Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Trailrider által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (303)Időben csökkenő Időben csökkenő
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
Topik: Skwal
2009.11.19. 21:28
Igen, biztosan meg tudja csinálni, de ha nincs benne tapasztalata, vajon hogy teljesít majd. Nem biztos, hogy kísérleteznék, van pár cég, akinek bőségesen akad tapasztalata e téren. Az ellenérv, hogy többnyire svájciak, így nem olcsók a termékeik. Esetleg a jó öreg Ebay, de ott sem hemzsegnek az SKWALok, és többnyire használtan sem adják őket olcsón.
Egy alpinlap már más tészta, abból azért bőséges a választék, legalábbis pár száz km-re innen...
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.11.19. 16:01
Szerintem a te magasságodhoz/súlyodhoz vegyes felhasználásra is elég egy 150-es lap, ugrabugrához pláne a kisebbet venném.
Szóval hacsak nincsenek big mountain szűzhavazós terveid, elég a rövidebb.
Előzmény: (semy23 73349)
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.11.05. 11:08
MM, ezen ne törd sokat a fejed, itt az ideális gép:
http://www.dpreview.com/news/0909/09092802hasselblad.asp
:)))
Előzmény: (MM 72759)
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.10.26. 12:18
Ez igen, respekt! Nem sí, de valamennyire ide tartozik:
Egy barátom, Baki Ádám készített riportot a Cape Epicen (8 napos MTB maraton) egy 76 éves volt pilótával, aki úgy kezdett el bringázni, hogy 62 évesen már nem felelt meg az alkalmasságin, így nyugdíjba ment, és az első gondolata az volt - de mit fogok én most csinálni? Aztán megoldotta, vett egy bringát és elkezdett sport- és versenyszerűen terepezni.
Sajnos ma már ő sincs köztünk.
Viszont párhuzam a két ember között, hogy mindketten katonai, majd légiforgalmi pilóták voltak.
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.10.26. 11:47
Annyit tudok, hogy az alpenverein-re a legtöbb amúgy is olcsó szlovák chatában kapsz még kedvezményt. És a müncheni Kletterzentrumban is adnak :)
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.10.26. 11:21
Waldbeere und Joghurt? Egy snowboardos csoki? Nyári erdei gyümis-joghurtos ízvilággal? Elgurult ezeknek a gyógyszere? Keserű csokit akarok becherovka, vagy jaeger töltelékkel :))))
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.10.26. 11:06
Igen, a keménység súlyfüggő, ami egy könnyű rider alatt még közepesen kemény, az egy nehezebb alatt már nagyon puha lehet. Persze ízlés kérdése. Nekem van egy rövid, puha fs/jib lapom és egy hosszabb kemény fr is. Teljesen másképp viselkednek, de mindkettőt szeretem.
Cégfüggő, hogy van-e keménységskála a lapjaikhoz. Sok cég, pl az APO, vagy az FTWO feltünteti, mások nem. Viszont ez nem egy szabványosított skála, tehát márkák közötti összehasonlításra nem alkalmas - az 5-ös keménységű FTWO nem biztos, hogy ugyanolyan, mint a hasonló keménységű APO. Csak arra alkalmas, hogy egy adott cég termékei között el tudj igazodni.
A lap hossza nem csak a súlyodtól, magasságodtól függ, hanem az ízlésedtől is. Egy rövidebb deszkát könnyebb irányítani, játékosabb, pályán egy bizonyos sebesség alatt sokkal nagyobb fun. Nagy tempónál, carvingnál viszont gondjaid lesznek az éltartással, ha pályán kívülre mész, akkor pedig megizzaszt majd, hogy a felszínen tartsd.
A nagy deszka, stabilabb, mackósabb. Jobban tart az éle, viszont kell neki egy tempó, hogy jól érezze magát. A nagyobb lapok pályán kívül sokkal könnyebben felúsznak a hó felszínére, a nagyobb felületnek köszönhetően.
