ámulatba ejtett bennünket, s végül persze "életre szóló szerelem" lett belőle.
A reggeli, délelőtti pályasízés után, csak a kettes ülőst használtuk ill. egy-egy megállásra(serital/leves kombó) beugrottunk a Kőpataki menedékházba, ahol a tátrai serpa-legenda, Laco Kulanga csapolta nekünk a szomjoltót (bővebben: http://www.magas-tatra.info/2011/07/tatrai-rekorder-laco-kulanga-ko-pataki.html ).
Persze eme menedékház-élményért kell néhány 10métert a kezelt sípályától sétálni ill. bátrabbak léccel is mehetnek(szűzhavas részen simán vissza lehet kerülni a pályákhoz is), de a remek fekvésű kuckó megéri a pici fáradtságot. Napsütésben, a felhőtenger felett, a kényelmes babzsák-foteleken ücsörögve megérzi az ember, hogy mit jelent a szó: kikapcsolódás. A tömegek meg fogyasszanak fent a kabinos melletti modernizált kiszolgálóegységben...
De visszatérve a sípályákra:
A kabinos alatti terület igazi kezdő paradicsom, kék(zöld) pályarészekkel.
A kabinos mellett igazi pirosak találhatóak, odafenn pedig ott a csodás nyereg. Hmmm itt aztán meg lehet találni a "síszámításainkat".
Kedden a nap végén sikerült fél négy előtt 3perccel elcsípni az utolsó kettes ülőszékek egyikét. Szép meló 2190m-ről 880m-re lesíelni a már üres pályákon, azaz "délutáni" sör beáldozása/kihagyása meghozta a jutalmat.
Egyébként délelőttönként elég sokan érkeztek a közeli iskolákból is(a stabil hideg és a napsütés eredményeképp), láthatóan szervezett keretek között.
A szállásunk Tátralomnicon a hatos ülőstől kb.:100m-re volt(Pension Hello, Marika, a panziót üzemeltető házaspár hölgy tagja jól beszél magyarul).
Az esti Lomnic is megér egy szép sétát, a Grand Hotel Praha impozáns látványa a hóesésben, hmmm... filmbéli hangulatot áraszt a százéves épületegyüttes.
Hasonló síélményeket kívánok mindenkinek!!!
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
Topik: Csorba-tó
2018.01.25. 13:31
Üdv mindenkinek!

Tegnap este értünk haza a Magas Tátrából, s az utolsó(tegnapi) napon a Csorba-tó volt a célterület.
Az időjárás elég cudar volt odafenn, nem ártott a símaszk, fújt a szél rendesen, s néha havat/hódarát vágott az arcunkba és sajnos a látási viszonyok is folyamatosan változtak, de hát ez van, szabadtéri sport ez. Bezzeg amikor picit kisütött a nap akkor felbátorodva lehetett róni a köröket a hatos ülős melletti kiváló piroson.
A kellő hidegnek, szélnek megfelelően kemény és gyors volt a pálya, de a jobb szélen egy 5-6 méteres sávba folyamatosan hordta a szél a "friss" porhavat.
Kifogástalan volt a sítechnika csiszolására, melynek eredményeképp új izomtónusokat(csipő mindkét oldalon) sikerült "lázba hoznom". Szerencsére volt két-három kiválóan síelő sporttárs, s el lehetett lesni néhány dolgot a felvonóról szemlélődve.
A hideg ellen a Szoliszkó menedékház nyújtott szó szerint menedéket, a kandalló mellett kiengedtek a testrészeink, a csapolt Pilsner pedig továbbra is az egyik kedvenc "ivósöröm"(3Eur). A kaják is jól mutattak(6-13Eur között), de azt most kihagytuk. A belső tér nekem már picit túl modern. A 6-os ülős aljában megbúvik egy hangulatosnak tűnő, hóba vájt bár is, no annak volt "romantikája", de ahhoz stabil napsütés, nem pedig szélvihar kellett volna(napozóágyak, babzsák fotelek várják a vendégeket).
Mindenesetre soha rosszabb sínapot...(14:30-kor már úton voltunk hazafelé és a Gopass szerint így is 48km-t síeltünk)
Ja és nincs esti sí a "Tátrában"(a szállásadónk a Magas Tátrát egyszerűen csak Tátrának hívta).
Anno Lomnicon a "Jamy" üzemelt esténként(épp közvetlen mellette volt a szállásunk), de az új tulaj megszüntette ezt a pályarészt.
Előzmény: (gyf 198595)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2017.12.30. 22:09
Nos legyen szó egy kis síelésről is végre:
A mai napon a két kamasz fiammal a Sípark (mű)haván sportoltunk, s elégedetten érkeztünk haza a hómentes, ősz végi/tavasz eleji alföldi szülőhazába.
Jó volt végre a téli szünetben legalább egy napot, az évszaknak megfelelő időjárási körülmények között, s főképp sítalpon tölteni.
Tegnap félóránként böngésztem a netet, figyelve a hőmérsékleti adatokat és a pályák kameráit.