Ha pályán kívül is akarsz csúszni, akkor a súlyodat figyelembe véve nem 160-as lapot, hanem legalább 165-öset javasolnék, de mozoghatsz akár a 170 felé is (pláne ha ehhez 190 centis is vagy - ezt nem tudom). Ha csak pálya, akkor inkább a karaktere alapján válassz.
Azt írod, nagy lábon élsz - ez mit jelent? Ha 46,vagy nagyobb, akkor ne 245-250 centis középszélességben gondolkozz, vannak direkt Wide modellek a nagylábúaknak. A nagyobb szélesség egyébként szintén előny lehet szűzhóban.
Csak példaként egy nagyon jó lap, sajnos nincs 160-nál hosszabb kivitel, van viszont Wide. A hossza miatt elsősorban pályára ajánlanám: http://www.apo-snow.com/site/detail-snowboards-Snowboards-AMANITE.html
Én elsősorban Skiboyt ajánlanám: https://www.snowboardshop.hu
Nem csak a tulaj, de az összes eladó is aktívan és jól boardozik, foglalkoznak is a vevővel és jó a légkör. Viszont javaslom, hogy még novemberben látogasd meg őket, vagy du 4 előtt menj, mert decembertől délutánonként fullon pörögnek, kevesebb idejük jut egy emberre.
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.10.26. 02:14
Én is örültem volna, ha lemennek a bérletárak. De csak megveszem a 15 alkalmasat, annyit úgyis elcsúszkálok Chopokon és úgy csak 15,3-re jön ki egy nap.
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.10.26. 02:03
Igen nálunk is kötelező, bár nálam is csak 2 van, és gondolom minden utasnak kéne...
Bringára sötétben és rossz látási viszonyok között lakott területen kívül kell. Amivel az a gáz, hogy Józsi bá, aki világ életében kivilágítatlan bringával ment haza a szomszéd falu kocsmájából, ha élete 63 éve alatt nem szerzett be egy szett lámpát, mellényt sem fog felvenni... de ez már nagyon off.
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.10.20. 19:34
Bélapó, én viszont ezzel nem értek egyet. A 30/15° tipikus freeride beállítás, max annyi köze van az alpinhoz, hogy mindkét kötés előre áll. Nincs a világon olyan alpinlap, amin be tudnáll állítani 15°-os szöget, de a legtöbbön a 30 is bajos lenne, és az alpin mozgás/technika sem kivitelezhető ilyen szögekkel.

De, hogy ne csak vitatkozzak, Katus Attila engem is hidegen hagyott ;)
Előzmény: (Bélapó 71315)
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.10.20. 18:12
Lenne egy nagyon perverz kérdésem. Mióta átforgattam a kötéseim duck-ból forward-ba, a "hátsó lábam" - regular jobb láb - befelé döntöm, így nem támaszkodik fel rendesen a háttámlára. Arra gondoltam, hogy az alpinból ötletet merítve teszek egy canting disc-et a hátsó kötés alá,ami befelé dönti azt, de akárhogy keresem, nem találok. Valaki látott ilyet az utóbbi időben?
Alternatívaként felmerült dönthető, vagy eleve döntött támlás kötés beszerzése is, mint a Burton C60, CO2, vagy a Catek FR2, de sajnos anyagi megfontolásból ez most elmarad.
Ja, el ne felejtsem, négycsavaros kéne.
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.10.14. 10:38
Visszatérve a fényképezőgép témára, én alaphelyzetben nem viszek gépet, nincs előkapom, csinálok pár beállós-vigyorgósat. Ha nagyritkán fotózom, akkor megbeszélem a haverokkal, kimondottan felcipelem a dögöt.
Egyik barátom tavaly a hibák kielemzése miatt fotózott minket, szintén SLR-rel. Sportfotóban minden emellett szól, a követő-autófókusz pontossága, az exponálás minimális késleltetése, a keresője, stb. Egy komolyabb gépnek semmi baja sem lesz, ha ráesik egy kis hó.
Igen, féltem. Ha rajtam van, nem a kibuckásodott fekete pályán indulok lefelé, és nem ejtem útba parkban a slide-okat sem. Ha sok pénz van a hátadon, válassz olyan pályát, amit magabiztosan teljesítesz, és nem menj rajta nyélen.
Ebből az is következik, hogy aki csak statikus fotókat készítene, tehát a tájat kattintgatja, és a barátokat, fehér hegycsúcsokkal a háttérben, annak felesleges egy SLR-t cipelnie.
A hideg miatt az akkuk teljesítménye jelentősen csökken, de tapasztalatom szerint a kis gyári li-ion akksik sokkal jobban tolerálják, mint a Ni-MH ceruza akksik. Ha nagyon cidri az idő vedd ki az akkut a gépből és tartsd olyan helyen, ahol a tested melegíti, pl nadrágzsebben, belső kabátzsebben. Körülményes, mert mindig be kell rakni fotózás előtt, de így nem kell attól félned, hogy a tetőre felérve nem tudsz életet lehelni a gépbe.
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.10.13. 22:44
"a két nemzet lakóinak van közös nyelvük és néhány apró gesztus alkalmazásával megoldhatóak a problémái"
Igyááá! :)))) Tetszik a sztori ;)
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.10.13. 16:09
Pattyski, sajnos igazat kell, hogy adjak, sajnos itthon álltalában véve túl fejlett az emberekben az öntudat, vagy inkább beszéljek egóról - a kettőt nem is olyan könnyű kettéválasztani. Az embernek alaptermészete, hogy azt keresse a másikban, amiben az rosszabb nála, hogy így is többnek érezhesse magát. A nemzeti öntudat mankót nyújt ennek az eleve szánni való ösztönnek, és a hovatartozását kereső delikvens hamar eljut oda, hogy bárkit lenéz, aki nem magyar, vagy nem eléggé magyar.
Furcsa, és aligha indokolható kettősség, hogy amíg tömegek gondolnak nosztalgiával a Trianon előtti időkre - habár mg a nagyapjuk is gyerek volt, amikor történt - és bármikor hajlandóak krokodilkönnyeket ejteni az elcsatolt területekért, a határainkon kívül rekedt magyar családokat már nem tartják magyarnak. Persze bármikor szívesen nyújtanak segítő kezet amikor Nagymagyarország sziluettes "Justice for Hungary" szlogenes bőrdzsekiben átmotoroznak székelyföldön, nem gondolva arra, hogy ezzel a kint élő magyaroknak is inkább kellemetlenséget okoznak, nemhogy az oda látogató magyar turistáknak.
De a magyar öntudat nem csak a szlovákokat és a románokat nézi le. Hallottam én már elég kritikát franciákra, németekre, osztrákokra, olaszokra, oroszokra, amerikaiakra, angolokra. Jó pár nációt kritizálnak amiatt, ahogy azok hazájuktól távol viselkednek. De sajnos látván, hogy hogyan viselkedünk mi, magyarok, én nem hordanám annyira fent az orrom.

"Mégis, meg kellett állapítanom, hogy a népünket mindenhol utálják és megvetik."
Ezzel viszont én sem értek egyet. Volt már pár hely, ahol nem volt őszinte a vendéglátók mosolya, amikor megtudták, hogy magyar vagyok, és igyekeztem esetleges rossz élményeiket jó benyomásokkal ellensúlyozni. Viszont olyan országokban ahol ritka madár a magyar, mindenki kíváncsi és pozitív volt. Vannak helyek, ahol nem szeretnék pl. orosz, vagy amerikai lenni. Magyarként viszont jól érzem magam.

Az előítélet a rossz tapasztalatokon alapuló álltalánosítás? Jó esetben talán. De sajnos emberek tömegében van előítélet olyan dolgokkal kapcsolatban, amivel eddigi életükben zéró kapcsolatuk volt. Barát barátja olvasta valahol, hogy valaki hallotta... Ott van valahol India mellett, biztos gáz...