Döntöttem, menni kell, hóra fel.
Kíváncsian vártuk, hogy az ülős felvonót "munka közben" is tesztelhessük, s jelentem szépen kiszolgálta a síközönséget. Kényelmes utazás, lábak/lúdtalpak pihentetése, bár nekem továbbra is szokatlan a gyermekbarát, s így "középen záró", így középső lábtámaszos megoldás, de ennél nagyobb bajunk a (sí)életben ne legyen...
A sípályán található, bár ratrakolt, de frissen hóágyúzott havat hamar összetúrta a síelők hada, de sebaj, így fejlődik a sítudás, jó ha az ember megtanul a változó hóviszonyokkal együtt élni. A felső rész, a kiszállók alatt a nap végéig remekül síelhető maradt, a híd után már egyre munkásabb volt a helyzet ahogy telt az idő, megküzdöttek vele az újoncok, de szerintem ezzel sincs semmi baj.
Kettő körül a Hüttét is leteszteltük, hiszen a kamaszok gyakorlatilag egész nap folyamat tudnának enni, s kevésnek bizonyult már a zsebekből benyelt csokicsapat és az erős reggeli is.
Picit féltem, mert a sor vége az ajtón kívül volt, s szeretünk minél több időt a havon tölteni, de végül fejet hajtottam, beálltunk a sorba, s meglepetésünkre "fertájóra" múlva már falatozhattunk kedvünkre, bár csak odakint volt hely. Ízlett a fiúknak(brassói aprópecsenye) is, s nekem is(palócleves).
A délután második fele igazi örömsíbe csapott át, ahogyan az megszokott.
A fogyatkozó sítársak függvényében nőtt a sebesség és az önbizalom, s remek volt a sínap végén már lámpafénynél csapatni.
Szóval a többnapos síelések között még talán visszatérünk egy zúzósabb esti síelésre.
S míg el nem feledem előszezoni jegyárak voltak a mai napon, ami azért nekem kellemes meglepetés volt.
Nos akkor Porhóban Gazdag Új Esztendőt minden sítársamnak és az összes hazánkban található sípályának úgyszintén.
üdv
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2017.12.11. 09:29
Most néztem, hogy mai nap zárva is tart mindkét oldal a tegnap esti helyzet ill. a mai szél miatt. Holnap mennénk, így meglehetősen aggódva szemlélem a szituációt, bízva a változásban.
Alternatívát Csorba-tó ill. Tátralomnic jelenthet(Gopass bérletünk van), de azokat még nem is nézegettem ill. soha nem jártam arra sílécen legalábbis...
Ha van tanácsotok várom szívesen.
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2017.11.24. 20:05
"a kecske étvágya csillapodik"...avagy az 1.pont teljesítve, némileg kényszerpályán mozogva(visszaváltós léc/bakancs beszámítással) itt pihen mellettem egy szépséges pár Elan RaceSLX Amphibio.
Remélhetőleg mielőbb havas tapasztalatokkal is szolgálhatok, ígérem megosztom veletek. Továbbá azt is remélem, hogy Gabóca felajánlásával is élni tudok majd.
Köszönöm segítségetek újfent.
Szép hosszú síszezont, jó egészséget, remek kondíciót mindenkinek!
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2017.11.22. 08:42
A babakocsis felmenetel valamint az idősebbek kiszolgálása ésszerűen hangzik és nagyon jó szívvel kívánom, hogy használja minél többet minden generáció.
Az őszi szünetben tekertem a Bükkben és a fennsíkról "lezúdulva" egyszer csak egy MŰKÖDŐ ülős-lifthez értünk Lillafürednél. Az pedig abszolút "síelés-mentes" szándékkal épült, ahogyan a tájékoztató táblát olvastam.
Az is igaz persze, hogy mindegy, hogy a síelés szempontjából mindegy: kabinos vagy ülős. A lényeg, hogy vannak e működő sípályák melyet kiszolgálnak számunkra.
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2017.11.21. 16:00
:)
Közben volt időm egy remek lehetőséget kidolgozni, mely a "az étvágyát csillapító kecske és a megmaradó káposzta" esetéből származik...
1. Beszerzek egy "pályarokkert"(egyébként Fuxos mondatai után lehet, hogy épp Amphibio-t, sőőőőt). Lévén a két gyermekem(12,9 ill. 14,3 évesek) magasságban és lábméretben is erősen megközelítettek, így az ő léceik "visszaváltósak, azaz remélhetőleg beszámítósak" lesznek. Azaz, ha 2. pont megvalósul, lesz kire hagynom a rokkereket.
2. Ha összejön akkor Gabócát szaván fogom, s kipróbálom az SL pályasít a Chopokon(netán Tálé-n, ahol kábé 15éve először mentem külföldre síelni, jah és Krusovice-csapoltat fogyasztani esténként)
Szóval alakul ez...meg a síkészletem is...:)
Előzmény: (Fuxos 196755)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.