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.10.09. 11:51
Beni01,
Stani tippjére voksolok én is. Ha terepen, hegyen futsz, egyébként sem tudod kikerülni, hogy egy-egy emelkedőt jobban megnyomj, még ha hosszút is futsz. Azért csak szépen fokozatosan, ha a nulláról belecsapsz a lecsóba és hosszúakat mész, sem az izületeid, sem a szalagjaid nem fogják tolerálni. A futással csak egy baj van - habár az állóképességedet javítja, de másképp használod az izmaidat, mint síelésnél/boardozásnál. Futásnál csak kicsit hajlítod be a lábaid, ellenben, ha dinamikusan csúszol, akkor elég mélyen bent ülsz, sokkal lejjebb van a súlypontod, a combizmaid végig elő vannak feszítve és intenzíven dolgoznak. Futással ezeket az izmokat nem dolgoztatod meg, vagy nem ilyen mélyen.
Erre egy megoldás a meredekebb emelkedőkre, vagy hosszú lépcsősorokra való futás - résztávozás, vagy pl. békaügetés. Lehet, hogy tréfásan hangzik, de ha kiválasztasz egy kisebb dombot, és békaügetéssel abszolválod, a mosolyt hamar felváltja a vicsorgás :)))
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.09.23. 23:04
Zsanett, Puy szerintem is nagyon jó hely, csendes, barátságos, de egy négyéves lurkóval szerintem kevés olyan pályát találsz, amit használni tudnátok.
Ha már szóba került és jön a tél, én is leírom, hogy sikerült a tavaszi Puy-i utunk. Elég későn, márc végén, április elején utaztunk Puy-be, ami két dolgott jelentett: üres pályákat, de 2000 m alatt nehéz, vizes havat. Maga a rendszer francia méretekkel számolva nem nagy, de kiválóan el lehet szórakozni rajta egy hétig. Kabinos felvonó nincs, az ülősek átlagosak, kivéve, Pendine-re vivő kétülésest, ami kimondottan lassú. Egyetlen egyszer sikrült úgy belehuppannom, hogy nem vágott lábszáron... Ettől függetlenül ezzel mentem a legtöbbet. Három pálya lett a kedvencem, az egésznap teljesen üresen kongó Bergerie és Clos d'Aval - mindkettő széles, jól kezelt carving pálya - és a legmagasabb Pendine csúcsról levezető Grand Combe pálya. Ez utóbbi csúcspontját a felső "family strecke" stílusú szerpentint felváltó meredek jelentette, ami reggelenként nagyon élvezetes volt. Nap közben viszont egyre többen mentek ott le, akik végigfékezgették ezt a szakaszt, délutánra inkább egy meredek buckapályára hasonlított az egész.
Jópofa a Bois de Coqs erdei pálya is, ezen sem járnak sokan, főleg a nap végi utolsó lecsúszásoknál favorizáltuk, mivel majdnem a szálláshoz vezetett. Az egyetlen rövid feketét a Carment csak rövid időre nyitották meg. Arra jó, hogy a Grand Combe lapos felső szakaszának nagy részét elkerülje az ember. A meleg miatt off-pistázásra csak a felső részek votak alkalmasak, így az erdőzés kompletten kimaradt, de tapasztalt, visszajáró barátaim szerint nagyon jókat lehetet itt pályán kívül csúszni. Utolsó napra kapott a hegy egy jó adag friss havat, ami a felső 4-500 m szinten sokáig porhó maradt. Aznap minden boardos a Pendine-re járt, és senki sem a pályán jött le. Alig hittem el, de az a kevés ember már délre teljesen telekarcolta az összes elérhető hegyoldalt.
A szállásunk a Parc aux Etoiles-ban volt, új építésű, igényes apartmanok, kedvező áron. Csak azért nem tudtunk közvetlenül az erkélyünkig csúszni, mert valami eszement pont az útba épített egy medencét, amit bosszúból használatba is vettünk...
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.09.15. 12:59
Bizony. Október elején megyünk egy kétnapos Gyömbér-Chopok túrára.
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.09.06. 20:37
Na akkor lássuk, én miért megyek Szlovákiába csúszni. Nem vagyok benne régen a téli sportokban, de jó pár osztrák terepen jártam már, Chopok mégis teljesen meggyőzött úgy a déli, mind az északi oldal. Igaz, hogy a jasnái árak megegyeznek pl. a semmeringi árakkal, de a pályarendszer is hasonló. Szállás tekintetében még mindig sokkal jobb Szlovákia, olcsóbb a pályaszállás, mint a sógoroknál a pályától sok km-re álló magánházak, parasztházak. Lejutni az autópálya hiánya miatt nem gyorsabb, de még mindig olcsóbb, és nem utolsósorban étteremben magyar árakon lehet enni, sőt sokszor még kedvezőbben. Hétvégére, vagy hosszú hétvégére Szlovákia még mindig jelentősen olcsóbb. Ha pedig azt nézem, hogy X pénzem van és ebből egy szerzon alatt 18 napot csúszhatok Au-ban és 30-at Szlovákiában, nem nagyon fogok hezitálni.
Persze az én szempontjaim nem biztos, hogy sokakat meggyőznek. Jasnán a pályák többségén hétvégén nagy a tömeg, de ha a pályán kívüli lehetőségeket nézzük, akkor kevés kis/közepes osztrák terep tud vele konkurálni. Ha fel lehet jutni Chopok Severre, óriási játszótér nyílik meg az ember előtt.
Már jó ideje rendszeresen járok túrázni Szlovákiába, de alig volt rossz tapasztalatom. Ami volt, az nem a magyarságom miatt történt, hanem azért, mert a szlovákok vérében nincs benne a vendéglátás, és vannak oda nem illő emberek is. Ugyanezt a problémát ugyanott egy német, de egy lokál is megkapta volna. Otthon is vannak az idegenforgalomban, kereskedelemben olyan arcok, akik nem tudják követni a változásokat. Úgy gondolják, hogy ami jó volt 15-20 éve az ügyfélnek, az jó lesz most is. Ő mindig így csinálta, miért változtatna? Ezen felháborodok itthon is, és felháborodok kint is, de nem írom a magyargyűlölet számlájára. A Tátra környéki vendéglátósoknak a magyar vendég jó vendég. Jó, mert sok van (volt) belőle, és jó, mert gyakran jön (jött). A legtöbben tudják, hogy meg kell becsülni.
Az is igaz, hogy városokba ritkán járok, Szlovákiát a természet miatt keresem. Viszont úgy gondolom, hogy a legtöbb leírt probléma, felfújt dolog, vagy előítélet. Minden úgy kezdődik, hogy a barát barátjának a sógora hallotta, hogy valaki egyszer az újságban olvasta hogy itt és itt csúnyán néztek egy magyarra. Ebből már le is szűrtük a nagy igazságot, hogy Szlovákia nagyon veszélyes hely ám, a helyiek magyarokat esznek reggelire...
A politikusok meg megveregetik a saját vállukat, megint megmutatták. Arra nem gondolnak, hogy mindkét oldalon a vendéglátásból élők tízezreit érinti érzékenyen a felülről mesterségesen szított ellentét, és a saját adófizető polgáraikkal ****nak ki.

*moderálva
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.03.11. 23:37
Hát, akkor sorry Kristóf, ezt tényleg benéztem! Úgy tűnik nem sikerült a legjobbra a bemutatkozásom ;).

Na, Le Seignusban pont arra a csúcsra nem jutottunk fel, mert az oda vezető ülőst nem indították el. Így helyette az Autapie-ra mentünk, ahonnan a pályák nagyon jók voltak, kilátás viszont a köd miatt nulla.
Azt megszoktam már, hogy némelyik felvonó megröptet, de egyszer nem voltam eléggé résen, és kitépte a tányért a lábaim közül. Na, az fájt...
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2009.03.10. 20:44
Volt valaki 7végén vagy ehéten Jasnán? Csak kíváncsi lennék, milyen most a hó minősége. Most hétvégére tervezünk egy csúszást.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.